Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Fradeling av tomt og veirett.


jonlem

Anbefalte innlegg

Okey, dette er saken:

 

Det gjelder en fradeling av en tomt. Alt er igrunn klart, til og med kjøper, men vi har et problem i forhold til veiretten.

 

Det har seg slik at man har forsøkt å skille av tomten tidligere, men av diverse årsaker så ble det lagt på is. Vi fikk da godkjenning av veieier til veirett. Dette har vi bekreftelse på i et (eller faktisk to separate brev med en viss tid i mellom) brev fra en advokat med eiers underskrift. Problemet er at tidligere eier er nå død og det er etterkommerne som bestemmer. De har sagt nei til at vi skal få veirett(dog dette er den siste tomten i et boligfelt det kan bygges nytt på- slik at det og er litt urettferdig, men det er nå en annen sak).

 

Brevene er ca 15 år gamle.

 

Er det noen som vet om brevene fortsatt har gyldighet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ekstingvere, faktisk ... fint, nytt ord der. Spennende ;)

 

Men, finnes dette nedskrevet noe sted? En lov og en paragraf man kan henvise til? En forskrift, eller en dom?

 

Jeg regner med at dere ikke har tinglyst veiretten og jeg tar et forbehold om at det jeg sier er helt feil, er lenge siden jeg har lest 3. avdelingspensum.

 

I utgangspunktet må man foreta en sikringsakt for å ha sine rettigheter i behold ved overdragelse. Når det gjelder rettigheter til fast eiendom er det tinglysning som er sikringsakten. Dersom man ikke tinglyser er avtalen fortsatt gyldig inter partes, men tredjeperson som overtar eiendommen og ikke kjente til avtalen vil da ekstingvere rettigheten, dette følger av tinglysningsloven § 21 (tror det er 21, hvis ikke er det 20)

 

Når det gjelder arvinger følger det av et prinsipp om at ingen kan overdra større rett enn de har, slik at arvingen kan ikke ekstingvere.

 

Sånn ca. iallefall :-)

Lenke til kommentar

En tredjepart som er i god tro kan ekstinvgere. Spørsmålet er om arvingen er en tredjepart (som kan ekstingvere) eller om arvingen trer direkte inn i avdødes rettigheter og forpliktelser (enten han vet om dem eller ikke).

 

Svaret gir seg egentlig selv. En arving trer direkte inn i avdødes forpliktelser og kan ikke utslette en annens rett, se f.eks. tgl § 27 (rett han har ervervet ved avtale - antitetisk altså ikke ved arv) og godtroervervloven § 1 (blir en løsøreting solgt).

Lenke til kommentar

Nei, det ble aldri tinglyst, det er det som er litt irriterende her :p

 

Men det eksisterer altså en skriftlig avtale om veirett, med veieier som nå har gått bort. Arvingene vil ikke erkjenne denne avtalen.

 

Det er vel verdt å nevne at det hittil ikke har vært noen faktisk bruk av denne veiretten - noen avkjørsel til tomta eksisterer foreløpig ikke, men i forbindelse med fradeling av tomta for salg er jo dette blitt aktuelt igjen etter å ha ligget "på is" 8-10 år. Avkjørsel til tomta fra den aktuelle veien er ikke noe problem, det er såvidt jeg skjønner kun bruken av veien for atkomst til tomta som er problemet...

 

Kan man på noe vis få tinglyst en slik avtale nå uten nåværende veieiers (arvings) samtykke?

Lenke til kommentar

Arvingene har ikke noe valg - var avtalen bindende for arvelater er den bindende for arvinger, uavhengig av om den er tinglyst eller ikke. Men er den ikke tinglyst kan den ikke gjøres gjeldende overfor en tredjepart som er i aktsom god tro (det vil si som ikke vet, og som har opptrådt slik at han ikke kan klandres for ikke å vite).

 

Tinglysning krever samtykke fra (nåværende) hjemmelshaver, jfr tinglysningsloven § 13 første ledd. Alternativt må du stevne hjemmelshaver for retten og kreve dom for at du har en slik rettighet. Slik dom kan anmerkes, jfr. § 13 fjerde ledd.

 

Hvis du har stevnet hjemmelshaver kan du i medhold av tinglysningsloven § 19 første ledd be om at retten avsier kjennelse for at stevningen skal tinglyses.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...