Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

5 tons henger på varebil...?


Anbefalte innlegg

Kamerat har kjøpt Ford F250 som er ned registert til klasse 2 varebil. Stor og bøs bil, men stusser på hvordan bilen kan trekke 4150kg på kroken. Maksvekten på bilen er 3500kg pga regging som varebil. Summen av bil og henger vil jo overstige 7500kg, noe som er maks grensa for vektklassen som klassifiserer for førekort B(?). Så det er ikke noe 7500kg regel? :S

 

Yppelig om jeg kunne kjøpe varebil som kunne trekt 5-6 tonn :)

 

Dont shot me if I`m wrong;) ellers så takker jeg for svar :)

 

EDIT: når jeg tenker meg om så er ikke den 55mm kroken godkjent for mer enn 3500 kilo?? Kameraten over har vanlig krok. Herremalla nå ble jeg virkelig usikker :p

Endret av Castman
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ah :)

 

Så vidt jeg har forstått følger vektbegrensninger på tilhenger (og totalvekt for den saks skyld) førerkortet - ikke hva bilen er klassifisert som i blokken til en eller annen byråkrat hos Vegvesenet :p

 

...så da snakker vi f.eks 3,5t totalvekt og max 750kg tilhengervekt for førerkort B. For førerkort BE kan du ha så tung tilhenger du vil så lenge du ikke overskrider 3,5t totalvekt og max tilhengervekt spesifisert i vognkortet. Skal du over 7,5t totalt må du ha C-lappen (CE hvis hengeren er på 5t).

 

EDIT: For biler på grønne skilter er det forresten endel ekstreregler mtp. sikring av last og whatnot, så du skal ikke se bort ifra at du faktisk kan ha mindre vekt bakpå enn med hvite skilter. Er også endel regler for hvor mange tonn man kan ha på vanlig tilhengerkule (innbiller meg at 3,5t er maks for kule). Alt i alt må du nok leie inn en jurist med 30 års erfaring fra Vegvesenet for å få klarhet i alle reglene :p

Endret av Loomy
Lenke til kommentar

På en bil som er regga som personbil/varebil så er det 3500kg + 3500kg / bil + henger (forutsetter at du har BE lappen). Hadde den vært registeret som liten lastebil så hadde saken vært en annen, da kunne du utnyttet bilens maksimale tilhengervekt på 4150kg (forutsetter at du har C1E lappen).

 

Bilen er jo registert som varebil og merkelig nok kan den trekke 4150kilo på hengern.(hva med selve kroken, den er vel ikke godkjent for mer enn 3,5t?!) Jeg har på følsen at BT har gjort en liten glipp her og glemt og nedjustere maks hengervekten når bilen ble nedjustert fra å være lettlastebil til varebil. Kan vel ikke mene at jeg må ta C1E når jeg ikke engang har C1.. Mener når jeg tok BE lappen da var det det i vognkortet som gjaldt så lenge bilen var klassefisert for førekort B!

Lenke til kommentar

Fine biler. Jeg har hatt en E350 selv. Savner den!

 

Hva angår spørsmålet så er det viktig å skille på hva føreren har lov til gjennom sitt førerkort, og hva bilen er godkjent for. Dermed er det vognkortet som beskriver kombinasjonen bil og henger.

 

Endringen som ble gjort ved nedregistrering er å montere mykere fjærer på bakakselen. Dette bør dermed ikke påvirke tillatt hengervekt.

 

Men: Spør på biltilsynet og ikke her i forumet hvis han har tenkt å kjøre tung henger!

 

 

Ole

Endret av Ole3
Lenke til kommentar

Hvis bilen har grønne skilter, så er det klasse B-førerkort som gjelder. Har man KUN B, så kan bilens totalvekt + hengerns totalvekt værra = 3.500 kg så lenge bilens egavekt er større enn hengerns totalvekt. Egavekt er underforstått det bil/henger veier UTEN last. Totalvekt er det man maximalt kan laste lovlig (som står i vognkortet).

Max vekt for klasse B er altså 3.500 kg (var 7.500 kg fram til 1992, men det heter nå C1)

 

Er et lite smutthull som sier at man UANSETT kan ha en henger på 750 kg. Det betyr at om bilen har egavekt 3.000 kg og totalvekt 3.490 kg, så kan den ha en henger på 750 kg sjøl om totalvekta på "vogntoget" da blir 4.240 kg. Hadde man hatt en henger med totalvekt 1500 kg, men alikevel ikke lasta den opp til mer enn 500 kg, ville det vært ulovlig fordi totalvekta ( 3.490 kg + 1.500 kg) ville blitt 4.990 kg sjøl om den AKTUELLE totalvekta kun ville vært (3.000 + 500) = 3500 kg.

 

Har man klasse BE, vil man kunne trekke en henger med AKTUELL totalvekt som er lavere enn bilen, dvs at man kan ha en henger som er registrert for 5.000 kg som man laster den opp til 3.000 kg hvis bilen veier 3.000 kg. Totalvekta på "vogntoget" blir da 8.000 kg, men det gjør ingen ting siden hengern ikke veier mer enn bilen. At tilhengerfestet er godkjent for 4125 kg eller hva det var, har ingen ting å si så lenge man ikke går OVER den vekta. Har man henger på 3.000 kg er man innafor å slipper å tenke på det. Om tilhengerfestet hadde vært godkjent for 2.000 kg, så ville max hengervekt vært 2.000 kg pga "bilens tekniske begrensninger".

 

Har man førerkort C1 (intill 7.500 kg), så vil man ikke ha noen andre rettigheter når det gjelder henger. Da er det B-rettighetene som gjelder intill 3.500 kg, å utover 3.500 kg har man KUN lov å ha henger på 750 kg. Det betyr at om man har en bil med totalvekt 5.000 kg, så kan man KUN ha en henger på 750 kg.

 

Har man C1E, så kan man ha bil på 7.500 kg, samtidig som "vogntoget" kan veie intill 12.000 kg forutsett at bilen veier mer enn hengern. Det betyr at man kan ha en henger som er godkjent for 10.000 kg, laste den opp til 6.000 kg å henge den etter en bil (liten lastebil) som veier 6.000 kg. eventuelt laste bilen opp til 7.500 kg, å henge en henger på 4.500 kg etter.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hvor har du det fra at aktuell vekt på hengeren må vere under aktuell vekt på bilen med klasse BE ? Står ikke noe om det på Statens vegvesen sine sider (kun på klasse b denne regelen gjelder)

Det jeg fikk høre da jeg tok BE (for 1 mnd siden),var at du kan trekke det som står som tillatt hengervekt i vognkortet sålenge aktuell vogntogvekt(totalvekten bil+henger) holder seg innenfor tillatt vogntogvekt i vognkortet. Hengeren må selfølgelig og vere godkjent for den aktuelle vekten.

 

Når det gjelder C1E så tror jeg du hadde ryki på en smell med den hengeren med tillatt totalvekt 10.000 kg :p Dette er hva de skriver på statens vegvesen "Tilhengerens tillatte totalvekt må ikke overskride lastebilens egenvekt med fører (75 kg) og samlede tillatte totalvekter for tilhenger og lett lastebil må ikke overskride 12.000 kg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...