Gå til innhold

Hans Reier Sigmond

Medlemmer
  • Innlegg

    46
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hans Reier Sigmond

  1. Vi må også regne med et visst tap av rekkevidde etter alder på bilen. 10% etter 8 år vil ikke være uvanlig, men her vil det sikkert variere mye etter type batteri og lademønster etc. Så kommer reduksjon på 30% på det verste om vinteren i forhold til disse tallene. Men dette må man jo bare regne med når man kjøper elbil. Svært mange kjører heller ikke på en ideell måte heller som gir lavest mulig energiforbruk. Jeg gjør i alle fall ikke det alltid, rett og slett fordi det er gørrkjedelig å kjøre slik hele tiden. Jeg ville nok i utgangspunktet ha kjørt en elbil med relativt bra rekkevidde tall i utgangspunktet pga. disse faktorene.

  2. De som nå jobber i eller tenker å gå over fra olje og gass til fornybarbransjen nå bør tenke seg godt om.

    Strømpriskrisen: Hvordan er det med etikken og samvittigheten til de teknologer som jobber i selskaper som Statnett og Statkraft og Elvia. De vet at de er med på å ødelegge mulighetene for en hel rekke andre bransjer, gjør fattige folk enda fattigere. Nettopp forsårsaket av det grønne skiftet. Jeg har ikke hørt noe fra denne bransjen og fagfolk i den annet en pur begeistring for enorme (ufortjente) inntekter.

    Det samme gjelder hele vindkraftindustrien. Aner ikke hvorfor denne er så populær. Det som skjer her er hvis det blir for mange vindmøller er en fullstendig rasering av Norsk natur.

    Man burde i det minste tenke mer på hvor disse vindmøllene skal plasseres og heller plassere disse der naturen fra før er ødelagt. I gamle industriområder, i nærheten av motorveier etc. Og dette gjør også at prisen på elektrisk kraft øker og det blir enda større prissvingninger. Og selv havvind har negative sider, også der er miljøpåvirkningen usikker, og det gir veldig dyr energi. Men det er nok nødvendig.

    Derimot burde det gjøres mer i gode gamle vannkraftverk med oppgradering av anlegg. Selv om potensialet ikke er kjempestort, er det der man må begynne.

    Dagens energikrise i Europa viser dessverre at hele verden fortsatt er helt avhengig av olje og gass. Dette er noe som Norge kan levere. Nå.Spesielt nå som tilgangen til russisk olje og gass og kull blir borte. Mener det slik situasjonen er nå er bedre enn andre former for skitten energi. (Bortsett fra kjernekraft. Det burde ikke legges ned akkurat nå slik som situasjonen er).

    Så de som jobber i olje og gass bransjen skal være stolte av det. Og de som jobber i fornybarbransjene skal vite at de ikke er et hår bedre enn de som jobber i olje og gass når det gjelder etikk og moral og den faktiske nytten for samfunnet og verden som helhet.

    Alle som jobber et eller annet sted bør tenke. Hvorfor gjør jeg dette her? Hva er hensikten med det? Er dette bra?. Ødelegger det for andre? Ødelegger det for miljøet? Det er alt for lett for teknologer å bare bli oppslukt i teknikken uten å faktisk se at det man gjør får konsekvenser ut over egen jobb.

    Tilslutt: Jeg er ikke imot det grønne skiftet. Det er helt nødvendig. Men timing og hvordan det blir gjort er helt vesentlig for et vellykket resultat. Og det fortjener hele kloden. Jeg tror også at ansatte i energisektoren bør påvirke egen ledelse innenfra og opp. Det som disse selskapene i dag formidler utad er rett og slett ikke bra.

    Men skjer dette?

    Jeg tviler.

    • Liker 1
  3. Det er allerede for seint. Det grønne skiftet har skapt nye urettferdigheter.

    Energiprisene i Norge kan ikke forsvares på noen måte og skaper større klasseskille, nedlegging av arbeidsplasser, folk med dårlig råd som får enda dårligere råd.

    Det verste er det at regjeringen faktisk kan ta kontroll over energimarkedet i Norge, men gjør det ikke. Vi er faktisk er så heldig stilt i Norge at vi har mer enn nok av energi (fra fossile kilder og fra grønne ikke fossile kilder). Skatter og avgifter innrettet slik at Staten uansett får enorme inntekter av det. Det samme gjelder i enda større grad kraftmarkedet. Der produksjonskostnaden for grønn billig vannkraft bare er en peanøtt i forhold til det som de fleste nå betaler for strømmen i Sør Norge.

    Jeg fatter ikke at regjeringen (med Bjørnar Skjæran) ikke skjønner dette og gjør noe med det. De har gjort noe, men det er langt fra nok.

  4. Det er to ting her:

    Burde ikke oljeutvinning SÅ langt mot nord stoppes uansett. Det virker HELT UNØDVENDIG å starte med dette nå ref. det grønne skiftet.

    Når det gjelder elektrifisering fra kabel, så er det jo ikke på langt nær det samme kraftunderskuddet så langt mot nord som i Sør Norge, så rett og slett ikke så kritisk.

    • Hjerte 1
  5. Norge er jo når det gjelder energiforsyning fullstendig uavhengig av russisk gass eksport. Så det er ingen grunn til høyere priser på energi / strøm i Norge, Dette har jo sin årsak i de idiotiske avtalene (via EØS/Acer) og systemet (energiloven...) som våre politikere har klart å stelle i stand.

    I praksis betyr jo dette at den norske stat blir rikere, og at norsk befolking og det store flertallet av norske bedrifter blir fattigere.

  6. Jeg er ikke spesielt beroliget av denne kommisjonen. Ikke en eneste deltager som faktisk reprsenterer facebook gruppen "vi som krever billigere strøm". Ikke en eneste representant for småindustri og bønder og vanlige forbrukere. Problemet med alt for høye strømrpriser som kveler det norske samfunnet kommer ikke til å bli løst av dette og er heller ikke spesielt fokusert på av mandatet til kommisjonen. Alt for mange som representerer kraftbransjen, olje og energi. Dette blir nok bare "som nå" med små endringer i stedet for en avklaring om vi faktisk ikke skal gjøre noe med rammebetingelsene for strøm markedet, evt. avvikle det og basere seg innenlands på et annet mer forutsigbart prissystem. Det trengs radikalt nye ideer, jeg ser ikke for meg at det kommer i dette forumet.

    • Liker 2
  7. Er det en person som har håndtert strømkrisen dårlig, med håpløse utalelser så er det olje og energiminsteren. Sa hva hun sier tror jeg ikke på.

    Hvis dere vil ødeleggge all natur i Norge, så bygg ut vindkraft på land. Det er bra at det er en pause med denne galskapen.

    Hvis dere vil sørge for permanent høye energipriser, så bygg ut vindkraft til havs. Men jeg håper jo at det kan realliseres litt billigere egentlig.

    Problemet er at ambisjonene om Norge som Europs batteri er en illusjon. Vi har mer enn nok kraft egentlig, i hvert fall hvis vi etterhvert sakte men sikker klarer å gjennomføre fornuftige energisparetiltak.

    Hovedproblemet er at krafbransjen ødelegger for de fleste andre bransjer i Norge, hvis det fortsetter med disse høye prisene på elektrisk kraft. Jeg har et ambisjon om et samfunn som lever av avansert videreforedling og produsjon av varer, basert på billig energi som vi faktisk har.

    Jeg vil ha Norge i en helt annen retning, den retningen som har vært fulgt helt nå fram til kraftkrisen; som har ført til velstand i tiår ettter tiar. Nå står dette i fare for å blir radert ut hvis kraftlobbyen får fortsette.

    • Liker 1
  8. Jeg er redd likevel at veiprising betyr dyrere, for alt for enkelt å legge på prisen på alle veier.

    Det er flere gode argumenter MOT veiprising i tillegg til dette:

    1) Unødvendig innsamling av data

    2) Sikkerhetsrisiko

    3) Muliggjør overvåkning av norske borgere i stor skala.

    4) Teknologisk sårbart (hackere, jammere, ..)

    5) Enda mer tvungen installasjon av noe som fordyrer bilene.

    Hvis innsamlede data i hovedsak forblir i bilene forsvinner noen av disse ulempene

    Massiv innsamling og lagring av data er heller ikke spesielt miljøvennlig. Energi forbrukes for å lagre data og til det som sørger for datainnsamling.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  9. PØH! De har fullstendig glemt at mat f.eks og andre ting kan lagres i kjellere og at temperaturen mange steder i slike rom vil holde seg svært gunstig for mange typer mat. Det er endel andre ting som ikke tåler frost som lett kan lagres i en kjeller, men ikke i en utebod. Og det er også snakk om arealeffektiv bygging og da må man utnytte flere etasjer, også kjellere.

    Jeg bor nå i et hus uten kjeller (krypkjeller) og selv om huset eller er fint, ser jeg denne ulempen med mindre lagerplass, vanskeligere å lagre en del typer matvarer og andre ting. Jeg har selvsagt kjøleskap og fryser, men det hjelper ikke for alt. Maling etc. må lagres i bod inne, fordi ødelegges hvis det fryser i utebod eller på loftet (kunne vært fikset med isolert loft).

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 3
  10. Hvis de vil ha oss tilbake på kontoret 100% av tiden, så glem det. Heldigvis har tidene endret seg siden rett etter bankkrisa i 2008 da jeg i hvert fall ikke fikk jobben med IT utvikling om jeg sa ordet "hjemmekontor" på jobb intervjuet eller helst ville ha det inn i ansatt-kontrakten.

    Men det er jo ikke alle som kan jobbe hjemme selvsagt. Og det er ikke nødvendigvis best alltid å jobbe hjemme heller. Men for meg som har pendlet til Oslo mye, er det selvsagt en fordel å reise litt mindre, selv om det er mer sosiialt å være der. Noe særlig mer effektivt å jobbe i åpne lokaler tett i tett i stedet for på et arbeidsrom hjemme er det ikke.

    Flere hjemmekontordager og også eventuelt kontorfellesskap i nærmiljøet vil tvinge seg fram uansett. Og all denne pendlinga og jobbreisene er heller ikke bra for miljøet og det grønne skiftet.

    • Liker 3
  11. Tull !

    Jobber i it bransjen med innføring og utvikling og it systemer (ikke for kraftbransjen).

    Dette er en dårlig unnskyldning og vitner at man ikke har planlagt for flere scenarier.

    Det er åpenbart at blant annet Elvia burde ha skjønt at dette kunne bli resultatet pga. utviklingen i strømmarkedet og fortsatt Covid 19 pandemi. Innføring av effekt-tariff blir innført alt for raskt med en alt for lite gjennomtenkt modell. Det er Elvia som har et problem og ikke norske forbrukere. Saksjoner og rettsaker mot Elvia er sannsynlig (referert til det som ble kommunisert på Dagsrevyen i går) hvis ikke Elvia utsetter innføring av effekt-tariff.

    • Liker 2
  12. Problemet er at det er få mulige løsninger og at det er for tidlig. For oss som ikke har elbil er det kanskje varmtvannstanken som er det mest nærliggende å kunne styre. Oss virker som det mest nærliggende alternativet pga. ikke binding til strømleverandør og relativt billig per måned. Men selv denne gjør at man må virkelig spare noe på å se sanntids strømdata for at dette skal lønne seg. Og hvis jeg skal kople dette på elektriske varmekilder i huset krever det bytte av samtlige termostater inkludet styring av varmepumpe og det er ikke billig totalt sett.

    Effekttariff burde aldri har vært innført, ikke så tidlig i hvertfall når det finnes så få løsninger på markedet for å styre strømforbruket ut fra de nye AMS målerne. Det at man skal betale ekstra pga, en time i måneden der man bruker litt mer strøm er helt idiotisk. Hvis man ser dette fra strømselskapets side så spiller en abonnents forbruk i en time mindre rolle, fordi alle andre vil ikke bruke like mye strøm i denne timen. I hvert fall hvis man passer på disse timene rett etter jobb som man ikke trenger noen app for å sjekke. Jeg mener også at denne utformingen av effekttariff er helt feil, også for strømselskapene.

    Det er en skam at strømprodusentene som Elvia ikke innstallerte AMS målere som kunne vise effekten rett i displayet på sikringsskapet. For de aller fleste så hadde dette i utgangspunktet gjort AMS målerne litt mer nyttige uten tilleggsutstyr. For de fleste er de nye AMS målerne værre en det var før, for nå trenger man ikke engang sjekke strømforbruket hver måned med måleravlesning. AMS målerne tjener i dag kun eierne og strømselskapene og 3dje parts smarthusleverandører og er forbrukruvennlige.

    Nå får vi en løsning der sanntidsstrømdata blir lagret i stort omfang i flere databaser (strømprodusent, strømleverandør, 3dj parts smarthusleverandør). Dette er referert til GDPR og datasikkerhet svært betenkelig. Hadde det fantes løsninger på markedet som kunne overføre data rett fra sikringsskapet til egen PC via wfi og Rest interface (evt. via en boks) og ikke via enda en server hadde det vært bedre (OSS løsningen går via mobilnettet også). Dette finnes i form av hackeløsninger (raspberry pi), men er jo ikke noe som hvem som helst går i kast med.

    Og ellers. Politikere, NVE, statnett, statkraft, Elvia burde skamme seg for å ha innført et marked med alt for mye utenlandseksport som gjør at strømprisen i Norge blir høy. Her må det til omfattende reguleringer, men politikerne som har hovedansvaret vil ikke. Det minste de kunne ha gjort nå var en avgiftsmodell som regulerte ned de prosentvise strømavgiftene og moms når prisen oversteg et visst nivå.

    • Liker 4
    • Innsiktsfullt 1
  13. Denne teknologien har jo eksistert på bensinstasjoner og drivstoffpumper i årevis. Hitech: Nei.

    Revolusjonerende: Nei. Ønsket ja. Nå har ikke jeg elbil enda, men det er helt utrolig at slik enkel betaling med bank-kort ikke eksisterer på ladestasjoner. Tror de som eier ladestasjonsinfrastrukturen har gått ut fra at mobilapp er det eneste som duger, fordi apper er nytt og spennende (nei det er ikke det heller), mens bankkort er gammeldags. For betaling så fungerer etter min mening bankkkort/kredittkort direktebetaling mye bedre en hvilken som helst app.

    • Liker 1
  14. Den totale effekten av kraftkablene er vanskelig å spå i detalj. Men det som er opplagt er at strømmen i snitt blir den god del dyrere fordi det er slik markedet fungerer. Det at man noen ganger kan importere billig strøm fra utlandet blir ofte brukt som bevis på at et internasjonalt strømarked fungerer. Det som man glemmer er at før dette så er vannmagasinene i Norge tappet alt for tomme for å få fortjeneste på salg tli utlandet. Så jeg går ikke på denne propagandaen. Vi kunne hatt like stabile priser elller mer stabile ved å ikke drive for mye med denne eksporten og importen, noe som hadde vært en stor fordel for vanlige forbrukere og norsk kraftkrevende industri.

    • Liker 6
  15. Elektrifisering av sokkelen går ut over andre bedre formål som den "grønne" strømmen kunne ha vært brukt til. Minner om at vi vil bygge ned Norges fastlastland med helt unødvendige vindkraftverk som i stedet for å ødelegge klimaet ødelegger noe som i globalt perspektiv er like ille, nemlig miljøet og uberørt natur. Og alle vet at vi gradvis må fase ut oljeutvinning uansett, hvorfor da bruke masse ressurser på dette.

    Ser også på Equivinors sider:

    Vi framskynder overgangen til et lavkarbonsamfunn med elektrifisering (av plattformer)

    For noe tull. Og dette skal liksom være et statlig selskap med samfunnsansvar. Dårlig skjult grønnvasking kaller jeg det.

    Det er mange andre tiltak som er bedre:

    - Forsere utbygging av vindkraftverk til havs

    - Oppgradering av eksisterende vannkraftverk

    - Annen type grønn energi som solenergi og bølgekraftverk.

    - Tospors jernbane mellom Oslo/Bergen/Trondheim/Stavanger.

    - Generell FoU rettet mot det gjønne skiftet.

    - Eksport av el til Europa (men ikke så mye at vi må bygge ned hele Norge med vindmøller)

    - Fortsatt billig kraft til norsk kraftkrevende industri (kutter utslipp i andre land).

    - Teknologisk hjelp til andre land med dårlig økonomi for å få ned forbruket der.

  16. Det er bare bra at det blir en pause med nye vindkraftkonsesjoner. Mange av disse nåværende som er godkjent er jo også gitt på feil grunnlag da prosjektene og vindmøllene er blitt mye større i perioden etter at de opprinnelige søknadene kom. Antall protester i lokalmiljøer der man er i ferd med å sette opp vindkraftanlegg viser dette. Grunner for å si dette er:
    - Det er ikke bare klimaproblemet: Ødeleggelser av naturmiljø i stort tempo er globalt et like stort problem. Man løser ikke et problem med å skape et annet like alvorlig et. Og tro ikke at det er så mye uberørt natur igjen i Norge. Det er det ikke.
    - Stikkord for miljøødeleggelser er: Produsjon, distribusjon, reparasjon, destruksjon av vindmøller. For ikke å snakke om nødvendig  infrastruktur (veier) i stort omfang. I tillegg kommer støyproblemet og negativ påvirkning på arter som lever i dette området.
    - C02 utslipp knyttet til punktet over, det er faktisk ikke ubetydelig.
    - Reduksjon i bokvalitet for lokalmiljøer i nærheten av vindmølleparkene og ødeleggelse av rekreasjonsområder. Sannsynligvis de viktigste årsakene til alle protestene
    - Usikkerhet om hvor mye kortsiktige (i byggeperioden) og langsiktige aktiviteter  som faktisk gir arbeid lokalt.
    - Det bør være et krav at anleggene eies og drives av Norske selskaper, og at overskuddet blir tilbakeført til Norge. Det er norsk natur som forbrukes. Slik som det er i dag er det gitt alt for mange konsesjoner til utenlandske aktører.

    Jeg er ikke imot alle vindkraftanlegg på land. Men slik det er blitt nå, så er det lov å tenke seg om og skaffe erfaringer fra de anleggene som faktisk blir satt opp, før man bygger enda flere. Derfor er en pause på noen år fornuftig.

    • Liker 8
  17. Jeg er ikke mot denne klimapakken. Men det er et paradoks at skulle alt blitt innført nå i EU, så vil C02 forbruket i EU sannsynligvis øke. Årsaken er at det hjelper ikke å flytte C02 forbruket fra lokalt kilder (bil, annet) til sentrale kilder, hvis ikke elmiksen i hovedsak kommer fra grønn energi. Og det gjør den ikke i dag. Så vi er helt avhengig av teknologisk innovasjon på mange områder for at dette skal fungere. Og spesielt når vi ikke skal bli enda mer avhengig av kjernekraft...

  18. Fossilbiler kommer ikke til å dø i 2025. Dette er Toyotas beste bil for norske forhold som har solgt i bøtter og spann, som både kommer som vanlig hybrid og plug in hybrid. I tillegg er den elektriske rekkevidden på ladehybriden relativt lang (75 km). Skulle jeg ha kjøpt ny bil nå var denne en av toppkanditatene, blant annet fordi andre tilsvarende plug-in hybrider (Volvo, Mercedes, Audi,..) er en god del dyrere. Infotainment gir jeg blaffen i. Jeg skal kjøre bil, ikke se på en TV skjerm eller knote i trykkskjerm-menyer mens jeg kjører. Det jeg har vært litt skeptisk til for Toyota er to ting:

    - Setene er ikke så gode som for den Audien jeg kjører nå

    - Girsystemet (CVT) fra Toyota er kjent for å ruse ved rask akselerasjon ut fra kryss etc., men dette er i hvert fall den beste og nyeste utgaven av det. Hvis min A3 bensin blir for liten, vil jeg nok fortsatt vurdere denne framfor enhver elbil.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...