Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Klarer ikke å snakke rent


TheWankership

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hei :D Er 15 år og har hatt dette problemet hele livet mitt. Aldri klart å se bokstaven R og har vært hos sånn pedalog i mine yngre dager ( pedalog.. husker faktisk ikke helt hva det heter..)

 

Kameretene mine har det ofte moro med å få meg til å si "ris i ripsbærbuskene". En ting jeg har skjønt - lev med det.

Lenke til kommentar

Du.. Jeg kan kanskje ikke si R og ofte forstår ikke folk hva jeg sier når det kommer til ord med R om jeg ikke konsentrere meg sikelig, men jeg elsker å snakke. Og på alle muntlige fag har jeg kun 6, vet du hvorfor? Fordi jeg bryr meg ikke. Jeg snakker fra hjertet, ikke fra munnen. Og det er ikke dette med å snakke, det er ikke det med ordene som du tror folk legger merke til, det er hvordan du føler deg hvordan du snakker. Folk vil høre når du er nervøs for å snakke, for å så fokusere på å finne beviser på hvorfor du er nervøs.

 

Snakk, snakk og snakk, så skal du se at det neppe ikke er et problem. Alle mennesker er forskjellig bygget, alle mennesker har forskjellige særtrek. Lev med det.

 

Er du født og oppvokst i Norge?

Endret av Knife
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg skal innrømme at det gikk fint før. Men nå er jeg 20 og synes ikke lenger det er så gøy å ikke kunne presentere meg uten at folk ikke forstår hva jeg sier. Dessuten er det klin umulig å føre en samtale med ett nytt menneske uten å bli sett på som retard. Vurderer å flytte til england eller usa så jeg slipper å si r.

 

edit: ja født og oppvokst i norge

Endret av TheWankership
Lenke til kommentar

Jeg er ikke født i Norge og deler av livet mitt er jeg oppvokst i Litauen, og det er nok der jeg har fått r min.

 

Hvordan sies det... Det er ikke et problem før du gjør det om til et problem.

 

Vet du egentlig hvorfor folk ikke forstår hva du sier? Det er fordi du blir for nervøs for å føre en samtle, og konsevenksen blir at tonenivået og språket blir fucked up, ikke fordi du ikke klarer å si en liten bokstav. Tror du mennesehjernen er så lite velfurgerende at den ikke klarer å bemerke på hvilke bokstaver mangler i et ord?

 

Det ble faktisk skrevet en bok om problemer mennesker har med seg selv som de gjerne vil endre. Alt med utsende, språket, og alle slike overfladiske ting med seg selv. Boken heter Psychocybernetics av Maxwell Maltz.. Han var en lege som drev på med plastikk opperasjoner og "fikset" andre menneskes problemer.. Det som vireklig var overraskende var at etter en opperasjon så følte ikke menneske seg bra. De har jo fikset på problemet, hvorfor føler de seg ikke bra?

 

Han fant ut at alle problemene du har med deg selv, ligger inni deg. Og skal jeg si deg noe? Folk vil ikke legge merke til noe som helst feil med deg om DU føler deg KONGE. Og som det sies, det er ikke et problem før du gjør det som et problem.

 

Ha en fin fin fin dag :)

 

ris i ripsbærbuskene med bringebærsaus i ris :D

Endret av Knife
Lenke til kommentar

Når det ødelegger hele livet mitt kan det ikke bli for dyrt eller noe som helst :)

 

Hei,

 

etter innlegget der du forteller hvor mye dette plager deg trekker jeg mine antakelser om at dette er "bagatellmessig". :)

 

Det høres ut som det er indikasjon for å oppsøke logoped - dette kan f.eks. gjøres gjennom en samtale med fastlege.

Lenke til kommentar

Jeg kan jo snakke engelsk da, hvor benyttes r med samme uttalelse som i norge? Det ordet har jeg aldri sett gjennom mine 20 år. Selvfølgelig teller ikke sære dialekter på små steder.

 

Jeg har svært liten tro på logoped siden jeg gikk hos det i 5-6 år uten at det hjalp noe. Det kan godt hende at det oppfattes som at jeg gjør dette til et problem selv. Men det er et helt reelt problem når man ikke kan snakke med andre mennesker uten at de sier hæ? nesten hele tiden. Beklagesligvis kan jeg ikke benytte meg av så mye humor i alle sammenhenger selv om jeg ofte gjør det. Jeg har tenkt litt sånn at hvis jeg f.eks traff ei jente som ikke greide å si r så ville jeg aldri blitt sammen med den jenta ettersom det er et så åpenlyst og slitsomt problem, dermed tenker jeg at det samme tenker jenter om meg. Har veldig lyst til å få fikset dette.

Lenke til kommentar

Er de rulle-r eller både rulle og skarre-r det er snakk om?

Det skal være noe ganske alvorlig galt med deg om du har noe fysisk som hindrer deg i å kunne klare å uttale dem. Det burde nå være mulig å få det til om en finner rett måte å trene på.

Jeg klarer heller ikke å uttale rulle-r, men heldigvis bruker dialekta mi skarre-r, så jeg klarer meg.

Nå skal en være forsiktig med å bagatellisere ting som er en så stor plage for folk, men jeg vil nå anta at folk ikke bryr seg like mye om det som du virker å ville ha det til. Om du forklarer det som det er, og at du har gått til logoped i 5 år uten å få det til, burde folk ha forståelse for det. (Selv om det sikkert er noen som vil synes det er rart.)

Lenke til kommentar

For noen er det umulig å si r fordi tungebåndet (strengen under tungen) er for kort. Det er fort gjort å fikse dette, det er bare et lite snitt. Men å lære seg å rulle på r-ene vil nok ta tid - og man må gå til logoped. Men har man først lært det, er problemet helt og fullstendig løst.

 

Ellers kjenner jeg etpar som ikke kan si r. De virker ikke hemmet på noe vis, og når man snakker med dem, glemmer man fort at de ikke snakker helt som andre folk. Det er bare noe man legger merke til helt i begynnelsen.

Endret av frevild
Lenke til kommentar

Snakker rulle r fra østlandet

Det er veldig lett å si at det "bare" er å si at det er sånn å sånn. Jeg kan jo ikke legge ut om dette til alle fok jeg treffer gjennom jobb osv. Har egentlig ikke tid eller penger til å gå til logoped helelr når jeg ikke er sikker på at det virker. Det er klart at hvis en random person ikke skjønner ett ord i setningen min så bryr jeg meg ikke. Men man må jo nesten prøve å få venner og slikt og da må man snakke mye med dem. Jeg kunne lett bytta ett bein mot å kunne uttale r.

 

@frevild: Går man til legen og får sjekka tunga!?!?! Kanskje det er håp!! :D

Endret av TheWankership
Lenke til kommentar

Ok, så det er såpass viktig for deg. Men gjør noe med det, da vel. Enten bestiller du time til logoped (evt. ved henvisning fra fastlege), eller så aksepterer du situasjonen din. Bestem deg.

 

Edit: Ja, og da har du jo en desto bedre grunn til å snakke med legen din! :) Lykke til!

Endret av frevild
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...