Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Spørs litt hva man mener med 'ordentlig', men generelt er det ikke veldig godt egnet til oppgaven. Det er dog et par-tre triks som hjelper en del:

 

Bruk Av-modus, og sett blender til største mulige (her: f/3.5). Tenk litt kreativt, og velg bakgrunner så mye det lar seg gjøre. Etterhvert ser du godt hva som egner seg best, generelt er det gjerne ting uten mye høylys som gir minst distraherende bokeh (som da er selve kvaliteten på områdene ute av fokus).

 

Det viktigste er dog å "optimalisere" avstander:

 

K----M----B

 

Jo lengre avstand mellom bakgrunn (B) og motiv (M), jo mer uskarp vil bakgrunnen være. Er avstanden kort mellom kameraet (K) og motivet, vil det også gjøre bakgrunnen mer uskarp. Sett opp en flaske på et bord og prøv, gjerne med noen ting i bakgrunnen, så ser du fort hva som påvirker bakgrunnen. :)

Endret av Aiki
Lenke til kommentar

FWIW - DoF står for Depth of Field (dybdeskarphet) og beskriver altså dybden på den delen av bildet som tegnet skarpt. Definitivt ikke det samme som boke(h), som er det du er på jakt etter, selv om forbløffende mange der ute på Internettet roter med begrepsbruken.

 

35/3.5 kan utvilsomt tvinge frem litt boke, spesielt om du passer på å ha litt avstand til bakgrunnen og er relativt tett på subjektet.

 

En 50/2 vil nok gjøre jobben mye lettere.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Hvis du ikke er redd for å bruke manuell fokus kan jo gammel OM-optikk være løsningen. Du får 50mm f/1.8 og f/1.4 for et slikk og ingenting på ebay (10-100$). Du vil i så fall trenge et OM-4/3 adapter i tillegg. Disse finner du for ca 10$. Skal du kjøpe et adapter det står Olympus på her i Norge så koster det raskt en tusenlapp.

 

Ønsker man tynn dypdeskarphet med 4/3-systemet så krever det litt forståelse / planlegging, samt riktig optikk. Dessverre er det ikke så stort utvalg i lyssterk moderne optikk med autofokus å velge blant.

Lenke til kommentar

Jeg kan både anbefale å leke med formelen til Aiki men

 

K----M----B

 

skal nok i ditt tilfelle være nærmere

 

K-M-------B

 

Ellers er 8ruk3rn4vns råd om manuellfokusoptikk godt. Det er enklere enn man skulle tro (men vanskeligere enn man kunne ønske) å fokusere manuelt. Jeg lekte med Nikon 85mm f/1.8 i starten av påsken på E-P1, -jeg tror jeg må ha, enten 85 f/1.8 eller 50/1.4 :D

 

eller begge :roll:

Lenke til kommentar

Bildekvaliteten blir nok ikke helt den samme nei. Blir den god nok? Det kommer an på deg selv. Kjøper du senere OM-optikk som er multicoated så skal visstnok dette representere en margianal forbedring på litt forskjellige måter. For min egen del så har jeg, etter å ha lekt med en bekjent sin Pentax k-x med 50mm f/1.7 med manuell fokus, forstått at tynn dybdeskarphet er noe jeg veldig gjerne ønsker å ha mulighet til å benytte meg av. Slik jeg forstår det er OM-optikken laget for dobbelt så lav oppløsning som det 4/3-brikken "ser". Skarpheten vil helt sikkert lite litt som en følge av dette. Til portretter så tipper jeg at dette ikke vil utgjøre et problem. Kvalitet på bokeh skal være veldig bra på begge de nevnte objektivene.

 

Det tar litt tid å forstå dette med dybdeskarphet. Til dette formålet trenger 4/3 ekstra stor blender i forhold til de andre systemene.

 

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Lenke til kommentar

4/3-systemet trenger nøyaktig to blendere større åpning for å oppnå samme dybdeskarphet som fullformat ved same utsnitt.

 

Den 50/2 jeg foreslo vil da oppføre seg likt på 4/3 som en 100/4 på fulformat. Det bør ikke være noe stort problem å få myk og fin boke av det, om utsnittet er litt tett.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Takk for hjelp.

Kanskje jeg skal begynne å se på litt OM-objektiver.

Blir bildekvaliteten den samme med slike objektiver?

Nei! Men den blir ganske bra med feks 50mm f/1.4.

 

Vil du ha et mer digitalt bilde (som jeg liker å tenke på det som) så bør du gå for Oly 50/2 eller Sigma 50/1.4. De gamle raske objektivene til Olympus gir mye mer hakkete bokeh sirkler, er ofte softe på største blender og gir så klart ikke autofokus.

 

Jeg ville faktiske se på minolta objektiver. De gir bedre bildekvalitet for samme pengen. Jeg hadde et Minolta 50mm f/1.2 som var skarpt fra f/1.2. Men også de gir ofte et litt eldre preg over bildene.

Lenke til kommentar

På makrosida så er det nok helt likt olympusen. Men jeg synes det er skarpere og gir finere bilder. Du kan separere motivet fra bakgrunnen lett med disse objektivene. Jeg har begge selv.

 

Men helt ærlig så ville jeg anbefale deg å legge ut de kronene som skal til for å få et Sigma 50mm f/1.4 eller Olympus 50mm f/2 til portretter. Du trenger AF til ditt Olympus kamera. Ellers må du bruke liveview for å fokusere og det er ikke så lett siden det er en del ventetid mellom man har fokusert på skjermen og til bildet blir tatt. Og da kan man ha flyttet på seg og dermed gjort bilder ute av fokus. Søkeren er alt for lite til at du kan fokusere manuelt via søkeren.

 

Jeg kan faktisk selge deg et Minolta 50mm med adapter for en billig penge. Og nei, det var ikke derfor jeg nevnte det objektivet :p Jeg har Canon kamera nå, så Minolta objektiver passer ikke lengre. Det suger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...