Gå til innhold

Aleks90

Medlemmer
  • Innlegg

    37
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Aleks90

  1. Hei, 

    har en kapp&gjærsag fra metaboo, og ble tipset om å kjøpe sagbordet til Dewalt. 
     

    gjorde dette og har montert, men når jeg skal montere brackettene til saga, så passer ikke låseboltene. 
     

    det bør vel ikke være et problem å bruke litt smalere låsebolter uten gjenger? 
    metaboo sine hull der du fester har ikke gjenger, så tenkte å kjøpe nye bolter og montere disse, men usikker om det vil kanskje gjøre at saga ikke blir stabil. 
     

    tanker? 
     

    nei, gidder ikke kjøpe ny kappsag, da denne er veldig god til mitt bruk, og metaboo sitt bord er elendig 😅

  2. General Sniff skrev (3 timer siden):

    Den er grei. Men ser ikke poenget med å blande begrepene, f.eks at du plutselig skriver 5,8. Er snittet 5, så er snittet 5, hva poengsummen blir når man ganger med 10 og legger til diverse tilleggspoeng, er en annen sak. Det gir ingen mening å deretter dividere med 10 igjen og kalle det «snitt». Det kan virke som om det er noe mange gjør for at det skal høres ut som om de hadde bedre karakterer enn hva de faktisk hadde. Men for din del slo det motsatt ut, det fremstod som om karakterene var svakere enn de er.

    Ellers er det en litt lang vei til å komme inn i Norge, spesielt når du er såpass «gammel» som du alt er, men karaktergapet var ikke så stort at ikke du skulle kunne ha ferdigheter til å klare dette, som var en mistanke først. Men du skal være bra motivert, enten det er snakk om utlandet eller å bruke ytterligere tid for å komme inn i Norge.

    Og sistnevnte blir vel bare vanskeligere for de eldste søkerne, dersom alderspoeng skrotes:

    https://www.khrono.no/regjeringen-tar-bort-alders-og-kjonnspoeng-og-fjerner-karakterkrav/861209

    Det er sånn de fleste gjør, så det er en vanesak, fordi det er på en måte relevant når jeg skal søke. 
     

    Lang og lang, vil si meg uenig i det. 
    Om jeg får bare 6’ere som ikke bør være så alt for vanskelig, men så klart noe krevende, så er det langt fra uoppnåelig. 
     

    Hvis alt da går etter planen, så er jeg 41 når jeg har fullført, og skal jobbe godt over 20 + år til. 
     

    Sånn jeg ser det, så er det absolutt verdt det, enn å hate hver eneste dag i jobben jeg har nå, har byttet flere ganger, men blir ikke tilfreds fordi jeg ikke fulgte drømmen. 
     

    Nei, jeg bryr meg ingenting om å ha det fineste huset, den mest solide økonomien, så lenge jeg jobber med det jeg virkelig brenner for, så i mine øyne er det langt ikke ille å ta et krevende studium i 30- årene, og det er for øvrig heller ikke «gammel» alder, men ung voksen. 
     

    Har lest den artikkelen, men det er også slik at om de skal fjerne det, så har det ingen umiddelbar effekt, og innen den tid har jeg forhåpentligvis allerede søkt. 
     

    dessuten tror jeg ikke den blir fjernet, og hvis det skjer, så vil jeg løse det også. 

    • Liker 2
  3. William_S skrev (11 minutter siden):

    Nåværende opptaksordning vil nå eksistere i år iallefall og muligens et par år til for å sikre en smidigere overgang mtp de som har startet på vgs. 

    Du har regnet feil hva gjelder alderspoeng - du har 8 alderspoeng. Hva gjelder realfag må du ha disse for å komme inn R1, fysikk 1, kjemi (1+2) gir alle 1/2 poeng hver så her får du 2 poeng. Men her kan det være mer å hente på realfagspoeng så å ta biologi vil sånn sett ikke være så veldig dumt (men det er greit å oppnå toppkarakter på det). Man kan maks få 4 realfagspoeng etter nåværende ordning. Men jeg ville ikke slitt meg gjennom R2 eller fysikk 2 (som begge gir 1 realfagspoeng hver) bare for å oppnå det ( med mindre du ikke har en spesialinteresse for differensiallikninger osv eller er veldig god på denne typen matematikk). 

    Uansett av de realfagene man MÅ ha for å kunne søke medisin i Norge så er nok R1 det vanskeligste, muligens etterfulgt av kjemi 2, deretter fysikk 1 og kjemi 1.  Kjemi 1 og 2 og fysikk 1 har uansett langt mindre komplisert matematikk enn R1 og fysikk 1 /kjemi 1er bare en muntlig-praktisk eksamen. Du blir ikke bedt om å regne ut de mest kompliserte tingene på stående fot der. Organisk kjemi har ikke så mye matematikk i seg (på kjemi 1 og 2 nivå), men det er en del regler for navnesetting osv som er kunsten å kunne der. Den uorganiske kjemien har en del regning, men det er overkommelig for det aller meste. Det som er kjekt å vite er at du selv på muntlig eksamen i kjemi og fysikk kan bruke formelsamlingen og særlig i kjemi er den ganske essensiell (feks en del verdier for syrekonstanter). 

     

     

     

    Takk for godt svar, dette ga mening! 
     

    Har sett over fagene mine nå, og hva som kreves, og her i Norge er det hvert fall Kjemi 1-2 og fysikk 1 + R1. 
     

    Blir og få 6 på alle fagene, og jobbe meg ihjel med realfag, så klarer jeg det forhåpentligvis til slutt! 
     

     

    • Liker 1
  4. General Sniff skrev (4 minutter siden):

    Dette er en av grunnene til at jeg stusser over formuleringen. Har du 5 i karaktersnitt, slik at du med tilleggspoeng, herunder alderspoeng, havner på over 60  poeng  i ordinær kvote? Eller mener du med 5 i snitt at du har 50 poeng i ordinær kvote? Det fremstår rart, siden du virker å sammenlignet 5 i snitt med det fiktive "7 i snitt", som vel handler om at det er rundt 70 poeng i ordinær kvote, som selvsagt ikke har noe med et snitt på 7 å gjøre.  Ellers er det ikke slik at man trenger et karaktersnitt på 6 for å komme inn, dersom man har fullt ut med alderspoeng og andre tilleggspoeng. Men ikke så veldig langt unna.

    Poenget er uansett at om du har faktisk 5 i snitt, så gir jeg deg langt større sjanser til å klare en slik utdannelse i utlandet enn om du "bare" har 50 poeng i ordinær kvote, inkl.  8 alderspoeng, og ut fra hvordan du ellers definerer "snitt" ,var det ikke lett å bli klok på.

    Kanskje jeg har formulert feil, men som du ser på UiO, så er poenggrense for medisin 70.1 på det laveste. 
     

    Det er for øvrig med både alderspoeng og andre tillegg. 

    jeg har rett over 5 i snitt uten tilleggspoeng, og med disse som er 6 alderspoeng og 2 fra militærtjeneste, så ligger jeg i ordinær kvote på rundt 5.8, med mindre jeg har tenkt feil. 
     

    Det jeg mente med 70.1 i ordinær kvote er jo at de har en del tilleggsfag ved siden av, som gjør det veldig vanskelig å konkurrere mot, men etter mye frem og tilbake, så har jeg uansett landet på at jeg skal ta opp fag, og bedre snittet mitt samt ta opp noen ekstra fag som gir meg ytterligere poeng. 
     

    Det vil koste meg enda 1 år, men jeg tenker at det er verdt det, når det vil koste meg langt over en halv mill å studere i utlandet, samt ikke like enkelt å ha en relevant jobb ved siden av, mens her så er det betydelig enklere. 
     

    Så har bestemt meg for Norge, og bruke et år ekstra for å øke snittet slik at jeg kommer inn, det vil gjøre studietiden betydelig bedre, og mindre komplisert i forhold til støttenettverk osv. 

  5. Cascada81 skrev (56 minutter siden):

    Ja, ser jeg har feilinformert. Lånekassen reduserer nå utlån til studenter over 50 år, mot 45 tidligere, for at lånene skal være tilbakebetalt senest når låntaker er 70 år.

    Har jo planer om å være ferdig før den tid, så det vil ikke være noe problem for meg da hvert fall. 

  6. mandodiao skrev (1 time siden):

    Klarer du å jobbe deg frem til å bli tatt opp på studie i Norge, så er det verdt ett par år dedikasjon for å slippe ekstra studielån, sette livet hjemme på pause/avstand til dine nærmeste, muligheten for å feile etter opptak, og der av lengre studieløp.

    Du kommer til å 'faile', mange ganger, så den frykten må du bare forsone deg med. Men om du klarer å stå i det så fullfører du til slutt.

    Det er ikke så mange som fullfører på normert tid i utlandet. Som en annen her nevner så er det både buisness å holde utenlandstudentene igjen faglig, og en kultur i øst- og mellom Europa som går ut på å utøve makten de har fortjent/jobbet seg til.

    Pedagogikk er ikke et begrep de forholder seg til, så det er bare å forvente deg motgang, utskjelling og uthenging.

     

    Pensjonen er din minste bekymring, men økonomisk så har utenlandstudier blitt mye dyrere både i studieavgift og i opphold pga. Valuta.

    Ellers tenker jeg at å jobbe i Finnmark for å skrive av 30k i året, etter å ha tilbring 6-7år i utlandet sannsynligvis ikke er verdt det.

    Takk for god innsikt! 
     

    du har jo et poeng, fordi det vil jo koste meg ca 125k pr år i bare skole, så er det de andre kostnadene, så totalt sett i utlandet vil jeg ha ca 1.5m i gjeld eller mer. 
     

    så på en måte er jeg enig med deg, å ta opp fag i Norge er på en måte smart økonomisk, så fremt jeg klarer dette på eksempelvis da 2 år. 
    Da vil jeg være 41 året jeg fullfører, og får autorisasjonen. 
     

    hm, du har gitt meg litt å tenke over, heldigvis har jeg enda «god» tid på og overveie mulighetene, før jeg skal søke. 
     

    kanskje jeg skal melde meg opp til noen ekstra eksamener sammen med biologi og fysikk nå, og øke snittet mitt. 

  7. sporgesmaal skrev (1 minutt siden):

    Hvis du tror en lege tjener 1 mill+ rett ut av skolebenken så bor du på en annen planet enn resten av Norge.

    Allmennlege er forøvrig en spesialisering i etterkant av 6 års studie, de fleste fastleger er dette. 

    Jeg sa ikke det, mer langsiktig. 
    poenget mitt var ikke summen, men at man kan inntjene tapt tid i inntekt med utdanning som gir høyere lønn. 
     

    Det var et eksempel, ikke noe som er skrevet i stein. 
    for øvrig gikk jeg ut ifra et gjennomsnitt fra SSB. 
     

    no shit! Men om du gjør litt undersøkelser så ser du i gjennomsnitt så tjener en lege i spesialisering relativt god inntekt.  

  8. Boing_80 skrev (Akkurat nå):

    Hvorfor trenger du andre velsignelse for å gjøre noe du brenner for? Hva er du redd for?

    Helt ærlig, andres synspunkt. 
    jeg er vant med å få til hva nå enn jeg har bestemt meg for, men dette her er også et større valg enn jeg har gjort før, og derfor er det viktig informasjon å ta til meg fra andre, som igjen kan styrke mine egne tanker om dette, samtidig høre hva andres synspunkt innebærer, det vil si kanskje noe jeg ikke har tenkt over, og slike ting. 
     

    det jeg er mest redd for er å faile, selv om det ikke er noe jeg kommer til å tillate meg selv å gjøre, men det er min største frykt. 

    • Hjerte 2
  9. torbjornhb skrev (21 minutter siden):

    Kjør på. Skulle du fullføre vil du være ferdig utdannet lege og i starten av 40-årene. Du er fremdeles en ung lege- med livserfaring i tillegg! Lykke til 🌟

    Tusen takk for hyggelig svar 😊

    det er også sånn jeg også egentlig føler det, 40 er jo ikke noe høy alder sånn egentlig! 

    • Hjerte 1
  10. Sjørøver skrev (24 minutter siden):

    Om du tviler, ville jeg ikke gjort det. Men det høres ut som du kan bli en fin lege. Ed bakgrunnen du har. Håper du kjører på, og holder oss oppdatert her. 

    Det jeg tviler på er ikke det at jeg vil bli lege, eller en dyktig en, men at andre som er kritiske til mitt valg gjør meg usikker, men jeg tror helt ærlig jeg kan bli en dyktig lege som kan hjelpe mange. 

  11. Er mange gode tilbakemeldinger her. 
     

    først av alt så er jeg nødt til å ta utdannelsen i utlandet. 
    siste som kom inn på UiO hadde over 70 poeng, og det er helt absurd. 
     

    så alternativene er jo Polen, Litauen, Slovakia eller ev Ungarn og det finnes en vei inn selv om jeg er over 30. 

    jeg bryr meg ikke en døyt om pensjon, når jeg er ferdig kan jeg fint, med mindre jeg dør før jobbe i 20-30 år til, og i løpet av den tiden har jeg trolig både betalt ned hus ++. 
     

    går an å være smart økonomisk å sikre seg, så ser ikke problemet. 
     

    dessuten, om jeg ser på det slik, ved en lønn på 500’ pr år

    x 6 = 3m brutto 

    det er enkelt å tjene inn som lege, trolig innen 3 år eller mer.

    I tillegg da så har jeg en jobb jeg virkelig brenner for! 
     

    Satt på spissen, så har jeg ingen samboer, kjæreste, eier ikke hus, nesten ikke noe studielån, kun en hund. 
     

    de 6 årene vil ikke gi meg særlig negativ innvirkning kontra hva jeg får igjen. 
     

    Derimot så vil det kreve mye fra meg, lite sosialt liv, men det plager meg ikke stort, blir ikke så annerledes fra hvordan jeg er i dag med å jobbe overtid enn å være hjemme, forskjellen blir å investere i meg selv, og fremtiden. 
     

    Hvis de foreleserne på skolen er vanskelige, så får jeg bare jobbe enda hardere, men synd om dette er et faktum, når alle ønsker kun å lære. 

    • Liker 4
    • Hjerte 1
  12. Duriello skrev (1 minutt siden):

    Først av allt, kult at du vurderer dette 👍

     

    Det andre, sjekk at evt fremtidig studieplass og utdanningsløp er gyldig i norge. Har 2 fastleger her i vikariat som ikke får fast jobb her grunnet ett eller annet om at praksis var gjennomført i danmark eller noe sånt. De er begge fantastiske leger i mine øyne, men ett eller annet byråkrati står i veien for fast ansettelse her. 🤷‍♂️🤷‍♂️

    Angående pensjon, er ikke dette noe man kan spare ekstra til?

    Takk 😊

     

    Stemmer! Har gjort en del undersøkelser på dette, og både i Ungarn, Litauen og Polen skal det ikke være et problem, hvert fall som de selv har sagt, og en to venner som fullførte i Ungarn uten noen problemer, heldigvis. 
     

    Jo, det er det jeg også tenker. 
    Er null problem å legge av å spare til en god pensjon etter jeg er ferdig, og vil heller klare meg på et helt ok nivå, og ha levd godt med en verdig jobb, enn å ha slitt meg gjennom drittjobber hele livet, og angre på det meste, fordi jeg ikke tok en sjanse. 

    • Hjerte 1
  13. leifeinar skrev (9 minutter siden):

    Det er 4 universitet i Ungarn man kan studere,  Budapest, Pecs, Szeged og Debrecen. og det er endel nordmen der nede

    Ikke sikkert alle av de har 30års grense.

    Er dit jeg tenker meg, trolig i Litauen. Utifra det jeg kan se er det et veldig bra valg og et bra universitet. 
     

    Virker som det var kun simmelweis i Ungarn som hadde 30 som øvrig grense

  14. General Sniff skrev (22 minutter siden):

    Nei, men kan ikke få mer enn 6 i snitt. Et snitt kan aldri overstige det høyeste tallet i mengden.

    Jeg har 5 i snitt uten det. 
    tror ikke du skjønner hva jeg mener, men på UIO, laveste som kom inn sist nå hadde 70.01 poeng, og det er hva jeg mener. 
    Da hadde den personen 6 i snitt fra før, + tilleggspoeng, ergo totalt urealistisk for folk flest. 

  15. Trippelure skrev (13 minutter siden):

    Gjør det! Gjør det! Gjør det! 😃🥳 Så lenge du har en praktisk og realistisk plan rundt dette (og på meg virker det som om du har akkurat det), ser jeg ingen grunn til at du ikke skal følge drømmene dine. Lykke til 🍀

    Edit: Enig med Boing_80

    Det har jeg! 
    jeg ønsket bare Feedback, fordi jeg vil heller leve livet mitt å vite at jeg ikke har anger for at jeg fulgte drømmen, enn å sitte igjen misfornøyd og deprimert for at jeg ikke tok sjansen når jeg hadde den. 

    • Hjerte 1
  16. Boing_80 skrev (11 minutter siden):

    Det jeg vil råde deg til er å ikke la deg bli for påvirket av kommentarene i denne tråden. Folk skriver alltid ut ifra sitt ståsted som kan være dominert av frykt, rasjonalisme osv. Men det som er riktig for deg føler du best selv. Bare forbered deg på noen år med svak økonomi som er en naturlig følge når man ikke er i fulltidsjobb. Men litt der fremme så venter en bedre fremtid og du starter med det første skrittet i dag. Følg hjertet ditt og det hele deg ønsker å gjøre. 35 år er ingen alder. I dagens verden der alt skalskjeså fort så utdannes altfor mange spesialister innenfor psykologi og medisin som kunne hatt godt av å jobbe under en "læremester" en stund for å forstå faget. Fordi faget vil en først få merkunnskap om når det kommer et system i bildet. 

    Jeg heier på deg!

    Takk, setter pris på dine tilbakemeldinger, det gir mening. 
     

    jeg er ikke så bekymret over andre som sier det er galskap, økonomisk dårlig beslutning osv, fordi om man ser på det helhetlige, så vil jeg ikke være fornøyd eller tilfreds med å leve et liv med jobb som jeg ikke ønsker. 
     

    livet handler jo om å ha en jobb man trives med, som kan bidra med å skape det livet man ønsker å leve som derfra gir deg en mening og glede. 
     

    nå hater jeg situasjonen min, og jeg ønsker å gå etter drømmen, selv om det tar mange år, så vil jeg sitte igjen med en kompetanse som er nyttig, og som kan gi meg den meningen jeg er ute etter. 
     

    Tusen takk, setter pris på dine feedbacks 

  17. Salvesen. skrev (2 minutter siden):

    Høres farlig ut, at du allerede har hatt lav pensjon også skal du ta deg en så lang pause uten jobb. Høy risiko og jeg hadde satt meg ned og finregnet på dette for å forstå hvordan du kommer ut som pensjonist. 

    Men igjen så skal en jo leve livet før pensjonen også, og da er det viktig å ha en jobb en trives med så høres ut som du må gjøre noe iallefall.

    Ja, altså jeg har sjekket litt oppi dette. 
    husker ikke eksakt hva den er, men har opptjent rundt 1.8 mill i folketrygden, og har litt over 170k i pensjonsfond som jeg sparer månedlig. 
     

    Jeg vet ikke om jeg leverer til jeg er 70+ uansett, og jeg tviler sterkt på at jeg ender opp som en minstepensjonist uansett som lege, og hvis jeg gjør det, så har jeg i det minste fulgt drømmen.. 

     

    jeg vet ikke, derfor jeg er her for å diskutere det, men en ting er helt sikkert, jeg er svært misfornøyd med min jobb, og manglende utdanning.. 
    er noe som mangler.. 

    • Liker 1
  18. Salvesen. skrev (1 minutt siden):

    Det er ett komplekst regnestykke, og det kommer veldig an på hvilken pensjonsordning du har nå og hva du evt hadde hatt fremover uten å ta utdanningen.

    Det er jo helt klart mulig for deg å få lege lønn uten å ta utdanningen. 

    Pensjonsordningen min er elendig, har jobbet som tømrer som ødelegger kroppen, og en del andre jobber her og der. 
     

    Nå er det ikke lønnen som er mest relevant her, men så klart en del av temaet, men mer at jeg skal ha en jobb jeg kan trives med, som har en samfunnsnyttig rolle hvor jeg kan utgjøre en forskjell basert på mine personlige kvaliteter og ønsker. 

    • Hjerte 1
  19. Boing_80 skrev (Akkurat nå):

    Nei, du er mer normal enn folk flest. Go for it! Alder er noe mennesker har funnet opp for å prøve å sette standarden for hvordan livet skal leves. Men det er ikke slik. Go for it! Hilsen en som modnet sent og kom seg inn på universitet innenfor helsefag i slutten av 30-årene.

    Tusen takk for dette! 
    Føler meg litt «gal», men jeg vet i meg selv at jeg kan bli en veldig god lege, og jeg ønsker virkelig å jobbe med mennesker hvor jeg kan hjelpe dem, og jeg har tenkt gjennom dette i årevis, men lagt det fra meg, men det kommer alltid tilbake, og jeg er litt sånn at jeg bør leve livet mitt sånn jeg ønsker, og ikke bekymre meg for pensjon og det der, selv om det er vesentlig så er det tiltak som kan gjøres for at det ikke er et hinder også. 

    • Liker 2
    • Hjerte 2
×
×
  • Opprett ny...