Gå til innhold

Klagemuren - ergrelse over grammatiske skrivefeil


Anbefalte innlegg

Jeg irriterer meg over:

 

1. Jeg er til henne (det heter hos, gjør det ikke?)

2. Ord delings feil (orddelingsfeil)

3. Hvem sang liker du best? (Hvilken! Bruk riktig spørreord)

4. Henne er så snill, henne! (Bruke henne når det skal være hun)

3. Jeg skrivde en lang stil (Skrivde er ikke et ord! Skrev)

 

Og sikkert mye mer jeg ikke kommer på...

Endret av MalaPlay982
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sannsynligvis bruken av "å komme på" i stedet for "å huske". "Å komme på" har ingen egentlig betydning skriftlig, det er et muntlig uttrykk.

 

Man kan jo også påpeke at det burde vært mellomrom mellom "på" og ellipsen, men usikker på om det kan kalles en grammatisk feil.

Endret av Henrik B
Lenke til kommentar

Norsklæreren min stod foran klassen og sa: "Dette er det kjenteste ...". Det heter det den mest kjente! Ellers er jeg veldig enig i at orddelingsfeil irriterende (dette er også mitt svakeste punkt :blush: ).

 

En annen ting som provoserer meg er nynorsken som utdanningsdirektoratet bruker. På nynorsk eksamen var selvfølgelig oppgavene skrevet på nynorsk, men hvorfor kan man skrive skolen på nynorsk? Det heter for svingende SKULEN!! :mad:

Dette er vel ikke en feil, tror de er sideformer i nynorsk, så da kan man velge, men uff, det er vanskligere å lære seg å skrive andlet enn skule :yes:

 

Og HELT enig med at det heter kyr..

Lenke til kommentar

En annen ting som provoserer meg er nynorsken som utdanningsdirektoratet bruker. På nynorsk eksamen var selvfølgelig oppgavene skrevet på nynorsk

 

Du sier to ganger at eksamensoppgavene var skrevet på nynorsk, hvorfor det? Hva slags fag var eksamenen i, forresten?

Lenke til kommentar

At man bruker tre punktum i stedet for en ellipse er en typografisk feil, ikke en grammatisk. Forøvrig er hele tegnet rimelig meningsløst, det hører hjemme i den tiden da man var avhengig av å ha en egen blokk med tegnet i trykkpressen for å få punktum så tett inntil hverandre. Det gir egentlig ingen mening å fortsatt holde på bruken av det.

 

Ellers er jeg usikker på om det faktisk skulle vært mellomrom før ellipsen i den setningen. Googling gir korrekturavdelingens side om ellipse som sier

Det skal være mellomrom foran – og eventuelt bak hvis de tre prikkene markerer en pause i en tankestrøm eller oppstykket tale.
Måten han bruker det på her, likner jo mer på bruken når man skriver f.eks. "fy f...", der det ikke skal være mellomrom. En, hva skal man kalle det, "utfasing"?
Lenke til kommentar

Jeg siktet til punktumene som burde vært en faktisk ellipse (alt+0133), samt mangelen på mellomrom.

 

Tegnsettingsfeil er også grammatikkfeil.

 

Tdligere, da man brukte skrivemaskin, var det altså umulig å skrive korrekt, fordi ellipsetegnet ikke fins på skrivemaskiner? Hvis man skriver med blyant eller kulepenn er det trolig også vanskelig å se forskjell på tre punktumer og ellipse. Jeg er derfor i høyeste grad enig med NgZ i at ellipsetegnet har utspilt sin rolle. Mye lettere for alle å bruke tre punktumer slik man har gjort til alle tider.

Lenke til kommentar

Sannsynligvis bruken av "å komme på" i stedet for "å huske". "Å komme på" har ingen egentlig betydning skriftlig, det er et muntlig uttrykk.

 

Jasså?

 

Joda, det er kanskje et muntlig uttrykk som ikke hadde gjort seg i en eksamensoppgave, men det er da overhodet ingen "grammatisk skrivefeil". Og det har masse betydning både muntlig og skriftlig.

 

 

 

Lenke til kommentar

Mulig at det er nevnt tidligere i tråden, men vi kjører på uansett:

 

Bruken av ham og han irriterer meg ganske mye. 90 % av nordmenn både sier og skriver det feil, men jeg kan ikke unngå å irritere meg over det. :p

 

Noe annet jeg irriterer meg over som også mange gjør feil er spesialbokstaver som é i idé og ô i fôr for eksempel.

Endret av Chris9
Lenke til kommentar

Ved å søke på "gi" i UiOs bokmålsordbok får man blant annet opp dette: "gi opp slutte å kjempe, resignere; bryte (en idrettskonkurranse), jf *oppgi / gi opp håpet / gi opp navn og adresse opplyse om". Et søk på "komme" gir ikke noe tilsvarende resultat. Jeg har dessverre ikke noen idiomordbok (om noe slikt faktisk finnes).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...