Gå til innhold

Vekk fra Windows. Er det i hele tatt mulig? Mac? Linux?


dahdudeh

Anbefalte innlegg

Jeg har så inderlig lyst til å bli kvitt Microsoft Windows en gang for alle. Jeg har ikke noe spesielt imot det, men det er noen hovedpunktet som jeg har sett meg lei:

 

x Betale 2500,- for en fullversjon som kun kan bruker på 1 PC av gangen

x Produkt-aktivering før du kan få lov til å bruke programmet

x Svært lite hensyn til privatliv og personvern i et flerbrukermiljø

x Tvilsom sikkerhet

 

Hvis jeg går over til Mac, som er første og kanskje beste alternativ i forhold til brukervennlighet og hardware-støtte, og med langt lavere pris på OS, må jeg derimot betale en større sum for en svak maskin med integrert skjerm, med lite til ingen oppgraderingsmuligheter. Kjøper jeg Mac Pro for å få en stasjonær og oppgraderbar maskin, må jeg ut med et 5-sifferet beløp uten skjerm.

 

Hva heller om jeg beholder min 3 år gamle PC og installerer Kubuntu Linux (Karmic Koala), og får et veldig pent og fancy brukergrensesnitt, en veldig rask og stabil maskin, enorm sikkerhet og et enormt privatliv i et flerbrukermiljø, frihet til å installere på så mange maskiner jeg vil uten aktiveringer, koder, restriksjoner og "storebror ser deg", stort utvalg i gratis programvare; og samtidig ikke betale noen ting for det?!

 

Linux høres ut som rene drømmen, men drømmen knuses fort så fort du kjøper en mobiltelefon, printer, digitalkamera, eller et eller annet som ikke har drivere for Linux! Eller finnes det printere og maskinvare som støtter Linux?

 

Er det mulig å forlate Windows, unngå Mac, (med andre ord velge Linux), og likevel kunne fungere fullstendig i dataverden? Noen tanker og meninger her?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mac er fantastisk bra, men du slipper billig og bra unna med Ubuntu (har ikke brukt Kubuntu):

 

Printere: Mye (nesten alt?) fra HP støttes uten problemer. Ukjent med de andre.

Digitalkamera: Med en minnekortleser omgår du problemet hvis kamera ikke støttes.

Maskinvare: Alle bærbare PC-er jeg har installert Ubuntu (og Xubuntu) på har hatt støtte for maskinvare direkte eller detekterer/finner driver til installasjon på de siste Ubuntu-versjonene (bortsett fra et sært trådløst kort som måtte installeres helt manuelt).

 

Fordeler jeg setter pris på med Ubuntu er sikkerheten, stabiliteten, enkelheten og at alle oppdateringer for OS/programvare skjer ett sted. Sånn sett er Ubuntu også perfekt for folk uten it-kunnskaper fordi det er mindre å holde styr på.

 

En installasjon på en eldre bærbar pc av Windows med service packs, oppdateringer, omstarter, drivere, programmer tar ofte 3-4 timer eller mer, mens du på en Ubuntu-installasjon har gjort unna alt inkludert oppdateringer og dual-boot med Windows på under en time i beste fall.

 

Har du Windows på PC-en din fra før og har diskplass nok, så kan du jo installere Ubuntu som dual-boot sammen med Windows. Ubuntu-installasjonen ordner dual-booten automatisk for deg. Da kan du riskofritt vurdere Ubuntu (gi det noen måneder i alle fall), og gå tilbake igjen hvis du ikke er fornøyd uten å miste noe (men ta back-up uansett). Ubuntu-partisjonen kan slettes fra Windows. Etter en fixmbr og formatering av partisjonene som ble slettet er du tilbake igjen. Les gjerne en guide eller to om dette også. Venter du 6 dager får du nyeste versjon av Ubuntu.

Lenke til kommentar

Svak maskinvare på Mac? Det stemmer ikke. Nyeste iMacen får du med enten 3GHz C2D eller Core i5 eller i7. Vil ikke si det er svakt på noen måte. Men det koster litt ekstra, ja, det gjør det. Og - jeg vil si at selv om du ikke kan oppgradere maskinvaren i noen stor grad, er ikke det alltid nødvendig. Altså, i Windows-verden er det gjerne slik at maskinen går tregere når registret fylles og slikt. Maskinen oppleves faktisk tregere over tid. Det har jeg aldri opplevd med en Mac, og Apple har, inntil 10.6 - Snow Leopard, støttet maskinvare fra 2002 mtp systemoppdateringer. Dvs at man har kunnet fått det nyeste og beste selv på gamle maskiner. Det er ganske bra.

 

Og bare en kommentar mht Mac-sikkerhet: pr idag finnes det ingen virus/trojanere o.l. som kan installere seg selv - de trenger rot-passord. Men selv om det kommer, finnes det antivirusprogramvare som kommer til å utvikles i takt med virus, så jeg ser på det som et svært lite problem.

Lenke til kommentar
Svak maskinvare på Mac? Det stemmer ikke.

Tror han mener sett i mot pris. For en ny iMac kan en kjøpe en vesentlig bedre PC, selv med OEM Windows. Mac er jo en PC med et annet OS.

 

Jeg vil fortsatt påstå at en sparer penger på å kjøpe en bygge-PC og heller legge inn Ubuntu. Da kan en få en temmelig respektabel maskin for 4-5000, kanskje seks tusen med skjerm. En kan også få langt billigere. En kamerat av meg bruker sjeldent mer enn et par tusen når han kjøper ny PC, som han gjør forholdsvis ofte.

Lenke til kommentar
Mac er vel ikke noe billigere enn windows, og har i det siste fått vanvittig mye dårlig PR rundt sikkerheten. Jeg ville heller gått for Ubuntu.

 

Dette er dessverre langt fra sannheten, windows er et operativsystem som man kan kjøpe uavhengig av en pc. Mac derimot... Her må du kjøpe en svindyr maskin, du kan ikke kjøpe operativsystemet MAC OSX uavhengig. Ergo er Windows billigere enn MAC OSX

Lenke til kommentar

angående mobiltelefon var/er det ingen problemer med sony ericsson i det minste.

plugget den rett in og så var det i boks under linux(open SuSE).

 

for 5 og 10 år siden kunne det nok godt stemme att linux hadde problemer men slikt har det ikke væert de siste åra,sikkrest er vel de store merkene dog,når det gjelder skrivere,mobiltelefoner og slikt.

 

Nå hadde jeg på forhånd installert nødvendige biblioteker,det er ju en forutsetting att folk har det dem trenger installert :p

Lenke til kommentar
Svært lite hensyn til privatliv og personvern i et flerbrukermiljø

 

Ville bare legge til at dette vel er en av de få tingene som faktisk er betydelig bedre gjort i Windows enn i andre OS. Dette fordi NTFS har et temmelig rigid sikkerhetssystem der du kan både skjule, kryptere og hindre tilgang for andre brukere, brukergrupper i og utenfor domener til spesifikke filer eller mapper.

 

edit: til originale trådstarters spørsmål om linux kan erstatte Windows og Mac OS, så vil jeg si: tja, det spørs helt hvilke krav du har. Er det snakk om rent kontorarbeid er det ikke noe å lure på engang. Linux er mer enn bra nok. Personlig synes jeg også at Open Office er bedre enn Microsoft Office på mange ting, faktisk alt bortsett fra Open Office Base som jeg synes er bare søppel.

Endret av GeirGrusom
Lenke til kommentar

Linux mangler vel forsatt skikkelig støtte for spilling?

Sånn til rent nettbruk, office, mail ol. duger det mer enn bra nok, men er man avhengig av spesielle programmer, er det ikke så greit.

 

Mye kan kjøres via Wine el. men det gir begrenset ytelsen og virker heller ikke for alt.

 

Mac har vel mye av det samme, men er mye bedre støttet av store aktører innen programvare.

Spill er dog ikke spesielt mye bedre.

Lenke til kommentar
Linux mangler vel forsatt skikkelig støtte for spilling?

Sånn til rent nettbruk, office, mail ol. duger det mer enn bra nok, men er man avhengig av spesielle programmer, er det ikke så greit.

 

Mye kan kjøres via Wine el. men det gir begrenset ytelsen og virker heller ikke for alt.

 

Mac har vel mye av det samme, men er mye bedre støttet av store aktører innen programvare.

Spill er dog ikke spesielt mye bedre.

 

Støtte kan diskuteres... Det er spillmarkedet som ikke vil lage spill til linux, og Open GL er ikke helt optimalisert enda. Men ja, det er lite utvalg av spill til linux

Lenke til kommentar
Du kan jo fint bruke ACL med ext hvis det er du du refererer til? Og kryptering kan håndteres både under og over filsystemet.

Ext4 støtter ikke transparent kryptering, du må enten bytte til et krypterende filsystem eller kryptere filer med andre verktøy, som begge selvsagt er en mulighet.

 

Funker ACL i ext under domener? Kan du for eksempel si at kun en brukergruppe i et spesielt domene har tilgang til en spesifikk fil, eller at denne filen er transparent kryptert for akkurat denne brukergruppen?

 

Men uansett, poenget er at trådstarter hevdet følgende:

 

 

Svært lite hensyn til privatliv og personvern i et flerbrukermiljø
 

 

Kritikk burde rettes der kritikk hører hjemme, og etter min mening gjør Windows en veldig god jobb når det gjelder akkurat dette.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...