Gå til innhold

Skreddersydd dress i Shanghai, tips ønskes!


Xtra

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg drar med klassen min (FHS) til Kina i februar og er tilbake en gang tidlig April og vi skal en tur til blant annet Shanghai, hvor det er plenty av muligheter til å få skreddersydd en dress eller to.

 

VI har da tre-fire dager i Shanghai så det jeg lurer på er det noen som har noen tips angående det å få en dress skreddersydd i Shanghai? (eller evt andre storbyer i Kina)

 

F. eks hvor man bør gå, hvilket stoff man bør velge, samt priser, er noe som er greit å vite.

 

Det jeg hadde tenkt var da å kjøpe en grå dress m/vest og en lys (beige?) dress(sommerdress), hvor den første blir en smule mer formell enn den andre. Jeg tenker at det skal være dresser man kan bruke både til finere fester og evt i en formell setting. (jobb o.l.)

Endret av Xtra
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå har jeg veldig dårlig greie på skreddere i Shanghai, enn si Kina i det hele tatt. Men hvis du leser tråden "Er en dress bare en dress" vil du få noen tips om hvordan en klassisk dress skal se ut.

 

Når du velger skredder, må du se på arbeidet skredderen har gjort. Se på detaljene at de er fine, at sømmene er rette, se hvordan foret (som skal være av silke) er festet, og kragen (der skal det være filt på undersiden) der ser du ofte om jakken er fin. Det bør være tre - fire lommer innvendig på jakken, og disse må være festet skikkelig. Armene bør være lagt opp for hånd. Det skal være to lommer på utsiden og en brystlomme.

 

Buksene er ofte lettere å undersøke. Se på foring, sømmer, hvis det er mønstret stoff, skal møsteret treffe. Linningen skal være bygd ut med innvendig gardin i bomull og buksene skal sitte godt på din kropp. Buksebeina bør være lagt opp for hånd. Der bør det være en slitekant nederst. Det skal være fremlommer, men det er valgfritt med en, to eller ingen baklommer.

 

I det hele må du få en opplevelse av at dressen du blir vist er ordentlig gjort. At et menneske sier det er skredder, er ikke det samme som at du blir fornøyd med resultatet.

 

Hvilken form som passer deg, må du tenke gjennom før du drar. To eller tre knapper passer de fleste. Enkeltspent er alltid riktig, men dobbelt er også fint.

 

Aller viktigst er at dressen er tilpasset deg, at det er tatt skikkelige mål, og at den sitter fint på deg. Det skal være lagt inn nok stoff til atdressen kan sys ut om du "vokser".

 

Hvis dressen skal sys på ett døgn (som er vanlig i asia og syden) bør du bli litt skeptisk. Så kort tid går det ikke an å lage en fin dress på. Men, hvis prisen er lav, så kan det likevel lønne seg.

 

Du bør velge ull, selv om Kina kanskje har mange fine stoff i silke. Skjorter i silke er ofte fint, men silkedress kan fort bli litt shady her i høga nord. Sommerdressen bør være av lettere/tynnere stoff enn den mørke. Ullen bør være i 100, eller mer, og Merinoull, ellers vil den krølle veldig. Det er ikke noen forskjell i form på sommer eller vinterdress, men fargen er ofte mørkere på en formell dress (koksgrå er aldri feil), og som sagt tykkelsen på stoffet. Men det kan jo være kjekt om du tar en med to knapper og en annen i en annen utgave, så har du litt å variere med.

 

Det var da en start.

Lenke til kommentar

Dressene sys alltid på et døgn der. Det er ikk noe å være skeptisk til, de er bare tusen ganger mer effektive enn noen andre i verden.

 

Skreddersydd dress bør du ikke betale mer enn 500 kroner for ;) Bare så det er sagt. Det er ikke sikkert du er like god til å prute som meg, men gi hvertfall ikke mer enn 1000 norske kroner for det.

 

Pass på at jakken ikke er for lang, at den er innsvinget i siden og i ryggen (sitter etter kroppens kurver). Pass på at armene ikke er for lange, og samme med buksene. De skal nå deg til slutten av hælen, ikke mer, og at hoftene på buksa er lange nok til å gå oppå hoftekammen.

 

Kina lager stoffer til alle verdens designere, det er ikke noe dårligere kvalitet med andre ord. Og tro det eller ei, de syr også dressene til de fleste designere i verden også ;) Selv om det står "Made in Italy" på dem.

Lenke til kommentar

Det var da veldig så bombastisk Marius var. Men hvis han vet om en skredder i Shanghai som kan sy en dress til 500 på ett døgn, og det er skikkelig arbeid, så synes jeg Marius skal tipse Xtra om hvor han kan treffe denne.

 

Det er nok slik at merkevarekjedene får laget sine klær i Kina, men ingen seriøs designer ville komme på en slik idé. En titt på f.x. H&M forklarer hvorfor. Det er nok slik at man får det man betaler for.

Lenke til kommentar
men ingen seriøs designer ville komme på en slik idé.

 

Ånei? Sikkert jeg som bare finner det på.

 

En designer er først og fremst en som vil tjene penger på klærne han lager. Så du tror ingen seriøs designer får sydd opp klærne sine billig i Kina, noe som gjør at han får tjent mer penger på dem?

 

Vet du egentlig hvor lite som skal til for at man på rettferdig vis kan si "sydd i Italia" eller "made in America" ?

 

Hva tror du er det største markedet for mafiaen for tiden? Det er ikke olivenolje, det er ikke heroin, ikke eiendom, men motebransjen. Les en bok som heter Gomorra du ;) Og sett deg inn i hvordan den napolitanske mafiaen fungerer.

Lenke til kommentar

Det skal sies at vi først er i Shanghai én dag, så reiser vi videre til andre steder, for så å komme tilbake igjen et par dager senere, hvor vi da har 2 1/2 dag i Shanghai før vi reiser hjem, slik at tid til evt. tilpassninger skal gå fint. Det er også greit slik at jeg får sjekket arbeidet skikkelig, slik at jeg kan påpeke evt. "feil" og kreve retting med tiden på min side.

 

Konkrete tips om skreddere som folk her har gått til er også velkomne.

Lenke til kommentar
Det skal sies at vi først er i Shanghai én dag, så reiser vi videre til andre steder, for så å komme tilbake igjen et par dager senere, hvor vi da har 2 1/2 dag i Shanghai før vi reiser hjem, slik at tid til evt. tilpassninger skal gå fint. Det er også greit slik at jeg får sjekket arbeidet skikkelig, slik at jeg kan påpeke evt. "feil" og kreve retting med tiden på min side.

 

Konkrete tips om skreddere som folk her har gått til er også velkomne.

De har vel et silkemarked i Shanghai og. Spør etter det, bedre priser og dresser enn det får du ikke.

Du kan kjøpe en halvferdig dress som de tilpasser deg, det ser like bra ut. Da får du den nok ferdig til når du kommer tilbake.

Lenke til kommentar

Dresser kommer i tre varianter.

 

Den mest vanlige er ferdigsydde, det er slike en vanligvis ser henge i butikken. Formen er bestemt av tilskjæreren, men visse tilpasninger kan gjøres som å sy den noe opp/legge ned, eller inn/ut. Men det ligger klare begrensinger i det allerede ferdige plagget.

 

Så er det målsøm. Da tar en mål av kunden i butikken og fabrikken tar utgangspunkt i den nærmeste størrelsen og tilpasser dressen etter målene. Her kan en gjøre en god del uten at det ser rettet ut. Noen ganger kan en bestemme fôr og knapper, men alt innenfor en allerede standardisert form og størrelse. Det kan være en tilpasning. De fleste vil bli fornøyd med målsøm og en rekke butikker i Norge tilbyr dette.

 

Hvis en virkelig vil ha individuell tilpasning, eller har en "vanskelig" figur, (som jeg; en skulder er lavere enn den andre, ene forten kortere) kan man få en skreddersydd dress. Da tas det en rekke mål av kundens kropp og det lages et mønster eller mal i papir som overføres til stoffet. Her er det full frihet til å bestemme alle detaljer; lommer for spesielle formål, knapper, fôr, etc. Det er vanlig med to eller flere tilpasinger. Dressen blir naturlig nok dyr, men så er det også kun en av dette plagget, og det er tilpasset akkurat din kropp. Det er få skreddere i Norge, kanskje bare en i Bergen.

 

Både innenfor mål- og skreddersøm er det ulike fremstillingsmåter, mer eller mindre for hånd og ulikt arbeidskrevende.

 

 

Fredigsydde dresser er ofte relativt enkle, og har ofte limt bryststykke. Det gjør at dressen fort blir slitt og kan være vanskelig å holde pen. En dyrere dress har flytende og sydd bryststykke, helst av hestehår. Mye arbeid, men uovertruffent.

 

Det som som ofte reklameres som skreddersydd, er ulike varianter av målsøm, også hos anerkjente skreddere. Disse har som regel underleverandører som spesialiserer seg på f.x. bukser, vester eller trøyer. Få syr selv i egne lokaler, med unntak av visse i Savile Row, som Huntsman. Der kan man komme og se syerne jobbe med plaggene. En trenger ikke handle, det er lov å titte.

Lenke til kommentar

Takk for at du bidrar med litt innsikt på emnet, men en ting jeg lurer på; Kan ikke ull bli litt i varmeste laget?

 

Er det noen andre stoff-typer som bør vurderes? Og evt. hvis jeg får den formelle dressen i merinoull, hvilket stoff skal da den lettere sommerdressen være i?

 

Er kashmir aktuelt/bra materiale for en dress?

Lenke til kommentar

Ull kan bli varmt hvis du er i Sahara! Du er fra Norge, og det er her du helst skal bruke dressen, eller? Nja...det finnes ganske tynne varianter, og noen er blandet med lettere stoffer som lin og/eller slike.

 

Ull er det beste for det krøller lite, og det er nesten alltid det beste. Jo høyere tall, minst 100, 110 eller mer er bra. Tallet svarer til mm i selve ullfiberen. Jo lengre fiber, jo mindre krøll.

 

Ull tar til seg fukt, og slipper fukten igjen. Holder fint på fasongen i årevis - hvis du steller dressen litt etter bruk. Børster den og lar den henge på en god henger til lufting, sånn noen dager før du bruker den igjen. Da får ulla hvilt og den varer mye lengre.

 

Styr unna alle syntetiske stoffer, det fungerer dårlig etter en tid.

 

Bomull er ofte blandet inn i sommerdresser, men de ser fort veldig krøllete ut, og du får problem med å få den fin igjen. Du skal være litt av en ekspert for å få presset en dress uten at du ødelegger fasongen helt. Det er for proffer.

 

Lin er flott, og det eneste stoffet som kan være litt krøllet. Det er kult og litt shabby. Typisk fritids og sommer. Den irske linen regnes som den beste, og krøller ikke så (ekstremt) mye som annen lin.

 

Kashmir er et eksklusivt ullsalg, som er fantastisk mykt og varmt. Det er kostbart, og tåler lite slitasje, en av grunnene til at det ikke brukes så ofte i bukser. Det er mer vanlig at det blandes en viss prosent kashmir inn i dressullen, men igjen blir det fort dyrt og lite holdbart. Det hender at produsentene bruker kashmir av dårligere kvalitet, f.x. fra bakparten av dyret. Den er billigere, men det er den fra fremparten som er snaxy.

 

Slik jeg etter hvert forstår dine ønsker, så kan du vurdere merino (sau fra Australia og New Zealand) av medium tykkelse/vekt til den formelle dressen din, og en med bomull/ull eller hvis du tørvære litt dandy: Ull/lin/silke. Vær da forberedt på at det kan koste noe mer. Ofte får en laget to bukser til en dress som skal brukes mye, for det er mye mer slitasje på buksene enn trøyen.

 

Når du velger deg skredder, ikke ta den først og beste, men be om å få se arbeider skredderen har gjort. Du ser lettere om han har fjusket ved å studere innsiden av plagget. Be om at buksene fores til kneet, det er mer behagelig å gå med.

Lenke til kommentar

Joda, de skal brukes i Norge. (i hvertfall i nærmeste fremtid)

 

Igjen, takk for tips! Da tror jeg jeg kommer til å gå for en formell dress, koksgrå tre-delers dress (dress og vest) i merinoull og en sommerdress i lin eller silke, litt avhengig av hvordan det føles på. Tenker at jeg kjøper meg en sommerdress i beige, da hvit absolutt ikke er min farge og omtrent bare kan brukes på sommeren.

 

Linjen (Kina-linjen) har vært i Shanghai hvert år linjen har eksistert (4. året nå) og da har vi blitt tipset om samme skreddersymarked som de klassene før. Det at linjelæreren faktisk er kinesisk er også voldsomt greit da noen detaljer er vanskelig å forklare på engelsk til skreddere som ikke er så veldig flink i engelsk. (de fleste skredderne der kan engelsk, men de er ikke veldig gode)

Lenke til kommentar

Gutter!

 

Jeg har hørt om de som har fått skreddersydd dresser de likevel ikke føler de kan bruke når de kommer hjem til Europa. Snittet er litt mer gammeldags nede i Asia, og selvom den ser fin ut der og da kan den når du går rundt i Europa føles både posete og rar ut, fordi de rett og slett legger opp til et annet snitt. Mulig det finnes flinke skreddere der nede også, for all del, som klarer denne problematikken, men det er neppe de samme som tar 500,-. Nå spørs det jo også hvor mye du bruker dress etc, selv elsker jeg å gå i en fin dress, men da bør den også være optimalt avstemt og ha en passform jeg kan like.

 

Vær obs...

Lenke til kommentar
Gutter!

 

Jeg har hørt om de som har fått skreddersydd dresser de likevel ikke føler de kan bruke når de kommer hjem til Europa. Snittet er litt mer gammeldags nede i Asia, og selvom den ser fin ut der og da kan den når du går rundt i Europa føles både posete og rar ut, fordi de rett og slett legger opp til et annet snitt. Mulig det finnes flinke skreddere der nede også, for all del, som klarer denne problematikken, men det er neppe de samme som tar 500,-. Nå spørs det jo også hvor mye du bruker dress etc, selv elsker jeg å gå i en fin dress, men da bør den også være optimalt avstemt og ha en passform jeg kan like.

 

Vær obs...

Dette er det største pisspreiket jeg har hørt. Er det noen som kan sy så er det nettopp skredderne nede i Kina.

Jeg har benyttet meg av skreddere her til lands og, og jeg kan love deg at verdens verste skreddere finner du her i Norge.

 

Hvorfor skulle snittet være mer gammeldags i Asia enn det er noen andre steder i verden. Og er du samtidig klar over at dresser er et gammeldags plagg? Du har jo ikke vært i Asia engang og baserer helt den teite påstanden din på at "du har hørt" noe.

Lenke til kommentar
Dette er det største pisspreiket jeg har hørt. Er det noen som kan sy så er det nettopp skredderne nede i Kina.

Så du mener at absolutt alle skredderne i Kina kan sy perfekte dresser?

 

Jeg har benyttet meg av skreddere her til lands og, og jeg kan love deg at verdens verste skreddere finner du her i Norge.

Samme gjelder her, du generaliserer og du har nok ikke prøvd alle skredderne i verden (eller et representativt utvalg), som gjør at du kan si noe så bastant.

 

Du har jo ikke vært i Asia engang og baserer helt den teite påstanden din på at "du har hørt" noe.

Hva vet du om Joachim har vært i Asia eller ikke? Meg bekjent er han bereist, og sannsynligvis har han vært i Asia.

Lenke til kommentar

OK, siden jeg baserte meg på "løse rykter", har jeg her uttalelser fra en lignende diskusjon på et lukket norsk nettsted:

 

"sydd en dress "klippet" ut fra ett moteblad i thailand. Er ett av mine dummeste kjøp...brukte den 2-3 ganger, og siden har den ligget på loftet. Selgeren prakka på meg 10 silke skjorter også...de er også nesten ikke brukt..."

 

"Det er mye gammeldags snitt i klærne som sys der, så selv om det er skreddersydd så er det nok ikke sikkert et du vil bli så veldig fornøyd..

 

Har du klær, dress, frakk osv som du liker FORMEN på, så ta de med deg, og så kan de bruke disse som mønster, eller utgangspunkt for mønster, og så kan du velge i all verdens slags stoffer å få laget de i.

 

Jeg har BÅDE fått sydd klær etter utklipp av moteblader (dårlig hell,,,) Neb derimot riktig fornøyd med klær dress og frakk som jeg fikk sydd ut i fra klær jeg hadde med meg. "

 

Poenget mitt er at for meg virker det som sjansespill og waste of både time og money. Jeg kjøper heller en ordentlig dress med en gang.

 

EDIT: Og joda, jeg har vært i Asia. No worries.

Endret av PlatinumFlyer
Lenke til kommentar

Jeg fikk sydd kasjmirfrakk med silkeslag etter et utklipp i moteblad. Er den beste frakken jeg har. Har fått utallige kommentarer om hvor flott den. Sitter perfekt etter kroppen. Fikk også sydd en silkeskjorte, silkejakke og Blazer. Alle disse sitter bedre enn det den dyreste dressen på Ferner Jakobsen gjør ;)

 

Jeg pratet med en thailandsk skredder i Oslo, som holder til ved storgata. Hun nevnte dette med at flere nordmenn har klaget over ting de har kjøpt i Kina fordi de passer dårlig og er "posete" og lignende. Jeg tror problemet ligger i hodet. Altså, det kan godt hende klærne er posete, men da har de som har handlet brukt øynene for dårlige.

 

Jeg tror at dere(som klager) rett og slett ikke har evnen til å peke ut helt elementære feil i plagget første gang dere prøver det, og så tar dere det med hjem og sammenligner med deres "drømmeplagg" i motemagasiner, og vips så sitter det liksom ikke så bra lenger. Deres egen feil, enkelt og greit, ikke en skredder som kanskje har flere års erfaring med å spesialtilpasse klær til mennesker fra hele verden.

 

Hvis du får en tresplittet blazer skreddersydd etter overkroppens 20 mål, og velger en tjukk ulltype, så er det rett og slett kul umulig at dette kan se posete ut. Den eneste grunnen til at det kan se dårlig ut er nettopp det jeg uthevet, at dere ikke klarer å beskrive hvordan dere vil at klærne skal sitte.

 

Jeg har sett mange pensjonister av snekkertypen som sier at "jeg er en stor og kraftig mann og må kunne bevege armene". Og så står dere der med en armanijakke på dere, og strekker armene ut i alle rettninger, og når dere har armene rett opp i lufta så sier dere "den er litt trang bak skuldrene her". Deretter ber dere skredderen tilpasse jakken etter den galskapspregede armbruken, og da blir den selvfølgelig posete bak på ryggen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...