Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Facebook/Youtube angående opphavsrettigheter


Kjetil..

Anbefalte innlegg

Hei :)

 

Bilder og videoer som er lastet opp på nettsider som Facebook og Youtube, kan de brukes av media uten at man kan gjøre noe med det? Altså kan media (aviser, tv osv.) bruke bilder og videoer du (og nettsiden i noen tilfeller) har opphavsrett på uten tillatelse? Spesielt når det er uønsket at media i det hele tatt ser disse bildene?

 

Eventuelt hva kan man gjøre med det?

 

Takk :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei :)

 

Bilder og videoer som er lastet opp på nettsider som Facebook og Youtube, kan de brukes av media uten at man kan gjøre noe med det? Altså kan media (aviser, tv osv.) bruke bilder og videoer du (og nettsiden i noen tilfeller) har opphavsrett på uten tillatelse? Spesielt når det er uønsket at media i det hele tatt ser disse bildene?

 

Eventuelt hva kan man gjøre med det?

 

Takk :)

 

Når du legger filmer ut på youtube kan du velge om de skal kunne embeddes på andre sider. Dersom du svarer ja på dette må det vel være adgang til det.

 

Når det gjelder facebook gir du FB rettighetene til bildet når du legger det ut, så media kan bruke dem om de kjøper det fra FB tror jeg.

Lenke til kommentar

Skal sjekke det med youtube.

 

Dog avisen jeg tenker på printet bildet ut etter noen få minutter så tviler på at de har betalt Facebook for bildene. Og har Facebook lov til å selge hva som helst til hvem som helst? Vet at de har rettigheter på å bruke bilder som de vil, ihvertfall i reklamer, men selge bilder som er støtende for enkelte personer til en avis? :O

Lenke til kommentar

Skal sjekke det med youtube.

 

Dog avisen jeg tenker på printet bildet ut etter noen få minutter så tviler på at de har betalt Facebook for bildene. Og har Facebook lov til å selge hva som helst til hvem som helst? Vet at de har rettigheter på å bruke bilder som de vil, ihvertfall i reklamer, men selge bilder som er støtende for enkelte personer til avis? :O

 

Jeg sitter midt i innleveringen av masteravhandlingen min så jeg har ikke tid til å foreta noen inngående vurderinger, men ut fra det du sier så er det altså en konkret sak der en avis har hentet en film fra youtube og bilder fra Facebook.

 

Flere spørsmål vil jo oppstå i en slik situasjon. Og rettighetene er kun en side av saken. Om du søker litt på nettet så innrømte bl.a. sjefsredaktøren i Dagbladet at de ikke alltid innhentet samtykke når de tok bilder fra Facebook f.eks. Jeg er også usikker hvilke rettigheter man gir Facebook til bildet. Når det gjelder youtube er jeg derimot nokså sikker på at jeg ville falt ned på at du har tillatt andre sider å vise filmen om du har allow embed på. Dersom de ikke har rettighetene til bildet kan du kreve erstatning.

 

Uansett, en avis kan jo ikke publisere alt den får tilgang til. Så her vil det jo oppstå vanskelige avveininger mellom hensynet til ytringsfriheten og privatlivet. Det er vanskelig å si noe konkret når man ikke vet hvilke bilder og hvilken sak det er tale om. Det er skrevet en god del om dette så du kan nok søke litt på google for å se om du finner noe relevant.

 

Om du reagerer på det kan du iallefall klage forholdet inn for PFU.

Lenke til kommentar

Jeg kjenner ikke jusen i dette, men hvordan har avisen fått tak i bildene fra Facebook? Har du delt bildene med alle i hele verden, bare med venner, eller med venner og venners venner? Er du "venn" med avisen som har brukt bildet? Jeg vil anta at dette har betydning både for hvor lett tilgjengelig bildene dine er, og hvor offentlige avisen oppfatter at bildene er.

Lenke til kommentar

Dette er vanligvis regulert i brukeravtalen på den aktuelle sida.

 

Frå facebook:

2. Sharing Your Content and Information

 

You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings. In addition:

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos ("IP content"), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook ("IP License"). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

When you delete IP content, it is deleted in a manner similar to emptying the recycle bin on a computer. However, you understand that removed content may persist in backup copies for a reasonable period of time (but will not be available to others).

When you use an application, your content and information is shared with the application. We require applications to respect your privacy, and your agreement with that application will control how the application can use, store, and transfer that content and information. (To learn more about Platform, read our Privacy Policy and Platform Page.)

When you publish content or information using the "everyone" setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e., your name and profile picture).

We always appreciate your feedback or other suggestions about Facebook, but you understand that we may use them without any obligation to compensate you for them (just as you have no obligation to offer them).

 

Står ikkje noke direkte om tredjepersons tilgang til å bruke innhold frå nettsida, men du gir i alle fall facebook tilgang til å bruke f.eks bilder utan at du får vederlag for bruken.

Lenke til kommentar

Dette står i åndsverksloven, og går på det å gjøre noe offentlig tilgjengelig. Finner ikke fram til den konkrete loven nå, men faktum er at du ikke mister alle rettigheter selv om det er gjort offentlig tilgjengelig. Du skal krediteres, men jeg tror det er var lov å bruke det i dagpresse hvis det var "gjort offentlig". Da blis spørsmålet om det er offentlig når det legges på facebook? Jeg antar jeg vil si at det er det hvis du gir "Everyone" visningsmuligheter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...