Gå til innhold

dagtveit

Medlemmer
  • Innlegg

    184
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av dagtveit

  1.  

    Hadde vi bare hørt på folk som sier "det her vil aldri fungere og nå skal jeg fortelle deg hvorfor."

    så hadde vi fortsatt kjørt rundt i hestekjerrer. Noe som er mye mer miljøvennlig enn dagens biler.

     

    Er hester virkelig så mye mer miljøvennlig enn biler? Se for deg at vi skulle hatt 2 hester for hver kjerre, vi har over 3 millioner biler i Norge i dag. Hvis vi skulle erstatte dette med hester måtte vi da hatt over 6 millioner hester, men hester er i motsettning til biler levende dyr og trenger også energi når den står stille. Dette ville blitt veldig mye høy. I tillegg vil de også slippe ut mye drivhusgasser. Det som derimot hadde vært miljøvennlig var å byttet ut bilparken vår til elektriske biler, hvis hadde gjort dette ville vi klart å forsynt alle bilene med energi med ca 6% økning i totalt strømforbruk i Norge.

    De som inbiller seg at å kjøre elbil sparer det globale miljøet er helt i en egen drømmeverden uten like.

     

    det er i dag billigere i Norge å kjøre elbil ja, og du kan spare det lokale miljøet. men globalt sett aldri i verden om det svarer seg.

     

    mesteparten av verdens energi produseres av miljøskadelige metoder.

     

    så har du effektivitetsgrad i fra du brenner olje/gass/kull og lager strøm.

    du har tap gjennom ledningene til ladestasjon

    du har tap i ladeprosessen

    du har tap i el motoren i seg selv.

    du har en haug med batterier i bilen som er veldig skadelige for miljøet å både lage å destruere.

     

     

    sorry altså men den drømmen må dere lenger på landet med

    • Liker 1
  2. Før dere gleder dere for mye bør dere ta en 320 mb mp3 fil og en alac fil med samme lydspor og lytte til begge på samme utstyret. De fleste har nok ikke anlegg som vil gi noen forskjell!

     

    Jeg har Hegel forsterker, Dyn Audio høyttalere og HD 11 dac i stuen. Airplay via Apple tv gir nesten ikke hørbar forskjell på filformatene.

     

    jeg er litt usikker på hva apple tv kobles til med, men antar at det er optisk vist du kobler den rett til dac. er dog enig med første utsagnet at det er ikke mange som vil høre forskjell men noen nørder sånt som meg.

     

    men vist du utnytter ikke utstyret ditt vist du bruker optisk utgang. selv om den optiske utgangen kan tenkes å være ren digital informasjon så er det "lyd" digitalt dvs at signalene som kommer ut der har gått igjennom ett lydkort i pcen hvor kvaliteten på det lydkortet kan variere osv osv.

     

    jeg har usb inngang på dacen min. å bruker en asio driver som bypasser windows sitt mixe system som også setter begrensning på lydkvaliteten. antar at mac har noelunde samme begrensningene/skavankene.

     

    ved å bruke dette opsettet så oppnår du en enormt mye bedre lyd fra flac filene å du vil høre veldig god forskjell på mp3 og flac.

  3. Jeg er fasinert av alt jeg trolig ikke trenger.

    "Vil du ha maskinen i nettbrettmodus er du pent nødt til å løfte den opp og bruke begge hender."

    Jeg har en iPad 3, den veier 650g. Det er i overkant. Skulle jeg sitte med en liksom-pad, og en liksom-PC. Det blir bare ikke noe som flyr med disse produktene midt i mellom "the real things".

    Windows supporterer heller ikke den oppløsing på en ordentlig måte. Alt blir "liksom-kult"!

    Jeg er temmelig lei alle disse mer eller mindre forsøkene på å oppnå alt-i-ett dingsen. De flyr aldri - liksom!

    At Microsoft med Windows 8 skal skal reddes av Haswell, er også en liksom-greie. Disse produktene kommer ikke helt i mål.

    Inntil alt dette dillet materialiserer seg i noe som "flyr", holder jeg meg til PC og Pad. Temmelig enkelt å greit.

     

    jeg har faktiskt forgjengeren å er veldig fornøyd, men har heller aldri brytt meg om nettbret.

     

    den er ikke en nettbretterstatter, men fungerer veldig bra for meg som er litt mer kravstor og aldri har kjøpt nettbrett.

     

    fordelen med den er at vist du skal se film eks. så kan du brette skjermen nesten helt rundt å få en behagelig vinkel til å sitte med den på fangen. istedenfor en ipad som ligger flat på fanget etc.

  4. Altså boksen dems, om det er modemet eller routeren spiller ingen rolle, klarer ikke å levere mer enn 50mbit ut med kabel eller trådløs. Jeg har for lengst skaffet en router som fikser dette problemet. Skal man ha de beste hastighetene må man vel det uannsett.

     

    Men alikevell er det litt latterlig at et fiberselskap ikke deler ut modem/routere som ikke tåler hastigheten på deres egne abb..

     

    forsåvet sant nok men jeg driter litt i det for de leverer helt råe linjer uansett. ingen kommer i nærheten. jeg får lett full hastighet uansett. tror de som ikke få full hastighet bruker merkelige kilder.

  5. Hatt de godt over et år her og ikke hatt noen problemer med det, bruker min egen ruter... bare satte ruteren min som "DMZ-maskina" eller hva det nå heter i Altibox-ruteren så all trafikk blir forwardet til den. Veldig stabilt, veldig høy fart, alt tipp topp.

     

    problemet med det er at da bruker man fortsatt routeren i hjemmesentralen i tilegg til din egen router. og noen av hjemmesentralene bukker under med masse torrents og gir ikke maks linjehastighet. men gjør det dersom du bruker bridge mode

     

    Jeg betaler med STOR glede hver eneste krone i måneden til Altibox, takket være dem sitter jo nå på en fiberlinje med 60/60 med stor mulighet til oppgradering, hadde jeg ikke hatt dem kunne jeg max fått 2/2 fra noe annet drittselskap.

     

    Eneste latterlige jeg har opplevd var at modemet de ga ut kun tålte opptill 50 Mbit, rimelig teit. Men ellers har jeg aldri opplevd noe tull.

    det er ikke modemet som kun tåler 50mbit det er routeren. skaff egen router å sett modemet til bridge mode. hadde akkurat det samme. er modemet ditt ganste flat å hvit med en buet svart lysparti ish..
  6. Altibox er en helt suveren tjeneste, spesielt med tanke på hvilken produkter kundene får for pengene sine. Synes at det er tåpelig av deg, mrdalesen at DU skal dømme denne tjenesten fordi at du har hatt dårlig erfaring med tjenestene. Hva med de som faktisk er fornøyde med disse produktene.Forresten, vis du tror du har veldig godt peilig på produktene ifra Altibox. Hvorfor ikke søke jobb? Tror ikke du helt er klar over hvilken informasjon og hva dem egentlig gjør for kundene sine dem som faktisk sitter og tar telefonen hos Altibox. Er ikke ''bare'' og ta en telefon

     

    du er ute å gynger litt ja. går ut i fra at du snakker om trådløse signaler.

     

    når du setter den i bridge mode så har det ingenting med trådløse nettet i hjemmesentralen å gjøre. det du gjør er å si at den ikke skal få den globale ip adressen direkte på hjemmesentralen men på din nye router.

     

    så når du kobler opp dinn nye router til hjemmesentralen skal du altså bruke den til alle kablete enheter pluss at du setter opp ett eget Wireless på den nye routeren. hjemmesentralen fungerer da egentlig bare som ett modem uten router.

     

    edit: var ment for han som klaget på signalet...

  7. Sorry hvis litt off topic, men hører mye om VPN om dagene. Hvis jeg setter opp VPN, vil jeg ikke da miste tilgangen til eksklusive norsk tjenester som NRK, TV2 Sumo o.l.? Hva med å kun sette opp proxy eller lignende i uTorrent

     

    så det blir isolert kun der. Kan ikke så mye om dette, men leste nettopp litt på BTGuard...

     

    Invester i en boks med 2 nettverkskort.

     

    nextron i norge har mini-itx kort som har 2 intel nettverskort og atom prosessor til en veldig grei penge.

     

    installer pfsense. bruk en vpn tjeneste som tilbyr openvpn.

    sett opp pfsense til å bruke openvpn.

     

    deretter så setter man bare inn firewall regler på de sidene du vil skal gå utenom vpn. alla nrk og andre spilltjenester for laver ping etc. da vil all default trafikk gå gjennom vpn forutenom de du har ekskludert

     

  8. lenovo yoga knuser den der.

    rigtig nok 1

    3 tommer men du får i7 256 gb ssd og ørten skjerm moduser uten og drasse med deg ett eget tastatur batteri tid på 5 timer elns.

    kan brukes på fanget med å vri skjermen nesten helt rundt så får man en behagelig vinkel på skjermen selv fra fanget

    eller som stand på ett cafe bord med å sette den opp. veier litt mer enn ett nettbrett men er veldig grei å bruke i alle moduser

     

  9. Vel, den yter kanskje bedre enn 7970 ghz ed, men det er jo ikke toppmodell til ATI, 7990 er, og den lar seg nok ikke vippe av pinnen med det første
    da tar du feil 7970 er et kort, og ER toppmodellen til ati, 7990 er 2 7970 på en pcb brikke.

     

    Du har helt rett og 2 chipps brikker yter mye dårligere i mange spill enn kort med 1 kraftig brikke

    • Liker 1
  10. Jeg er helt enig. tv og filmselskapene burde bare satt opp sine egne servere som leverer råstreamene mens netflix og andre program leverandører kan lage grensesnitte og formidle dette videre til sluttbruker uten noe form for begrensning av innholdet. da kan netflix betale on demand for stremingene mens slutt brukerene betaler en fast sum.

     

    Hadde vi fått en tjeneste som leverte like mye innhold til en fornuftig pris så hadde piratkopiering av tv og film så si ikke eksistert lenger. hvertfall ikke i det westlige markedet.

     

    for meg så kunne en fornuftig pris gjerne vært det dobbelte av det den er i dag hadde innholdet dekket alt jeg ønsker å se på .

  11. Problemet med Creative er at de fort finner på å kutte driverstøtte når det kommer et nytt OS.
    Du har helt rett i dette. Jeg har eid mange Creative - kort opp gjennom årene, og de er mestre på å kutte driverstøtten ved overgang til nye OS. Men det skal også nevnes at jeg er eier av Asus sitt Xonar Essence STX - lydkort som ble skrytt opp i været for noen år siden. Driveren til Windows 7 har ikke blitt oppdatert siden juni 2012 til tross for mange sjukdomstegn... Det er heller ikke god nok driverstøtte etter min mening på et såpass kostbart lydkort. Jeg støtter meg til de som mener DAC+hodetelefonforsterker er et bedre alternativ. Dette blir min neste investering til datamaskinen og forhåpentligvis mitt farvel med dedikerte lydkort for all framtid.

     

    kjøp da for al del usb dac da optiske utganger igjenn er avhengig av ett lydkort i pcen igjenn og kvalitetet på den skiner igjenom.

    • Liker 1
  12. Glad for at jeg nå 100% kjører Ubuntu.Har erstatninger for samtlige programmer jeg brukte i Windows, og nå - i etterkant - er jeg litt små-irritert på meg selv for at jeg ikke gjorde det tidligere :)Jeg har Win7 i dualboot, men det er vel to uker siden jeg var innom sist, nå...

     

    Missunelse fra meg, jeg spiller for mye til at jeg orker å kjøre linux. kunne godt tenkte meg å bare kjørt linux også. hadde vært så mye deiligere

    • Liker 2
  13. Kunne det være en idè å sette vannet i en temperaturstyrt loop? Altså, ved hjelp av "magnetventilen" så kan du styre det samme vannet igjennom maskinen til det når f.eks 10 grader (Fra springen var vel rundt 3-4?).Når vannet når 10 grader så skal det vannet byttes ut med nytt vann fra spring, til "10 graders vannet" er byttet ut, dvs enten x antall sekunder eller at en temperatur sensor forteller når vannet er på under en 5 grader?Ser for meg at du på den måten kan bruke enda mindre vann siden varmen ikke rekker å bygge seg opp?Det må kanskje monteres en pumpe for å holde oppe trykket..?
    Joda, dette kan du selvfølgleig gjøre i teorien, og det ville hjelpe mye med å holde forbruket ekstremt lavt ved idling. Ved å ha en temperaturstyrt magnetventil som slår av springvannet helt når det er gode marginer å gå på temperaturmessig så ville du nok ungått mye sløs selv fra et alerede regulert oppsett.Det eneste tekniske du må overkomme i forhold til dette er å fnne en løsning for å aktivere magnetventilen basert på temperatur. en on/off hadde fungert i dette tilfellet. De fleste viftekontakter har dog ikke mulighet for å slå viften helt av basert på temperatur så det er ikke sikkert at du kunne bare koblet magnetventilen til direkte. Du må gjerne til med noen veldig enkel hjemmesnekret elektronikk for å oppnå dette eller finne en passende del ment for noen annen lignende funksjon på ebay. Hvis du kunne finne en dings som kunne lese vifteturtall og slå av/på et relè basert på hvor høyt turtallet var så hadde jo det væt det aller enkleste da du bare kunne brukt innebygde viftestyringsfunksjoner videre derfra for en meget dynamisk og justerbar løsning. Det finnes helt sikkert noen slik dings om man leter litt :)
    Får man støt, så er det jo generelt noko feil med det elektriske anlegget. Det blir jo det samme om det er kabinettet eller komfyren :closedeyes:
    Ja, men nå er jo det hele poenget med jordinger og sikringer da - at du har et ekstra lag med sikkerhet om det oppstår feil. Å droppe slike failsafes er jo noe man bør unngå for å si det mildt :)-Stigma

     

    Det best og enkleste for å gjøre noe slikt er å bruke ett arduino. relativt enkelt å programere mot. har både digitale og analoge interfacer osv. så kan bare mekke til en liten rele krets for å bruke utgangene på arduino til å styre en magnetventil.

     

    da kan man også koble vifte utgangen på hovedkortet til den analoge inngangen på arduino tror jeg og bare måle spenningen og justere vannet etter det. eller du kan kjøpe addons til arduino som er temp sensore osv.

  14. Jeg tenkte å poengtere i fasiten som presenteres i morgen feilkildene, men vi kan jo skrape borti noe av det her. Jeg tror vel de fleste som bidrar her er klar over at dette ikke på langt nær kan karakteriseres som en vitenskapelig test. Å gjennomføre en "vanntett" studie hvor jeg har kontroll på alle variablene via et nettforum er et fåfengt prosjekt, og jeg synes jeg gjorde ambisjonene rimelig klare i åpningsposten (som du også siterer). Utgangspunktet mitt er å avsløre om det virkelig er så rasende lett å skjelne MP3 fra lossless, slik mange hevder, ikke hvorvidt det er mulig eller ei - for det er det. Dersom det er så rasende lett, burde filen stikke seg ut i statistikken godt over de andre, men man må selvsagt også regne inn statistisk signifikans i bildet når vi ser på tallmaterialet. I tillegg baserer jeg meg jo på en selvselekterende gruppe hvor kanskje de som mener det er så lett å finne en MP3 ikke befinner seg, samt at folk er ærlige når de analyserer filen, og ærlige når de avlegger sin stemme. Metodikken her kan selvsagt diskuteres, og jeg synes det er åpenbart at resultatet ikke er noe jeg ville forsøkt å få publisert i journalen til Audio Engineering Society. Du kritiserer testen for å ikke være vitenskapelig, når jeg samtidig aldri noensinne har gitt utrykk for at den er det (snarere tvert i mot, det går rimelig klart frem av ambisjonsnivået i åpningsposten).

     

    Ellers er noe av det jeg stadig vekk ser vende tilbake, at eksemplene som velges av ulike årsaker ikke egner seg. Enten er det for mye dynamikk, det er for lite dynamikk, det er for lite diskant, det er for lite bass, det er for lite eller for mye stereoseparasjon, det er for lite eller for mye rominformasjon, rominformasjonen er "feil", lydbildet er for nakent, lydbildet er for massivt, det skulle blitt brukt et kjent musikkstykke, det skulle blitt brukt et ukjent musikkstykke, det er for langt strekk, det er for kort strekk osv. Alltid dukker det opp unnskyldninger for hvorfor akkurat det-og-det eksempelet gjorde det ekstra vanskelig å høre noen tydelige artifakter, og årsakene er aldri konvergerende.

     

    Det er ikke foretatt noen form for støyreduksjon i eksempelet, og det er brukt instrumenter av høy kvalitet, mikrofoner og preamper av studiokvalitet (Røde, Beyerdynamic, Shure, sE Electronics), samt Pro Tools som arbeidsplattform med anerkjente prosessorer fra Waves, McDSP og Steven Massey. Det er mikset av meg med aktive Dynaudio studiomonitorer, kryssjekket på ulike hi-fi anlegg og bilstereoer og detaljkontrollert med Beyerdynamic hodetelefoner av studiotypen.

     

     

     

    Ser at mange av argumentene blir ett forsøk på å nedverdigjøre testen. men det som jeg anser som mest relevant argument i alle de klagene er hvorvidt jeg eller en annen som lytter vill i utgangspunktet hørt på slike opptakk.

     

    Nå ligger som sakt de opptakene en del over mye av det som er og få i hyllene til vanligt. men alikevel så for min del så ville det vært for dårligt til at jeg sko valgt å høre på det. kan også være jeg blir påvirket av musikksmaken min også her

     

    Jeg elsker withim temptation egentlig, men hører aldri på det for opptakene er så ræv at du kan ha det i sikkert 96 kb mp3 uten å høre forskjell.

     

    Samme med adele kunne hørt på en del musikk der, men liker fortsatt ikke opptakskvaliteten.

     

    Da hører jeg heller på rihanna som er en type musikk der du ikke forventer så høy kvalitet og blir heller posiitvt overasket :).

     

    Det som mange forbanner seg så mye over loudness war er litt diskutabelt jeg liker at det er god bass fir jeg har anlegg som klarer og spille mye bass uten å dette av i svingene.

     

    kan godt være det går litt på bekostning av resten av lydkvaliten på platene, men jeg ser ikke det kompromiet som det største problemet. de fleste inspillingene lider av symptomer som er mye verre en dette. som generelt elendig mastret lydbilde. og så innestengt og useparert lyd at det er helt forferdelig. alt for kvass diskant osv osv.

  15. Nå har jeg konvertert roger waters amuzed to death til mp3 å her er det virkeli stor forskjell.

     

    Tror nok ikke opptakene dine er helt på det nivået jeg kan få frem her.. ikke mistforstå meg de var uendelig mye bedre enn veldig mye som blir solgt komersielt på cd i dag.

     

    men på en annen side så er det en helt annen musikk å det skal kansje være sånt men jeg hører hvertfall mye letter forskejll på roger waters enn den sangen.

  16. Noe du ville funnet på vanlige, kommersielle konsertsteder. Line-array av god kvalitet, solide subber, fills, kvalitetsforsterkere beregnet på PA-bruk, osv.

     

    Som sagt, PA produseres som regel etter litt andre brukerkrav enn studioutstyr og high-end hifi. Du finner selvsagt litt ulike filosofier, men ofte er PA-utstyr et kompromiss mellom lydgjengivelse og hardførhet.

     

     

    Det finnes bare alltid noen som mener pa gir den beste lyden. hvordan forstår heller ikke jeg.

  17. Jaha? Hvorfor er det lettere på PA? Det som er spesielt med PA-anlegg sine designparametre er ikke noe som jeg umiddelbart tenker hjelper noe spesielt med å skille lossless fra mp3?

     

    AtW

     

    tar man en typish pionerr surrond amp til 15k og party høytalere til 10k så er jeg nok enig at det er verre å høre spesiell forskjell. men bruker man 25 lapper på litt urbane hifi merker så merker man nok grei forskjell

  18. Dette var akkurat hva jeg tenkte også - innbiller meg å ha gode ører for detaljer (jobber ikke med lyd, though - er bare glad i musikk), at jeg kommer sikkert til å ta feil, og at jeg lyttet til starten.

     

     

    Spørsmål til "fanatikerene": hva er det som trengs av teknisk utstyr for faktisk å høre forskjell (hvis det faktisk er noen da :hmm:) mtp. lydkort og headset (anser høyttalere for ubrukelige til akkurat dette), evt. kabling av en viss standard?

    Hva jeg hadde å bruke i dette tilfellet var laptop-lydkort (Bang & Olufsen Icepower), Logitech 520 med medfølgende kabler og Shure SRH840...headset'et er sikkert godt nok, men jeg tviler på om resten er det.

     

     

    Glimrende tiltak uansett! :) Fins det en "sjette sans" når det kommer til lyd...la oss finne det ut når fasiten kommer.

     

     

    Edit:

    Greit om jeg beholder opptakene frem til fasiten er ute? Jeg har stemt, men når fasiten kommer vil jeg gjerne kunne høre igjennom klippene en gang til for å sjekke den som er "grøtete".

     

    Er veldig vanskelig å si noe helt konkret på hva du trenger. men du får mye bedre lydbilde med noen skikkelige høytalere headsett kan ikke måle seg her. men når det gjelder prisklasse på utstyr så finnes det så mye på markedet.

     

    Vist du bare er ute etter bra lyd i top og greit i mellomtone så kan du komme unna med grei pris, men hold deg unna type soundgarden butikker de robber deg helt for crap selvimporterte høytalere som er mega overpriset.

     

    Jeg spillte på noen scanspeak tidligere i classic serien hjemmelaget. og hjemmedesignet delefilter av en entusiast. deler for ca 15 0000 kr pluss tre osv.

     

    eksen sko selge noen arvede høytelere husker ikke helt navnet på de men det var de system audio greiene til 45 000 eller noe sånt. å de låt bare heil crap i forhold. topp området der var bare helt forkasteligt.

     

    amper også hold deg vekke fra kjente merke varer det er overpriset deluxe. xindak har foreksempel en ny versjon av 6950 modellen som du hadde fått for rundt 13000 kr med usb dac integrert i den. veier over 26 kg å gir noe av den beste lyden du kan få for de pengene.

     

    sier ikke at du skal ut å kjøpe men bare forteller litt om hvor store forskjeler det er der ute. Pris betyr en del men samtidig så betyr den også av og til ingenting i den verdenen der.

     

     

    men for å svare litt mer konkret så kan ikke eg sei at du må ha minst en sånn amp og høytalere sånn og sånn for å høre forskjell. Men en tilsvarende den ampen til 13 lapper og høytalere som er produsert i hifi formål til samme prisklasse så begynner mann jo å snakke veldig greie hifi anlegg om man velger rette merker. cambridge audio som hifi klubben selger leverer også veldig mye lyd for pengene. nad er nok litt gammel overtro når det kommer til hifi de er vel mer party ampene for fjortiser :)

     

    Jeg er nok litt over gjennomsnittet intresert og har en ren klasse a på 2x100 watt bare effekt forsterkeren veier 75 kg:)

  19. Denne Gangen tipper jeg feil. Men jeg hang meg opp i den bagrunnslyden midt i den som høres ut so du slår på en treplate eller noe sånt hehe. og jeg tok feil. etter å ha sett på filen i "programmet så avslørte den at jeg hadde feil" men jeg får skylde på musikksmaken pluss at gitaren generelt lager litt mye lyd i lydbildet etter min smak. må alltid ha noe å skylde på hehe.

     

    Men etter å ha sett svaret så finner, mener jeg ganske objectivt at det var lettere høre med en gang stemmen trør inn, jeg hengte meg for mye opp i echoet i den plate lyden og prøvte å høre der. for det var vel det som lignet mest på litt roligere musikk hehe.

     

    Men feil hadde eg søren ooo. nå bare spekulerer jeg for jeg har opptak jeg har tidligere sammenlignet på spotify(320) og flac før som jeg mener å høre mye mye lettere forskjell på enn disse sangene selv etter å vite svaret. Kan det være opptak som har mer forsterket rom klang og ett litt påjukset ekstended steroe bilde. jeg kan ikke fagutrykkene men jeg bare prøver å forklare. enkelte sanger hører du på 1 lyd føler jeg at det er forskjell. nå får jeg ikke funnet frem de sangene igjenn siden jeg ikke verken har eller betaler for spotify eller wimp nå.

    • Liker 1
  20. Jepp. Det til høyre har noen stygge artifacts som følge av komprimeringen. Det er nok fullt mulig å få et godt .jpg bilde, men da må det gjøres skikkelig. Dårlig eller automatisk komprimering er det som ødelegger kvaliteten.

    Nå er jo ikke 720p særlig stort bilde akkurat. (1/4 av skjermarealet mitt) Men tross dette, så var det rimelig lett å identifisere. I motsetning til MP3 320 VS FLAC som jeg personlig synes er svært vanskelig om komprimeringen er gjort skikkelig.

     

    Litt morsomt den disksjonen rundt placebo-effekten av høyttalerkabler.

    - Støyskjerming - her kan det nok være bittelitt sannhet, selv om dette er uendelig mye viktigere når det kommer til analoge signalkabler (da dette vil forsterkes opp). Spørsmålet er om det er noe særlig mer skjerming i forskjellige kabler, for ofte er det IKKE det.

    - Fleksibilitet - veldig sant, men har ingenting å si for kvaliteten, kun for det praktiske

    - Impedans: Ganske kompleks vurdering.

    1. Du trenger naturligvis tykk nok kabel (lav nok motstand) for at spenningen ikke skal falle for mye (over elementet) når strømstyrken økes. Hvis ikke vil lydkurven falle i de dype delene, hvor det store strømtrekket dominerer, og samtidig er dette et område hvor øret vårt ikke er særlig sensitivt. Faktisk burde heller kurven gå oppover (mer bass) for å oppfattes like kraftig som de andre frekvensområdene.

    2. På den andre siden så er ingen elementer "perfekte" og vil ikke ha en linær eller konstant impedans. For å få en helt perfekt (rett) kurve (strek) over hele frekvensspekteret så må du ha perfekt kalibrert utstyr, som vet akkurat hvor det oppstår resonans e.l i elementet. Ledningen i seg selv vil legge til litt impedans, og en tynnere ledning kan gi både positiv effekt i visse frekvensområder og negativ virkning i andre. Jo nærmere "perfeksjonert/harmonisk" høyttaler og forsterker du kommer, jo viktigere er det at kabelen ikke fører til økt utgangsimpedans, som dermed endrer egenskapene til elementene.

    På rimeligere/normale systemer så kan dårligere kabel ironisk nok gi bedre lyd om du er heldig, og vil gjennomsnittlig ikke påvirke noe som helst i noen retninger, så lenge den er tykk nok for at det ikke oppstår noe særlig spenningsfall.

    - Metallbruk - Ren bullshit. Å bruke renere materialer eller andre legeringer med sølv etc. vil ikke ha noe som helst å si, bortsett fra at du kanskje slipper unna med å ha bittelitt tynnere kabel om ledningsevnen øker.

     

    Dette er et svar som baserer seg på rene elektriske prinsipper fra skolebenken, og ikke noe bullshitt hentet fra uvitende selgere eller litt for interesserte Hi-Fi folk. (mulig jeg har husket noe feil, så korriger meg gjerne)

     

    Edit:

    Angående HDMI-kabler, så kommer jeg tvilsomt til å fortsette med å kjøpe rimelige HDMI-kabler, eller nærmere bestemt DVI-kabler.

    Kvaliteten på bildet er selvsagt den samme, så lenge det virker nogenlunde riktig.

     

    Derimot så er det ekstremt plagsomt når du skal ha filmkveld eller lignende, og så ender du opp med å feilsøke i noen timer, hvor d finner ut at det er kablene som er problemet. HDMI-kabler og spesielt Dual-Link DVI kabler virker som et mekka av elendig kvalitet. Noen er ikke stabile på lengre avstander, mens andre ikke takler skikkelig oppløsning på skjermen (f. eks 1440/1600p) da dette øker frekvensen. Selvsagt, kabelen skal jo eeegentlig være laget for det, men akk nei. Og så har du de som ikke tåler en liten bøy engang...

    Har sikkert 4-5 kabler som har havnet i søpla fordi de ikke funker. Og som oftest så har jeg verken kvitering eller husker hvor jeg har kjøpt de, og får da ikke igjen noe penger.

     

    Litt problematisk med Dual Link DVI, da kabelen fungerer helt fint på skjermen hos selger, men ikke hos meg. Og så må jeg frem med hele regla om at skjermen hans har for lav oppløsning til å teste hele egenskapen til skjermen.

     

    Det som er problemet mitt at jeg støtter akkurat de samme prinsippene i utganspunktet. jeg ble kalt kabelskeptikeren i hifi miljøet hehe men jeg måtte krype kraftig til korset.

     

    Jeg er også enig i at i høytaler kabler så er det vanskeligere å skille så mye, men jeg kjøpte noen fete som jeg fikk relativt rimeig for å være på den sikre siden.

     

    Men det jeg har blitt mest overasket over noen gang er signal kablene.

    Jeg hadde ført ett par billige men med helt greit "dimension" jeg kjører fullbalansert å da skal det vel i teorien være enda mindre på å hente på bedre kabler. men så bestilte jeg 2 sett med balanserte kabler som er ca veil 5000 kr paret. jeg fikk begge for snaue 2-3000 kr så jeg bare hoppet på og kjøpte de også for å bare ha cool effekten og at de ser mye tøffere ut med litt fancy strømpe og jeg regnet med at jeg måtte sette meg ned å analysere lyd forskjellene. men da tok jeg skammelig feil.

     

    forskjellen på de 2 kabel settene er helt sinnsyke. det er akkurat som den rema reklamen eller er det rimi. der hvor de kjører over den strek koden med motorsag. lydbilde plaska rett i bakken. det var som om du skar vekk alt av lyd som var oppforbi høytaleren når du bytta tilbake til de gamle.

     

    snakker vi impedanse og materialer så er det nok litt forskjell på kablene. men ikke i så stor vist man bare snakker om den impedansen og spenningstapet osv osv i en slik kabel. det går ikke akkurat så mye strøm i en signal kabel at du sko fått særlig spenningstap uansett. så hva som gjør det er meg ukjent men at jeg måtte krype til korset å finne meg i at dyre kabler hjelper, men jeg tviler fortsattt på at jeg hadde hørt noe stor forskjell om jeg hadde kjøpt noen til 30 000

×
×
  • Opprett ny...