Gå til innhold

28 mm - 35 mm for Canon


Anbefalte innlegg

Jeg har gått over til å bruke mer og mer fastobjektiver, men savner noe i området 28 - 35 mm. Har et 40D som jeg ikke har noen umiddelbare planer om å bytte ut, men ser jo ikke bort i fra at det bli FF eller 1.3 crop i fremtiden.

 

Har flere alternativer, men jeg syntes ingen virkelig overbeviser meg.

 

Canon 35 mm f/2.0 - Ønsker egentlig noe mer lyssterkt, men hvis denne er bra fra 2.0 kan jeg leve med det.

 

Sigma 30 mm f/1.4 - Virker veldig interessant, med unntak av at den ikke kan brukes på FF. Hvis denne er virkelig god, kan jeg heller leve med det og heller bytte den ut når det en gang blir FF.

 

Canon 28 mm f/1.8 - Også interessant, men har absolutt ikke overbevist i tester jeg har lest.

 

Sigma 28 mm f/1.8 - Denne er også interessant med unntak av at den har hatt problemer med fokus på crop kamera. Jeg vet ikke om dette er løst og det ser heller ikke ut som om denne er enkel å få tak i.

 

Er det noen som har anbefalinger til de jeg har nevnt, eventuelt andre jeg har oversett?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du skal ikke lese deg blind på brukerrapporter om Canon EF 28mm f/1,8 og 2,8. Det finnes noen dårlige eksemplarer der ute, men kjenner meg ikke igjen i mange av "testene" jeg har lest. Min 28mm er i alle fall skarp som bare det, og det er en god 1,8 også. Eneste svakhet til 2,8 er en litt harsk bokeh (men ikke i nærheten av 50/1,8), og en støyende AF-motor. Hvordan bokeh-en er på 1,8-varianten vet jeg ikke, men jeg antar at den er bedre. AF-motoren er USM, så den egenskapen gir seg selv.

 

Jeg ville valgt 28mm f/1,8. I motsetning til de andre alternativene så har den USM-motor, og føles vel litt mer solid. Men optisk tror jeg faktisk alle de tre objektivene er relativt like.

 

De som klager over den optiske kvaliteten på Canons to 28mm-ere bør være svært kresne hvis de har rett. Noe de selvfølgelig ikke har, i og med at vi andre har motsatt erfaring. Og blant oss andre finnes en ubetydelig amerikaner som heter Dave Hill. Han brukte 28/2,8 på 5D frem til han ødela den. Da skiftet han til 28mm f/1,8. Noe som er hans nåværende førstevalg i kamerabagen, når han ikke leier en Hasselblad fordi kunden forlanger det. De fleste av hans private, kjente prosjekter er skutt med 28mm f/2,8. Og det bør jo borge for den optiske kvaliteten til Canons rimelige FF-vidvinkler.

 

Jeg hadde valgt Canon 28mm fremfor Sigma 30mm. Jeg vet at jeg tråkker på endel tær nå, men det er forskjellige grunner til at jeg ville gjort det. For det første liker jeg de ekstra mm 28mm gir, og for det andre så er sjansen for en sur sitron mye mindre. Der det hos Sigma er høy sannsynlighet for et par bytter før man er fornøyd, er det størst sannsynlighet for at du aldri bytter en EF 28mm. Dessuten er de nok enklere å selge brukt, for jeg blir i alle fall litt skeptisk når jeg kommer over brukt Sigma til Canon. Og når en så godlynt person som meg gjør det, så gjør endel andre det også.

 

Jeg forstår godt din need for speed, men det er ikke store forskjellen på 1,8 og 1,4. Hvis EF 28/1,8 slekter på 2,8 mht skarphet, så er den skarp nok på full åpning. I alle fall ved bruk på cropkamera, for min 28 viser kun uskarphet i ekstremitetene på full åpning. Jeg har aldri noen motforestilling mot å bruke den vidåpen når det trengs.

 

Bare for å ha nevnt det så kommer jeg aldri til å selge min EF 28mm. Det kan hende at 50mm-eren blir byttet med en EF 50/1,4. Og 105-en kan bli byttet i et nyere eksemplar, og evt få litt konkurranse fra en EF 85/1,8. Men 28mm-eren kommer neppe til å få konkurranse fra noe annet, ikke engang en 1,8 USM. Jeg ser ingen poeng i det så lenge den er så god som den er. En ypperlig normal på APS-C, flott moderat vidvinkel til reportasje på APS-H, og en glimrende vidvinkel til landskap og trange rom på FF.

Lenke til kommentar

Photozone:

 

"Verdict

 

The Canon EF 28mm f/2.8 may not be the most attractive lens on the market but it is still interesting nonetheless. It is very affordable in combination with a pretty impressive optical performance (except CAs) and quite decent mechanics. However, it faces pretty stiff competition from the Sigma AF 30mm f/1.4 EX DC HSM which is a little better in the center but worse at the borders. The Canon is much cheaper though."

Lenke til kommentar

Den eneste han ikke nevner i positive ordelag er EF 50/1,8 MkII. Bare for å lage en liten henvisning til en pågående diskusjon under Speilrefleks-kategorien:

 

"The only one of the ugly ducklings that is no longer in production is the 50/1.8 Mark 1. It has been downgraded to the all-plastic Mark 2, which is optically identical but has much less attractive build. In particular, it has a reputation for falling to bits if given a sharp knock, a much fussier hood setup, and no proper manual-focus ring -- and, of course, a plastic mount".

Lenke til kommentar

Da var det gjort... På tross av noen dårlig tester gikk jeg for Canon EF 28 mm f/1.8. Har lest alt fra veldig dårlige til veldig gode erfaringer så jeg fant ut at jeg måtte prøve og se.

 

Førsteinntrykket er bra. Samme byggekvalitet som 85/1.8 og den virker skarp fra 2.2, og veldig skarp fra 2.8.

 

Takk for hjelpen dere som har bidratt!

Lenke til kommentar
Tja, han virker jo ikke akkurat overbegeistret for 28/1.8 heller da:

 

"clearly underdesigned either in build (like the 50/1.8 Mk 2) or optics (like the 28/1.8 USM)."

 

35/2.0 derimot ser det ut som han er veldig begeistret for.

Men 28/2,8 skriver han at han ikke har selv, men at han opplever det slik at det holder høy klasse. Men å hevde at han ikke er overbegeistret er kanskje ikke noe å protestere mot, men det er nå engang slik at han er begeistret for alle de opprinnelige ugly ducklings. Den eneste han virkelig ikke gir noen god omtale er 50/1,8 II, og det er delvis på bakgrunn av at den originale mkI er så mye bedre mekanisk.

 

Det som uansett skiller nevnte femtimillimeter fra de andre mtp gatefoto (som er viktig for ham) er at det ikke har avstandskala. Det gjør objektivet veldig lite anvendelig til gatefoto. Det er også en av grunnene til at jeg til slutt lærte å nesten hate det objektivet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...