Gå til innhold

Utvikling av ide om brukeravstemninger rundt programvare og nettjenester


Anbefalte innlegg

Hei!

 

For en god stund siden var det en bruker som kom med et forslag om å la brukerne få stemme fram sine favorittprogrammer på bakgrunn av bruksområder. Jeg har puslet litt med ideen siden den gang, og diskutert litt internt med andre moderatorer og administratorer. Jeg har utarbeidet et utkast til regler og føringer for hvordan en slik brukeravstemning kan gjennomføres rent praktisk. Det nyeste utkastet kan dere lese her: Utkast: Føringer og regler for "Brukernes favoritter", v2. For de som ikke orker å klikke seg inn der, så siterer jeg ideen bak det hele:

 

Ideen med brukernes favoritter er at brukerne skal kunne nominere og deretter stemme fram deres favoritter innen programvare og nettjenester. Dette foregår ved at man først oppretter en tråd for én type programvare eller nettjeneste, eksempelvis torrentklienter, nettlesere, epostlesere, musikktjenester, osv. Etter man har opprettet tråden er det nominasjonsrunde i en uke hvor alle kan bidra med forslag. Etter nominasjonsruden er over vil det bli opprettet en avstemning i tråden med kandidatene som brukerne kan stemme fram. Etter 12 måneder kan man opprette en ny tråd om samme type programvare eller nettjeneste, slik at man får en viss oppdateringsfrekvens og kan føre årlig statistikk over brukernes favoritter.

 

Det jeg tenker er at man selvfølgelig oppretter en egen kategori for brukeravstemninger en eller annen lur plass i Dataforumet, og resultatet av avstemningene kan overføres til forumwikien hvor vi kan sortere og organisere statistikken pent og pyntlig. Vi har en stor brukerbase på forumet og Dataforumet. Jeg bare ser for meg at samler vi inn store mengder statistikk over preferansene til våre forumbrukere, så får vi etterhvert en fin database over gode programvare- og nettjeneste-anbefalinger som alle, både medlemmer og gjester, kan benytte seg av.

 

Men, det er enda et par ting som må løses, eksempelvis:

  • Blir det for avansert å sortere etter lisenstyper? Skal vi droppe sortering på lisenstyper? Hva når et program/nettjeneste finnes til begge lisenskategoriene (f.eks Spotify)?
  • Hvor ofte skal en avstemning gjentas? 12 måneder, eller oftere/sjeldener?
  • Skal vi tillate plattform-spesifikke avstemninger? Hvis ja, vil ikke det ekskludere potensielt mange brukere fra å kunne delta i avstemninger, eksempelvis alle som ikke eier Mac?
  • Og nok et par ting til som jeg ikke kommer på i farta.

Konseptet med brukeravstemninger kan brukes på nesten alle interesseområder som Diskusjon.no dekker. Men inntil videre får vi prøve oss fram med programvare og nettjenester. I alle fall, så er jeg interessert i høre hvilke ideer, tips og tilbakemeldinger dere forumbrukere har til ideen om brukeravstemninger og håper at dere blir med på å utvikle ideen til det blir moden nok til å gjennomføres. :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det jeg har å sette fingeren på sånn ved første øyekast er dette med sortering etter lisenstyper.

 

Vet ikke om det å skille mellom betalvare og gratis alternativer er det beste, burde kanskje heller presisere hva slags programvare det er, eventuell åpen kildekode, prøveperiode osv.

 

Bortsett fra det ser det bra ut. Spennende konsept :)

Lenke til kommentar

Tenker du på shareware, freeware, osv? Jeg vet ikke om slike begreper blir for detaljert og teknisk. Fordelen med å skille mellom gratis og betalvare er det er veldig enkelt. Og de fleste er vel stort sett bare interessert i om det er gratis eller ei. Vi må huske på at vi er eksperter på programvare og nettjenester, og for oss er det enkelt å holde oversikt over betydningen av ulike lisensbegreper og prinsipper. Blir det for avansert så kan det fort brukerfiendtlig for mange, og hele prosjektet får lide deretter. Derfor er jeg usikker på om lisenstyper i det hele tatt er noe vi burde ha med.

 

Da jeg først begynte å tenke på sortering etter lisenstype var argumentet mitt følgende:

Problemet med å ikke gruppere kandidatene på lisenstyper er at de da vil konkurrere mot hverandre i avstemningen. Har man en gruppe for gratis/fri programvare, og en gruppe for betalvare, så får man to stemmer man kan avgi. Selv om du kanskje hadde gitt din stemme til et gratis/fritt program om du kun fikk én enkelt stemme å avgi, så får du likevel mulighet til å avgi stemme i den andre gruppen under premissene "hvis du måtte velge et betalvare-alternativ..." Eller, du kan avstå å avgi stemme for gruppen av betalvare-alternativene, men da vil ikke din stemme til gratis-alternative påvirke prosentandelen stemmer betalvare-alternativene får. Det vi lurer på er ikke om brukerne foretrekker gratis/fri eller betalvare, men hvilken innenfor hver type.

 

Men, prosjektet har til hensikt å finne brukernes favorittprogram/nettjeneste etter bruksområde - ikke lisenstype. Har du én favoritt av eksempelvis en torrentklient, så har du jo (normalt) ikke enda en betalvare-favorittklient. Min logikk tilsier at en favoritt er én favoritt, ikke flere ulike. Og sløyfing av lisens-styret hadde jo gjort det hele veldig enkelt. :)

Lenke til kommentar
  • Skal vi tillate plattform-spesifikke avstemninger? Hvis ja, vil ikke det ekskludere potensielt mange brukere fra å kunne delta i avstemninger, eksempelvis alle som ikke eier Mac?

Hvis det ikke blir lov å nominere Mac-spesifikke program, så bør det være like ulovlig å nominere Windows-spesifikke program (eller Linux-spesifikke program). F.eks vil MS Internet Explorer da være ulovlig å nominere, i og med at denne nettleseren kun finnes for Windows. Likeledes vil MS Office være ulovlig å nominere, fordi denne pakken ikke finnes for Linux.

Lenke til kommentar

Det du nevner er nominasjoner av programmer som kun kjører på én plattform. Det er noe annet enn plattform-spesifikke avstemninger.

 

Man kan si at det i så måte finnes generelle avstemninger og plattform-spesifikke avstemninger. Om man bruker torrentklienter som et eksempel, så vil forskjellen være at i førstnevne så kan du nominerer alle kandidater, uavhengig av hvilken plattform klienten kjører på, så lenge det er en torrentklient. I sistnevnte er det kun lov til å nominerer kandidater som kjører på én bestemt plattform, eksempelvis Mac.

 

Problemet, eller ulempen, er at alle som ikke eier en Mac, ikke kan delta i avstemningen om sin favorittklient. Har man lyst til å være med på å stemme sin favorittklient uten å eie en Mac, så må man opprette en ny tråd/avsteming for akkurat det samme (torrentklienter), men da for sin plattform. Vi får da potensielt 5-6 tråder/avstemninger om nøyaktig det samme: Stem fram din favoritt-torrentklient. Det blir uoversiktlig og brukerfiendtlig om brukerne er nødt til å navigere til tråden/avstemningen for deres egen plattform. Det er da bedre å slå sammen alle avstemninger om torrentklienter, for det vil ikke utgjøre noen praktisk forskjell for brukerne da folk uansett nominerer og stemmer på klienter til sin plattform. Mac-eieren har nok sine Mac-klienter som favoritter og stemmer fram dem. Tilsvarende har kanskje Windows-brukere sin Windows-klient som favoritt, osv. Det gir med andre ord ingen mening å skille mellom plattformer i avstemningene slik jeg ser det. :)

Lenke til kommentar

Jeg tenkte at resultatene kan overføres til forumwikien. Der kan vi sortere og sette på merkelapper og ordne det på alle tenkelige måter, bl.a etter freeware og åpen kilde. Men å stille krav til at brukerne kjenner begrepene for å kunne delta i avstemningen på en hensiktsmessig måte tror jeg fort kan bli en barriere. Som sagt tidligere er de aller fleste kun interessert i om noe er gratis eller koster penger. Men man kan også sløyfe alt som har med lisenstyper i avstemningen for å gjøre det så enkelt som mulig, så får man bearbeide og sortere resultatene i ettertid på wikien. En annen fordel med å ikke ha flere avstemningsbolker for ulike lisenstyper er at vi ikke "tvinger" folk til å avlegge stemme i en undersøkelse med alternativer som strengt tatt ikke inneholder favoritten deres.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...