Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Målte 2,38V på batteriet, frostskadet eller prøve å lade?


icaruz

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg har klart å redde et bilbatteri som var veldig langt nede, brukte en c-tech lader fra clas ohlson. Husker ikke hvor mange volt det var igjen på batteriet, men var lite.

 

Med tanke på at en slik lader koster nesten like mye som et nytt batteri, så er valget ganske enkelt :)

Lenke til kommentar

Om det går an å lade det opp igjen bestemmes 100% av om det er skade på platene. Skade på platene er vanskelig å unngå på et startbatteri siden de er ekstremt tynne og er hullete. Dette gir dem større overflateareal (flere plater i paralell) som gir høyere maksimal strøm.

 

Skade på platene vil komme om batteriet har stått ute i minusgrader siden det vil inneholde større mengder vann som vil fryse og utvide seg slik at de knekker platene. Bitene av platene vil havne på bunnen av boksen til et visst nivå hvor de kortslutter en celle. Hver kortsluttet celle reduserer spenningen på batteriet med 2-3V. Det er derfor fullt mulig at et slikt batteri kan lades opp til en spenning på f.eks 3V og fortsatt gi full strøm hvis alle unntatt èn celle er kortsluttet.

 

Det er ikke noe problem å forsøke, men det vil ta veldig lang tid å lade det opp. Dersom det blir slik at noen av cellene er varme mens andre er kalde og spenningen ikke vil øke er nok problemet at flere av cellene er kortsluttet. Da er det bare å koble fra og kaste det.

 

Dette problemet er ikke like gjeldende på andre typer blybatterier som gel-batterier og fritidsbatterier pga de har tykkere plater som er vanskeligere å skade. Disse kan lades helt fullstendig ut til de absolutt ikke gir noe respons, og så lades opp igjen uten problem, så lenge de ikke utsettes for frost.

 

Forøvrig er det verdt å nevne at dersom batterier er tilkoblet bilen og måles til 2,3V kan det være en belastning som trekker det ned (det må jo være en grunn til at det er utladet i utgangspunktet). Dersom det frakobles kan det hende det går rett opp til 11V og da skal det være greit å lade opp.

 

Husk å ikke forsøke å fylle vann på før det er oppladet. Lad helt opp, så fyll vann, og så sett på laderen igjen.

Endret av gxi
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...