Gå til innhold

Vegard O

Medlemmer
  • Innlegg

    52
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Vegard O

  1. Kjøpe felles med så store forskjeller i avdrag og egenkapital er ikke lett å forholde seg til 🙂

    1) Det bestemmer dere selv når kjøpskontrakt fylles ut og det skal tinglyses. Standard er 50/50 hvis det ikke opplyses om noe annet.

    EK på 450' = 12.16% av bolig

    Avdrag på 13' = eierbrøk på 58.56%

    Avdrag på 6.5' = eierbrøk på 29.28%

    Eierbrøk til person 1 = 70.72%

    Eierbrøk til person 2 = 29.28%

    2) Det kan slå feil ut. Min mening er at det beste er å fordele summen fra hussalg på eierbrøken som er satt.

    3) Jeg tror det er lettere å ha en satt eierbrøk. Legg inn EK, månedlige avdrag og eierbrøk i samboeravtale. Hvis man vil forandre avdrag på en av partene senere, må eierbrøk rekalkuleres og samboeravtale forandres.

    4) Hvis begge står som lånetagere, er begge like fullt ansvarlige for nedbetaling uavhengig av eierbrøk.

  2. Hensikten med å separere PE og signaljord er for å eliminere jordfeil fra sterkstrømsutstyr skal blande seg borti svakstrøm.

    Jeg tror derimot ikke at skjerm og jord i en cat6 kabel går under signaljord da dette ikke brukes som nullpunktsreferanse. Da skal den kobles til jordskinne.

    Signaljord går mer på instrumenter hvor pluss og minus brukes, der minus brukes som nullpunktsreferanse. En jordfeil vil da heve nullpunktsreferansen på instrumentet og man vil få feil målinger, og i verste fall ødelegge svakstrømsutstyr. Sikkert andre ting jeg ikke har vært borti og... 🙂

    • Liker 3
  3. Det er vanskelig å se på bilde, men det går vel ikke en kabel fra den røde skruklemma på venstre siden til wago klemma? 

    Ene ledningen fra lampe skal i wago klemmen til høyre, andre ledningen ser det ut til skal kobles i den røde skruklemma til venstre. Jeg ville byttet de røde skruklemmene til wago.

    Wago klemma til høyre har samme funksjon som de røde skruklemmene. Alle kabler som settes inn der blir skjøtet sammen.

    Det er en grunn til at det strengt å koble el, det var mye merkelige svar i tråden. Begrenset hvor mye som kan skje ved å koble feil her da. Bare pass på at det er strømløst.

    • Liker 1
  4. En varmepumpe henter ikke luft fra et annet sted, den sirkulerer bare luften i rommet.

    Inne på helsenorge kan du sende melding til fastlege og spørre om å oppdatere resepten. Jeg har gjort det flere ganger og har ikke betalt noe for det.

    Ellers støvsug, bytt sengetøy, dusj etter å ha vært ute, vask klær. 

  5. sykkapac skrev (5 timer siden):

    Hvorfor er det slik at man ikke kan måle ik3pmaks i et anlegg? Har også tidligere sett formler for beregning på ik3pmaks.

    Klart kan det måles, men det er en veldig dårlig ide. Da må du lage en kortslutning og det gjør man ikke. Dette er testet ut av fagfolk i trygge omgivelser, og som har utarbeidet formler vi andre kan bruke. Maks kortslutningsstrøm regner man ut ved hjelp av variabler som nettselskap sitter med. Størrelse på trafo, spenningsnivå, lengde på inntak, m.m.

    Ik3pmaks er høyeste strøm du vil få ved å kortslutte tre faser i inntaksskapet i bygget. Evt ik2pmaks hvis man har to faser inn i bygget. Så lenge man passer på at bryteevnen til vern i anlegget er høyere enn denne verdien, så er ikke maks kortslutningsstrømmer noe man behøver å regne ut i resten av anlegget. Som sagt så får du denne verdien av nettselskapet.

    • Innsiktsfullt 1
  6. Høyeste kortslutningsstrøm må du henvende deg til nettselskapet, det kommer an på hvor nærme trafo er (og sikkert en rekke andre variabler fra deres side). Minimumsverdi måler du så langt ut på anlegget som mulig etter det aktuelle vernet, da du vil sjekke at en eventuell kortslutning vil oppnå en høyere strøm enn vernets I5-verdi. Kabellengde har mye å si. I dette tilfellet blir det lyspunktet.

    Standard vern har en maksverdi på 10kA, det står vel på vernet. I5 verdien på vernet er 5 x nominell strømverdi på en B karakteristikk, 10 x for C.

    • Innsiktsfullt 1
    • Hjerte 1
  7. Jeg tror du misforstår det du siterer. 

    Hvis den summen moren din betaler til deg, dekker alle løpende kostnader, så vil ikke den summen være skattepliktig. Det du sier, er at hun betaler de kostnadene selv og i tillegg betaler 5000 til deg. Da er hele summen skattepliktig.

     

    Redigert: Tror det var jeg som misforsto deg i stedet! Hvis hun bare betaler deg og ikke dekker kostnadene på si, så er skattbar inntekt 5000 minus løpende kostnader.

  8. I anleggsbransjen er oppmøtested hovedsakelig på arbeidsplass og ikke kontor. 

    Hva reglene er vet jeg ikke. I praksis dekker arbeidsgiver normalt ikke til og fra jobb hvis du jobber på samme sted ila en dag. Skal du flere steder ila dagen, skal du ha KM godtgjørelse for dette. Da er det dog vanlig å ha firmabiler til de ansatte som utfører mindre jobber.

    • Liker 1
  9. Hei!

     

    Har et problem med nærlyset på bilen, og håper noen har hatt lignende problem. Jeg er ikke mye til bilfyr, og bruker som regel google / youtube hvis det er noe som må gjøres med bilen. Nå fant jeg ingen som hadde lignende problem.

     

    Problemet er at nærlyset lever sitt eget liv. Alt anna lys funker som det skal. Noen ganger skrur de seg på bilen,andre ganger ikke. Lyser de ikke, hender det at det kommer når jeg rikker litt på releene bak sparkeplata, noen ganger har det null effekt. De kan også plutselig begynne å lyse etter å ha kjørt en stund uten at jeg har vært borti releene.

     

    Jeg har bytta de to releene jeg har under der, er vel ett til starter og ett til lys. Har også bytta sikringer, og bryterboksen pga ødelagt feste. Mistenker at det er dårlig kobling ved releene, men det er så dårlig plass under der at jeg syns det er veldig vanskelig å sjekke. Hvordan i huleste får man bytta noe der lurer jeg på ?

     

    Noen som har andre ideer, uten at jeg må få tak i en liten person til å sjekke relekortet?

  10. Hei folkens

     

    Jeg kommer til å kjøpe et nytt kamera før jul (julegave til kjerringa, så indirekte til meg selv :)), og da et kompaktkamera. Jeg kan lite om kameraer, men valget har falt på Sony etter å ha søkt litt rundt. Blir mest brukt til feriebilder, typ natur, storby o.l.

     

    Svart fredag i dag, og alle kameraene til Sony har gått ned litt, derfor tenkte jeg å høre om det er noe nevneverdig forskjell mellom disse tre kameraene. Sikkert bedre prosessor i de nyeste modellene, men vil jeg merke det nevneverdig?

     

    Skiller ca 2-3 tusen mellom modellene.

     

    Takknemlig for all input!

×
×
  • Opprett ny...