Gå til innhold

Verdige erstatninger til sukker?


Anbefalte innlegg

Jeg syns det alltid er spennende å prøve nye ingredientser.

Jeg har ikke noe spesielt problem med sukker. Jeg spiser ikke mye av det, men når jeg lager mat så bruker jeg det svært ofte.

 

Enten i sauser, bakverk og lignende. Derfor lurer jeg på om det finnes noe som kan erstatte sukkeret overalt?

 

Ikke bare for å gjøre smaken søtere, men for å heve deiger, for å karamellisere grønnsaker eller redusere sauser i panna.

 

Jeg så de solgte sukralose på Meny, hvor det på pakken sto at det var en naturlig erstatning til sukker, og at kroppen brukte lengre tid på å fordøye det. Kan jeg bruke sukralose i bolledeig da?

 

Eller er disse alternativene til sukker, stort sett bare egnet oppå grøten?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Men det hjelper ikke hvis det ikke fungerer likt som sukker.

Dere bør helst vite egenskapene til sukker hvis dere skal svare altså.

 

Ikke kjemiske egenskaper, men ha prøvd det i ekte matlaging.

 

Sukker er mer enn bare søtt. Jeg bruker det kanskje aller minste på grunn av den søte egenskapen.

 

Erstatning til sukker? Finnes ingenting som egner seg bedre enn sukker enn sukker selv i matlaging og da er det bare snakk om smaken. Bruk mindre sukker!

Lenke til kommentar

Er jo en sånn japansk type som ikke er sukker, men likevel er det. 500 ganger søtere enn vanlig sukker, anere ikke hva det heter, men du finner det sikkert ut ;)

 

Det du tenker på er Stevia. Det er litt vanskelig å få tak i Norge, men til sitt bruk er det bra. Honning funker også bra til noen ting, for eksempel i vinaigretter og sauser, men det funker veldig dårlig i for eksempel sukkerbrød.. Ingen av alternativene passer overalt, så du er nok nødt til å ha noen forskjellige varianter.

 

Wingeer: Honning vil da ikke karamellisere på samme måte som sukker hvis du f.eks skal lage Creme Brulée?

Lenke til kommentar

Jeg ser forresten at du spør om bolledeig. I gjærdeig er det et poeng at gjæren spiser sukker, så bollene blir luftigere hvis du bruker vanlig sukker. (Brød blir også luftigere hvis du har en klype sukker i..) Honning vil gjøre samme nytten, men pass på å bruke en så nøytral honning som mulig, noen spiseskjeer lynghonning vil gi en ganske tydelig smak av honning som du kanskje eller kanskje ikke vil ha..

Lenke til kommentar

Lagde boller i går. Brukte da sukrin og Vita hjertego lettmargarin.

Deigen satt jeg til heving i 2 timer. Den hevet seg en del. Så bakte jeg ut bollene og satt på stekebrett, dekte til og lot heve i 50 minutter. Etter 50 minutter var ingenting skjedd! De var like små. Jeg puttet de ovnen på 225 grader. De hevet seg en del i ovnen, så det var litt større da jeg tok de ut. De var veldig gode, men litt spesiell smak. Jeg vil tro at det er på grunn av lettmargarin. Kanskje jeg skal prøve noe annet neste gang.

Men at bollene ikke ville heve, kan det være fordi jeg ikke brukte sukker i deigen? Kanskje man kan bruke litt sukker i tillegg til sukrin for at de skal heve bedre?

Lenke til kommentar

Jeg ser forresten at du spør om bolledeig. I gjærdeig er det et poeng at gjæren spiser sukker, så bollene blir luftigere hvis du bruker vanlig sukker. (Brød blir også luftigere hvis du har en klype sukker i..) Honning vil gjøre samme nytten, men pass på å bruke en så nøytral honning som mulig, noen spiseskjeer lynghonning vil gi en ganske tydelig smak av honning som du kanskje eller kanskje ikke vil ha..

 

Jeg har flytende Akasiehonning, funker dette?

Jeg har aldri tenkt på Honning i deig, men dette funker altså? Honning er vel litt sunnere enn sukker?

 

Noen som forresten vet om brunt sukker er sunnere enn hvitt?

Jeg har blitt veldig glad i det mørkebrune Mastadon-sukkeret. Dette gir en mye fyldigere smak, og ikke så søt smak som hvitt sukker.

Lenke til kommentar

Akasie-honningen er svært god. Honning i deig burde jo fungere. Jeg er dog usikker på hvordan en konverterer fra sukker til honning i en gitt oppskrift. Honning er vel sunnere, men alt med måte.

Om uraffinert sukker er bedre enn raffinert vet jeg ingenting om, men jeg ville trodd noen om de påstod det.

Lenke til kommentar

Vel, "bivirkningene" jeg opplever tyder på det.

 

-Det uraffinerte sukkeret gir meg ikke sukker-kick, slik hvitt sukker gjør. Noe som tyder på at det taes saktere opp i kroppen.

 

-Det ser mer naturlig ut, som det kommer rett fra planten, i den forstand at det er brunt, grovt og seigt. Akkurat som naturlig hvete er lysebrun og grå, og en del sunnere enn siktet hvetemel.

 

-Det er ikke spesielt søtt, noe som tyder på at det søte elementet i det naturlige brune sukkeret, eksisterer i mindre grad per teskje, enn det hvite. Kanskje det også inneholder andre ting enn det hvite sukkeret gjør.

Lenke til kommentar

Jeg har netopp kjøpt en pakke Fruktose, som ifølge Fedon Lindberg har en glykemisk indeks på 21, mens vanlig sukker har 69.

 

Jeg lagde nettopp pizzadeig av det, og resultatet var strålende. Dette kan jeg med god samvittighet bruke, eller hur?

 

Konsistensen er litt finere og fuktigere enn sukker, smaken er søt, men har en anelse mer spiss(syrlig) smak enn sukker.

 

Fruktose er visst helt naturlig sukker, bare at det ikke kommer fra sukkerrør, men bær og frukt og lignene.

 

Det hevdes å taes sakte opp i kroppen, men allikevel er det 100% karbohydrater. Vet ikke om dette er det samme for stevia og sukrin?

 

Kunne godt tenke meg å prøve sukrin, men det hadde de ikke på meny.

Endret av Ramius
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ingen ting gir helt den samme smaken som rent sukker, men lys sirup kan brukes, f.eks. i bakverk. Honningkake er også et morsomt bakverk å prøve seg på, men jeg liker ikke å bytte ut sukkeret annet enn i kaker.

 

Vel dette er vel ikke helt riktig.

 

Jeg har nå lest meg opp om Fruktose, som absolutt kan brukes som erstattning til sukker. Problemet er at vanlig sukker også inneholder Fruktose, og flere kritikere mot Fedon Lindberg mener Fruktose ikke er så flott som han skal ha det til.

 

Men Fruktose smaker godt, og fungerer helt likt som sukker. Så det kan brukes som erstatning, men jeg er usikker på om det er sunnere eller ikke.

 

Neste på lista jeg skal prøve er Sukrin. Men ingen har det :/

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...