Gå til innhold

Ustabile priser.


l0litah

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Såfremt jeg husker riktig er det uønsket fordi det skaper kostnader for produsenter da de stadig må oppdatere seg på prisene ellers i markedet, og justere sine egne priser etter dette. Det skaper også kostnader for forbrukere når de stadig må oppdatere seg på priser på varer de etterspør (shoe leather costs)

 

Dette gjelder for det meste forbrukervarer, men en underliggende grunn kan selvfølgelig være råvarepriser.

Lenke til kommentar
<br />Hei, jeg står helt fast her, håper noen kan hjelpe meg på dette. <br /><br />Spørsmålet er som følger: <br />Hvorfor er ustabile priser skadelig for økonomien ? <br /><br /><br />Håper det er noen smarte hoder der ute som kan hjelpe meg <img src="https://www.diskusjon.no/style_emoticons/default/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" /><br />
<br /><br /><br />

 

Det var da et utrolig ledende spørsmål. Siden du allerede har konkludert med at ustabile priser er skadelig for økonomien, hvorfor spør du?

Lenke til kommentar

McMuffin har svart på mye allerede, men litt mer generelt: ustabilitet gir usikkerhet. Usikkerhet medfører risiko – og risiko er kostbart! Hvis du er ingeniør og vet hvordan lønnsutviklingen for ingeniører blir samtidig som du vet hvilket nivå inflasjonen vil ligge på, har du et veldig godt utgangspunkt for å planlegge økonomien din. Hvis du ikke vet dette må du forsikre deg på en eller annen måte, forsikring er sjelden gratis.

 

Jeg er imidlertid ikke enig i at dette ikke gjelder råvarer. Råvarepriser har historisk vist seg å være svært volatile, så man har så godt det lar seg gjøre innstilt seg på at de kommer til å svinge også fremover, men det ligger ikke i dette at kostnadene ved disse svingningene er små. For eksempel hadde Norge noen ganske formidable justeringskostnader etter oljeprisfallet midt på 80-tallet.

Endret av Euklid
Lenke til kommentar
Hei, jeg står helt fast her, håper noen kan hjelpe meg på dette.

 

Spørsmålet er som følger:

Hvorfor er ustabile priser skadelig for økonomien ?

 

 

Håper det er noen smarte hoder der ute som kan hjelpe meg :)

 

Ustabile priser skaper ustabile forhold for investeringer og langsiktig planlegging.

 

Eks. Se til problemene nå om dagen med USD som verdens valuta reserver. Den er overhode ikke stabil. Hver gang den svekker seg styrker råvareprisene seg relativt til svekkelsen. Det gjør det vanskelig for bedrifter å planlegge investeringer langt frem i tid.

Du kan også se til flere nasjoners problemer som Simbawee, Argentina på 1970-tallet ++

 

Stable priser kan bare oppstå ved å ha stabile pengeenheter.

 

En av pengers egenskaper er å være et lager for verdi. Hvis penger mister sin verdi i raskt tempo, raskere enn banken gir renter vil denne egenskapen skape problemer i systemet. Finanskrisen viste oss at "trust" er viktig, hvis man ikke kan stole på at 1 USD kan kjøpe 1 brød i Morgen, hvordan skal jeg planlegge min hverdag?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...