Gå til innhold

Støtsikkert kamera som ikke er støtsikkert


Anbefalte innlegg

Hei

 

Jeg kjøpte meg et støt- og vannsikkert kamera; Olympus 850 SW. Dette kameraet ble uhelidvis mistet i bakken her om dagen. Dette førte til en liten bult i det ene hjørnet, som igjen fører til at en luke ikke kan lukkes skikkelig igjen, og som fører til at kameraet ikke lenger er vanntett.

 

Fallet var fra omtrent 1.2 meters høyde fra en hylle. Kameraet skal tåle fall fra opptil 1.5 meter. Er dette noe som er dekket av garantient? Hvilke rettigheter har jeg? Har enda ikke tatt kontakt med forhandler, men lurer på hvordan det går dersom dem er vanskelige, det blir jo ord mot ord. Jeg kan ikke bevise at fallet var fra under 1.5 meters høyde..

Lenke til kommentar
Annonse

Fra forbrukerkjøpsloven:

 

§ 15. Tingens egenskaper

Tingen skal være i samsvar med de krav til art, mengde, kvalitet, andre egenskaper og innpakning som følger av avtalen.

 

Hvis det ikke følger noe annet av avtalen, skal tingen

(...)

b)svare til det som forbrukeren har grunn til å forvente ved kjøp av en slik ting når det gjelder holdbarhet og andre egenskaper. (...)

 

Så vidt jeg ser det så er det brudd på § 15 b.

 

§ 16. Mangel

Tingen har en mangel dersom

(...)

c)den ikke svarer til opplysninger som selgeren i sin markedsføring eller ellers har gitt om tingen eller dens bruk, dersom selgeren ikke viser at opplysningene før kjøpet er rettet på en tydelig måte, eller at de ikke kan ha innvirket på kjøpet

(...)

 

Det er brudd her også, husk på en ting, du har loven på din side. Det ville være rett og slett patetisk om forhandleren ikke vil la deg få et nytt kamera evt reparasjon.

 

Erstatning:

§ 33. Erstatning

Forbrukeren kan kreve erstatning for tap han eller hun lider som følge av at tingen har en mangel.

 

Du kan kreve erstatning pga brudd på disse paragrafene, hvis du skal snakke med forhandler kan det være en idè å ta med deler av fkjl som er lagt frem her, du finner resten av fkjl linket på toppen ;)

 

Natrich

Endret av Natrich
Lenke til kommentar

Konsumenköplagen: https://lagen.nu/1990:932

Vad som avses med fel

16 § Varan skall i fråga om art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning stämma överens med vad som följer av avtalet. Den skall vara åtföljd av de anvisningar som behövs för dess installation, montering, användning, förvaring och skötsel.

 

Om inte annat följer av avtalet, skall varan

 

...

3. stämma överens med den beskrivning som säljaren har lämnat och ha de egenskaper som säljaren har hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell, och

...

 

Varan skall anses felaktig,

 

1. om den avviker från vad som föreskrivs i första eller andra stycket,

...

Siden det står "stycke" så menes også punkt 3, første stykket er den første delen av sitatet, de 4 punktene (av vilket kun et er med her) deretter er andre stykket.

19 § Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om varans egenskaper eller användning som säljaren har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet.

 

Varan ska vidare anses felaktig, om den inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som någon annan än säljaren, i tidigare säljled eller för säljarens räkning, har lämnat vid marknadsföringen av varan eller annars före köpet.

Der har du ditt viktigeste punkt, nemlig at den er markedsført som støtsikker opp til 1.5m vilket den tydeligvis ikke var likevel.

22 § Är varan felaktig enligt 16-21 §§, får köparen enligt 23, 24 och 26-29 §§ kräva avhjälpande, omleverans, prisavdrag eller ersättning för att avhjälpa felet eller häva köpet. Dessutom får han kräva skadestånd enligt 30-32 §§.

MEN, leverer du den in i Sverige så får du være forberedt på at selv om lovtekstene ser ganske like ut så tolkes de ikke like forbrukervennlig i Sverige uten det er til større grad opp til kunden å bevise at det finnes en feil. Selv om den er kjøpt for mindre en seks måneder siden vil butikken (eller verkstedet om den blir sendt for kontroll) sannsynlig hevde at det har vært en fallskade, vilket ikke er det samme som støt eller noe annet tull (selv om de spesifiserer at den skal tåle fall).

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...