Gå til innhold

Billige middagstips for 2 stk


ingj

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kjøp én gang i uken, lag store porsjoner og bruk mye metningsgarnityr (pasta, ris, potet, brød). Bak ditt eget brød, to kilo mel og en fempakning med tørrgjær koster det samme som et vanlig brød. Drikker du brus, kjøp 4-6-pakninger med 1,5l på Rema/Rimi istedenfor én og én 0,5/1,5l på Meny. Om du bor i kollektiv, hør om dere kan ordne en rullerende ordning på hvem som lager mat til alle.

 

Storfekjøtt er dyrt i Norge. Det billigste er kylling (2kg frosne kyllingbryst får du på Rimi for 150-160kr), laks og svin (svinekoteletter er.. svinaktig billig). Personlig syns jeg lite om kylling- og svinekjøttdeigen man får for 20-ish kroner. Lite fett, så den blir tørr og ekkel.

 

Besøk en innvandrersjappe og kjøp grønnsakene dine der. Det er dårligere utvalg av typiske norske grønnsaker (gulrot, potet, kålrot), men tomater, agurker, løk, hvitløk, chili og sånt er kjempebillig. De fleste har også typiske fahita-lomper mye rimeligere enn Santa Maria-lompene, så det koster ikke mange pengene å lage en fin texmex-middag. Har du noe igjen av middagen, blir det en grei salat til dagen etterpå.

 

Kjøp en grillet kylling (30kr), plukk av kjøttet. Kok opp to liter vann og et par buljongterninger, kok to kilo gulrøtter møre i kraften og brum alt fint med stavmixer. Hiv kjøttet i suppen, smak til med salt og pepper, og servér med brød eller El Cheapo Minibaguetter. Lager dette ofte, pleier å vare to-tre dager (to personer).

 

Lapskaus eller grønnsaksuppe er også rimelige greier, kutt gulrot/sellerirot/kålrot/potet i 1x1-biter, evt litt purre og løk, kok mørt i grønnsak-kraft, hiv i evt. kjøtt og smak til med salt og pepper.

 

Pannekaker (3 egg, 3dl melk, 5dl mel, litt sukker og salt) er rimelig og godt. Havregrøt med raspet eple og litt kanel er en grei og enkel frokost, samme med müsli og melk/yoghurt og en banan.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kjøp én gang i uken, lag store porsjoner og bruk mye metningsgarnityr (pasta, ris, potet, brød). Bak ditt eget brød, to kilo mel og en fempakning med tørrgjær koster det samme som et vanlig brød. Drikker du brus, kjøp 4-6-pakninger med 1,5l på Rema/Rimi istedenfor én og én 0,5/1,5l på Meny. Om du bor i kollektiv, hør om dere kan ordne en rullerende ordning på hvem som lager mat til alle.

 

Storfekjøtt er dyrt i Norge. Det billigste er kylling (2kg frosne kyllingbryst får du på Rimi for 150-160kr), laks og svin (svinekoteletter er.. svinaktig billig). Personlig syns jeg lite om kylling- og svinekjøttdeigen man får for 20-ish kroner. Lite fett, så den blir tørr og ekkel.

 

Besøk en innvandrersjappe og kjøp grønnsakene dine der. Det er dårligere utvalg av typiske norske grønnsaker (gulrot, potet, kålrot), men tomater, agurker, løk, hvitløk, chili og sånt er kjempebillig. De fleste har også typiske fahita-lomper mye rimeligere enn Santa Maria-lompene, så det koster ikke mange pengene å lage en fin texmex-middag. Har du noe igjen av middagen, blir det en grei salat til dagen etterpå.

 

Kjøp en grillet kylling (30kr), plukk av kjøttet. Kok opp to liter vann og et par buljongterninger, kok to kilo gulrøtter møre i kraften og brum alt fint med stavmixer. Hiv kjøttet i suppen, smak til med salt og pepper, og servér med brød eller El Cheapo Minibaguetter. Lager dette ofte, pleier å vare to-tre dager (to personer).

 

Lapskaus eller grønnsaksuppe er også rimelige greier, kutt gulrot/sellerirot/kålrot/potet i 1x1-biter, evt litt purre og løk, kok mørt i grønnsak-kraft, hiv i evt. kjøtt og smak til med salt og pepper.

 

Pannekaker (3 egg, 3dl melk, 5dl mel, litt sukker og salt) er rimelig og godt. Havregrøt med raspet eple og litt kanel er en grei og enkel frokost, samme med müsli og melk/yoghurt og en banan.

Wow, dette har du lagt mye arbeid i. Tusen takk.

Lenke til kommentar

Intet problem. Har bodd hjemmefra i 9 år, og aldri hatt voldsomme mengder penger, så dette er bare ting jeg har plukket opp gjennom årene. Man gidder bare grandis og fjordland så lenge. :)

 

En annen ting jeg pleier å lage, er salater. Grillet kylling, plukk av kjøttet. Hiv i en boks mais, finhakk et par stangselleri-biter, en paprika og en rødløk, bland med makaroni, couscous eller bulgur. Toppes med litt dressing, f.eks. fransk/italiensk. Holder to dager.

 

Lager også gumbo, en gryterett. 500g okra (innvandrersjappe, ser ut som en grønn, lett hårete chilipepper) kokes i 1,5l vann og to bokser hermetiske tomater (hele er billigst, og de koker i stykker uansett), samt to-tre buljongterninger. Tre stenger stangselleri, en paprika og en løk finhakkes og svisjes i smør i et par minutter, dumpes så i gryten. Hiv i et par laurbærblad, ½-1 ts cayennepepper, allehånde, nykvernet pepper og en dæsj oregano, og la dette koke til okraene går fra hverandre (15-20 minutter totalt). Jevnes med en brun meljevning (smelt 50g smør og visp inn mel til det blir en litt tykk grøt, la dette stå på svak varme til det blir brunt). Jo brunere jevningen er, jo mer vil den sette smak. Rør godt når jevningen tas i. Til sist har du i proteiner, det kan være alt fra reker (skal ikke koke, bare bli gjennomvarme), fisk (la det trekke ferdig i en annen kjele først), kylling, svin, tunfisk, etc. Servér med ris og/eller brød. Holder seg veldig godt, smaker ofte bedre dagen etterpå.

 

Lager du store porsjoner, husk å kjøl maten ned og få den i kjøleskapet fort. Da holder den seg lengre. Du kan f.eks. fylle oppvaskkummen med kaldt vann og sette kjelen med mat oppi, eller sette kjelen ved et åpent vindu.

 

Spør eventuelle besteforeldre om tips. De har gjerne overlevd hverdagen med mye mindre penger og matvareutvalg enn hva du har tilgjengelig, så de har helt sikkert noen snedige tips på lur.

Lenke til kommentar

bra tips der, og masse mer her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1082968&hl=

 

Men en ting jeg finnet rart. 2kg mel ligger vel rundt 12kr elns og 5pk med tørrgjær er vel rundt 14kr. det vil si ca 30kr. Med andre ord man kan like gjerne kjøpe ferdig brød for 15kr stk. Kneip e.l. Eller enda billigere er first price brød for rundt 10kr. For å ikke snakke om strømmen du bruker for å steke selve brødet.

 

Noe jeg liker svært godt er fryste nakkekoteletter. Er utrolig gode og svært billige, er vel 30kr per kilo. Det holder lenge med 1 kotelett for en middag, og det koster hele 6kr for kjøttet + ris eller potet og halv pose med saus = 15kr per måltid.

Endret av Dammed
Lenke til kommentar
bra tips der, og masse mer her: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1082968&hl=

 

Men en ting jeg finnet rart. 2kg mel ligger vel rundt 12kr elns og 5pk med tørrgjær er vel rundt 14kr. det vil si ca 30kr. Med andre ord man kan like gjerne kjøpe ferdig brød for 15kr stk. Kneip e.l. Eller enda billigere er first price brød for rundt 10kr. For å ikke snakke om strømmen du bruker for å steke selve brødet.

 

Noe jeg liker svært godt er fryste nakkekoteletter. Er utrolig gode og svært billige, er vel 30kr per kilo. Det holder lenge med 1 kotelett for en middag, og det koster hele 6kr for kjøttet + ris eller potet og halv pose med saus = 15kr per måltid.

 

Men med 2kg mel og 5 pk gjær får du ~4-5 brød da:)

 

 

 

Ellers trenger ikke hamburgere være så dyrt. en 10pakke med frosne gode burgere koster rundt 90-100 kr. Tomat, løk, burgerbrød, salat, mais og evt andre grønnsaker kan dere, som psilo nevnte, få tak i forholdsvis billig:)

 

 

Prøv også å spise så mye fullkorn som mulig (pasta, ris, brødvarer osv) siden det metter mer, og du trenger ikke spise like mye:)

 

Utnytt tilbud forskjellige butikker har! Innimellom kan man gjøre skikkelige kupp. ICA har begynt å ha en del sånne 2-for1 tilbud om dagen, som selvsagt er veldig billig:) (men ICA er forholdsvis dyre på ikke-tilbudsvarer da:P).

 

Fransk løksuppe(google oppskrift) er nydelig, og er forholdsvis billig, siden du ikke trenger noe kjøtt!

 

 

Og evt om dere (som meg) må ha noe digg om kvelden, så ikke kjøp potetgull/sjokolade osv, bak heller muffins eller noe. Det er kjempelett og raskt og digg og billig:)

 

Også har du jo alltids fiskepinner med potetmos:P Ikke noe gourmetmat akkurat, men stek litt løk og kanskje noen tomater ved siden av, og ha på litt creme fraiche eller kesam eller noe på, så er det ikke så værst:)

Hjemmelagd potetmos er jo digg, men jeg vet ikke om det er noe særlig billigere. De potetmosposene er jo sykt billige:)

Lenke til kommentar

selv med 4-5 brød så koster strømmen fort mer enn 20kr for å steke 5 brød. ;) Og så er det en god del enklere å kjøpe brød.

 

2 timer på nakkekoteletter? Hva fanken... Jeg bruker maks 10 min på steke mine. Bare legge dem på en tallerken inn i komfyren før man stikker på skole / jobb, når man kommer hjem er det ferdig tinte og klare for steking.

Lenke til kommentar
2 timer på nakkekoteletter? Hva fanken... Jeg bruker maks 10 min på steke mine. Bare legge dem på en tallerken inn i komfyren før man stikker på skole / jobb, når man kommer hjem er det ferdig tinte og klare for steking.

 

Nakkekoteletter har utrolig mye bindevev som det tar lang tid å bryte ned. Ved å bare steke de i 10 minutter får du ikke brutt ned noen ting. Prøv å la de putre sammen med 2 hakka løk og 5dl kyllingkraft (1 terning + 5dl vann) over svak varme i 2.5 time så skal du se at de nesten faller fra hverandre når de er ferdig. Helt fantastisk godt sammen med hjemmelaget potetmos!

 

Nå ble jeg sulten.... :dontgetit:

Endret av ahpadt
Lenke til kommentar

Ok, denne må inn i mine innlegg, men samtidig skal jeg bidra med litt.. :)

 

Nakkekoteletter (eller vanlige svinekoteletter) egner seg ypperlig til ovnsbaking.

Bruk en ildfast form, ha litt olivenolje på tørkepapir og "tørk" formen med dette. Strø litt grovsalt i bunnen av formen. NB! Det skal *ikke* være en seng av salt (det blir aaaaaaaltofr salt, bruk sånn ca 3-4 gram / halv spiseskje spredt utover).

Litt rosépepper og oregano "oppå" saltet. Legg så kotelettene oppå det hele. Skjær til gulrøtter, løk, hvitløk og tomater i båter/strimler og dandér rundt. Vil du slå på stortromma, kjøp chipotle-chili og bruk istedet for tomat. Koster 12-15 kr på innvandrersjappe for en hermetikkboks som holder til to-tre middager.

På toppen av kotelettene strør du litt Tandoori Masala (krydder fra innvandrersjappe, somregel kr 19,90 for 100gr) og litt mere oregano eller tillsvarende krydder. Strø gjerne litt ("jukse")parmesan oppå.

 

Potet må til, helst mandelpotet. De er litt dyrere (60-70,- for 5kg), men er svært egnet til kommende oppskrift.

Skrell potetene rå. Skjær nesten helt igjennom (som Hasselbach), slik at de henger såvidt sammen "i bunnen". De skal egentlig se ut som en "myntstabel", lagt på siden.

Smør en ildfast form med olivenolje og grovsalt som ovenfor. Strø Tandoori Masala og litt parmesan over potetene.

 

Sett kotelettene inn i kald ovn og skru varmen til 225°C. Når ovnen er blitt varm (ca 10-15min), så venter du ennå ca 15 min før du hiver inn potetene. La alt stå til potetene er møre (ca 20-25 min til).

 

For to stykker holder det ofte med én kotelett pr. pers og 3 poteter.

 

Jeg tror total pris på dette blir sånn ca knappe kr 75,- dvs kr 37,50/pers. Og det er et herremåltid. :)

(Strømmen blir 2,5kw × kr0,65 (i Tromsø) × 0,9t = kr 1,46.

 

@Dammed:

4 brød steker du lett på en gang, og tar 45min.

Regnestykke: 2,5kw × kr0,65 × 0,75t = kr 1,22. Det er ganske langt under kr 20,- ;)

Lenke til kommentar

For å gjøre pannekaker, smørgrøt/fløyelsgrøt og lignende litt mer mettende og sunnere bland i ca 50/60% sammalt hvete.

Det metter lengre og jeg syns pannekakene å smørgrøten smaker mye bedre når jeg har i grovt mel.

Smørgrøt eller fløyelsgrøt bruker omtrent de samme ingrediensene som pannekaker, går med litt mer smør.

Er bare melk, smør, mel og salt.

 

Revet gulrøt med eddikvann passer kjempebra til fisk, spesielt alle de som er dekket av kavring.

Eddikvann lager man ved å blande sånn ca 1 del eddik og 9 deler vann, og smake til med sukker. Går med ca 3 gulrøtter per pers i vanlig størrelse.

 

Hvis du vil ha pizza ville jeg sjekket ut Margerita pizzan fra Euroshopper. Er Rimi som fører den og den koster 13kr. Og hvis man er småspist holder det med en.

I tillegg smaker den bedre enn mange av de dyrere merkene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...