Gå til innhold

Asbjørn Eliassen

Medlemmer
  • Innlegg

    112
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Asbjørn Eliassen

  1. Yrkessjåfører (drosjer, vareutlevering, vaktbiler av ymse slag) slår meg som de som trenger raskere hjemmelading mest.

    Men at det kan være et marked for lading over ac lading er nok helt klart. Ser at det i Finland er en del 30kW ladere på kroer slikt. En passende utbredelse av dette kan fjerne mye ladekø i sommersesongen feks.

    Men om easee ser nye markeder her er det helt supert. Kanskje vi i fremtiden bruker bilen og batteriet på en helt annen måte når bilen er parkert på plassen, strømmen kan gå begge veier, vi har solceller på taket, vindturbin i hagen og nettleia har timespot den også.

    • Liker 3
  2. On 12/12/2021 at 3:21 PM, Dubious said:

    Knapper kan byttes ut..  (Skallet på utsiden)

    Mer ekstrautsyr de kan selge.

    Kiaen min har en programmerbar knapp med stjernesymbol. Men har ikke funnet noen gode funksjoner til denne annet enn mørk skjerm med klokke. Som er nyttig på langturer på vinteren. 

    Programmerbare knapper er avhengige av at de har god feedback fra kundene slik at gode funksjoner kan lages. Mitt inntrykk er vel at veien er lang fra kunder til utviklingsavdelingen.

     

    • Liker 1
  3. On 12/11/2021 at 10:13 AM, Theo343 said:

    Mine største ønske for elbil markedet fremover - at de snarlig kommer over touch-syken

    At alt på død og liv enten skal være en plass gjemt i en touch skjerm eller på kapasitiv touchflater i dashen.
    Gi meg gode funksjonelle knapper, brytere og knotter med høy kvalitet. I likhet med flykabinen er sikkerhet viktigere enn tullete og fancy touch fjas.

    Dette er for meg like tullete designstunt som at laptoper, nettbrett og mobiler skulle være så tynne at de enten ikke gikk rundt eller bøyde seg i varmen av hånden.

    Og når det kommer til gode knapper, brytere og knotter så må vel ID.3 og ID.4 ha de dårligste knappene jeg noen gang har brukt på et ratt.

    Det blir spennende å se hvem som skiller seg ut i positiv retning her fremover.

    Jeg synes egentlig Tesla model 3 har fått dette veldig bra til. Det er ikke veldig mange funksjoner man trenger når man kjører, og står man parkert har man alt på en skjerm. 

    Talekommandoer fungerer dessuten også ganske fint om man er alene i bilen.

    Men nå har jeg en slik og har ikke prøvd all verden av andre biler, så det kan nok være stor variasjon i utførelse av dette.

    De fleste blir jo etterhvert godt kjent med egen bil og da er alt mye enklere.

    • Liker 1
  4. Når man snakker om dusjing. Kan fort være billigere å gå i bassenget med familien en dag eller to i uka dersom man har en bra bedriftsavtale for slikt. Samme går for å dusje på jobb/trening om det finnes fasiliteter og mulighet for dette.

    X-faktoren for strømmen nå er jo nyåret og muligheten for høyere nettleie også.

    Kanskje oppvarming av en stor stein på stua plutselig kan bli en greie... 

  5. Jeg synes kanskje det siste rundt konsentrasjon via få store leverandører kanskje er det mest kritiske med tanke på mulige bivirkninger, både konkurransehensyn og pris på sikt og ikke minst ved sårbarheter, og datalekkasjer når de er så store.

    Så får regjering/departementer og EU ta seg av de større lovmessige utfordringene. Det er mulig vi ikke unngår dette i fremtiden uansett, og da er gjerne spørsmålet mer hvem vi stoler mest på. USA, Kina, Russland, EU, Israel, Japan, Sverige? Vi er ikke det eneste landet med slike utfordringer?

  6. Litt mer info hos kilden.

    https://www.oxfordpv.com/perovskite-silicon-tandem

    Fra 20 til 30% utnyttelse får vi 50% mer energi. Dersom det ikke koster all verden ekstra vil dette endre det økonomiske 0-punktet for mange over 15-25 år.

    Ved høye volum og industrialiserte løsninger kan jo prisen tenkes å matche dagens nivå og kanskje til og med redusere pris på sikt.

     

    • Liker 2
  7. Hehe. Hei igjen. 😊 Ikke så greit å henge med når andre ikke har omtrent samme navn alle plattformer. 

    Enig i at man kan påvirke Enova. Kanskje tiden er inne for å endre kravene igjen nå som Finnmark er dekket med en viss basis av ladere.

    Her er sikkert flere ting å ta tak i uten at jeg helt vet hvor skoen trykker andre plasser. Ofte vanskelig å se dette før andre påpeker feilene med dagens løsning om man ikke opplever dem selv. Men du har jo nevnt noen ting.

     

    • Liker 2
  8. 1 hour ago, Snowleopard said:

    Bare så synd Enova kun støttet minimumsutbygging,

    <Klipp>

    Flere av disse støtter dessuten AC-lading i tillegg på samme boksene,

    <Klipp>

     Og om de som kun ønsker å AC-lade kan da ta plassene på siden av disse.

    <Klipp>

    Egentlig burde laderne også vært plassert slik at en bil med tilhenger koblet til kunne kjørt inn på baksiden av laderne, .

    <Klipp>

    Ja. Alltid rom for forbedringer. Men dette er en veldig bra start. 175kW er dessuten noe som vil avhjelpe en del kø på sommeren om de i køen er flinke å koordinere biler. (Dvs, etronen velger å stå over 50kW for å bruke 175, motsatt med i3'en). Testen kommer til sommeren, eller om noen somre når vi får full europeisk bilferie nordover.

    Størrelsen er styrt av kravene til Enova. Men sånn blir det bare når det subsidieres. Hadde det ikke vært slik, hadde de kanskje bare bygget en på 50kW på hver plass. De fleste plassene jeg har sett har grei tilgjengelighet til å utvide i fremtiden etter behov.

    AC lading står på egen søyle. Litt keitete å ha den i midten fremfor på en av sidene, men de fleste vil vel søke å lade på DC. Muligens med unntak av kveld/natt og evt shopping i byene. Jeg tror AC bare er med pga kravet fra Enova. Jeg regner dessuten med at de har gjort en vurdering rundt dette før konstruksjon. Krav om AC kunne gjerne vært formulert fra Enova som "i nærheten" slik at det kan dekkes av en husvegg eller lignende litt unna der dette er praktisk.

    Laderene støtter at man setter inn en dcc og en chademo bil samtidig, så vil den siste starte når den første er ferdig. Dette åpner for litt mer smidig kølading forutsatt at rette typer biler kommer i rett rekkefølge. Og det er plass ved stasjonen. Og brukerne har tenkt når de parkerte bilen.

    Biler med vogner og tilhengere får bare tilpasse seg. De vet hva de gjør. Men enig i at slik design må komme i fremtiden.

    • Liker 1
  9. 18 hours ago, Sturle S said:

     men eg veit det finst hol m.a. i Finnmark.  

    Hullene er i ferd med å bli borte nå.

    Del to i dekningskappløpet er nå å dekke opp parallelle ruter og omveier utenfor E6 og hovedårene i Finnmark (og Nordland og Troms).

    Samt å bygge konkurranse etterhvert som antallet elbiler bygger seg opp.

    Ishavsveien har gjort en bra jobb i nord i høst.

    • Liker 1
  10. 34 minutes ago, Toro22 said:

    12... Ja da er det jo ikke noe problem....

    I Oslo er det vel 150 stasjoner, på ett område som er 1% av Finmark.. ?

    Antall ladere og antall biler henger litt sammen. Det vi har fått og er i ferd med å få er transportkorridorer slik at man kommer seg frem og tilbake på greit vis. Det er en bra start. På sikt må det nok bygges flere ladere både i byene og i distriktene/endepunktene. Det er på langt nær ferdig utbygget i fylket.

    Men nå er det i ferd med å bli så bra at opptak av elbiler kan skyte fart i fylket.

    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...