Gå til innhold

Spørsmål angående valg av VGS


Tunky

Anbefalte innlegg

Heisann.

 

Jeg går nå i tiende klasse og neste år skal jeg jo på videregående. Jeg har i den anledning noen spørsmål. Vi var på en messe ang. studievalg med skolen i høst. Da spurte jeg en rådgiver fra en VGS om hva jeg burde ta når jeg tenker veldig på å bli jurist. Han mente jeg burde da internasjonal engelsk, rettslære, menneskerettigheter (elns) og fransk (fordi jeg har det nå). Jeg har gode karakterer og bør ikke ha problemer med å komme inn på skolen.

 

Jeg har bare et "problem". Jeg vil søke på en privat internatskole fordi jeg ikke syns den videregående skolen i byen virker særlig spennende. Gamle lærere, to lokaler som ligger på hver sin topp i hver sin ende av sentrum osv. Jeg tenker også at en privatskole har mer motiverte elever og flinkere lærere. Ja, det som egentlig er problemet er at denne privatskolen ikke tilbyr de faga han rådgiveren mente jeg burde ha. De har ikke rettslære eller fransk (de har kun Spansk 1 og Tysk 2, altså må jeg ta spansk). Jeg kan ta fransk som privatist, men dette har jeg ikke særlig lyst til, da jeg allerede syns det er drepende kjedelig.

 

Jeg vet at jeg skal ta sammfunnsfag, øknomi og språklinja (SSØ) og ikke realfag. På søknadskjemaet er det forskjellige grupper man skal velge fag fra. F.eks på valgfag i VG2 skal man velge et fag fra hver av 4 grupper. Kan ikke velge to fra samme. (Slenger inn en liten EDIT:) Det skal sies at dette er faga for søknadsskjema for 08/09, men tror ikke det endrer seg mye. De valga jeg har er da:

 

VG1:

Spansk 1 eller Tysk 2

 

VG2:

Gruppe 1: Næringslivsøkonomi 2 eller Internasjonal engelsk 1 (et av disse) PLUSS

Gruppe 2: Sosiologi og sosialantropologi eller Kommunikasjon og kultur 1 (et av disse) PLUSS

Gruppe 3: Samfunnsøkonomi 1 (var enten dette eller realfags-fag)

 

VG3:

Gruppe 1: Politikk og menneskerettigheter eller Sosialkunnskaper (et av disse) PLUSS

Gruppe 2: Næringslivsøkonomi 3 eller Samfunnsfaglig engelsk (et av disse) PLUSS

Gruppe 3: Samfunnsøkonomi 2 eller Kommunikasjon og kultur 3 (et av disse).

 

 

Det jeg da tenker er:

VG1:

Spansk 1

 

VG2:

Gruppe 1: Internasjonal engelsk

Gruppe 2: Ingen ide

Gruppe 3: Samfunnsøkonomi (ikke det at jeg vet hva jeg skal med det, da)

 

VG3:

Gruppe 1: Politikk og menneskerettigheter

Gruppe 2: Samfunnsfaglig engelsk

Gruppe 3: Dette velger jeg kanskje utifra valget i Gruppe 2 VG2, kanskje? Hjelp meg.

 

 

Jeg håper noen mennesker der ute tar seg tid til å lese dette lange innlegget, og vil hjelpe meg! :D

 

 

- Knut.

Endret av Knewt
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, er jo egentlig ingen spørsmål i teksten din, blir derfor litt vanskleig å svare på noe... er litt lettere å få svar hvis du har noen konkrete spørsmål.

 

Annet enn det, så har jeg ihvertfall både internasjonal engelsk og samfunnsøkonomi.

 

Engelsken er grei nok, vi lærer om sammenhengen av engelsk og forskjellige land/kulturer. Forskjellige typer engelsk osv.

 

Samfunnsøkonomi går mye ut på hvordan økonomien i verden forholder seg, hvilke faktorer spiller inn osv. f.eks. har vi lært hvorfor dollaren blir sterkere i nedgangstider. Er også en god del politikk involvert...

Endret av multisync
Lenke til kommentar

Jeg skrev kanskje ikke tydelig nok. Jeg lurte på om jeg har valgt de faga som lønner seg hvis jeg tenker å studere juss. Jeg lurer også på hva jeg skal velge i gruppe 2 i VG2 og gruppe 3 VG3. Ikke det at det haster, da. :p

 

EDIT: Forresten, takk for infoen. :)

Endret av Knewt
Lenke til kommentar

Politikk og menneskerettigheter er det påfølgende faget til sosiologi og sosialantropologi. Begge er fordypende samfunnsfag, og forholdsvis relevante om du skal ta juss. Husker vi hadde et eget kapittel om kriminalitet i sosiologifaget i fjor, men det gikk mer på hvem som blir kriminelle og forskjellige typer kriminalitet. Rettslære hadde nok vært det ideelle faget, men da skolen din ikke tilbyr dette synes jeg sosiologi er det beste alternativet. Det er itillegg lett å oppnå gode resultater i. Hvis du ikke tar sosiologi i andreklasse, må du ta samfunnsøkonomi i tredje, da du må ha to programfag over to år. Tror KK krever at du har hatt faget i andreklasse, så du har vel igrunn ikke så mange valg der. Håper det ordner seg for deg. :)

Lenke til kommentar

Det skal du absoult ikke se bort i fra. Går siste året nå, og føler jeg har gjort "riktige" valg så langt. Jeg valgte ut i fra mine interesser, og så langt har disse holdt seg. Det du burde tenke nøye gjennom er om du tror du vil like disse fagene over lenger tid. Som regel har du veldig mange veier åpne etter videregående, da vil du virkelig få slite med videre skolevalg ;)

Lenke til kommentar

Bare ikke glem at realfag gir ekstra søkerpoeng, som kan komme godt med hvis du tror det blir knepent å komme inn på et jusstudie, som har relativt høye poenggrenser. Men, det er klart, er du lite motivert og/eller dårlig anlagt for realfag og får karakterer deretter har det lite for seg.

 

Vær litt taktisk for å få et solid vitnemål, du kan jo alltids finne noe interessant litteratur om emnene du er interessert i, men ikke får tatt på skolen. Det du kan få lært om jus på tre år på videregående lærer du sikkert uansett den første måneden når du begynner å studere. :)

Lenke til kommentar

Jeg tror ikke jeg er dårlig anlagt for realfag, men det er det at jeg ikke er motivert. Matte og naturfag syns jeg kanskje er de to kjedeligste faga. Jeg pleier å få 5 og 6 i de fleste fag, også matte og naturfag og har de siste semesterne hatt over 5 i snitt. :)

 

Si at jeg får et snitt på 5 på SSØ-linja. Jeg vil vel ha sjanse for å komme inn da (dette blir langt fram i tid, da)?

Endret av Knewt
Lenke til kommentar

5 uten realfagspoeng er nok omtrent det du må ha for å være ganske sikker på å komme inn, om jeg skal tippe vilt - det er jo umulig å forutsi. Men ser man på poenggrensene for opptaket nå i høst, så ligger grensene for primærvitnemålskvote fra 55,4 (UiO) og ned til 51,9 (UiT). Deler du på 10 får du snittet man måtte hatt uten tilleggspoeng. Men grensene blir nok 4-5 poeng lavere neste år, siden fordypningspoeng (inntil 4) faller bort, og man bare kan få inntil 4 realfagspoeng, mot 6 i år.

 

Vil du nordover (forutsatt at du ikke bor der allerede) eller vente til våren med å starte på UiO kan du kanskje klare deg med ned mot 4,5, uten realfagspoeng, om populariteten holder seg omtrent som i dag. Men som sagt, det er vanskelig å spekulere i.

 

Når jeg så på det nå var det ikke så veldig ille, egentlig. Så når du har noe å jobbe mot klarer du det helt sikkert. Bare sett deg godt inn i alle poengreglene, og følg med på opptakene hvert år. Informasjonen finner du på www.samordnaopptak.no.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...