Gå til innhold

yrkes hobby dykker


Anbefalte innlegg

Skrevet

Har ikke tenkt å bli yrkes dykker. Men nysjerrig på hvordan det gjøres. Så har noen spørsmål:

 

Hvor lenge kan de være under vann maks som kanskje er basert på det ogsygenet de bruker?

 

Når de jobber i vann hvor det er zero sikt , hva slags instrumenter bruker de da for å fange sikten eller klarer de å mekke det ved noen sanser?

 

Drakta de har er det spesial tilegna for høyt trykk under vann eller har dem et hvis ansvar for det selv også?

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det er vel egentlig ikke noen grense for hvor lenge man kan være under vann, men langvarige opphold på dypt vann (høyt trykk) krever lang dekompresjon for å unngå dykkersyke. Dekompresjon betyr at man reduserer trykket i kroppen gradvis. Om man for eksempel har vært nede på 50 meter i 3 timer, er det livsfarlig å stige rett opp til overflaten fordi det dannes nitrogenbobler i kroppen.

 

Jo dypere man er, desto mer luft bruker man (på grunn av trykket). På dybder ned til ca 40 meter brukes vanligvis komprimert luft, mens på større dyp bruker man gassblandinger der en del av nitrogenet og oksygenet er byttet ut med helium for å redusere de negative effektene av å puste inn store mengder av disse gassene. Nitrogen kan gi en narkotisk effekt i store konsentrasjoner, og oksygen er også farlig om man puster inn for mye.

 

Vanlige dykkerdrakter holder ikke trykket ute - det er kroppen som må motstå trykket fra vannet og trykket inne i kroppen øker sammen med trykket i vannet. Derfor er det f.eks helt umulig å puste på dypt vann (dypere enn en halvmeter eller så) gjennom en slange som går ut i friluft. Luften man puster inn må holde samme trykk som vannet om man skal klare å trekke pusten. Reduksjonsventilene, som sitter på luftslangen mellom flasken og munnstykket, ordner automatisk riktig trykk.

 

Om du er interessert i dykking, kan jeg anbefale å gå på et dykkerkurs. Da lærer du en del teori, får informasjon om utstyret man bruker, får prøve deg i basseng med dykkerutstyr, og får til slutt noen dykk ute i sjøen sammen med instruktør. Et dykkerkurs koster ca 3000 kroner inkludert leie av utstyr.

Skrevet (endret)

takk for informasjonen :) Er det en vanlig ulykkesårsak det at man stiger for fort opp siden man ikke alltid merker at man har oksygen mangel pga nitrogen? Noen merker ikke skaden før noen timer etter dykk.

Endret av joker100
Skrevet

Problemet er ikke oksygenmangel, men at det lagres for mye nitrogen i væskeform i kroppen. Når trykket reduseres, går nitrogenet over til gass, og det får alvorlige konsekvenser. Du kan sammenligne det med å åpne en brusflaske - plutselig går en hel del flytende ting over til gassform, og dette gjør at det kan sette seg bobler inne i kroppen på steder der det er svært farlig. Boblene stiger jo oppover og kan hindre blodsirkulasjonen til for eksempel hjerne og hjerte.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...