Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hjelp, har havnet i en bitter arvestrid/konflikt..


Positive

Anbefalte innlegg

Heisann.

Har havnet opp i en litt kjedelig situasjon som jeg håper noen av dere her kanskje kan belyse.

Det hele starter med at min far gikk bort i 2009. Vi var to søsken som sto som arvinger av leiligheten hans og gjelden hans. Gjelden var slik at etter at en takst av leiligheten var tatt, så gikk boet så og si akkurat i null.

 

Siden jeg var den eldste av oss, og den eneste som hadde inntekt, og har hatt det de siste årene så måtte gjelden stå på meg når vi bestemte oss for å beholde leiligheten. ble pushet på av den andre parten for at jeg måtte gjøre alt mulig for å ikke miste leiligheten, ettersom det er barndomshjemmet vårt. Vi er begge unge (under 25).

 

Den andre arvingen ble registrert med 50% eierskap i leiligheten, og jeg de resterende 50%.

All gjelden ble satt på meg, og den andre står oppført som kausjonist.

 

Nå har det seg slik at vi ikke går så godt overens lengre. Og jeg blir stadig truet med at jeg må kjøpe vedkommende ut av leiligheten eller så sees vi i retten. Så nå er jeg lei av dette, for jeg føler jeg har lidd nok, i tillegg til at jeg måtte ta meg av alt som hadde med arveoppgjøret og gjøre. Har endelig begynt å lagt ting bak meg, men så skjer dette at jeg blir truet til å må hoste opp penger eller selge.

 

Nå er det slik at vi begge betaler på lånet på leiligheten. Jeg får 1500kr av vedkommede i måneden, jeg selv betalter 2000kr, og min mor, som leier hos oss betaler 1000kr. sammen får vi dette til å gå rundt. Men nå vil altså den andre arvingen ikke betale, og trekke seg ut av dette. og jeg som student og med deltidsjobb kan ikke betale mere enn hva jeg gjør i måneden.

 

Så jeg føler meg helt fastlåst her. Hva kan jeg gjøre? Kan det bli slik at han tvinger meg til å kjøpe andre parten ut?

 

Takker for svar, og spør dersom noe er uklart.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis jeg har forstått deg rett så er dette et sameie mellom deg og broren din. Da har han til en hver tid rett til å kreve sameiet oppløst. Det vil si at han kan kreve at dere selger leiligheten. Ønsker du å beholde leiligheten er ditt alternativ da å kjøpe ut broren din.

 

Hvis du ikke har økonomi til å eie hele leiligheten så vil den eneste fornuftige løsningen være å selge.

Lenke til kommentar

Hei og takk for svar. Ja var det jeg fryktet. Jeg skjønner at det er lett å si at det bare er å selge osv. Men det blir en annen sak når det er leiligheten etter min far. Jeg ble som sagt også presset fra den andre arvingen til å beholde leiligheten. Selv om boet akkurat gikk i null. Og jeg tok på meg all risken med gjelden og alt arbeidet for å få det til.

 

Men det jeg skulle frem til er at all gjelden står på meg. og siden boet går i null vil et salg ikke gi oss noe, heller gi oss tap på grunn av omkostninger. Så jeg kan ikke kjøpe han ut heller. For gjelden står allerede på meg.

 

Så slik jeg ser det. Er det jo i henhold til det jeg som "eier" leiligheten, ettersom han ikke kan kjøpes ut. Hvis du skjønner. Jeg er bare så utrolig frustrert. For jeg føler meg urettferdig presset, og konsekvensene blir større for meg enn for den andre parten.

Lenke til kommentar

Men det jeg skulle frem til er at all gjelden står på meg. og siden boet går i null vil et salg ikke gi oss noe, heller gi oss tap på grunn av omkostninger. Så jeg kan ikke kjøpe han ut heller. For gjelden står allerede på meg.

 

Slik du beskriver dette har du gått med på et skjevt arveoppgjør: Du har latt din bror/søster få en halv leilighet, mens du selv netto sitter igjen med gjeld tilsvarende en halv leilighet.

 

Dersom boet virkelig er endelig opp- og avgjort på denne måten, er det i utgangspunktet ikke så mye å gjøre med det. Men det kan godt hende det finnes noe i avtalene som er gjort mellom dere som tilsier at den andre arvingen må ta ansvar for sin del av gjelden - for eksempel hvis dere har en avtale som tydelig sier at det kun er en formalitet at lånet står på deg, eller hvis lånet er knyttet til den leiligheten dere eier sammen.

 

Det at bror/søster har deltatt i å betale ned på lånet tyder på at han/hun reellt aksepterer at hun/hun har medansvar for lånet. Og da må dette selvsagt tas med i betraktningen når/om sameiet oppløses - da vil en oppløsning av sameiet bare medføre at du overtar hele leiligheten og hele gjelden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...