Gå til innhold

Om utstilling i Norge og utlandet.


Anbefalte innlegg

Utstilling - En sosialiseringshobby for å fremme hundens eksteriør og gemytt.

 

Dette er ikke det samme som Den store Utstillingstråden, dette er en tråd som omhandler regler og trening til utstilling, og ikke generell diskusjon rundt emnet.

 

 

Regler rundt utstilling:

Alle har rett til å stille hunder på NKK sine utstillinger så lenge de i NKK eller i tilsvarende/samarbeidende utenlandsk klubb ikke er blitt fratatt denne rettigheten. Ved påmelding skal standard påmeldingskjema benyttes, og det må være undertegnet av hundens registrerte eiere eller den som ovenfor utstillingsarrangør kan vise til at de har rett eller tillatelse til å stille hunden. Kun hunder som er registrert i NKK eller annen kennelklubb annerkjent av NKK har rett til å stilles. Alle importer skal omregistreres (det gjelder òg importer fra andre nordiske land). For påmelding i lydighet og agility er ikke registrering påkrevd.

 

Alle hunder født etter 1998 må ha ID-merking. Minimumsalderen for å stille er 9 måneder, og hunden skal være så gammel senest første utstillingsdag (gjelder selvfølgelig ikke valpeshow).

 

Syke hunder, eller hunder med utøy (typisk lopper e.l.) skal ikke stilles, eller være på utstillingsområdet. Veterinærkontroll er ikke obligatorisk på utstilling, men ved mistanke kan både ringsekretær og dommer kreve dette. Veterinær skal være tilgjengelig. Testikkelkontroll blir gjort av rasedommer i ringen, og hunder med feilplasserte, underutviklede eller manglende testikler skal tildeles 0. premie. Aggressive hunder kan vises vekk av rasedommer eller utstillingsleder. Hvis en hund 3 ganger mottar 0. premie for testikkelmangel eller gemytt får den utstillingsforbud.

 

Hunder som er underlagt karantene pga. import skal ikke stilles i Norge uten at det blir fremlagt bevis på at lovpålagt karantene er gjennomført. Hunder må være vaksinert mot valpesyke, og vaksinen skal ikke være eldre enn 2 år. For førstegangsvaksine er det en 2 ukers ventetid (minimum) før en kan stille. Det er ingen restriksjoner etter revaksinering.

 

Utstillere som ikke er medlem av NKK eller samarbeidende klubb skal betale dobbel påmeldingsavgift. Det er forbudt å gi hunden midler som gjennom sin virkning stimulerer, beroliger, stiller smerte, påvirker adferd, temperament eller på annen måte kan antas å virke inn på hundens prestasjon eller kvalitet.

 

Forsøk på å ødelegge andres vinnermuligheter er ulovlig, og det er òg ulovlig å påvirke egen hund ved hjelp av en person utenfor ringen. Alle hendvendelser fra utstiller til dommer skal skje via ringsekretær så lenge bedømmingen pågår. Hunder skal alltid holdes i bånd når man beveger seg på utstillingsområde, med unntak av enkelte øvelser i lydighet og agility. Det er forøvrig ulovlig med pigghalsbånd. Hardhendt avstraffelse av hund vil medføre bortvising fra området. Det er ei heller tillatt å åpenlyst kritisere dommerens avgjørelse, eller å klandre ham/henne for noe.

 

Eventuelle klager på bedømmelsen eller utstillingen skal være NKK i hende senest åtte dager etter endt utstilling, og du må legge ved et protestgebyr (det dobbelte av påmeldingsavgift til NKKs internasjonale utstillinger), dette gebyret betales kun tilbake dersom klagen blir godkjent.

 

Hannhunder og tisper stilles seperat i respektive klasser (championklasse, unghundklasse, se fotnote 1). Bedømmelsen består av en kvalitetsdel og en konkurransedel. I kvalitetsdelen skriver dommeren kritikk på hver enkelt hund på det språk dommeren benytter, og det gis en kopi til eieren av hunden. I konkurransedelen vil de gjenstående hundene konkurrere om plassering i sin klasse.

 

Krav for championat på utstilling er 3 cert gitt fra 3 forskjellige dommere, hvor minst et må vær et "storcert" gitt på en NKK-utstilling eller utstilling hvor den typen cert deles ut. Om hunden har alle nødvendige cert før fylte ** mnd (usikker på om det er 18 eller 24), trenger hunden et cert etter oppnådd alder.

 

Hunder som er tildelt BIR deltar i konkurranse om gruppens beste hund (BIG). Hunder som er tildelt 1.BIG deltar i konkurranse om utstillingens beste hund (BIS).

 

 

 

 

Fotnote:

1: Juniorklasse (JK): Hunden må være fylt 9 måneder og være under 15 måneder første utstillingsdag. Individuell kvalitetsbedømmelse og kan premieres med 1.JK, 2.JK, 3.JK, 0.premie og KIP. Juniorkonkurranseklassen er for juniorhunder som har oppnådd 1.JK, og plasseres deretter med 1.JKK, 2.JKK, 3.JKK, 4.JKK og reserve. Her kan de og motta HP (hederspremie). Juniorkonkurranseklassen er en åpen klasse.

Åpen unghundsklasse (AUK) og Åpen unghundskonkurranseklasse (AUKK) gjelder samme regler som JK og JKK, bare at her må hunden(e) være over 15mnd og ikke eldre enn 24mnd. Hunder som mottar HP i JKK eller AUKK kan senere delta i vinnerklassen.

Åpen Klasse (AK), hunden må være over 24 mnd.

Hvis man stiller utenlandsk hund som er under championalder i Norge, men champion i respektive land kan den stilles i AK eller i championklassen etter eiers valg. Vinner av AK kan stilles i vinnerklassen.

Vinnerklasse (VK): Klassen er åpen for hunder som har vunnet 1.premie i AK, eller hunder som har mottatt HP for JKK og AUKK. Fem plasseringer, 1.VK, 2.VK, 3.VK, 4.VK og reserve. Hvis 1.VK er av sånn kvalitet at dommeren synes den kan bli champion kan den bli tildelt et Certifikat. Andre hunder i Vinnerklassen som er av championkvalitet får betegnelsen CK.

Championklassen (CHK): Norske eiere kan kun stille norske champions, utenlandske eiere kan stille hunder med nasjonalt eller internasjonalt championat. Samme premiering som VK + KIP og 0.premie.

Veteranklassen (VETK): Åpen klasse for hunder på 7 år eller mer. Hunder som deltar kan meldes på i andre klasser og stille i VETK uten ekstraavgift. Hvis hunden oppnår CK i VETK, skal den konkurrere om beste hannhund/tispe, for så å gå videre til "Beste Veteran".

Beste hannhundklasse/Beste tispeklasse (BHK/BTK): Åpne klasser for alle hunder som har mottat cert eller CK, 1.BTK/BHK, 2.BTK/BHK, 3.BTK/BHK, 4.BTK/BHK og reserve. På internasjonale utstillinger konkurreres det om CACIB og Res-CACIB i disse klassene. Disse kan kun tildeles hunder som er minimum 15. måneder, og hunden kan ikke være internasjonal champion.

Avlsklasse (AVK): Hannhund/tispe med fire avkom stilles som gruppe.

Oppdretterklasse (OPPDK): Fire hunder av samme rase/rasevariant fra samme oppdrett stilles.

 

 

Skrevet i henhold til NKK sine utstillingsregler.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei Eplefe - flott guide :thumbup:

 

Vil bare informere om at det har kommet endringer i NKK sitt utstillingsreglement fra 1.1.08 og følgende er derfor endret: (kanskje du bør gå igjennom hele regelverket og endre førsteposten?)

http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ART...D=1097756637684

 

 

11.1 Juniorklasse – JK: Hundene må

være fylt 9 måneder, men være under

18 måneder første utstillingsdag. OBS:

Hunder som deltar i juniorklasse konkurrerer

ikke om CACIB.

11.2 Juniorkonkurranseklasse – JKK:

Klassen er åpen for hunder som har

oppnådd 1. premie i Juniorklasse (1JK).

Dommer kan tildele særlig gode juniorer

Hederspremie (HP) eller Certifikatkvalitet

(CK) til hund av championatkvalitet.

Kun hunder med CK skal delta i

Beste Hannhund/Tispe klasse.

11.3 Unghundklasse – UK: Hunden må

være fylt 15 men være under 24 måneder

første utstillingsdag.

11.4 Unghundkonkurranseklasse –

UKK: Klassen er åpen for hunder som

har oppnådd 1. premie i Unghundklasse

(1UK). Dommer kan tildele særlig gode

unghunder Hederspremie (HP) eller

Certifikatkvalitet (CK) til hund av championatkvalitet.

Kun hunder med CK skal

delta i Beste Hannhund/Tispe klasse.

11.5 Åpen klasse – AK: Hundene må

være fyllt 15 måneder første utstillingsdag

og ikke være norsk utstillingschampion.

11.6 Åpen konkurranseklasse – AKK:

Klassen er åpen for hunder som har

oppnådd 1. premie i Åpen klasse (1AK).

Dommer kan tildele Certifikatkvalitet

(CK) til hund av championatkvalitet. Kun

hunder med CK skal delta i Beste

Hannhund/Tispe klasse.

11.7 Brukshundklasse (fra 9 mnd)

Klassen er åpen for:

11.7.1: Alt I: Jaktprøvepremierte hunder

av følgende raser:

Gruppe 1: Border collie

Gruppe 5: Hälleforshund, jämthund, karelsk

bjørnhund, laika-rasene, norsk

elghund grå og sort, svensk hvit elghund.

Finsk spets og norrbotten-spets.

Gruppe 6: Beagle, drever, dunker, finsk

støver, haldenstøver, hammiltonstøver,

hygenhund, istarski støver, luzernstøver,

schillerstøver, schweizerstøver, smålandsstøver

samt andre støvere tilsluttet

NHKF.

Gruppe 7: Samtlige raser unntatt: bracco

italiano, drentsche patrijshond, gammel

dansk hønsehund, italiensk spinone,

stabyhoun.

F.o.m 01.07.08: ungarsk vizsla

11.7.2: Alt II: Hund (også NUCH) som er

premiert eller har bestått rasespesifikk

bruks-/jaktprøve kan delta i klassen.

Gjelder følgende raser:

Gruppe1: Australsk kelpie, belgiske fårehunder,

beauceron, bouvier des ardennes,

bouvier des flandres, briard,

picard, pyreneiske gjeterhunder, schäferhund.

Gruppe 2: Boxer, dobermann, hovawart,

landseer, leonberger, newfoundlandshund,

riesenschnauzer, rottweiler.

Gruppe 3: Border terrier, fox terrier

glatthåret og ruhåret. jack russell terrier,

lakeland terrier, parson russell terrier,

tysk jaktterrier, welsh terrier.

Gruppe 4: Samtlige.

Gruppe 5: Alaskan malamute, grønlandshund,

samojedhund, siberian husky.

Gruppe 6: Samtlige raser unntatt raser

nevnt i pkt 11.7.1 og følgende raser:

Black and tan coonhound, dalmatiner,

otterhund, rhodesian ridgeback

Gruppe 7: Bracco italiano, drentsche

patrijshond, gammel dansk hønsehund,

italiensk spinone, stabyhoun. Ungarsk

vizsla fram til 31.06.08 (se pkt 11.7.1)

Gruppe 8: Samtlige raser unntatt: amerikansk

cocker spaniel, kooiker-hund,

lagotto romagnolo, portugisisk vannhund,

spansk vannhund.

Gruppe 10: Samtlige raser

11.7.3: Working Class Certificate:

Utenlandsk eid hund, må for å kunne

delta i klassen dokumentere sine premieringer

ved å fremlegge WCC (Working

Class Certificate) utstedt av sin nasjonale

kennelklubb på utstillingen.

11.8 Brukshund konkurranseklasse –

BKK: Klassen er åpen for hunder som

har oppnådd 1. premie i Brukshundklassen

(1BK). Dommer kan tildele Certifikatkvalitet

(CK) til hund av championatkvalitet.

Kun hunder med CK skal delta i

Beste Hannhund/Tispe klasse.

9

For raser fra alt I:

Certifikatet kan deles ut i denne klassen

til beste hund som ikke er fullcertet.

Fullcertet er hund som er tildelt nødvendig

antall certifikater for oppnåelse av

utstillingschampionat, men som ikke

oppfyller prøvekravene til championatet.

For raser fra alt II:

certifikatet deles ut i BHK/BTK

11.9 Championklasse – CHK: Klassen

er obligatorisk for norske utstillingschampions

(unntatt for raser med brukshundklasse

alt. II og veteraner). Andre

nasjonale og internasjonale utstillingschampions

kan delta.

11.10 Champion konkurranseklasse –

CHKK: Klassen er åpen for hunder som

har oppnådd 1. premie i champion klasse

(1CHK). Dommer kan tildele Certifikatkvalitet

(CK) til hund av championatkvalitet.

Kun hunder med CK skal delta i

Beste Hannhund/Tispe klasse.

11.11 Veteranklasse – VK: Klassen er

åpen for hunder som første utstillingsdag

har fylt 8 år.

11.12 Veteran konkurranseklasse –

VKK: Klassen er åpen for hunder som

har oppnådd 1. premie i Veteranklassen

(1VK). Dommer kan tildele velholdte

veteraner Hederspremie (HP) eller Certifikatkvalitet

(CK) til hund av championatkvalitet.

Kun hunder med CK skal

delta i Beste Hannhund/Tispe klasse.

OBS: Hunder som deltar i veteranklasse

konkurrerer ikke om CACIB. HP og CK

kvalifiserer for deltakelse i konkurranse

om beste veteran.

11.13 Beste Hannhundklasse –

BHK/Beste Tispeklasse – BTK: Klassene

er åpne for alle rasens hunder av

samme kjønn som har fått CK (dvs fra

alle konkurranseklasser) samt Certvinner

fra BKK alt 1.

Konkurranse-bedømmelse: 4 plasseringer:

1BHK, 2BHK, 3BHK, 4BHK.

Certifikatet deles ut i BHK/BTK til beste

hund, som ikke er norsk utstillingschampion

eller fullcertet. Det presiseres at

også uplasserte hunder kan tildeles

Cert.

På internasjonale utstillinger konkurreres

det om CACIB og ResCACIB i denne

klassen.

CACIB kan tildeles best plasserte hund

fra klassene UK, AK, BK, CHK. ResCACIB

kan tildeles nest best plasserte

hund fra samme klasser (også INT CH).

For raser med CACIB til fargevarianter:

Også uplasserte hunder i BHK/BTK skal

vurderes for CACIB/Res.CACIB.

11.14 Best i Rasen – BIR og Best i

Motsatt Kjønn – BIM: Beste hannhund

(1BHK) og beste tispe (1BTK) konkurrerer

om BIR/BIM. Hvis en rase bedømmes

av flere dommere, oppnevnes den

ene som dommer for BIR/BIM, beste

veteran, beste avlsklasse og beste oppdretterklasse.

Dette kunngjøres før utstillingen.

 

 

Beklager at jeg bare har kopiert fra regelverket - men kanskje du kan få med det viktigste i en kortversjon?

Endret av granny
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...