Gå til innhold

Lokalavis og bruk av kommentarer fra nettavis i papirutgaven.


jonlem

Anbefalte innlegg

Dere vet, disse kommentarfeltene som har blitt så populære - også i lokalavisa, slik at enhver synser og besserwisser kan komme med sitt forkvaklede syn på enhver sak (inkludert meg selv, selfølgelig ;) ).

 

Mye kan vel sies om dette, men jeg tenkte å høre litt rundt hva dere tenker om at avisene trykker kommentarer fra nettavisen i papirutgaven, noen ganger tilsynelatende helt ukritisk og ufiltrert.

 

Jeg opplevde før helga å se mitt eget navn lyse mot meg i papiravisa - de hadde trykket en kommentar til en artikkel som handlet om oljeboring utafor Lofoten.

I denne kommentaren ble mitt fulle navn brukt (jeg hadde slengt med leppa rett over, selvfølgelig..) på en måte som gjorde at jeg ble tillagt meninger, holdninger og kunnskap (eller mangel på kunnskap) som overhodet ikke har noen rot i virkeligheten.

For å gjøre lang historie kort, så hadde vedkommende elegant sortert meg inn i båsen "naiv oljemotstander som tror olje kun gir bensin og diesel" sammen med Natur og Ungdom og et par andre organisasjoner. Det aller meste av hva han skrev, vil jeg ikke vedkjennes eller stå for.

 

Jeg har selvfølgelig skrevet et svar til denne dimlingen på nettutgaven, men det store 'spørsmålet' her er om jeg kan forlange av avisa at de trykker også mitt svar til skrotingen. Jeg føler at mitt navn er blitt brukt på en fryktelig feil måte og jeg er blitt fremstilt som noe jeg ikke er eller har noe ønske om å bli oppfattet som, og holder på mange måter avisa ansvarlig for dette.

Når de trykker en tekstsnubb, samme hvor ubetydelig den måtte være, der mitt navn og min person blir fremstilt så grunnleggende feil som det blir gjort her, kan jeg ikke da kreve å få mitt tilsvar trykket en av de aller nærmeste dagene?

 

I rettferdighetens navn skal det sies at når man kommenterer, i alle fall på denne avisens nettsider, opplyser de at kommentaren kan komme på trykk i papirutgaven. I utgangspunktet ser jeg ikke noe problem med dette, men jeg ser et problem med hvilket "filter" de bruker når de plukker ut hvilke kommentarer som kommer på trykk og hvilke som eventuelt blir utelatt.

I tillegg skal det også sies at de er vanvittig dårlige på å fjerne useriøse og støtende kommentarer (noe det jo er plenty av, som seg hør og bør..).

 

Jeg sendte en epost til lokalavisa igår, men har ikke hørt noe fra dem idag og er selvfølgelig spent på om de tar seg bryet med å følge opp dette.

 

EDIT;

For å gjøre et langt spørsmål kort; kan avisa bruke kommentarer fra nettutgaven helt uhindret og ukritisk som dem vil i papirutgaven?

Endret av jonlem
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har litt problemer med å forstå om de har trykket ditt innlegg, eller en annens innlegg hvor han kommenterer det du har skrevet?

 

Uansett, gjør avisen deg oppmerksom på at de kan trykke kommentarer fra nettet i papiravisen. Selv om de ikke hadde gjort deg oppmerksom på dette, kunne de gjort det med støtte i sitatretten. Innlegget ditt er publisert på en offentlig kanal, og den kan fritt siteres fra.

 

Noe tilsvar i papiravisen tror jeg du kan se langt etter. Tar jeg ikke helt feil er innlegget publisert under noe sånt som "fra nettdebatten"? Da har avisen gjort oppmerksom på at dette er et utklipp fra nettdebatten, og leseren vet hvor han kan finne resten. I henhold til Vær Varsom-plakaten faller også kravet om tilsvar bort, om angrep eller kritikk kommer som et ledd i en løpende meningsutveksling.

 

Rent praktisk hadde det blitt fryktelig problematisk om alle som ble sitert fra nettdebatten skulle få komme med tilsvar i papiravisen. Da måtte man jo publisert hele debatten til slutt..

 

På det prinsipielle plan er det likevel et interesant spørsmål. I siste PFU-møte ble Dagbladet og VG felt fordi de bare skrev om en frifinnelse i lagmannsretten på nettavisen. Saken var behørlig omtalt både på papir og nett, men frifinnelsen ble altså bare omtalt på nett.

Lenke til kommentar

Du gir dem i praksis innholdet til å bruke slik de vil. Pressen gir som regel en god beng i deg og dine behov, de har ikke forstått premisset med brukerbidrag. Enkelte tar til og med betalt for at du skal gi det til dem (Dagbladet).

 

Jeg vil på generelt grunnlag fraråde å kommentere på de fleste aviser hvor det er uklart hvordan ditt bidrag vil bli brukt. Det samme går for aviser som krever at du registrerer navn eller telefonnummer, fordi det betyr at du blir lagret i en database. Skriver du noe sensitivt vil de altså ha dette lagret om deg.

 

Det viktige her er å begynne å bli bevisst på hvor du bidrar med innlegg. Hva kan de tilby deg? Er det ikke godt nok, benytt noen andre. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...