Gå til innhold

Den fattige student


Doffeo

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er viktig å ikke fokusere for mye på at man har lite penger, man kan fort bli tullete av å regne på hver krone, men det skal ikke så mye til for å unngå det jeg observerer blant de jeg bor med.

De jeg bor med er noen stakkars studenter og deres matvaner er min kalender. Etter lånekassepengene kommer starter det med fjordland, frossenpizza og øl før det går nedover mot spagetti og ketchup. Tror ikke det er så gøy de siste ukene før neste utbetaling fra lånekassa.

 

Mitt råd er: før budsjett, ha to kontoer, lær selvkontroll og rund opp.

Før budsjett.

Jeg deler utgiftene mine inn i 3 kategorier:

Husleie

Mat

Annet

 

Og annet er delt inn i:

Trening.

Mobil.

Buss.

Annet.

 

Jeg skriver aldri hver eneste utgift for å se om jeg følger budsjettet, jeg gjorde det med matutgifter for å se hva pengene gitt til, men sluttet når jeg fant det ut. Det eneste jeg passer på er hvor mye jeg har igjen før hver lønning for å ha en viss kontroll.

 

Eksempel:

Den 15 desember fikk jeg 100 kroner i lønn, fra før av hadde jeg 50 kroner på kontoen.

Ifølge budsjettet mitt så skal ikke mine samlede utgifter overstige 60 kroner pr måned.

Den 14 januar hadde jeg 95 kroner på kontoen.

Jeg har da brukt 5 kroner mindre enn beregnet.

 

 

Ha to kontoer og lær selvkontroll.

Hver måned får jeg lønn inn på regningskontoen min, automagisk blir det overført et visst beløp hver uke inn på brukskontoen som skal holde til mat og lommepenger. Siden det er lett å bruke for mye penger på mat så tar jeg ut de pengen jeg skal bruke på mat slik at jeg har fysisk kontroll over hva jeg kan bruke. Jeg er ingen fan av den handle en gang i uka filosofien, da går man glipp av mange flotte tilbud og fersk(ere) frukt og grønt er godt!

 

Rund opp.

Om du finner ut at du trenger 124 kr og 50 øre hver måned til telefonregningen din så er det bedre å beregne 125 eller 150 kroner. Ideen er at om man runder opp utgifter så vil man spare penger uten å tenke over det. Som student burde du spare en del penger slik at du har til tannlege, lege og andre uforutsette utgifter.

 

Annet.

Øl, brus, og godteri er ikke mat.

Nyt heller en dag i parken med en med-smurt niste og kaffe/kakao enn noe tullete på cafe! Filmkvelden blir like fin med film fra biblioteket og hjemmelaget pizza. Om du ikke visste det så tillater mange biblioteker at du fjernlåner film

 

 

 

Spør meg gjerne om noe. Jeg er ganske erfaren med det å ha lite penger og hvordan man skal klare seg og for tiden så bruker jeg like lite som da jeg studerte.

 

Utgiftene for hver måned ser slik ut.

 

Bolig 3700

Mat 1500

Annet 1500

 

Alle utgiftene er rundet høyt opp, så jeg bruker langt mindre penger. Rundt 1100 på mat og 1000 på annet. Men jeg liker følelsen av å ha for "mye" penger, det føles nesten ikke ut som om jeg er kjip!

Endret av Psykotek
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...