Gå til innhold

Smarteste militærstrateg gjennom historien


larsingedude

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Carl Gustav Emil Mannerheim: leder av Finsk forsvar mot den russiske overmakt 1939-1940. Personlig er han for meg en meget interessant person. Les mer her: Mannerheim

 

Erich von Manstein: -Våren 1940 utarbeidet Manstein planen for angrepet på Frankrike.

-Under starten av Operasjon Barbarossa tjenestegjorde Manstein i den nordlige sektoren av Østfronten. Her rykket han frem 150 km på to dager, og erobret den viktige byen Daugavpils.

-I 1943 ledet Manstein de tyske troppene i Ukraina, og gjennomførte en vellykket motoffensiv i mars 1943 da han gjenerobret Kharkov. Senere samme år ledet han den sørlige angrepsgruppen i slaget ved Kursk.

-I 1944 ble Manstein avsatt av Hitler etter en serie med uenigheter. Manstein ønsket et elastisk forsvar på Østfronten, i motsetning til Hitler som nektet enhver tilbaketrekning. Etter at Manstein hadde foreslått at Hitler skulle overlate krigføringen til fagfolk ble lojaliteten hans trukket i tvil, noe som førte til avsettelsen.

 

Ervin Rommel

Lenke til kommentar

Tyskerne må har vel hatt en del gode strateger opp igjennom tidene, og under akkurat ww2, så kunne vi hatt en mye lenger krig, hadde det ikke vært for at hitler skulle blande seg inn!

hitler var vel kun god på snakking, og det å få folket med seg, men strategi kunne han ikke!

 

Synes Erich von Manstein gjorde mye riktig, det samme med Erwin Rommel og de kunne gjort mer, men er der hitler kommer inn i bildet igjen:P

Lenke til kommentar
Ingen som nevner Churchill her? Er det bare jeg som er helt vekke? Er ikke han blant de store? Eller var han bare en motivator?

 

Han var en samler under andre verdenskrig.

Men når det gjelder strategi så kan ikke felttoget i Norge og slaget på Gallipoli i Tyrkia under første verdenskrig gå inn som kremeksempler på godt lederskap.

Churchill var sterkt innblandet i begge.

Lenke til kommentar

Gerd von Rundtstedt, Hans von Kluge, Walter Model og Manstein var alle geniale strateger under WWII på tysk side. Men på grunn av Hitler og hans ordre om ikke å falle tilbake, men holde stand for enhver pris, ente krigen sannsynligvis tidligere enn den ellers ville ha gjort.

Heldigvis

Endret av Zimmerknaben
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
bare han ikke fant opp blitzkreig, han bare brukte den, det var generalene hans som fant det opp.

 

Hitler gjorde ikke noe av positiv betyding militært sett for tyskland, heller negativt, han var en briljant politiker men ingen militær man

 

Jeg tror det var Heinz Guderian som fant opp blitzkrigen (orker ikke sjekke det opp). Derfor må han og Rommel regnes som noen av de beste strategene i Hitlers hær. Hitler selv var vel ikke noe annet enn en veldig ideologisk mann med karisma og tro på sin sak. Han førte "krigen" mot sivilbefolkningen og politikere, den virkelige krigen virket det som om han hadde lite å bidra med i.

 

Montgomery var vel også en brukbar strateg? Og hva med Patton? Vi trenger ikke kjøre oss fast i andre verdenskrig heller, men det er i det minste litt håndfast. Hva Napoleon og gamle grekere gjorde er litt mer diffust og kanskje overdrevet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...