Gå til innhold

Forskjellen på et materialistisk og et idealistisk verdenssyn


Anbefalte innlegg

Hei,

Får ikke helt tak i forskjellene mellom det som kalles materialisme og idealisme og håper at noen kunne klargjøre hva som er mest formålstjenelig. Er det slik at de to utelukker hverandre, altså at en person som er materialist på ett område ikke kan være idelait på et annet?

 

Vidrere lurer jeg på om tankevirksomhet og informasjon er ikke-eksisterende innen det materalistiske verdensbilde? Eller hvordan ser materialister på det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Wikipedia skriver ingenting. Det er Wikipedias brukere som skriver, og de kan være hvem som helst. Det er ikke spesielt etterrettelig å gjøre seg til talsmann for "materialisme", som kan bety så mangt. Materialisme i dagligtale betyr at man er i overkant opptatt av ting, mens materialisme i filosofi kan bety et tankesett hvor materien står i sentrum av tilværelsen og betinger alt annet.

Lenke til kommentar

Riktig. "Filosofisk materialisme" er i essens en monisme som sier at alt er materie, og at det er sikker viten. Men det kan også være, som Marx bruker det, en måte å analysere historie på. Og til tross for at Marx analyserer historien på denne måten, kan man på alle måter kalle ham en (normativ) idealist.

 

Å i det hele tatt stille spørsmålet "hva er forskjellen på materialisme og idealisme" er veldig... uinformert

Lenke til kommentar

Men hvis materialisme betyr at materie er alt som eksisterer, har da materialistene rett? Er tankevirksomhet og informasjon materie?

Må bare presisere at hvorvidt noen ønsker å definere sistnevnte som "materie" eller ikke, ikke er avgjørende for hvorvidt de har rett. Epistemologiske redegjørelser - selv de mest tautologiske - er aldri fullstendige og sikre. Denne usikkerheten er iboende i vårt vesen (subjekter/subjektivitet).

 

I stede for å spørre "Er tankevirksomhet og informasjon materie" vil jeg først be deg definere materie, så sette opp et pent venn-diagram. For meg blir det ikke så interessant å spikke i definisjoner. Materialisme i essens er "objektivitet" (objektivistisk verdenssyn), og jeg tror vi bør forholde oss til den varianten i større grad enn definisjonsspikkeri og eventuelle selvmotsigelser. :)

Endret av fuzzyboots
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...