Gå til innhold

Arbeidsforholdene til Statoil-ansatte. Hva synes dere?


snabb_88

Anbefalte innlegg

Hei. :)

 

Først og fremst ønsker jeg å holder meg så anonym som overhode mulig. Etter jeg har skrevet mitt vil dere kanskje forstår hvorfor jeg ønsker å forholde meg anonym.

Eneste jeg røper er at jeg er student og jobber deltid på en av statoilstasjonene på Østlandet.

 

La oss begynne med at dette kun gjelder ansatte ved statoil sine stasjoner i Norge. Alt annen innen statoilhydro eller ellers i statoil, har ingenting med dette å gjøre. Jeg prater på vegne av bensinstasjonene som jeg og deg kjører forbi hver dag.

 

La oss begynne med lønnen til vi som jobber på en statoilstasjon.

Grunnlønn: 107.50,- kr timen for folk over 18 år (Helt akseptabel)

Tillegg: 10-30,- kr i timen! Det er her egentlig problemene dukker opp. Ja, 30,- kr i timen er det meste av hva en som jobber bak disken på en statoilstasjon kan få. 30,- kr er tillegget man får 23-08 på natten. Altså man har en lønn på maksimalt 137.50,- når man jobber midt på natten. Man får også 30,- kr tillegg etter kl 20 (skråsikker) på søndager, ellers på søndagen ligger tillegget på rundt 10-27,- kr timen.

 

Ikke tro at dette er tillegger "du har krav på". Saken er den at du minst må jobbe 53 timer i gjennomsnitt i måneden, fordelt på 3mnd, før du kan se snurten av noe tillegg! Det vil si at om du har en deltidsstilling og jobber i gjennomsnitt 45 timer i måneden, ikke får en krone i tillegg! Som student får du selfølgelig kun de vaktene de faste ansatte ikke har. Dette vil si nattesvakter i helgene (23-08) og ofte 16-23 på hverdagene. Du tjener nøyaktig like mye som de som jobber under mer "normale" arbeidstider. Hva synes dere om det?

Det er akkurat som statoil gjør hva de kan for at arbeidskraften skal være så billig som overhode mulig. Akkurat som om de ligger helt på grensen til hva som er akseptabelt - Ikke bare det. Men også hva som er lov.

 

Det som gjorde at jeg reagerte kraftig på dette var at en annen deltidsansatt jeg snakket litt med hadde fått tillegg, enda han har jobbet der over en kortere periode en meg. Han har jobbet der i 2 måneden (altså han infir ikke de kravene for å få tillegg) Da jeg hadde jobbet der i 2 mnd og jobbet langt over 53 timer i gjennomsnitt fordelt på de 2 mnd fikk jeg ikke en krone i tillegg. Svaret fra sjefen var enkelt. Han sa "Du har ikke jobbet her mer en 3 måneder"

Det skal da være likt? Får kollegaen min tillegg etter 2 mnd, så skal da jeg også ha fått det? Jeg "mistet" flere tusen kroner på tillegger den første tiden jeg arbeidet på stasjonen. Reglene har overhode ikke endret seg siden den gang.

 

Den første tiden jeg jobbet på stasjonen fikk jeg ikke lønnen min engang.

Dette var ting jeg oppleve som svært ubehaglig, fordi sjefen måtte gi meg lønnen kontant. I tillegg fikk jeg langt i fra hva jeg hadde krav på. Det endte med at jeg fikk kanskje 35% av lønnen jeg skulle ha kontant i fra kassene. Følte at jeg var i vegen for bedriften og var kravstor. Resten av lønnen fikk jeg ikke før hele to lønningsdatoer etter.

 

Blir bare mektig provosert over hvordan det hele er styrt med pining på lønninger og skjulte regler over alt.

Hva hover egentlig statoilstasjoner inn på en dag? Flere mangfoldige mill! Sikker på at hver gjennomsnittsbilist som fyller hos oss, fyller for rundt 600,- kr. Det er kunder hele døgnet på stasjonen. Døgnåpen stasjon av de største i landet.

 

Nå skal ikke jeg slenge ut påstander jeg er "skråsikker" på, men oppsigelsestiden er på rundt 4 måneder. Det var enten 4 eller 5 måneder. Er ikke dette ekstremt lang oppsigelsestid på en bensinstasjon? Dette gjelder også fint for de som jobber der ved siden av studier. Har aldri hørt om så lang oppsigelsestid for deltidsansatte i slike "yrker" før.

Studenter er jo gjærne i en livssituasjon hvor de må flytte litt på seg og jobber med å komme seg opp og fram her i samfunnet. Vi som jobber for framtiden skal liksom bli straffet hele tiden føler jeg. For meg kunne det nesten vært det samme med hele deltidsjobben under dårlige forhold om så staten kunne skutt inn litt mer penger til oss som virkelig vil en plass i livet og som skal styre dette landet om noen år. Når de som nå styrer sitter på gammlehjem og spiser suppe. ... men nå skal ikke jeg spore helt av her.

 

Jeg har det overhode ikke direkte vondt, men arbeidsforholdene er urettferdige og på grensen til akseptabelt føler jeg. Sjefen min (En mann i slutten av 30 årene) virker som om han gjør hva han kan for å betale ut minst mulig til oss som virkelig jobber for at stasjonen skal gå rundt. Det er jo i bunn og grunn vi som får det hele til å gå rundt. Er det ikke? Det er vi som er soldatene! Et militære uten soldater, er ikke verdt en ting. Litt sånn er det med oss også.

Lurer på hva sjefen hadde gjort om vi plutselig nektet å jobbe under slike forhold lenger. Da skulle vi nok fort sett at det dukket opp både den ene og den andre tusenlappen vi hadde krav på.

Faktisk har jeg tatt sjefen i lure unna timer på lønningen min før! Jeg stoler rett og slett ikke på han. Fører nøye regnskap over antall timer osv. Jeg har tatt han to ganger i å snylte på lønnen min! Den ene gangen manglet det hele 500,- kr av en lønning på rundt 4.000- 5.000,- kr.

Etter disse to gangen har det pussig nok ikke manglet en krone på lønningene. Tror han fikk litt kalde føtter etter de episodene hvor jeg sto på mitt.

 

Nå skal ikke jeg knuse ned kundetillitten til Statoil her. Tenkte bare jeg skulle høre litt om deres synspunkter på arbeidsforholdene.

DETTE HAR INGENTING MED KUNDENE VÅRE Å GJØRE! Dette er snakk om arbeidsforhold delvis på alle statoilstasjoner, men mest under den stasjonen jeg jobber på :) Selv synes jeg kundene er de kosligste å jobbe med. Har mye herlige kunder innom! Blir glad når jeg tenker på de faktisk.

 

Noen vil kanskje skrive "Men hvorfor tar du ikke dette opp med sjefen din da?" Jo, det har jeg forsøkt jentatte ganger uten hell. Virker som han bare ignorer alt.

Selfølgelig skulle jeg helst sett at jeg slapp å skrive dette her i et åpent fora, men slik får det bare bli. Jeg risikerer egentlig jobben min for dette.. men det er verdt det.

 

Så.

HVA SYNES DERE OM DET JEG HAR "AVSLØRT" HER?

:)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Wow, kan jeg ta på deg?

 

UB-tillegg finnes ikke i arbeidsmiljøloven men i tariffavtalene og der er det visse begrensninger når du kan få det.

 

Ang oppsigelsestiden så er det slik at når du skrev arbeidsavtalen så bindte du deg til det som står der, men snakk med sjefen om du vil slutte. Men om det ikke står noe om i arbeidsavtalen så har du 1mnd oppsigelsestid.

Lenke til kommentar

Jøss!

Jobber selv på statoil, og må si jeg er litt sjokkert over hvordan forholdene dine er :roll:

Hadde jeg tatt sjefen min i snylte på lønnen min ville jeg sannsynligvis mistet veldig mye tillitt til den personen. Om det var bevisst da selvsagt!

Høres ikke ut som sjefen din er en særlig god leder. Det første en sjef/arbeidsgiver må gjøre er å lytte til sine ansatte.

 

Jeg er enig med deg at tilleggene og timeslønnen er svært lav. Grunnlønnen er helt OK for studenter, men å jobbe midt på natten etter en lang uke på skolen for 107,- kr i timen er ikke annet en pinlig for statoil. Enda med tillegg på 30,- kr er dette pinlig natteslønn.

 

Må rette på deg litt også.

Oppsigelsestiden (om du har skrevet under på arbeidskontrakten) er 4 måneder. Det er 50 timer, og ikke 53 du må jobbe i snitt hver måned over en periode på 3 måneder. Dette er også en regel som er helt uforståelig.

 

Hva med å ta dette opp på neste personalmøte i en rolig tone? Si at det har vært en del rot i det siste ang. lønninger og tillegger.

Selv trives jeg på jobb, men man mister av og til litt av knisten på jobb når man står der kl 22 på en søndag og vet at man ikke får tillegger.

 

"Blåbær"

Kan du spare oss for slike innlegg? Sikker på du er av typen som får 200% tillegg etter kl 17 på hverdager og tjener 400.000,- i året. Sett deg litt inn i arbeidsforholdene før du spyr ut slike kommentarer er du snill. Det å bli snyltet på lønnen. urettferdige ordninger med tillgger og en sjef som ignorer sine ansatte er langt i fra greit. :)

Endret av Mantoius
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det er stort sett 2 måter å endre på slike systemer; slutt i jobben eller meld dere inn i Handel og kontor. Blåbær har helt rett i det han skriver, og jeg fyller på; uten tariffavtale kan dere egentlig ikke kreve mye UB-tillegg. Jeg mener i tillegg at dere har all makt selv, bare slutt i jobben.

 

Dette er et tilbakevendende problem i alle franchisedrevne butikker og butikkkjeder, og for å være helt ærlig skjønner jeg ikke hvorfor studenter gidder å godta slike vilkår. For ordens skyld, jeg er student og har valgt arbeidsgivere med omhu.

Lenke til kommentar

Det er jo enkelt å fikse på dette da, Statoil kjører vel en franchise ordning på det hele, hvor eieren av akkurat den stasjonen tjener en hvis prosent, så må vel være noe øvre organ du kan klage til. Hvis det virkelig er kontantbetaling er det muligheter for at han prøver å trikse med årsoppgaven, altså at han stikker penger fra deres lønn rett i lommen.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Skjønner ikke problemet ... Det er bare å finne seg en annen jobb det. Arbeidkraften din er verdt det en bedrift er villig til å betale for den. Studenter uten kvalifikasjoner finnes det mange av -- sikkert langt flere enn det finnes deltidsstillinger. Det er kjøpers marked.

 

:)

Lenke til kommentar

Skjønner ikke problemet ... Det er bare å finne seg en annen jobb det. Arbeidkraften din er verdt det en bedrift er villig til å betale for den. Studenter uten kvalifikasjoner finnes det mange av -- sikkert langt flere enn det finnes deltidsstillinger. Det er kjøpers marked.

 

:)

 

Du tar ganske lett på det. Når man er student så trenger man pengene fra deltidsjobben ganske sårt. Får man ikke utbetalt det man har jobbet for så er det ikke bare å glemme det, for så å komme seg videre i en annen jobb.

Lenke til kommentar

Hva hover egentlig statoilstasjoner inn på en dag? Flere mangfoldige mill! Sikker på at hver gjennomsnittsbilist som fyller hos oss, fyller for rundt 600,- kr. Det er kunder hele døgnet på stasjonen. Døgnåpen stasjon av de største i landet.

 

Tenkte jeg skulle bare kommentere dette, bensinstasjonene er gjerne (fullstendig?) franchisebedrifter, som vil si at det er lokalt styre og eierskap. De tjener tilnærmet ingenting på salg av drivstoff, inntektene kommer fra salg av varer i butikken.

 

Utover det så virker det som en særdeles shady ordning som foregår der, er sjefen din eier? Hvis ikke så er det bare å gå høyere opp i systemet, ellers så er det å kontakte slike som LO og spørre, de har nok gode råd til deg.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...