Gå til innhold

Hvordan er det i saniteten?


Stjerneskudd

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

levende gris? glem det.

død gris? regner med at de har det.

går ut ifra at markører er mest vanlig, altså standard personer med sminke/blod/falske kutt osv, som samtidig spiller realistisk.

vært med på slikt noen ganger selv, oftest utrolig bra lagt opp og veldig realistisk.

 

å sette sprøyte på seg selv er relativt standard, antagelig får du sette sprøyte på andre i troppen også.

 

du kan lete her å se om du finner noe spennende: http://www.mil.no/felles/fsan

Endret av aklla
Lenke til kommentar

Jeg var sanitetsmann i hæren og kan fortelle litt om hvordan det foregår.

 

For det første trenger du ingen forkunnskaper fra VGS eller liknende. Likevel er det en fordel å være forholdsvis oppegående når det kommer til skolearbeid, og det er en grunn til dette. Grunnutdanningen for å bli sanitetsmann er et kurs som heter nivå 3 sanitet. Det er et 3-4 uker rimelig intensivt kurs med en avsluttende praktisk og teoretisk eksamen. Pensum er en bok på mellom 300 og 400 sider om kroppens anatomi, symptomer, skader, sykdommer og behandling, samt en praktisk "case" hvor du skal behandle en som spiller en skadet/syk soldat.

 

Det du lærer er en ABCDE drill for å avdekke alle problemer med kroppens funksjoner og du lærer deg hvordan du behandler disse problemene. Eksempler er blødninger, brannskader, hodeskader, skuddskader, ja, egentlig det meste som vanligst kan forekomme i en krig.

 

Og ja, du lærer å sette både sprøyter og spesielt venekanyler. Sprøyter er veldig lett, og du setter gjerne på deg selv et par ganger. Vanligst er subcutan (rett under huden) i f eks overarmen, og intramuskulær (inn i musklene) i f eks rumpa eller låret. Litt ekkel følelse å stikke en 6-7 cm lang sprøyte rett inn i låret, men veldig morsomt i etterkant. Venekanyler er litt vanskeligere, hvor du skal treffe vener og føre et lite plastrør opp for å kunne tilkoble og innføre intravenøs væske. Dette gjør du på kompisen din og ikke deg selv, samt at han gjør det på deg. Og gjerne maaange ganger, ettersom det tar litt tid, blod og smerte å lære seg perfekt, men ikke la det skremme deg. :)

 

Generelt sett "driver" saniteten til vanlig med sanitetsteori, praktisk sanitetstrening, stikking (venekanyler) i tillegg til vanlig infanteriutdanning type skyting, nærkamp, fysisk fostring, fremrykning/tilbaketrekningsdriller (og da oftest tilbaketrekning pga at man utdanner sanitetsmenn). Sannsynligvis får du også skutt en del med glock 17 pistol, ettersom sanitetssoldater normalt bærer denne. Mye morsommere enn AG-3/HK416 skyting i mine øyne.

 

Levende griser bruker som nevnt kun på krigskirurgikurs. Døde brukes kun på nivå 3 sanitet til å trene på stapping av penetrerende sår, som f eks skuddsår.

 

Håper det oppklarte litt. Kan anbefale sanitet hvis du er nysgjerrig på det. :)

Endret av danidic
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...