Gå til innhold

Joelsp3anuts

Medlemmer
  • Innlegg

    57
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Joelsp3anuts

  1. Hmm... Merker jeg vet ikke nok om jussen til å kunne mene så mye her. Men ryggmargsrefleksen sier: Barn som syr klær og graver etter diamanter blir jo også gitt en mulighet. Om muligheten er god avhenger vel av arbeidsvilkår, lønn og lovgiving - ikke hvor god spindoktor arbeidsgiveren er. Sitter i grunnen igjen med flere spørsmål enn svar etter å ha lest denne saken.
  2. Jeg leser lite på kotaku, og du har sikkert helt rett, men føler for å poengtere at det å legge politiske meninger inn i spilljornalistikk ikke nødvendigvis er noe dumt, sånn på generell basis. Eller kanskje man ikke skal legge inn så mye politiske meninger, helst, men å trekke inn politiske perspektiver er bare bra. Kan godt være at de gjør det på en teit måte på kotaku, men isåfall er problemet at de gjør det på en teit måte - ikke at de prøver gjør det i seg selv. Spilljornalistikk som evner å se og diskutere spill i kontekst av den generelle samfunnsdebatten trenger vi mer av synes jeg. Nå sier jeg på ingen måte at du påstår noe annet, men man må slutte å tenke at "spill er bare spill" og at de bare er uskyldige, upolitiske leketøy som eksisterer i et vakum. Spill fortjener tvert imot å utfordres, kritiseres og hedres på akkurat samme måte som alle andre ting her i verden. Merker jeg kunne ranta lenge om dette, men jeg skal gi meg x)
  3. Kunstere er "dølle". Skal kunst bli noe forbeholdt de rike? Hva med oss fattige som ikke har råd til å lære seg kunstneriske ferdigheter? Skal ikke vi få lov til å generere vår kunst i den lille fritiden vi har? Jo, det er kjempemessig å drive med kunst på fritiden. I min dystopi skildrer jeg at nettopp fritiden blir den eneste tiden folk har til å drive med kunst, fordi som profesjonelt levebrød har slik utøvelse blitt utkonkurrert av KI. Mindre tid til kunst. Trist. Jeg synes samfunnet burde legge opp til at folk skal få drive med ting de liker, så mye som mulig. Kapitalisme stikker av og til kjepper i hjulene for et sånt idealssmfunn, fordi folk er ineffektive - dyre i drift. Først kom maskinene og tok manuelt arbeid. Nå virker det som KI kommer for å ta intellektuelt arbeid. Og jeg kan være med på at dette er all fine and dandy så lenge det som fjernes er farlig eller kjedelig arbeid, men når KI begynner å ta av de kunstneriske yrkene, det siste vi har, liksom, da setter jeg ned foten og sier hit men ikke lengre. But who cares, det er jo bare den industrielle revolusjonen på nytt, si. At man mistet masse håndverksfag som smeder og keramikere til fordel for roboter og billig IKEA er jo slett ikke en tragedie. Nei, men serr, utvikling er bra det, men bare husk på hvorfor vi søker å utvikle oss som samfunn. La oss ikke utvikle vekk det som er gøy å drive med. Hva skal man da gjøre når man sitter der og alt det kjipe er utviklet vekk. I guess konsumere evige mengder KI-generert innhold og litt nisje-shit fra noen hobbyister som klarer å få publisere greiene sine. Jeg tror ikke egentlig vi ender opp der, fordi jeg tror ingen vil ha den fremtiden. Men pass på hva man omfavner, så man ikke plutselig havnet der likevel. Vern om kreativiteten. Fuck KI-kunst.
  4. Livet er for kort, og penger er ikke alt. I hvert fall ikke når du har en sånn suksess som BG3 under beltet og sannsynligvis er økonomisk trygg i mange år. Da støtter jeg fullt ut å gjøre noe nytt. Go Larian! YOLO
  5. Får avsmak av kunst som kjører på KI. Det triste er at folk ikke bryr seg, og sluker KI-"kunst" rått som noe uskyldig og artig og nyskapende spennende. Det folk gjør uten å skjønne det er å fore et monster som står i fare for å drepe mye av den menneskelige skapergleden. Hvorfor skrive NPC-dialog når KI kan skrive evig dialog? Hvorfor bruke 10 år på lære seg å tegne skikkelig bra når det tar 1 minutt å be om et KI-generert bilde? Hvorfor lære seg noe som helst når KI kan gjøre det raskere og tilsynelatende bedre enn det en selv noen sinne kommer til å klare? Man kan lære seg ting som hobby, sure, men det er jo fantastisk å kunne leve av å gjøre gøye ting, som tegning, skriving og spillutvikling også. KI er det siste våpenet kapitalismen har fått i sin evige jakt på profitt og effektivisering. Det som står i veien for profitt må vike, så man kan jo gjette hva som vil skje med folk, håndverk, tradisjoner, skaperglede, kunst og kultur når KI kan gjøre alt dette for en brøkdel av prisen. Så står man der da, uten illustratørjobb, uten spillutviklerjobb, uten skribentjobb. Ja, men man trenger jo masse IT-folk til å drifte disse systemene. Det er jo bare å omskolere seg........... Til en jobb i IT?? Det er så forbanna døllt sammenlignet med å kunne utøve seg kunstnerisk. Kanskje ikke for all selvsagt, men som ideal for samfunnet setter jeg kunstutøvelse over IT-support any day! Velg en fremtid. En fremtid med et bredt spekter levedyktige kunstnerprofesjoner, eller en fremtid med en haug IT-utviklere som tjener til livets opphold, hvorav noen er kunst-hobbyister på si. Nei ass... Si nei til KI-kunst. I det minste ikke omfavn den ukritisk. Plis. Det er en dystopi jeg skildrer, men jeg er oppriktig redd for at kunst og skaperglede skal forvitre som resultat av KI. Mister vi skaperglede, så mister vi oss selv.
  6. Kjøpte min steam deck brukt. Veldig fornøyd med den. Jeg har ett ankepunkt, og det er bumper-knappene, og de fire ekstraknappene på baksiden av konsollen. Ingen av disse seks knappene er særlig ergonomiske. Knappene bak dbryr jeg meg ikke så mye om, men at bumper-knappene er såpass kleint plassert liker jeg ikke. Dette er da på LCD-versjonen. Kanskje de har justert dem på OLED. Men tips fra meg: hvis du kjenner noen med en steam deck, be om å få holde litt i den før du bestemmer deg. Det er en kul maskin, men ikke noe ergonomisk mesterverk. Og som alltid: Ikke vær fisefin. Kjøp brukt.
  7. Metakommentar: Liker disse kommentar-sakene veldig godt. Ønskeliste til 2025: Gamer øremerker 700 000 til gravejournalistikk, og minst en av sakene som produseres blir referert av NRK.
  8. Prinsipielt tror jeg at jeg er på Epics side i denne saken. Men jeg skulle ønske det var en mer sympatisk part som kjempet denne kampen. Har ikke så mye til overs for kyniske live service operatører. Men det skal være likhet for loven. Så de får min støtte. Men ikke min sympati.
  9. Grattis til Hyper 🙌 Dere fikk ut skiten, igjen! Gøy å se at det blir godt mottatt! Det er vel fortjent, dere har jobbet på det lenge, og det ser helt nydelig ut. Ønsker dere og Snufkin masse lykke til fremover ✨😁
  10. Eller menneskelig, alt etter hvordan du ser på det. Det er ikke lett å lage spill, og det er hyggelig med litt sympati når ting ikke går som smurt. Jeg har i alle fall stor sympati med utviklerne (er utvikler selv). Håper de fortsatt finner litt glede i prosjektet. Det er ikke bare bare når ting tar årevis å utvikle og prosessen er turbulent.
  11. Og dette stemmer? Finnes det noen timelister eller et regnskap man kan ettergå? En youtubers største interesse er klikk, så jeg ville vært veldig forsiktig med å presentere clickbaity video-titler som fakta. Jeg tror det der er løgn. At best, en sannhet med store modifikasjoner. Men jeg er ikke interessert i saken, så jeg orker ikke sjekke selv. Alt jeg sier er: Ikke stol blindt på hva en Youtuber (Aka entertainer) sier.
  12. Oi! Dette er jo en kanonpakke! Har siklet på både Sable og 2K Drive i lang tid. Gleder meg!
  13. Kjempefin artikkel. Synes spill og tech-sider er med og hauser opp black-konseptet litt for mye. Godt å se noen stemmer som pusher litt tilbake. +1 til å kjøpe ting brukt, hvis man først har bruk for noe nytt. Billigere for deg, og litt bedre for verden.
  14. Uakseptabelt. Det vitner om desperasjon. En desperasjon jeg kan forstå. Jeg legger godvilja til, og ser for meg en ansatt som har jobbet i Unity lenge og brenner for å gi folk et godt og tilgjengelig spillutviklingsverktøy. Når ledelsen tilsynelatende ødelegger selskapet ditt ved å stadig vri kursen vekk fra oppdraget om demokratisering av spillutvikling og å støtte fete spillprosjekter til å fokusere mer på tung industri, reklame, AI og profitt, så skjønner jeg at man kan blir frustrert, trist og forbanna. Og når ledelsen utfører spontane endringer som later til å gå tvert imot de gamle, noble visjonene, så skjønner jeg at man kan oppfatte ledelsen som fremmed, irrasjonell og ond. Fornuft blir ikke et alternativ, for visjoner og mål er helt skjevstilte. Man blir stressa. Man har nok vært det en god stund. Det føles som at det eneste alternativet for å redde selskapet er å ty til drastiske, irrasjonelle metoder. Jeg kan føle med vedkommendes desperasjon. Drapstrusler er fortsatt uakseptabelt. Man kan forstå, uten å akseptere.
  15. @crext Du misser poenget. Hammer -> spikerpistol funker ikke som analogi til åndsverk -> generativ KI. De som fant opp spikerpistolen ble inspirert av hammeren, og så lagde de noe nytt. Selv om hammeren skulle ha vært patentert, så har spikerpistoloppfinnerne ikke gjort noe feil fordi du finner ikke spor av hammeren i spikerpistolen. Men du finner DEFINITIVT spor av åndsverk i generativ KI. Dagens generative KI funker ikke uten åndsverk i bunn! Den må ha trenignsdata. Trenignsdata = åndsverk. Og det er her problemet ligger. Men for å fullføre spikerpistol-ssmmenligninen: La oss se for oss at en generativ KI-algoritme (som f.eks midjourney) ser ut som en spikerpistol. Du skriver et prompt ved å trykke på avtrekkeren, og ut spytter den en ai-generert kunst-spiker. Men kompressoren som gir trykkluft til pistolen er proppfull av andres kunstverk. Kunstverkene er en del av oppfinnelsen. Oppfinnelsen funker ikke uten andres kunstverk. Jeg føler jeg gjentar meg selv veldig nå, men dette er tydeligvis noe veldig mange ikke forstår. Generativ AI trenger data i bunn, og den må være lovlig anskaffet, fordi denne datoen blir bokstavelig talt en del av produktet ditt. At du fant bildet på Google, gjør det ikke lovlig å bruke det. Husk hvordan The Last of Us fikk pepper for å bruke bildet av London Subway uten lisens. At du prøver å menneskeliggjøre den digitale algoritmen din ved å sammenligne den med en kunstner som tar inspirasjon fra andre kunstnere gjør det heller ikke lovlig. For algoritmen din er ikke et menneske. Det er et dataprogram. Heldigvis er det fagfolk som skal regulere det her til syvende og sist, og ikke vi kommentarfelt-nørds.
  16. Det er dette ChatGPT (OpenAI/Microsoft), Bard (Google), Stable Diffusion (Open Source AI), Midjourney, osv. allerede har gjort. De har brukt data som har ligget åpent på nettet tilgjengelig for alle som treningsdataen sin, og de vet ikke selv hva som er "donert/offentlig" og "stjålet". Så kom rettskampene om dette nå i ettertiden, hvor disse sakene så langt har gått i favør AI-utviklerne. Tema til behandling er ofte problematikken om å bevise opphavsretten og hvor stor del av AI-ens evner den står for. Hvis en mener sitt intellektuelle verk er blitt tråkket på, fordi noen på et eller annet tidspunkt la ut på åpent nett noe som tilhørte deg, google snappet dette opp, og det nå er i treningsbasen til AIene... så har du nesten en umulig oppgave å bevise at dette har stor innflytelse på enderesultatet. Kanskje verket ditt har 0,001% innflytelse på det endelige resultatet i enkelte tilfeller. På andre siden av argumentet kommer spørsmålet om det faktisk er greit hvis bare 90% av treningsdataen er "donert" og 10% er "stjålet"? Hva med 99% til 1%? Hvor går grensen før det er "greit"? Det at Valve her går motsatt veg om at selskaper som bruker verktøyene må bevise sin uskyld er også en umulig oppgave, når disse ikke har mulighet til å grave i treningsdataen til f. eks. ChatGPT, Bard eller Midjourney. Valve sitt standpunkt er dermed uholdbart, hvor de i praksis har gjort det ulovlig å bruke AI i spill-produksjon på deres plattform, som uten tvil ikke fungerer i lengden, og ikke engang i nåtid, ref. det som står over sitat. Grensen er ganske lett å trekke. 100 % lovlig trenignsdata. 0 % ulovlig. Dersom man ikke kan garantere det, så bør verktøyet verken distribueres eller brukes, og i hvert fall ikke i en kommersiell sammenheng. Sett pris på kunstnere. Sett pris på utøvere. Tech-selskap må serr reguleres mer.
  17. EA FC 2023. Ledende i sin sjanger, og en design-studie i retention, gamification og mørke designmønstre. Jeg spyr.
  18. AI har sannsynligvis en plass i fremtidens spillutviklings-mangfold, det ser jeg ikke bort i fra. Men husk at AI per i dag er dataprogrammer. Avanserte dataprogrammer. En del av programmene er treningsdata. Programmene funker ikke uten denne dataen, så denne dataen er verdifull! Denne dataen kan komme fra mange steder. Man kan produsere den selv, kjøpe den, eller stjele den. Når man stjeler den blir det problematisk, for det å stjele er stygt gjort! Når man laster ned bilder fra nettet og putter det inn i programmet sitt for så å tilby programmet til en sluttbruker, ja, da har du et program som kjører på tjuvgods. Det er ikke greit, selv om noen prøver å fortelle deg at programmet basically er en hjerne, og at tyveri basically er "å la seg bli inspirert" . Men så lenge treningsdataen er lisensiert riktig, så er det en helt legitim teknologi å bruke, tenker jeg. Uimponerende, men legitim.
  19. Elsker spillet. At dette spillet kjører på en Switch er fantastisk. TotK er stor, stor kunst, og de har jobbet innenfor veldig strenge begrensinger med tanke på hardware, men likevel klart å pulle off noe som hevder seg blant, for ikke å si overgår andre moderne titler som kjører på langt kraftigere maskinvare. Og det gjør spillet og teamet bak desto mer imponerende. Hatten av.
  20. Nynorsk er et nydelig språk, og du en framifrå spilljournalist. Gratulerer med pris!
  21. Premisset er artig da. Litt meta. Får bare håpe filmen ikke tar seg for høytidelig, men tør å gjøre narr av taffeljazz i pit-stop og viktigheten av å ha 41 forskjellige førerkort.
×
×
  • Opprett ny...