Jump to content

Vegard O

Medlemmer
 • Content Count

  45
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Vegard O

 1. Vegard O

  Elbil-tråden

  Ladepriser hos Tesla er visstnok basert på driftskostnader på hver enkelt stasjon. F.eks jo nærmere storbyer og serviceteknikere, jo billigere blir det å vedlikeholde / rykke ut på feil.
 2. Det er vanskelig å se på bilde, men det går vel ikke en kabel fra den røde skruklemma på venstre siden til wago klemma? Ene ledningen fra lampe skal i wago klemmen til høyre, andre ledningen ser det ut til skal kobles i den røde skruklemma til venstre. Jeg ville byttet de røde skruklemmene til wago. Wago klemma til høyre har samme funksjon som de røde skruklemmene. Alle kabler som settes inn der blir skjøtet sammen. Det er en grunn til at det strengt å koble el, det var mye merkelige svar i tråden. Begrenset hvor mye som kan skje ved å koble feil her da. Bare pass på at det er strømløst.
 3. Forskudd på arv er skattefritt enn så lenge, så det er det letteste. Det skal føres i skattemeldingen til dere begge og merkes forskudd på arv så lenge summen er over 100'.
 4. En varmepumpe henter ikke luft fra et annet sted, den sirkulerer bare luften i rommet. Inne på helsenorge kan du sende melding til fastlege og spørre om å oppdatere resepten. Jeg har gjort det flere ganger og har ikke betalt noe for det. Ellers støvsug, bytt sengetøy, dusj etter å ha vært ute, vask klær.
 5. Det er absolutt ingenting i veien for å ikke betale inn skatt før du må, altså etter at selvangivelsen er levert. Det Sverre siterer, angår bare opplysninger som skal innrapporteres i forbindelse med selvangivelse. Der skal selvsagt alt være korrekt 🙂
 6. Klart kan det måles, men det er en veldig dårlig ide. Da må du lage en kortslutning og det gjør man ikke. Dette er testet ut av fagfolk i trygge omgivelser, og som har utarbeidet formler vi andre kan bruke. Maks kortslutningsstrøm regner man ut ved hjelp av variabler som nettselskap sitter med. Størrelse på trafo, spenningsnivå, lengde på inntak, m.m. Ik3pmaks er høyeste strøm du vil få ved å kortslutte tre faser i inntaksskapet i bygget. Evt ik2pmaks hvis man har to faser inn i bygget. Så lenge man passer på at bryteevnen til vern i anlegget er høyere enn denne verdien, så er ikke maks kortslutningsstrømmer noe man behøver å regne ut i resten av anlegget. Som sagt så får du denne verdien av nettselskapet.
 7. Høyeste kortslutningsstrøm må du henvende deg til nettselskapet, det kommer an på hvor nærme trafo er (og sikkert en rekke andre variabler fra deres side). Minimumsverdi måler du så langt ut på anlegget som mulig etter det aktuelle vernet, da du vil sjekke at en eventuell kortslutning vil oppnå en høyere strøm enn vernets I5-verdi. Kabellengde har mye å si. I dette tilfellet blir det lyspunktet. Standard vern har en maksverdi på 10kA, det står vel på vernet. I5 verdien på vernet er 5 x nominell strømverdi på en B karakteristikk, 10 x for C.
 8. Jeg tror du misforstår det du siterer. Hvis den summen moren din betaler til deg, dekker alle løpende kostnader, så vil ikke den summen være skattepliktig. Det du sier, er at hun betaler de kostnadene selv og i tillegg betaler 5000 til deg. Da er hele summen skattepliktig. Redigert: Tror det var jeg som misforsto deg i stedet! Hvis hun bare betaler deg og ikke dekker kostnadene på si, så er skattbar inntekt 5000 minus løpende kostnader.
 9. I anleggsbransjen er oppmøtested hovedsakelig på arbeidsplass og ikke kontor. Hva reglene er vet jeg ikke. I praksis dekker arbeidsgiver normalt ikke til og fra jobb hvis du jobber på samme sted ila en dag. Skal du flere steder ila dagen, skal du ha KM godtgjørelse for dette. Da er det dog vanlig å ha firmabiler til de ansatte som utfører mindre jobber.
 10. Du kan utdanne deg så mye du vil. Praksis kommer du ikke unna. Enten kan du ta det som privatist, og så 2,5 år som lærling, eller så kan du være en såkalt voksenlærling, da trenger du 5 år praksis og noen eksamener. Uansett må du finne et firma som vil ansette deg.
×
×
 • Create New...