Gå til innhold

NTNU: Datateknikk eller I&IKT?


javanuben

Anbefalte innlegg

Hei!

Er 18 år og går siste år med studiespesialiserende med realfag (R1+R2+FY1+FY2+KJ1).

Har interesser innenfor matematikk, fysikk og data. Gjør det greit i fysikk og matematikk på skolen, og får 5'ere uten å jobbe spesielt mye, og 6'ere med litt innsats. Har programmert noen år, og liker det (hovedsaklig java og C++).

Har begynt å tenke en del på studier videre, da spesielt siv.ing studier og datastudier (helst en kombinasjon), har nå funnet to studier på NTNU som høres interessante ut: Datateknikk og Ingeniørvitenskap og IKT.

Informasjon fra (både nåværende og tidligere) elever og lærere som har kjennskap til en av disse studiene (eller begge), mottas med et stort takk.

Da spesielt:

- Forskjeller på studiene

- Likheter på studiene

- Forskjell på jobbmuligheter

- Hvilke programmeringsspråk benyttes (på begge studiene)

 

Har lest det meste av informasjon som finnes på nettet om disse studiene, men vil gjerne høre direkte fra noen som har kjennskap til dem. Ikke bare det skolen vil at vi skal vite om studiene.

 

Forslag til andre lignende linjer med begrunnelse om hvorfor, er også hjertelig velkommne, men da helst på NTNU, eller i alle fall i Trondheim.

 

Alle innlegg mottas med takk! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
da spesielt siv.ing studier og datastudier (helst en kombinasjon)

Bare dette sier jo at IKT og Ing. vitenskap passer deg perfekt.

Datateknikk er mer enn ren datalinje, hvor du lærer om enten programmering eller å produksjon av datamodeller osv. Ing. vitenskap spesialiserer du deg både innen IT og et annet ing. fagfelt.

Lenke til kommentar
da spesielt siv.ing studier og datastudier (helst en kombinasjon)

Bare dette sier jo at IKT og Ing. vitenskap passer deg perfekt.

Datateknikk er mer enn ren datalinje, hvor du lærer om enten programmering eller å produksjon av datamodeller osv. Ing. vitenskap spesialiserer du deg både innen IT og et annet ing. fagfelt.

 

Så betyr det at datateknikk ikke er det samme som dataingeniør?

Lenke til kommentar

Datateknikk er en mer spesifisert linje enn dataingeniør. Høyskoleingeniørerer har et mer generelt fokus og man snuser på typiske informatikkfag som software design etc. (i tillegg til basis ingeniørfag) i tillegg til grunnleggende teknisk problemløsning.

 

Datateknikk handler i stor grad om å finne gode løsninger på mer komplekse/tekniske problem. Fokuset flytter seg derfor raskere over på algoritmefag, digitalteknikk/mikrokontrollere etc. enn en vanlig dataingeniør. Men husk at NTNU mener at Datateknikk og Dataingeniør studiene er kompatible med noen små unntak og derfor at Dataingeniører kan starte direkte på mastergrad i Datateknikk.

 

I&IKT er i bunn og grunn en solid ingeniørutdannelse (hvor man spesialiserer seg i en ingeniørgrein f.eks. kjemi) med viktige datafag integrert. Foruten et kurs Fysikk og en del Matte har ikke Datatenikk et eneste realfag. Om du ønsker å bli en bedre programmerer, men samtidig synes at kjemi og mekanikk er mer spennende enn operativsystemers oppbygging og teori rundt brukergrensesnitt, er dette studiet bedre for deg.

 

IKT og Datateknikk har begge et kurs i Java (Objekt Orientert programmering). Utover dette gies det ikke mer opplæring i programmeringsspråk. Men begge vil komme borti Python i Algoritmer og Datastrukturer. Utover dette bruker man stort sett språk tilpasset oppgavene (noen ganger valgfritt, andre ganger påtvunget), dette er noe man må sette seg inn i på egen hånd.

Lenke til kommentar

Takker for alle svar!

 

Har enda et spørsmål: hvilke jobber er det vanlig å ende opp med etter I&IKT?

Skjønner at dette varierer, og at det avhenger av hvilken "retning" man går innenfor I&IKT, men hvilke typer jobber er det? Har sett en del på NTNUs side, men de trekker jo hovedsaklig frem stjerneeksemplene, så hadde vært greit å vite hva som er det "vanlige".

Lurer også på hvor mye ikt det faktisk er i I&IKT. Er det bare sånn at du får en viss peiling, eller går det bortimot like "dypt" som datateknikk og andre "reine" datastudier (tenker på programmeringskunnskaper her)?

Lenke til kommentar

Sjekk ut fagplanen: http://www.ntnu.no/studier/ingeniorvitenskap-ikt/oppbygging

 

Tror du har litt høye forhåpninger på å lære "programmering". Man får to introkurs (IT Grunnkurs og Objekt Orientert programmering) hvor man lærer grunnleggende programmering. Etter dette går det mer ut på å lære om ytelse/optimisering og nye bruksområder (hvordan dette brukes i programmeringssammenheng må man stort sett putle med selv, med mindre programmeringsøvinger er innlemmet i fagplanen). Skal man bruke andre språk en Java må disse i stor grad læres på egenhånd. I&IKT har sin fokus på ingeniørfag og følgelig har Datatenikk mer avanserte datafag etterhvert.

Lenke til kommentar

Har du sett på komtek? De to første årene er det veldig likt data (med matte, fysikk og datafag), senere kan du spesialisere deg innen nettverk eller signalbehandling. Jeg har valgt signalbehandling nå, her kan man velge bl.a. lyd og bilde, talegjenkjenning og trådløs kommunikasjon. Har hittil lært Java (objektorientert programmering), Python (algoritmer og datastrukturer), MATLAB (digital signalbehandling) og skal lære C i anvendt signalbehandling neste semester. Bare å spørre hvis du lurer på noe mer!

Lenke til kommentar
Godt mulig jeg har for høye forhåpninger når det gjelder programmering ja, men måtte bare spørre.

 

radivx, har du gått I&IKT, eller går du det nå? evt. hvordan har du ellers så god kjennskap til den?

 

Startet på Datateknikk, men kuttet det ut grunnet manglende interesse for fagene. De fleste som går teknologistudier på NTNU har kjennskap til en del av fagene i IKT (naturlig nok, de har også en fin tegning på siden som viser hvordan IKT involverer seg i forskjellige fagretninger).

Lenke til kommentar
Joda, har sett en del på komtek, og vurderer det også som et mulig studie.

Men har ikke hørt så mye om dette studiet utenom det som står på internet, så hvis du har noe du føler jeg burde vite, er det bare å komme med det :p

Kan godt være du klarer å overbevise meg :p

 

Kan for eksempel nevne at jenteandelen er mye høyere enn på data. Pleier å ligge på mellom en tredjedel og en fjerdedel jenter, i forhold til under 10 % på data. :)

 

Er forresten et par filmer med informasjon her: http://www.item.ntnu.no/academics/video

Endret av gulrotkake
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Takker for alle svar!

 

Heller mest mot I&IKT nå (dog er jeg fortsatt interessert i å høre om datateknikk og komtek), men er veldig usikker på hvilken retning jeg skal velge det tredje året. Vet at det er en stund til at jeg må bestemme meg for dette, men blir dumt å velge I&IKT hvis jeg ikke liker noen av retningene de har.

Har lest det som er å lese på NTNU sine sider, og finner noe jeg liker og noe jeg ikke liker med hver retning, men vil gjerne høre fra studenter eller tidligere studenter. Spesielt om produkt og prosess, petroleumsfag og konstruksjonsteknikk.

Er det noen som har erfaringer/informasjon utenom det som står på ntnu.no, om en eller flere av retningene?

Evt. vet noe jeg burde ta med i betraktning?

Hvis du har fullført I&IKT utdanning; ta gjerne med hvilken retning du gikk, og hvilke jobbtilbud du har fått, og hva du jobber med nå.

 

Link til side med de ulike retningene --> http://www.ntnu.no/studier/ingeniorvitenskap-ikt/oppbygging

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...