Gå til innhold

Oppgradere en gammel maskin


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har nettopp begynt å titte på guider og lesestoff om bygging av PC, og synes det virker veldig spennende. Men jeg har aldri tatt noe ut av eller satt noe inn i maskinen, så her er jeg helt fersk! :dribble:

 

Jeg har en gammel Dell Dimension 8400 stående her fra desember 2004 som har virket (og fortsatt virker) helt greit, uten noen som helst oppgraderinger. Nå som programvaren stadig blir mer krevende og arbeidsoppgavene stadig tøffere, begynner arbeidshesten å vise sin alder. Jeg har tenkt å grave meg litt inn i dette med selvbygging av PC, men har tenkt å begynne med å oppgradere Dell-maskinen slik at gutten som den skal gis til ikke blir helt misfornøyd. Det høres sikkert helt merkelig og bortkastet ut, men jeg er ikke så interessert i det jeg får ut av PC-en etter oppgraderingen (den skal gis bort til en liten kompis som bryr seg fint lite om ytelse og kraft), bare det at den virker som den skal er nok). I tillegg vil jeg bli kjent med hvordan det er å installere diverse komponenter. Ja, jeg vet at tukling med Dell-maskiner ikke kan kalles en "reell oppgradering" fordi de har så mange begrensninger, men fremgangsmåten er vel stort sett den samme som for alle andre maskiner.

 

Pengene for de kanskje "bortkastede og utdaterte" Dell-komponentene er ikke noe problem, og jeg har spart opp nok til å bygge en gamer-PC senere. :cool: Men jeg vil helst slippe å betale unødvendig mye (kanskje <2000 kr). Jeg vil bare begynne smått og lære meg arbeidsteknikkene slik at byggingen går lettere og raskere. Jeg har blant annet lest guiden som finnes her.

 

Nåværende spesifikasjoner:

 

Kabinett: Dell Dimension 8400 minitårn

Prosessor: Intel Pentium 4 530J HT 3,00 GHz (Prescott)

Skjermkort: ATI Radeon X300 SE 128 MB PCI-E 1.0 x16 (RV370) Oppgradering: Sapphire 100296HDMI Radeon HD 4670 1GB 128-bit DDR3 PCI Express 2.0 x16

Hovedkort: Intel Alderwood i925X Express (maks. 4 GB RAM) m/ BIOS-versjon Phoenix A09

Minne: Micron 2 x 512 MB (1GB) Dual DDR2-400 (200 MHz) SDRAM 128x64-bit PC2-3200, ikke-bufret DIMM Oppgradering: 4 x Crucial DDR2 PC5300 1GB CL5 ikke-bufret,1.8V,128Meg x 64, 240pin (4GB)

Harddisk: Western Digital WD1600JD-75HBB0 SATA 160 GB Oppgradering: WD Caviar GP 2TB 64Mb cache

Optisk drev: NEC DVD+-RW ND-3450A

Strømforsyning: Delta 350W

MS Windows 7 HP 32-bit

 

Dette er spesifikasjonene og komponentene jeg har tenkt å kjøpe til Dell-maskinen. Det er en del ting jeg lurer på:

 

1) Kan harddisken på 2TB brukes som systemdisk, altså med OS installert på den (litt usikker pga. rotasjonshastighet på 5400-7200rpm)?

 

2) Vil strømforsyningen holde ut, eller må jeg oppgradere pga. kraftigere grafikkort og harddisk? Da blir det i så fall denne. Strømforsyningen går fint nå, uten noe irriterende støy fra vifta. Trenger jeg ekstra kjølevifter (i såfall hva slags, kabinettvifte eller PCI-vifte)?

 

3) 32-bit Windows 7 kan ikke benytte seg av 4 GB RAM, det er jeg fullt klar over, men jeg vil likevel oppgradere det i par (2 x 1 GB x 2), så systemet holder seg stabilt. Har hørt mye godt om Crucial som minnebrikkeprodusent.

 

4) Er grafikkortet kompatibelt med hovedkortet? Jeg får heller ikke utnyttet all kraft i grafikkortet pga hovedkortet og prosessoren (flaskehals), men da kan jeg bare plukke det ut og montere i en annen selvbygd pc senere.

 

Jeg tror disse oppgraderingene holder i denne omgang, de vil sannsynligvis gi Dell-en nytt liv. ;) Trenger innspill og kommentarer fra dere!

 

Mvh

 

Genius-Boy

Endret av Genius-Boy
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hmm... ja her var en liten skrue...

 

Det er mange faktorer som må sees på her... Spesielt om du er villig til å bruke såpass som 2000kr...

 

men jeg begynner med spørsmålene dine:

 

1: Ja denne kan brukes som OS disk, og Green serien fra WD er 5400RPM... Når disken er så stor er det naturlig å dele den, eller partisjonere som det heter.. da får du 2 disker ut av 1 og kan ha OS på en del og alt annet på del 2...

 

Problemet jeg ser her er at det kan hende HK ikke helt liker denne disken på 2TB med den eksisterende BIOS versjonen..

 

2:

Strømforsyning eller PSU er nok klar for å byttes. Den er gammel, mistet styrke pga det, og ikke av direkte kvalitet til å begynne med

 

3:

DDR2 er utgått og noe dyrere en den nye DDR3 standarden. Disse brikkene blir nok å holde til neste maskin, men sure penger spør su meg...

 

4:

grafikkortet (GPU) er nok kompatibelt, men alt det andre i systemet vil holde kortet tilbake...

 

Neste problem er kabinettet... Dell er sære og har mange dumme løsninger

 

 

Jeg ville heller anbefalt å legge i 1000kr til for å nå 3K og kjøpe noe ala dette:

http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=321530

 

Den vil gruse det du har på alle måter, og samtidig oppgradere alt til nyere standard

Lenke til kommentar

Ja, jeg vet at maskinen er gammel og utdatert, men jeg vil ikke gi slipp på den helt ennå. Den kan funke fint i noen år til for den personen jeg skal gi den til, han er ikke så kravstor (ennå). Jeg skal bygge min egen pc fra bunnen av snart også, må bare vente til vinterferien for da har jeg tid til å shoppe/researche litt. Jeg har satt av noe penger til oppgradering, og kjøp av ny pc er ikke aktuelt foreløpig. Jeg personlig foretrekker forresten Intel og ATI i kombinasjon, og ikke AMD.

 

Men ja, prosessor vil være flaskehalsen i systemet i lag med nåværende PSU. Men jeg finner ikke noen norske butikker som selger denne PSU'en, så blir jeg nødt til å bestille den fra utlandet? Jeg har lest at det nye grafikkortet ikke krever så mye strøm som det nåværende med eldre teknologi. Tror ikke jeg trenger en ekstra vifte heller, for grafikkortet har sin egen. Men vet du hva slags kabinettvifte jeg kan installere (ikke på hovedkortet, men i en PCI-slot, eller direkte på kabinettet) og hvor jeg får kjøpt det?

? Se her og her.

 

Vil harddisken (som er i Green-serien) og minnebrikkene på 1GB hver kreve mye strøm? Prosessoren og grafikkortet (samt den gamle harddisken) vil nok sluke mest tror jeg.

 

Forresten, trenger jeg noe annet utstyr når jeg skal installere disse komponentene? Jeg trenger ikke anti-statisk bånd for jeg rører metalldelen av kabinettet før og under montering. Vanlig stjernetrekker vil holde, tipper jeg. ;)

 

Takker for svar!

 

Genius-Boy

Endret av Genius-Boy
Lenke til kommentar

Å kjøpe samme PSU blir bare idioti. Den er ikke fremtidsrettet i det hele tatt.... Og hvorfor denne PSUen fra Dell? Det finne mange svært gode merker ellers.

 

Befinner du deg i USA siden linkene er fra dell.com og newegg?

 

Vifta du tenker på er noe ala slik: http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=319466

 

Greenserien trekker lite strøm ja, men det er ikke den raskeste disken man kan få... Og hvis arvtager ikke har store behov for PC så er vel egentlig 2TB veldig overkill? spesielt siden du går fra 160GB...

 

Men egentlig det jeg stiller meg mest kritisk til uansett er Dell kabinettet... Dell lager deler som kun passer godt med andre sære Dell deler, for at de skal selge egne merker...

 

Av verktøy trengs ofte ikke annet en stjernetrekker.. så lenge man husker å jorde seg selv

 

 

 

Personlig så hadde jeg klart bytta kabinett og PSU... Og kjøper du et nyere kabinett så vil du slippe å betale for ekstra kjøling i form av vifter også :)

Lenke til kommentar

Nei, jeg mente ikke samme PSU. Jeg mente denne på 500W, den passer til Dell-kabinettet uten at jeg trenger å lage hull og slikt. Finnes det mange andre merker som passer Dell, mon tro? :whistle: Nei, jeg er i Norge.

 

Den vifta så grei ut i pris og form.

 

Disken trenger ikke å være rask, skal ikke bli mye videoredigering og spilling på PC-en. Kun litt musikk, film, eldre spill og skolearbeid. Jeg tenkte på 2TB siden det fort kan bli en del musikk/filmer på den, og prisforskjellen er ikke stor i forhold til mindre disker (faktisk mer for pengene mht. antall GB/kr). Ekstra lagringsplass skader ikke. :D

 

Kabinettet stiller jeg meg kritisk til også, men tror grafikkortet og vifta får sin plass i den. Den gang var det min første PC, men jeg lærte fort at det aldri skal bli mer Dell på meg. :nei: Dårlige komponenter og utforming, det eneste positive var service og support samt garanti (fellesgaranti for hele PC-en). Blir vanskelig og montere alt Dell-utstyret i et nytt kabinett, spesielt HK og PSU. Da er det like å greit å bygge en PC fra bunnen av.

 

 

GB

Lenke til kommentar

Så bør jeg gå for disse delene (det at de er utdaterte gjør ingenting :thumbup: )? Hva med strømforsyningen, er fortsatt litt usikker. Kalkulatoren som beregner antatt strømbruk i 'wattage' her, sier at jeg ligger godt innenfor grenseverdien på 350W selv med det nye grafikkortet og 4 x 1GB minnemoduler, pluss en ekstra Green-harddisk og kjølevifte. Jeg tok også med 4 USB-enheter, som er sånn noenlunde det jeg bruker nå, i beregningen. Vet ikke hvor mye jeg skal stole på dette verktøyet, men en viss pekepinn gir det allikevel. Hvordan er denne kjøleviften i bruk forresten? Er den noe å satse på?

 

I tillegg har jeg hørt noe om at Dell "undervurderer" sine PSU'er. Men denne påstanden skal jeg ta med en klype salt. :hmm: Jeg fant nå dette inlegget fra Dell Community, med følgende utdrag:

 

"You need one with either a 24-pin or 20+4 pin, plus connectors for SATA hard drives, etc. One issue you have with the 8400 is that you'll have to mod the case to accomodate a PSU if it has its own power switch, so you probably want one without."

 

Jeg er imidlertid litt usikker på hva det innebærer at strømforsyningen er standard ATX, bortsett fra at jeg bør unngå en PSU med strømbryter bakpå. :blush: Noen som kan hjelpe litt, og komme med noen billige men likevel gode forslag til PSU? ;)

 

Takk på forhånd!

 

GB

Lenke til kommentar

Jeg må si meg enig med vesleengen. Det er vel ingen grunn til å tviholde på det kabinettet - når du sannsynligvis må bruke minst like mye penger til oppgraderingen som til nytt. Argumentet ditt om ikke å bygge fra grunnen av - vel dessverre så virker det ikke helt fornuftig. Det du skal skifte inkludert Strøm vil sikkert ta lengre tid enn å bygge fra grunnen av i et litt moderne/bedre kabinett. Min anbefaling er derfor også kjøpe alt nytt slik vesleengen har foreslått:)

Lenke til kommentar

Ok, tror jeg bare går for RAM, grafikkort og harddisk. Dropper foreløpig vifte og strømforsyning, må se om det virker stabilt først. Hvordan kan jeg vite om vifta strømkontakt vil passe i kontakten på HK, det står kun PCI Fan på den? :dontgetit:

 

Men en siste ting: Finnes det et godt og rimelig verktøysett a lá denne i norske nettbutikker? tror jeg trenger det når jeg skal bygge min første gamer-pc selv.

 

GB

Endret av Genius-Boy
Lenke til kommentar

Jeg ser veldig godt poenget til trådstarter om å oppgradere eksisterende system. Derfor synes jeg rådene om absolutt å kjøpe nytt kabinett er malplasserte, all den tid det ikke var spurt om.

 

Men det som er viktig er at du sjekker specs på strømforsyningen om den kan levere nok strøm til grafikkort som du vurderer. Kanskje må du skaffe en overgang molex->6pin PCIe. Har du sjekket bruktmarkedet ? Kan være at du finner minne der også, to stk 512MB brikker holder sikkert også.

Lenke til kommentar

Hei.

Vil bare komme med litt info ang PSU til din Dell Dimension 8400.

Selv hadde jeg en Dell Dimension i 9 serien,kjøpt i 2005 en gang.

Ville oppgradere GPU og PSU. Kjøpte begge nytt for så å finne ut at DELL har egne strømkoblinger 24pin på hovedkortet (som også blir lagd av DELL)...

Hvis jeg ikke husker feil så er denne 4pins strømkoblingen til CPU også utenom standard koblinger.

 

Andre PSUer passer ikke.

Så pass på dette!

 

Ta kontakt med DELL,spør om dette gjelder Dell Dimension 8400 også!

Endret av jetzbullet
Lenke til kommentar

Ok, takker for svar! :)

 

@torfinns: Jeg visste faktisk ikke om bruktmarkedet. :blush: Var mange fine grafikkort til salgs der, til en litt lav pris, men nå har jeg allerede bestilt det. Jeg så igjennom sidene for minne, men fant ikke annet enn PC2-3200-moduler, som er en lav minnehastighet. De andre var DDR2-moduler med høyere hastighet enn det hovedkortet i Dell-maskinen tillater, så det er ingen poeng i å skaffe dem heller. Jeg erstatter de RAM-modulene jeg har i maskinen nå, for de vil sette ned hastigheten dersom de forblir i maskinen med to ny anskaffede minnemoduler med større hastighet (tror maskinen min støtter PC2-6400, men tar PC2-5300 for det er billigere).

 

@jetzbullet: Takker for opplysningene om PSU og HK. Ja, det er dumt at Dell setter "sine spor" på absolutt alt i maskinen, det begrenser utvalget til de grader. :mad: PSU'en har jeg også lyst til oppgradere, for å være på den sikre siden. Jeg vil jo for all del ikke smake på brent plast og ledninger. :D Tror jeg henvender meg til Dells forum for nærmere opplysninger om strømforsyningen i D8400. Poster når jeg får svar derfra. :thumbup:

Endret av Genius-Boy
Lenke til kommentar

Mener jeg fant ut at XPS serien fra 2005-6 på 450w passet..

Men denne dekker hele bunnen på det XPS kabinettet,faktisk en del av det.(lang flat sak)

 

Men hvis DELL kan skaffe deg disse koblingene.. kan du eller andre som kan elektro sette den på en standard PSU. eller bruke de du har? Bare en tanke..

Endret av jetzbullet
Lenke til kommentar

Ok, tar kontakt med Dell i morgen. PSU'en i min Dell er på 350W (hvit farge), tror det er en Delta. Men angående det med koblinger; tror ikke jeg helt skjønte hva du prøver å si. Men ja, jeg tror jeg skal klare å sette i den nye PSU'en uten større problemer. Har funnet flere guider på nett.

 

Problemet er som sagt bare at PSU'ens utforming på passe inn i kabinettet, og at strømkontakten for vifte og HDD må passe med tilsvarende kontakter på HK. Forresten, hvor skal man sette på plass strømkontaktene fra henholdsvis vifta, harddisken og grafikkortet? Er det slik at de to sistnevnte går direkte til PSU'en? Må få klargjort dette.

Lenke til kommentar

Ta kontakt med DELL i morgen,hør med de om du kan bruke andre PSUer som ikke er DELL sine :thumbup:

 

Tenkte da på 4pins strømkobling til CPU og 24pins strømkobling til HK.

post-210502-0-17531800-1296651443_thumb.gif

DELL hadde en annen utforming på denne kontakten enn standard ATX 24pin.

Dette gjorde det umulig å bruke andre PSUer en DELL sine på min Dimension 9 serie(24pin passet ikke i HK).

 

 

 

Veldig surt å brenne kroner som jeg gjorde :ph34r:

 

Fint at du vekker det gamle liket av en pc,tror det kan dra mange spill greit med de planene du har for den!. Blir jo på en måte resirkulering. Fin ide :)

Endret av jetzbullet
Lenke til kommentar

Takk for dine fine ord, jetzbullet! Ja, hva er galt i å gi denne veteranen et nytt liv? :thumbup: Hehe, ja blir miljøvennlig å holde denne helt ut. Det beste med den er at jeg ikke har måttet skifte ut noe som helst i løpet av de seks årene jeg har hatt den. Venter forresten på svar fra Dell nå.

 

En ting til:

Jeg mottok harddisken i dag, men det fulgte ikke med noen kabler (til min store forskrekkelse!) :ohmy: Jeg trenger vel en passende data- og strømkabel, noen som vet hvilke jeg kan skaffe. Og hvor skal jeg koble strømkabelen fra harddisken? Datakabelen skal vel koples til en av de ledige SATA-kontaktene på HK.

 

Takknemlig for alle svar! :)

Lenke til kommentar

Ok, jeg har fått svar på spørsmålet angående PSU'en på Dell-forumet. Da blir det ingen PSU-bytte, for de på forumet der sier at det ikke er nødvendig for de komponentene jeg har valgt. Og jeg har ikke fremtidige planer om å oppgradere, så nåværende PSU får holde.

Lenke til kommentar

Ok, ser denne SATA-til-SATA-kabelen grei ut eller? Men hvordan finner jeg ut om jeg har en Molex kontakt i PSU'en, må den åpnes opp? Skal den se slik ut?

Du må se etter om du har MOLEX strømkoblinger på PSUen din.

Har du det,trenger du nok denne til strøm (harddisken):

post-210502-0-13568000-1296724674_thumb.jpg

Har du disse på PSUen er alt ok.

post-210502-0-18597200-1296725906_thumb.jpg

Ser pcn slik ut?

post-210502-0-25601200-1296724484_thumb.jpg

post-210502-0-24950400-1296724502_thumb.jpgpost-210502-0-28146600-1296724540_thumb.jpg

Endret av jetzbullet
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...