Gå til innhold

Leie ut leilighet, hvordan blir regnestykket?


sdf123

Anbefalte innlegg

Vi vurderer å kjøpe oss et hus, bor i dag i en leilighet som vi eier. Det vi lurer på er om vi kanskje skal leie ut leiligheten når vi kjøper hus.

 

Jeg tror det skal være enkelt å få leid ut, men det er jo ikke alltid så lett å vite. Men hvordan blir regnestykket når man leier ut en leilighet. Dette er en leilighet som ikke vil være i tilknytting til eget hus(så blir skattepliktig inntekt).

 

Det jeg vet som må betales er:

Lånet vi har på leiligheten.

Felles utgifter i sameiet.

Kommunale utgifter.

Slitasje.

 

Er det noe mer?

 

Og hvordan blir regnestykket, regner med man kan få noe fradrag på diverse ting som renter på lånet osv.

 

Noen som har greie på dette og vil skrive litt?

Lenke til kommentar
Annonse

Du må betale 28% skatt av inntektene du får. Men siden du betaler skatt av inntektene får du også trekke fra utgiftene. Det vil si at utgifter til ting som kommunale avgifter, fellesutgifter til sameiet, kabel-tv, internet osv. som har med den leiligheten du leier ut å gjøre kan trekkes fra leieinntekten før du beregner skatten som skal betales.

 

Her er jeg litt usikker på hvordan det stiller seg med borettslag og sameier med stor gjeld, siden mye av fellesutgiftene går til nedbetaling av gjeld, noe som i utgangspunktet ikke skal gi grunnlag for fradrag, men alt som går til å dekke felles kostnader med ting skal kunne trekkes fra i alle fall.

 

Utgifter til reparasjon av slitasje osv. skal også kunne trekkes fra. Men da skiller man mellom ting som er vedlikehold og ting som er ren heving av standarden på leiligheten. Du får fint fradrag for noen strøk maling, skifte av en dør som er ødelagt og annet småtteri, men ikke for å bygge nytt kjøkken, eller for å sette inn boblebad osv. Hvis noe kan tenkes å heve salgsprisen på leilgheten er det ikke fradrag for det.

 

I forbindelse med lån har du fradrag for 28% av rentene du betaler. Dette gjelder uansett hva lånet er tatt opp for å betale og har ingen ting med utleie å gjøre.

 

En siste ting du må være klar over er dette med skatt ved salg av bolig. Hvis du skal selge leiligheten din, og ikke har bodd der minst 12 av de siste 24 månedene, må det betales skatt av prisstigningen/gis fradrag for prisfallet. Slik at hvis du har bodd der en stund og leiligheten har steget i verdi siden du kjøpte den kan det lønne seg å bare selge den med en gang mens du enda har anledning til å ta denne gevinsten skattefritt.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...