Gå til innhold

Prosjekt: Trixy! av CoreTEC | Update #5 - Inn & ut


Anbefalte innlegg

Prosjekt: Trixy!

en HTPC fra scratch!

 

Theme-1-1.jpg

 

Hei godtfolk, felles forumjunkies og resten av hardwarepervoene. Godt nytt år :)

Da er tiden kommet for CoreTEC å ta steget ut i casebuilder universet.

 

 

Om prosjektet

 

Trixy skal bli en HTPC. Lenge har jeg tenkt på hvor morro det ville være å bygge sin egen pc fra scratch, nesten like lenge faktisk som jeg har savnet en HTPC. Fluesmekkeren suser nå gjennom luften og kliner til to fluer. ;)

 

I ukene som kommer kan dere følge med på hvordan kassen tar form, komme med tips til løsninger på problemer som helt sikkert vil dukke opp og komme med råd til valg av komponenter. :thumbup:

 

Om dere skulle finne arbeidsloggen om Prosjekt Trixy bare en tidel så interessant som jeg selv har opplevd flere av loggene til andre brukere på forumet her er, (ingen nevnt, ingen glemt) så håper jeg dere vil svinge innom kommentartråden. :w00t:

 

I kommentartråden vil tilbakemeldinger, tips og råd eller annet småprat rundt prosjektet være hjertelig velkomment. I tunge stunder med motgang og mangel på motivasjon vil det være mine felles forumbrukere som inspirerer til innsats. :thumbup:

 

 

Hardware

 

Innmaten er langt fra bestemt, likevel er et par grunnleggende elementer spikret for å kunne starte (og egentlig fullføre) bygget av kassen.

 

Hovedkort: MicroATX - Sikler på Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H

CPU: AMD AM3

Minne: 4GB DDR3

PSU: Modulær, standardmål 150 X 140 X 86 (mm)

Lagring: SSD + snurredisk

 

 

Dette blir kult

 

Jeg tror både du og jeg skal få det artig med dette prosjektet. :yes:

Som tidligere nevnt er kommentartråden stedet for alle spørsmål, tips, kritikk og andre innspill.

 

Endret av CoreTEC
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Update #1 - Skissene

eller modellen om du vil...

 

I første update vil jeg ta for meg modellen og forklare hvordan jeg har tenkt dette kabinettet til slutt skal bli, sånn omtrent ihvertfall. Modellen er laget i Google Sketchup, ett veldig enkelt og ikke minst gratis program som er kjekt når man vil raske sammen en modell. Komponentene har jeg lånt fra diverse sider hvor brukere har lastet opp sine egne modeller.

 

 

Materialer

 

Modellen er laget med utgangspunkt i 12mm MDF plater. Da dette er mitt første bygg velger jeg dette da det er billig, lett å jobbe med og jeg har god tilgang på disse materialene, samt verktøy til å behandle dem. Det vil også bli brukt noe kryssfiner. Skulle jeg komme over rimelig pleksiglass/lexan, kobberplater eller aluminium vil nok dette bli inkorporert i prosessen.

 

 

Prinsipp

 

Tanken bak dette kabinettet er kald luft inn i bunn, varm luft ut i topp. Varm luft vil naturlig stige oppover, luftstrømmen vil i tillegg få hjelp av tre 140mm vifter i bunnen av kabinettet. Bortsett fra denne inngangen og utgangen vil jeg forsøke å gjøre kabinettet så tett som mulig.

 

CT1-02.jpgCT1-04.jpg

(Tre 140mm vifter vil trekke kald, frisk luft inn i kabinettet. Spaltene på toppen vil la den varme luften slippe ut. På venstre bilde kan du se at jeg og sketchup ikke kommer helt overens enda. ;) )

 

Luftinntakene blir frest ut langs sidene i sokkelen til kabinettet. En vinklet list plassert uten på selve sokkelen vil sikre luftgjennomstrømning selv om kabinettet blir plassert inntil en vegg.

 

CT1-01-2.jpg

(Luftinntakene vil bli plassert rundt hele sokkelen og utstyrt med støvfilter.)

 

 

Dører/sidepanel

 

På begge sidene vil det være skyvbare sidedører, trolig av kryssfiner. Om det vil komme et vindu i den ene døren er ikke bestemt, her kan du gjerne komme med din mening i kommentartråden og kanskje ett design til ett mulig vindu.

 

CT1-03.jpgCT1-01.jpg

 

 

Lett tilgjengelig

 

Med unntak av viftene er tanken at alle komponenter skal sitte fast i én plate. Om dette lar seg gjøre vil vise seg når byggingen er godt igang og komponenter ankommet.

 

CT1-08.jpgCT1-09.jpg

 

Komponentene skal ikke flyte på usynlige magnetfelt som man kan få inntrykk av på bildene over. Ideer og skisser til festeanordninger vil komme etterhvert som byggingen av selve skallet er godt igang. Her har jeg også tenkt å bruke det jeg måtte komme over av pleksiglass, kobber- eller aluminiumsplater.

 

Komponentplaten vil få frest ut strategisk plasserte spor for å skjule mest mulig kabler. På baksiden er det spart god plass for kabelklynger og eventuelle skjøter.

 

CT1-10.jpg

 

 

Plassering av komponenter

 

De av dere som har sovet i natt har nok sannsynligvis registrert att det er noe merkelig med hovedkortet. For att ikke store pci og pcie kort skal forstyrre luftstrømmen er hovedkortet vinklet 90 grader, dermed strømmer luften behagelig mellom kortene, istedet for rett i en stor varm vegg. I tillegg tilfører vinklingen kabinettet "noe ikke alle andre har". Ellers er komponentene plassert der hvor jeg føler de naturlig passer inn, med tanke på luftflyt.

 

CT1-06.jpg

 

 

Nå gjelder det å komme med kritikk, innspill og spørsmål. Som du ser er fronten ikke stort mer enn en flate med hull til slot-in dvd brenner. Her ønsker jeg at DU skal la høre fra deg og gjerne tegne litt om du har mulighet til det, selv er jeg foreløpig blank. Da overlater jeg ordet til deg i:

 

 

update 11.1.10: Legger ved Sketchup fila for de som er interessert ;)Trixy.zip

Endret av CoreTEC
Lenke til kommentar

Update #2 - Litt motgang helt i starten

jakten på det forsvundede verktøyet...

 

I alle prosjekter møter man litt motgang av og til. Noen ganger tidlig, andre ganger sent i prosjektet. Jeg støtte på et problem helt fra starten av og håper med dette att det blir smooth sailing når jeg får litt fart på sakene.

 

 

Uff da

 

Det blir ingen heidundrende oppdatering i dag dessverre. Planen var å kappe og kløyve platene til sine endelige dimensjoner, sage og frese ut inntak og utblås samt prøvemontering. Det ble dessverre kun utført grovkapping av lengder. Anlegget til bordsaga for justering av bredde er sporløst forsvunnet. Det samme er håndoverfresen og bittene til den :thumbdown:

 

 

Dagens "arbeid"

 

Arbeids delen av verkstedet var et sabla rot, det første som skjedde var att det ble ryddet god plass. Platene jeg bruker er 12mm MDF.

 

Kapp-03-1.jpg Kapp-02-1.jpg

 

 

Det lille som ble utført av arbeid, grovkapp av lengder. Det blir skattejakt i morgen så da får vi se om det dukker opp noe utstyr.

 

Kapp-01-1.jpg

 

 

Ikke all verden å kommentere i dag, men skulle du ha noe på hjertet så la tastaturet synge i:

 

Endret av CoreTEC
Lenke til kommentar

Update #3 - Arbeidet går videre

endelig...

 

Etter hysterisk leting høyt og lavt ble tilslutt anlegget til klyvsaga funnet. I lykkerus fortsatte arbeidet der jeg slapp i forrige update. Her følger gårsdagens hendelser.

 

Litt mekking

 

Først av alt måtte sagbladet byttes ut. Det som sto i var altfor grovt (få tenner per cm). Bladet så heller ikke særlig sprekt ut etter noen måneder ute i snøen.

 

Update3-1-1.jpg Update3-2-1.jpg

(Gammelt vs. nytt blad med flere tenner per cm for et penere kutt.)

 

Saga jeg bruker er en noen år gammel Elu (nå DeWalt) kombinasjonssag som kan flippes 180o. På den ene siden er den en klyvsag, på den andre enn kapp/gjær-sag. Praktisk, men ikke optimalt da den ikke blir 100% noen av delene. :)

 

Update3-4-1.jpg Update3-8-1.jpg

 

 

Bearbeiding av platene

 

Saga ble stilt inn for å klyve MDF platene i riktig bredde. Det nye bladet gikk som en drøm. :D Når alle platene hadde fått riktig bredde flippet jeg saga og kuttet MDF'n til riktig lengde.

 

Update3-3-1.jpg Update3-5-1.jpg

 

 

Prøving

 

Som dere kan se måtte jeg bruke veggplater da alternativet var å shippe plater hit fra Larvik til en minimums kostnad på 650,- bare i frakt.

 

I toppen er det to plater, den ene blir lukket med luftehull, den andre vil bli skåret til en ramme som blir en del av den faste konstruksjonen, lett å forstå ved å ta en titt på modelllen.

 

Update3-6-1.jpg Update3-7-1.jpg

(Beklager ustø kameraføring.)

 

Jeg må innrømme att jeg fant det vanskeligere enn først antatt å få til helt nøyaktige kutt, men det gikk til slutt med noe tålmodighet og flere forsøk.

 

Det var da gårsdagens hendelser. Ny update kommer snart. :D I mellomtiden kan du stikke innom i kommentartråden og legge igjen noen ord. :thumbup:

 

Endret av CoreTEC
Lenke til kommentar

Update #4 - Spor her og spor der

det kommer bilder med masse blanke ting snart, men ikke helt enda...

 

Nå har jeg skåret ut spor til begge sidedørene og spor til komponentplata. Det blir snart noe fresing også lakking, men først dagens update.

 

 

Et hjem for dørene

 

Her skjæres det ut spor til en sidedør i frontpanelet, prosessen ble gjentatt på begge sider. Dette gjelder da front-, topp- og bunn-plata.

 

Update4-1-1.jpg Update4-2-1.jpg

 

 

Og slik ble det seendes ut. Sporet er 3mm bredt så den lille glippen dere ser vil ikke ha noe å si for å få lukket døra helt. ;)

 

Update4-3-1.jpg Update4-4-1.jpg

 

 

Sporet til komponentplata

 

Deretter var det igang med å skjære ut sporet til komponentplaten, dette ble skåret ut i front- og bak-panelet. Først ett kutt i ene kanten av sporet, så ett kutt i andre kanten. Da var det bare igjen å gnage ut materialet i midten, dette ble også gjort med saga.

 

Update4-5-1.jpg Update4-6-1.jpg

 

 

Og slik ble det:

 

Update4-7-1.jpg Update4-8-1.jpg

 

 

Til slutt en liten prøvemontering. Her er bunnplaten stand-in for komponentplata da denne ikke er tilpasset enda, tykkelsen er den samme (12mm). Jeg gjorde en feil, sporet ble en sagblad tykkelse for bredt. Dette fikses enkelt med en tynn list senere.

 

Update4-9-1.jpg

 

 

Det var dagens update. :) Ikke like interessant som speilblank hardware og rykende loddebolter, men det kommer senere. ;) Legg gjerne igjen en hilsen i kommentartråden, det setter jeg stor pris på :D

 

Kommentartråden

Lenke til kommentar

Update #5 - Inn & ut

 

 

Ble masse støv i dag! Det ble også noen designforandringer. Hva som ble gjort kan du se under.

 

 

Inn - Bunnplata

 

Kabinettet blir litt kortere enn først tenkt, det blir da kun to vifter i bunnen av kabinettet. Jeg fant ut att tre 140mm vifter ville gjøre kabinettet unødvendig stort.

 

Update5-1-1.jpg Update5-2-1.jpg

(Hullet til viftene vil ikke bli synlig fra noen kant, tok derfor ikke skjærejobben så nøye. :p )

 

 

Ut - Topplata

 

I toppen blir luftehullene litt smalere enn i modellen, dette skyldes i hovedsak størrelsen på fresekniven som jeg hadde til rådighet. Kom bare halvveis da det støvet noe jævlig, fant ingen støvmasker så avsluttet heller jobben når hosteanfallene kom med korte mellomrom.

 

Update5-3-1.jpg Update5-4-1.jpg

(Kom bare halvveis som du ser. :p)

 

 

Det var alt for i dag. Ny update kommer om ikke så altfor lenge. Enn så lenge kan du stikke innom kommentartråden og legge igjen en hilsen, din mening eller tips. Takk for oppmerksomheten. :D

 

Kommentartråden

Endret av CoreTEC
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...