Gå til innhold

få trykket opp bilder på plater


Anbefalte innlegg

Hei

 

Tenkte tanken på å få trykket opp noen bilder jeg har tatt. På ferie i sommer så jeg noen bilder som var vanelige utskrifter, men som var limt/festet fast på en form for en papp plate av noe slag. Lurer på om det er noen som kan hjelpe meg med hvo jeg bør begynne å titte for å få til dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hør med Øien og Indergård i Trondheim, de ordner slikt.

Har fått ordnet noen plakater av arvingen, i 60x60 cm. Ble kjempefint.

Monterte disse med avstandsskruer i børstet alu. slik at de henger ca 2 cm ut ifra veggen, uten ramme. Ble meget bra.

Prisen vet jeg ikke, siden det var en slektning som ordnet dette som en gave....

Lenke til kommentar
Jeg pleier å lime store forstørrelser opp på kapafix, det er en film man drar av her, så må man med nøyaktighet "dra" forstørrelsen ned over platen. (Det er en annen tråd om samme emnet omtrent)

RandiA

Tenker på å gjøre noe av det samme, men har bare funnet 70x100cm-plater, og jeg trenger mindre formater - er det mulig å skjære i kapafixplatene uten at kantene blir ødelagte? Har du noen tips til hovrdan man på best måte drar forstørrelsen ned over platen?

Lenke til kommentar

Hvis du kontakter de som bruker Kapa i det daglige så får man kanskje kjøpt platene tilskjært etter mål. Men det koster.

 

Du skjærer Kapa greit med en skarp hobbykniv og metall-linjal.

 

Slik monterer jeg på Kapa:

- Skjær til platen med noe overmål.

- Løsne beskyttelsespapiret langs den ene kortsiden og brett det tilbake et par-tre centimeter.

- Legg bildet oppå platen og posisjoner det. Ikke trykk det fast mot den delen som har eksponert klebeflate før du har det i riktig posisjon.

- Når bildet ligger riktig på platen trykker du det fast mot den delen der klebefilmen er frigjort.

- Løft den frie delen av bildet og ta tak i den frie kanten på beskyttelsespapiret.

- Trekk beskyttelsespapiret sakte av mens du følger etter oppå bilde med å trykke forsiktig med en myk klut eller lignende.

- Pass på at du jobber deg jevnt bortover og ikke lager luftlommer.

- Når du har festet hele bildet går du over og trykker ned over hele bildet for å være sikker på at det har skikkelig kontakt med limet over alt. Ikke trykk alt for hardt over en liten flate, da kan du lage bulker i platen.

- Til slutt renskjærer du platen mot bildekanten.

 

Noen tilleggsbemerkninger:

Det kan lønne seg å løsne beskyttelsespapiret litt også langs de andre kantene på platen, i alle fall å sjekke at papiret "slipper" langs kanten. Det kan nemlig skje at beskyttelsepapiret "henger" litt i skjærekanten og kan da i verste fall revne når du drar det av. du vil da ende opp med en stripe langs kanten av platen der beskyttelsepapiret fortsatt sitter på, og dette kan være vanskelig å fjerne etter at resten av bildet er limt fast.

 

Det er sterkt å anbefale at bildet lamineres før det monteres på platen, i alle fall hvis bildet ikke skal monteres bak glass. Lamineringen består av en tynn plastfilm som valses på framsiden av bildet av en spesialmaskin. Dette er ikke noe du kan gjøre selv desverre.

Hvis bildet blir montert ubeskyttet blir holdbarheten sterkt redusert.

Lenke til kommentar

Hos fotografen der jeg jobber, kan vi printe, montere på plate, laminere med flere typer laminat eller montere i ramme med glass. Hvis du er usikker på å gjøre dette selv, ville jeg satt det bort til en profesjonell. Har selv erfart hvor lite som skal til for å ødelegge bildet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...