Gå til innhold

Har LHC gitt resultater?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For det første er de ikke oppe på full effekt enda. Man tar dette gradvis, for denne teknologien er faktisk et lite stykke forbi det som regnes som mulig, de strekker grensene med denne maskinen. Så de vil være 110% sikre på at alt er i orden før de gyver på med full effekt. Men de er allerede oppe på høyere effekt enn de fikk til i den gamle akseleratoren.

http://www.forskning.no/artikler/2010/januar/239367

 

For det andre er det mye data som kommer ut av hver kollisjon. Det meste dumpes faktisk som uinteressant, før det sendes til datamaskinene. Og selv da er datamengdene så store at det ofte tar både måneder og år før alle beregningene er helt ferdige og rapportene skrevet.

 

F.eks ble det nettopp publisert et resultat fra den usanske akseleratoren RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) om at de med stor sannsynlighet fikk til det de kaller en kvantesuppe i en kollisjon for en stund tilbake. Selve kollisjonen skjedde faktisk i 2005. Og vi er jo i 2010 nå ...

http://www.forskning.no/artikler/2010/februar/243524

 

Så det kommer nok interessante resultater etter hvert fra LHC-forsøkene, hvis vi er heldige kanskje vi får høre noe allerede til høsten.

 

Og da har jeg ikke engang sagt hvilken høst ... ;)

Lenke til kommentar

Mange resultater, i form av teknologiutvikling og utdanning av nye forskere/ingeniører, har kommet i mange år allerede.

 

Men rene fysikk-resultater av betydning kommer vi neppe til å se på noen år, da det vil ta tid å samle nok statistikk til at man kan hevde oppdagelse. I LHC bringer man to sirkulerende stråler av protoner (hydrogenkjerner) til kollisjon 40 millioner ganger i sekundet langs fire punkter. Hver gang to stråler kolliderer (noe som kalles en "event", vil det forekomme mellom 1 og 25 kollisjoner.

 

De aller, aller fleste av disse 4 x 40 millioner x 25 kollisjonene er trivielle og fullstendig uinteressante. Man tar opp en del av dem ("minimum bias events") for å kunne estimere bakgrunn, men de fleste kastes allerede på elektronikknivå i detektorene.

 

Noen ganske få (tilsammen ca. 100 i sekundet, hver på 1 MB for ATLAS) blir akseptert på elektronikknivå samt av den første datafarmen. Disse hendelsene er anntatt å inneholde noe interessant, og blir sendt videre til CERN sitt datalager-system.

 

Derkan de sitte fra noen minutter til en del timer, før den gigantiske regnefarmen får tid til å se på den. Der blir den satt sammen til et fysikkobjekt - man går fra 1'er og 0'er fra sub-detektorene til "hits" - punkter i rommet med informasjon slik som energiavsettning etc. - og videre til "tracks", hvor man finner hvilke "hits" som hører sammen og trekker en linje mellom dem. Videre kjører man gjerne noen "hva-kan-nå-dette-være" algoritmer på dem, som identifiserer elektroner, muoner, jets etc. og lagrer hva som trolig befinner seg på innsiden av fila i metadata.

 

Nå begynner arbeidet: Tusenvis av fysikere fra hele verden skriver "analyser" - dataprogrammer som beregner statistiskk ut i fra det som står i fysikk-objektene, og sender dem ut på "GRID". Grid er et kjempestort internasjonalt datanettverk som i hovedsak er bygget av høyenergifysikere for å kunne analysere LHC-data, men som i dag blir tatt i bruk innen stadig flere forskningsområder og av bedrifter med tallkunusingsbehov. Her sendes analysene ut til der hvor datafilene befinner seg (det er gjerne haugevis med terrabytes, så selv om det er meget gode nettverksforbindelser mellom de ulike instutisjonene, så sender man ikke dataene rundt. Man sender jobbene dit dataene er. Eller prøver i allefall...). Når analysene har blitt sendt ut, kjøres de over noen hundretusner av "interessante" fysikk-objekter, før resultatene (histogrammer) etc. sendes tilbake. Da kan fysikeren som skrev analysen se over resultatene, kanskje gjøre endringer - eller kanskje rope "eureka - der er'n!".

 

Når dette har skjedd på ett-eller-annet kontor, så vil det ikke bli skrevet pressemeldinger øyeblikkelig. Man må være sikker på at det stemmer, at det faktisk er (f.eks. Higgs) som er funnet - og ikke en tabbe på en eller annen måte. Når man er sikker på det (f.eks. hvis både de som jobber med ATLAS- og de som jobber med CMS-detektoren ser det samme), så er det tid for pressemeldinger, kake, og en tur til Stockholm :)

 

Men foreløpig må man smøre seg med tolmodighet ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...