Gå til innhold

Bob Ibsen

Medlemmer
  • Innlegg

    1 104
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bob Ibsen

  1. Man vet aldri med disse ryktene, men det hevdes fra enkelte hold at 7800GS til AGP skal være like rundt hjørnet... Noen som kjenner til dette?

     

    NVIDIA is set to launch GeForce 7800GS AGP in early February and it will be the highest end graphics card that users can buy for their AGP platform. There are two variants of of the 7800GS; 100 and 200 series. The higher end GeForce 7800GS 200 will be available first and the core clock is expected to hit around 400MHz. The GeForce 7800GS 100 will come later as there are some performance issues to be solved right now.

    http://www.vr-zone.com/index.php?i=3100

    http://www.cooltechzone.com/index.php?opti...sk=view&id=2058

    https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=522112&hl=

  2. cpu frequency=htt

    memory frequency=divider

    cpu ratio control=multiplier

    cpu clock ratio=htt multi

     

    Nei, "CPU ratio control" er ikke multiplikatoren, denne funksjonen kan enten stå på enabled eller disabled, og avgjør bare om man kan justere på CPU multiplikatoren. "CPU clock ratio" er altså CPU-multi, ikke LDT/HTT-multi (den finnes i en annen meny).

     

    b-ill, jeg anbefaler deg å oppdatere BIOS. Epox sine "modne" utgaver bruker å være nesten like avanserte som DFIs :yes:

  3. Fire like store brikker kjører i dualchannel på samme måte som to. 2x1024MB er som regel bedre enn 4x512MB, både med tanke på command rate, varmeavleding, pris og stabilitet. Fire brikker kan være vanskelig å få stabile, og kan også føre til redusert hastighet, særlig gjelder det for tidligere AMD64-utgaver. To brikker gir gode odds for å kunne bruke 1T command rate, men fire dobbeltsidige brikker gir garantert 2T. Men har du to 512-brikker som du er fornøyd med, er det ikke noe i veien for å kjøpe to til, spesielt hvis du har Venice/San Diego/Toledo (eller E-revisjonen generelt).

  4. Vil si det, ja. Utdraget var jo del av en liste over "Speed Premium", og inkluderte PC3200 CH-5, PC3500 BH-5 og PC3500 Hynix D43. Det samt at merkingen din stemmer med numrene til Hynix D43-varianten, er en sterk indikasjon på at du har fått feil minne. Det avgjørende i forhold til loven er vel hvorvidt du klikket på BH-5-utgaven da du bestilte. Da har du en god sak, skulle jeg tro.

     

    Jeg har forøvrig fire av disse BH-5-brikkene selv, og de varierer ganske mye i kvalitet. De to beste var memtest-stabile på 245 MHz @ 3,44v (Venice), og dårlig BIOS holder nok endel igjen. Den dårligste havner langt etter, og gir ikke ytelsen man forventer når man skaffer seg BH-5-minne. De kommer jo heller ikke i tilpassede par. Prisen gjør at jeg allikevel forsvarer kjøp av disse brikkene, men det finnes gode alternativer. OCZ har et BH-5 dualchannel-par til 1400, og de er trolig endel bedre (det finnes flere tester av dem). Kanskje noe å vurdere hvis du kan få pengene tilbake?

     

    OCZ PC3200 EL Gold

     

    Omtale på AnandTech

  5. En rent fysisk identifikasjon ville jo fjerne all tvil - Winbond-chiper har to "hull" langs midtaksen og to metalldotter på kanten av hver kortside. Men som du sier er det noe feil - BH-5s varenummer skal slutte på 1A4T, og chipene på 44D eller 50D. For PC3200 CH-utgaven er det AA4T og samme chipmerking.

     

    Det finnes tilsynelatende få kilder til det, men jeg tror at Speed Premium også finnes med Hynix D43-chiper. "44F" og "ACMT" fra dine brikker går ihvertfall igjen i dette utdraget fra en minneliste...

     

    Twinmos avec Hynix D43 :

    (*) Twinmos Speed Premium PC3500

    (*) ACMT ( ni 1A4T ni AADT ni AA4T )

    (*) 44F marqué en fin de nom du chip

     

    http://www.pc-tests.com/Forum/viewtopic.php?t=29882

  6. Dette var veldig interessant Ibsen.(som vanlig fra deg ;) )

    Har hatt en mistanke om at det må være et eller annet optimalt forhold mellom disse timingsene, men ikke sett noe håndfast før nå.

     

    En liten ting vedrørende memtest86, du nevner at spesielt test  5, 6 og 8 er bra.

    I den memtest jeg bruker kan jeg ikke se at det finnes annet en innstillig for hvor mye minne som skal testes. Finnes det flere versjoner av memtest86?

    5105059[/snapback]

    Takk for det :)

     

    Formlene er vel å merke ikke altoppslukende, dvs at enkelte BIOSer kan operere med f.eks. automatisk overstyring av gale verdier (en usynlig maksimumsverdi). tRAS 0 er det jo noen som mener at de tjener på. For i865/i875 har jeg funnet to verdier for tRAS, men aldri sett annet enn minimumsverdien i BIOS. Maksverdien (funnet vha tweakeprogram) var veldig høy, uten at jeg husker tallet eksakt. Disse tingene tyder jo på at det er en viss fleksibilitet inne i bildet, men ved bruk av formlene har jeg ihvertfall ikke opplevd problemer på de plattformer jeg har brukt. Eneste forbehold er med tanke på tRFC, som egentlig bare skal behøve å være 2 over tRC (det fungerer perfekt på nForce2). Dette ser ikke ut til å bli stabilt ihvertfall på overklokkede AMD64-systemer. Å bruke tRFC 4 hakk høyere er det laveste tallet jeg har god erfaring med, men forskjellen mellom f.eks. 12 og 24 tRFC synes mikroskopisk. Minnesettings er igjen blitt en jungel i disse AMD64-tider, hvor det beste uansett er å eksperimentere mye :hm:

     

    Memtest86 finnes i flere utgaver ja. OCZ har også utgitt en versjon, med justerbare timings on-the-fly (mulig at flere har det). I den som jeg bruker, trykker jeg C, og får frem en meny med alternativer fra 1 til 9. Blant annet for valg av test, feiltellings-modus, timings, størrelse, osv. Grunnen for at jeg foreslo de spesielle testene, er at jeg anser dem som spesielt effektive til å avsløre feil.

  7. Det skal godt gjøres å overskrive feil brikke, for å si det sånn. Når man resetter CMOS, nullstiller man også bare valgene man har gjort - det har ingenting med innholdet på selve BIOS-brikken å gjøre.

     

    Fremgangsmåte:

     

    1. Ta ut BIOS-brikken fra ditt HK

     

    2. Maskinen du skal flashe fra starter du på vanlig måte.

     

    3. Bryt ut BIOS-brikken ifra "flashe-maskinen" etter at POSTingen er fullført. Du starter altså fra diskett, og havnet i DOS-modus.

     

    4. Sett inn din brikke, og flash.

     

     

    Hvis du ikke har verktøy for å få ut brikken, er det best å bruke en kraftig, men nokså tynn metallgjenstand. Jeg foretrekker spissen på multimeteret, men en tynn strikkepinne e.l. vil også fungere. Stikk pinnen godt oppunder brikken i hjørnet som står diagonalt mot det med "sikring". Sett ovenfra bør pinnen peke innover i en vinkel på 45 grader, slik at den havner akkurat på hjørnet. Dette er viktig fordi brikkenes pinner er bøyd mot undersiden, bortsett fra i hjørnene. Hvis man kommer borti disse pinnene, risikerer man å skade dem.

  8. FX-serien ligger idag nærmere vanlig Athlon64 enn Opteron. De første FX-prosessorene som kom, var riktignok socket 940. Med andre ord var de i realiteten 1-veis Opteron med ulåst multiplikator. Deretter gikk FX over til socket 939, og nå har jaggu Opteron 100-serien gjort det samme... Socket 939 Opteron er mitt førstevalg i skrivende stund, fordi man faktisk får dobbel L2 uten pristillegg...

  9. En kamerat har nf3 250gb (MSI neo2), så jeg kunne kanskje fått gjort det der. Der er sannsynlighvis biosbrikkene like fysisk sett.

    Det regner jeg sterkt med, ja.

     

    Men trenger jeg ikke bare å stappe inn min brikke inn i hans hk og hive inn floppydisken med 711 på, trykke alt+f2, uten noe mer mikkmakk?

    Og hvor skal jeg eventuelt skrive inne disse kommandoene du nevner? (alt gikk helt automatisk hos meg, så ikke noe mulighet til å skrive noe som helst.)

    5101577[/snapback]

    Akkurat, jeg har alltid brukt DOS-utgaven, ikke den automatiske utgaven. Da bare lager du en oppstartsdiskett, og kopierer awdflash pluss BIOS til den.

  10. Ja, å kjøpe 2GB og selge de gamle kan ofte være det greieste. 3GB er ikke nødvendig for de fleste, og siden du overklokker skal det mer til for å stabilisere to par enn ett. Men det er forsåvidt fullt mulig å kombinere 2x1GB med 2x512MB - det eneste man egentlig taper i forhold til 2x1GB, er 4-veis bank interleaving, og muligens 1T command rate. Det viktigste er uansett at dualchannel fungerer, noe som er tilfelle hvis brikkene settes opp riktig. Så hvis du har behov for 3GB, og alt er stabilt, er det ingenting i veien med et slikt oppsett.

  11. Av nye UTT BH-brikker mener jeg at Mushkin Redline XP4000 er de jevnt over beste. Dog spørs det om de er tilgjengelige i Norge. OCZ PC3200 EL Gold er ihvertfall billige og muligens tilgjenelige snart. PC3500 EL Gold GX er på lager, og har også BH-chiper.

     

    Forresten, OCZ VX tror jeg ganske sikkert er UTT CH, ikke BH. De er i så fall basert på en annen produksjonsteknologi, og trenger høyere spenning. Men så lenge man kan gi nok vDIMM er også VX glimrende RAM, for all del.

     

    På listen til XS ligger både Geil One PC3200 BH-5, Mushkin Redline XP4000 og VX PC3200 på over 270 MHz SuperPi 32M-stabilt...

     

    Winbond-database

  12. Jævlig genialt av DFI og legge ut en BIOS som er så på jordet. :realmad:

     

    Hvis jeg skal "hotflashe" biosbrikka, må det da gjøres på ett prikk likt kort? Eller må det være DFI eller trenger det bare å ha award bios? Eller? *grønn*

    5100665[/snapback]

    Ja, BIOSene er hovedproblemet med dette hovedkortet, men 711 er til å leve med... Angående flashing behøver det ikke være på et identisk kort, men DFI oppgir at man ikke må bruke nForce2-kort. Awdflash har trolig en Force-parameter (/F) som påtvinger flashing tross mismatch mellom BIOS-id. Tror ikke hovedkortet man flasher fra må være under Award-standarden - det handler nok i hovedsak om at BIOS-brikkene er fysisk like.

     

    Skriv awdflash minbios.rom /F elns for force-flash. Hvis du skriver "awdflash /?" får du opp en meny over forskjellige options.

     

    Har du prøvd å bruke bare en minnebrikke, i slot 1 eller 3 fra CPU?

  13. Vultur Gryphus: Beklager for sent svar, men jeg er ikke noen aktiv forumbruker for tiden...

     

    Generelt kan man si at timingsene tRAS, tRC og tRFC ikke er direkte gale hvis de er høye nok. Men de kan i noen tilfeller bli for lave, med stabilitetsproblemer som resultat. Jeg har eksperimentert litt med høye og lave tall, uten å merke noen nevneverdig forskjell. Det betyr nok at disse innstillingene er fleksible på A64-plattformen, dvs at gale verdier kan overstyres eller tilpasses on-the-fly (kan variere mellom BIOSer). Men skal man følge formlene slavisk, ville det blitt slik med de verdiene du bruker på de "vanlige" timingene:

     

    2,5-3-3-8-11-15-1T

     

    Øvrige timings, som f.eks. tWR, tRW, og turnaround-intervaller tror jeg ikke krever tilpasning av andre timings. I så fall kan altså de fleste trygt justeres individuelt uten at de påvirker øvrige settings.

     

    memtest86 er glimrende for minnetesting, særlig test 5, 6 og 8. Programmet har feiltelling, som gjør testingen veldig nyansert. Man ser umiddelbart om de siste endringene gikk i riktig retning. Ellers er SuperPi 32M hva jeg regner som det ultimate for stabilitetstesting av RAM, og kan brukes etter at brikkene blir memtest-stabile.

  14. Jeg anbefaler 711-BIOSen - da jeg fikk flashet fra 824 og tilbake til 711 trakk jeg et lettelsens sukk... Stabiliteten med 824 var ubeskrivelig elendig. Eneste tipset jeg har, er at du prøver deg frem i BIOS, til du klarer å boote med flashedisken. 705 er temmelig lik 711-utgaven, og kan også benyttes.

  15. jeg har intel-system, i Bios så kan jeg velge melom Auto, 6:5 og 1:1 hva er best av de? eller hva er lurest å sette på?

    5075169[/snapback]

    Dette høres ut som "FSB:DRAM ratio" elns, og er en brøk som kan benyttes for å justere minneklokken. 1:1 betyr at minnet alltid følger FSB-klokken (synkront), på 6:5 vil minnet kjøre litt langsommere. Synkront er som regel det beste, fordi kontroller og minne kommuniserer mest effektivt på denne innstillingen. Hvis du skal overklokke, og minnet begrenser deg, kan du tjene på å sette 6:5 (og fortsette klokking av FSB).

  16. Det jeg lurer på er: Skal man bare konsentrere seg om Tcl (CAS)-Trcd-Trp-Tras?

    Det virker som det er disse timingsene som er viktigst, men hvordan beregner man Trc og Trfc?

    Har OCZ 2048MB dual Channel Platinum Edition som skal kjøre på 2-3-2-5, men i tillegg til det har man Trc-Trfc-Trwt-Twr og 1T/2T memory timing.. Hvordan går man fram?

    5063838[/snapback]

    De første timingsene du nevner, handler i hovedsak om hva selve brikkene klarer, men kan også variere litt med hvilken plattform de brukes på. Verdiene tRAS, tRC og tRCD skal baseres på de øvrige verdiene (CAS, tRP og tRCD).

     

    tRAS = CAS + tRCD + 2, mens tRC = tRAS + tRP. tRFC bør ofte være 4 over tRC.

    (CAS 2,5 rundes av til 3)

     

    Jeg kjører f.eks. 2-2-2-6-8-12-1T med 2x512MB BH-5 på AMD64.

     

    Command rate (1T/2T) er en kontroller-timing, som hovedsaklig påvirkes av det totale antallet banker (sider) kontrolleren må forholde seg til. 1T fungerer ikke med noe mer enn to dobbeltsidige brikker (2x512MB eller 2x1GB).

  17. Formelen for tRAS er CAS + tRCD + 2 (CAS 2,5 = 3)

     

    tRAS + tRP = tRC

     

    Grunnen til at nForce2 ofte yter best med 11, er at tCD og tRFC blir fastlåste på hhv 13 og 15 når man overklokker FSB. Hvis man ikke overklokker vil disse faktisk tilpasses på "normal" måte, og da ser jeg ikke noe som tilsier at 11 skal være best. I teorien vil dette også bare gjelde hvis de andre timingene er 2-2-2-x, ellers vil differansen mellom tRAS og tRC bli feil. I disse tider ser det dog ut til at flere BIOSer har fleksibel tRAS - ellers ville det ikke ha virket å bruke 0, som mange gjør f.eks. på DFI NF4-kortene. Men en mulighet er dog at BIOS-innstillingen bare representerer en minimumsverdi, slik at maksimumsverdien tilpasses automatisk. For lav tRAS kan føre til ustabilitet, til og med filkorrupsjon.

  18. Slik jeg har forstått det er det servere som får 1207 pinner, og desktop får 940... Men mulig jeg er litt utdatert på dette feltet for tiden.

    5058869[/snapback]

    Tror socket M2 vil benyttes til alle serier (altså bli den eneste socketen).

  19. M2 skal i likhet med Socket 940 ha 940 pinner.

    Det kan vel ikke stemme? Blir det ikke 1207 pinner? DDR2 dualchannel gir 2x240 pinner mot 2x184 for DDR1. Den integrerte minnekontrolleren gjør det ihvertfall nødvendig å skifte socket ved en endring i minnetypen, fordi minneslotene er "hardwired" til den. Socket 939 har jo forøvrig 185 pinner mer enn 754, pga den ekstra kanalen.

  20. Det er to forskjellige sockettyper. 478 er EN sockettype, mens 630 er socket 775.

    (...)

    775 har 2MB L2 minne og støtter 64bit, mens 478 har maks 1MB L2 og bare støtte for 32bit. Dessuten er 3GHz på socket 775 billigere enn 478 på samme. Hvis du uansett må kjøpe nytt HK, ville jeg gått for 775, da 478 er på tur "ut"!

    Socket 630 er ikke det samme som 775 - 630 er en serverplattform som Xeon-prosessorene benytter. 775-prosessorer har ikke nødvendigvis 64-bit-støtte eller 2MB L2 heller - Intel 500-serien har 1MB L2, og ikke alle modellene har EM64T. Socket 478 er stadig vanskeligere å få tak i, og det virker også som om alle butikkene glemmer å redusere prisene...

     

    Edit: Regner med du mente prosessoren 630... liten misforståelse :p

  21. Det som kjennetegner FX-serien er jo først og fremst ulåst multiplikator, og i andre rekke svært høy klokkefrekvens. Meg bekjent foreligger det ikke planer om å introdusere ulåst multi, eller inntil 2,8 GHz for socket 939 X2. X2 4800 på 2,4 GHz ser ut til å forbli den høyeste dualcore-modellen til denne plattformen, da X2 5000 (Windsor-kjerne) for M2 er planlagt lansert i andre kvartal 2006. Enkeltkjerner vil også komme til socket M2 i kjernevariantene Manila (Sempron) og Orleans - AMD vil nok forsette med disse en god stund til.

  22. Turion er altså socket 754, og hvis det er kommet Turion-kompatibel BIOS til hovedkortet ditt kan du bruke en slik. I så fall bør du naturlig nok oppdatere denne før du skifter prosessor. Vær også klar over at Turion er uten heatspreader, noe som kan kreve at du modifiserer kjølerens festemekanisme (prosessoren blir cirka tre mm lavere). Turion-prosessorene er i mine øyne gode kjøp. Du få 1MB L2 for lavere pris enn desktop-modellene, pluss at de er nyere utgaver enn Clawhammer/Newcastle.

×
×
  • Opprett ny...