Gå til innhold

Trene seg i dårligere form?


Anbefalte innlegg

Hei

Litt bakgrunn:

Begynte sånn smått med utholdenhetstrening for 4 år siden. Etter det har det blitt flere startere i birkebeineren + andre turløp, ritt og renn.

Jeg har trent meg opp ved å øke litt år for år. Jeg er nå oppe i ca 3-4 økter pr uke (2-250t i året). En uke på vinteren med 4 økter kan være:

Mandag: Langrenn 1t konkurransefart.

Tirsdag: Løping 1t hardtur eller intervaller .

Torsdag: Langrenn 1.5t konkurransefart.

Lørdag: Langrenn 2-3t konkurransefart.

 

Jeg er strukturert i forhold til at jeg trener jevnt hele året. 3-4 økter pr uke. Jeg er IKKE strukturert i hva jeg gjør på treningene. Det blir mye møt opp og tren relativt hardt. Akkurat når og hvilke dager blir litt avhengig av jobb og familie. Hva jeg trener avhenger av årstid. Langrenn på vinteren, sykkel på sommeren osv. Sniker inn litt basisstyrke innimellom, men der er jeg ikke så flink til å holde det ved like.

 

Resultatene jeg hadde i turrenn første 1-2 årene var bra, men etter det har jeg stagnert og faktisk gjort det litt dårligere. Dette til tross for at jeg trener mer og lengre. Har også testløyper der resultatene ikke blir noe bedre.

 

Spørsmålet blir da er hva kan grunnen til dette være? Jeg ser at jeg trener mye hardt, men jeg mener at med kun 3-4 økter pr.uke skal ikke det være noe problem. Med til tider hektisk jobb og barn kan totalbelastningen kanskje bli litt stor til tider og søvnen er ikke så lang som den burde. +/- 6 timer i snitt (ikke SÅ ille, men kunne vært en time lengre).

 

Jeg fikk veldig rask fremgang i starten og men så har det bare stagnert og kanskje til og med blitt dårligere. Vet ikke hva jeg gjør feil her.. Noen som har tips til hvordan jeg skal gjøre ting bedre/annerledes?

 

Har vært inne på tanken om å trene før jobb et par ganger i uken. Dette fordi jeg ikke klarer å ta noe mer tid ut fra familie på kveldene og skal jeg øke mer nå må det bli tidlig. Ser for meg kanskje 45min-1t på rulle eller en løpetur. Vil dette gi meg noe særlig utbytte?

(Det forutsetter selvsagt at jeg kommer meg i seng litt før de dagene det blir trening tidlig).

 

Hilsen frustrert

m.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Prøv å legg inn rolige økter som restutisjon, fullt mulig å trene seg i dårligere form, om du utsetter kroppen for høy belastning uten at den får tid til å restituere seg.

 

Jeg ville kjørt

Mandag intervall

Tirsdag rolig

Torsdag 1t-1.5t med fart over konkuransefart gjerne del det inn i lengre intervaller 6x15min med 2min pause liker jeg godt, trenger du mer enn 2min pause har du kjørt for hardt.

Lørdag forholdsvis rolig men, det er ingen fare å ta noen bakkeintervaller om du føler for det, bare ikke ta deg helt ut.

 

Husk oppvarming og nedgåing, ta det rolig det siste kvarteret gjør underverker.

Lenke til kommentar

HValder: Er enig i at treningen må være strukturert, men hva mer legger du i det. Jeg trener jevnt hele året. Altså ganske lik treningsmengde. Jeg dabber ikke av på høsten som mange gjør, men fortsetter i samme spor. Du mener jeg må gjøre om på innholdet på trening?

 

Kostholdet er ganske bra. Spiser jevnt hele dagen. Frokost, lunsj, middag, kvelds. Samt 1-2 mellommåltider. Kosten er normal "husmannskost". Mellommåltider kan være frukt, brødskive, havregryn.

 

Sink: Har hørt om folk som har trent seg i dårligere form, men da har det vært snakk om langt mer trening enn det jeg holder på med. Mener du at 4*hardttrening i uka er for mye? Jeg har minimum 24t restitusjon mellom øktene. Som regel mer (48t). Den ene langturen kan jeg kanskje gjøre noe roligere ja, med innslag av lengre drag o.l.

 

Hva tror dere om et par rolige morgenøkter? Ser ikke for meg at disse blir harde, så da blir det en form for rolig restitusjonstrening. Tror dere dette vil gi meg noe utbytte, eller burde jeg heller sove ekstra?

 

Takk uansett for svar =)

Lenke til kommentar

Du virker mer enn strukturert nok, men det er som Sink skriver- Du er nødt til trene roligere også!

 

Det ser jo ut som om du bare har harde økter, noe som bryter kroppen mer og mer ned, uten at du lar den få bygge seg opp igjen! Restitusjon er minst like viktig som selve treningen! Og er man ikke topptrent idrettsutøver, trenger mye lengre tid på å komme seg igjen etter en treningsøkt.

Særlig etter de harde!

 

Det virker nesten for meg som du begynner å bli "overtrent"! Du bør virkelig passe opp for det. Fortsetter det sånn, uten forbedringer, kan det være tegn på at du bryter kroppen for mye ned! Og at du bør endre måten du trener på..

 

 

Man ikke ha blodsmak i munne for å ha effekt av en treningsøkt!

Lenke til kommentar

Jeg gjorde som du, trente hardt og ofte intervaller. Jeg tenkte at jo hardere jeg trener, ro raskere blir jeg. Overrasket ble jeg når disse "mosjonistene" som bare luntet rundt time etter time mens jeg rushet forbi dem på trening, banket meg grundig i halvmaraton.

Etter mye research fant jeg ut at de hadde bygd en sterk base, kondisjonsbase. Jevn lav hastighet over lengre tid pr økt, byggger en bred base, som gir intervalløktene noe å stå på.

80 % av treningen bør være base bygg, resten kan være hardt. Faktisk.

 

Jeg la om kostholdet også, og i de siste 7 mnd har jeg spist lavkarbo kost. Helt sinnsykt hvilken effekt det ga. 10 gram karbohydrat og over 2 hekto fett om dagen gir en helt annen effekt på trykket, hurtigheten og energien og utholdenheten. Olympitatoppen vet IKKE hva de snakker om :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...