Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

På hvilken måte er globalisering dårlig for velferdsstaten?


Anbefalte innlegg

Holder på med en oppgave om velferd og velstand, og har flere steder på internett sett at globalisering står listet som en utfordring for velferdsstaten. Det jeg ikke har klart å finne, er en forklaring som forklarer dette på en enkel og logisk måte, uten faguttrykk. Er det noen der ute som vet dette?

 

Kilder mottas med takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
flere steder på internett sett at globalisering står listet som en utfordring for velferdsstaten.

 

En kritikk her, sjekk hvilken nasjonalitet de som skriver har. Det kan har mye og si for det som er skrevet.

 

Jeg hvet ikke helt hva jeg skal so on-topic da, det er et stort og unøyaktig tema på sitt vis. Et globalt samfunn betyr jorda under en nasjon med interne stater med forskjeller fra hverandre, ingen landegrenser på sitt vis. Noen ide kan jo være ideologiske konflikter på et eller annet stadie, eller selve debatten er om velferdsstaten mens alle land sklir sammen under den samme bannern.

Selv ser jeg ikke det store problemet.

Lenke til kommentar

Okei, takk for svar. Leste hovedsaklig engelskspråklige artikler, men der fører de vel en annen velferdsform enn oss (?)Tror det sto noe om at konkurranse på varer og slikt, som følge av økt globalisering, ville i sin tur også påvirke skattene på en eller annen måte. Samtidig krever også velferdstilbudet at man betaler noe for dette, f.eks gjennom skatt. Så det ble litt sånn kollisjon mellom å senke eller øke skattene, avhengig av om man skulle prioritere handel eller velferd...

Lenke til kommentar

Google "Race to the bottom"..

 

Tankegangen er at folk enten er (netto) bidragsytere eller bidragsmottakere, altså at noen betaler mer skatt enn de får tilbake, mens andre får mer enn de betaler inn. De som betaler mer vil i følge teorien ønske å flytte til land med lavere skatte- og avgiftsnivå, mens de som mottar vil ønske et høyere nivå. Statene vil da ønske å redusere velferdsytelsene for å tiltrekke seg "attraktive" innbyggere..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...