Gå til innhold

bjornkn

Medlemmer
  • Innlegg

    833
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bjornkn

  1. Jeg tar automatisk backup til 2 forskjellige eksterne harddisker med jevne mellomrom. Den ene som en eksakt kopi, og den andre som også de gamle versjonene når det kommer endring. Bruker SecondCopy. I tillegg tar jeg kontinuerlig backup til skyen av alt. Bruker Jottacloud til dette, hvor man får ubegrenset lagring til en rimelig pris, og dette er i Norge. Alle 3 metodene fungerer smertefritt. I tillegg Har jeg gitt en link til familiens mest datakyndige, slik at om jeg plutselig dør og huset brenner ned så er ikke alle bildene og andre viktige data (som slektsinfo) borte. Har ikke mistet noen ting med dette systemet.

    Dessuten har jeg sluttet å ta minnekortet ut og sette i kortleser for overføring til data, etter at minnekortet nektet å gi fra seg bildene av et par tusen lysbilder og negativer. Kostet meg mange dager og en god del penger å få det tilbake. Så nå overfører jeg direkte fra kamera til PC via USB..

    • Liker 1
  2. plankeby skrev (På 11.8.2023 den 0.49):

    Takker for innspill. Dette er mer impuls siden den stod i en bruktbutikk. Tok den ikke med meg. Leste meg opp på lampen som nevnes. Aner ikke noe om hvor mye den er brukt osv. 3-4 hundrelapper er ikke mye. 

    Hvis du bare skal scanne ett og annet papirbilde nå og da kan den vel funke. Men hvis du har mye å scanne vil du ergre deg grønn over den lange oppvarmingstiden den bruker for hvert eneste bilde. Og hvis du skal scanne negativer/lysbilder må du ha baklys. Du kan trikse med å ha lokket åpent og sette en lampe til å lyse ned på filmen. Men dette lyset må ikke være på 230V, for da blir bildene stripete pga vekselstrømmen.
    Først og fremst vil den lange ventetiden på hvert bilde bli veldig irriterende hvis du har mange bilder..
    Selv har jeg gått over til avfotografering i stedet.. Litt rigging, men veldig mye kjappere, og helt ok resultat..

    • Liker 1
  3. Jeg har i nærmere 20 år brukt ulike fester av kamera, mobil, PDS/GPS osv på bil, motorsykkel og kamerastativ. Vil på det varmeste anbefale RAM mount systemet. De har et enormt utvalg, hvor f.eks. Clas Ohlson har et lite utvalg. 
    https://www.google.com/search?q=RAM%20mount
    Jeg har et feste som klemmes fast på toppen av sidevinduet f.eks. Så lan man bygge på en eller flere armer/kuler akkurat slik man vil ha det.
    Når jeg digitaliserer lysbilder klemmer jeg fast X-Grip mobilholder på stativ-søylen, vatrer opp med et LED-videolys med hvit plexi over (og noen styreskinner). Så kamera (med mellomring) vinklet ned på toppen (også i vater). Fungerer som et skudd. Bruker dette på mange forskjellige måter, både for å holde kamera og lys.
    Ikke billig, men veldig bra og solid :-)
    Litt av utvalget (type B): https://www.rammount.com/search?facets%5Bball_and_socket_size%5D%5B%5D=B%20Size%201%22%20(Holds%202%20lbs)

  4. Kjøpte en Liana 04 manuell i juni, og fikk bare med én nøkkel, med lås-knapper.

    Knappene virket ikke, men etter batteribytte i nøkkelen virket de. Nøkkelen virker i tenningslåsen, men har aldri fått den til å virke i noen av låsene.

    I september sluttet nøkkelens fjernkontroll å virke, og selv etter et nytt batteribytte virket det ikke.

    Knappen i venstre dør som åpner/lukker alle dørlåsene virker som den skal.

    Kan noen tenke seg hva som har skjedd her?

    Kan det være noe feil med mottakeren av nøkkelsignalet? Og hvor sitter denne mottageren? Kan ikke finne denne i reperasjonsmanualen jeg fant på nett. I venstre dør? Under panseret? Under dashbordet?

    Hvordan kan det ha seg at nøkkelen ikke virker i dørene? (Har smurt alle låsene/nøkkelhullene)

    Hva må egentlig skiftes for å få dette til å virke igjen? Eller er dette noe som Suzuki-verksted kan fikse elektronisk (neppe nøkkel i dørlås-problemet?)?

    Liker bilen godt, men liker å måtte la den stå ulåst..

  5. Ville også anbefale speilløst systemkamera. Speil er en overlevning fra gamle dager som ikke har noen nytte i dag, men bare skaper problemer EMM.

    Min favoritt er Micro Four thirds (MFT) som vel stort sett lages av Panasonic og Olympus.

    Har en Olympus PEN E-PL8 og en OM-D E-M10, som jeg har vært veldig fornøyd med. Dette får du i dag for 4500kr og oppover:

    https://classic.prisjakt.no/category.php?l=s353809743&o=produkt_pris_inkmoms

    Du klarer deg lenge med standard-objektivet som følger med, men for portretter kan det vel være en fordel med litt mere tele, ihvertfall hvis du er ute etter mindre dybdeskarphet, med uskarpe bakgrunner og fin bokeh, som FF-brukerne er så glade i ?

    Landskaper står som oftest stille, så det går veldig fint å stitche sammen flere bilder for å få store panoramaer. Bruker vanligvis Photoshop til slikt, men det er ofte innebygde panoramafunksjoner også (som jeg aldri har brukt).

    Jeg har en 7-14mm (dyr) som jeg har brukt mye til interiørbilder og panoramabilder. Og en 70-300mm, som jeg ikke har brukt veldig mye. Den vil kunne brukes til både portretter og bilder av småfugler. Vil tro at 60-70mm vil være ideelt for portretter?

    Men aller mest bruker jeg standard-linsa. Har kjøpt noen billige mellomringer og noen "snorutløsere" fra Kina på eBay, så jeg har nå endelig fått fått digitalisert kanskje 20000 lysbilder, negativer, papirbilder, fotoalbum osv, som jeg aldri hadde giddet å gjøre med en scanner, fordi det tar så voldsomt mye lenger tid. . 
    Med en videolysplate i bunn, montert på et stativ/søyle/bordkant el.l. , vatret opp (kamera har innebygd vater): https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=video+light+panel&_sacat=0

    tar det få sekunder med hvert bilde.
    Det er utallige muligheter med et systemkamera som du ikke har med et kompaktkamera, selv om du ikke har en haug med dyre objektiver ?
    Og det er slett ingen grunn til å følge flokken og kjøpe Canon/Nikon...

  6. På Olympus/Panasonic ganger man normalt brennvidden med 2 for å sammenligne med fullformat/FF/35 mm film.

    For FF regnes ca 50mm som normallinse, alt under dette blir da vidvinkel og alt over blir tele.

    På Olympus/Panasonic (MFT) blir da 25mm normal, alt lavere blir vidvinkel og alt over tele.

    14-42 mm blir da fra en middels vidvinkel til en kort tele.

    Olympus har en grei vidvinkel-zoom på 9-18mm, som gir deg ganske mye mere vidvinkel enn din 14mm.

    Jeg har en ekstrem vidvinkelzzom på 7-14mm, men der er både stor og tung, og dessuten ganske så dyr..

  7. Refleksjoner blir et større problem når lyskilden er så nærme objektivet/sensoren, et par hvite diffusere på siden ville nok gjort jobben bedre.

    Det er i grunnen det jeg tenker også, men det hadde vært nyttig å treffe på noen som hadde hands-on erfaring med disse ringlysene. Det ville gjort det hele mer portabelt og kjapt å sette opp. Pt pleier jeg å bruke en kraftig diffuser på stativ + en hvit plate/reflektor på andre siden. Det fungerer jo greit, og jeg kan også holde lyset med venstre hånd og holde kamera og knipse med høyre hånd, i nødsfall..

  8. Jeg har avfotografert en mengde gamle fotoalbum, enkeltbilder og lysbilder/negativer. Da bruker jeg et Metz videolys med justerbart LED-lys enten som belysning eller som "lysboks" for film/negativer. Funker veldig greit.

     

    Lurer nå på om jeg skulle utvide til å også benytte en ring med LED-lys rund objektivet. Som f.eks. denne: https://www.ebay.com/itm/48-LEDs-Macro-Ring-LED-Light-For-Canon-Nikon-Pentax-Olympus-Panasonic-Camera/262226629069?hash=item3d0decd1cd:g:9XEAAMXQwwlR~L1t

     

    Noen som har erfaring med slike (eller ringblits?)? 

    Ser innimellom foto av personer som har "lysring" i øynene/pupillene, som åpenbart må være fra slike lys? Ser ikke helt bra ut...

     

    Men vil det funke på vanlige glansede foto, evnt på de med vaffeloverflate?

    Og vil belysningen bli jevn?

     

    Jeg regner med at bilder montert i glassrammer vil funke dårlig..

     

  9. Jeg har et litt underlig problem.

    Tidligere brukte jeg Opera med email innebygd i Opera.

    Så gikk jeg over til en annen versjon av Opera, uten email innebygget, og innstallerte nå Opera Mail separat. Dette fungerer fosåvidt greit nok, selv om jeg savner Pegasus innimellom.

    Problemet er at hvis jeg klikker på en mailto:-link så åpner alltid Windows (8.1) appen, med gmail-kontoen min. Jeg bruker aldri denne, og for gmail bruker jeg alltid websiden via Opera el.l.

    I Opera Mail er det krysset av for å bruke dette programmet som standard epost-program. Men Windows oppdager aldri dette. Den oppdager ikke en gang at Opera Mail er innstallert..

     

    Under kontrollpanelet kan man angi standardprogrammer for filtyper og protokoller. Der burde Opera Mail dukket opp som et valg for email, men det gjør det altså ikke :-(

     

    Noen tips om hva jeg kan gjøre her? Det er fryktelig frustrerende å ikke "trenge gjennom" her. Sendte en bug-report til Opera for en god stund siden, men derfra hører man jo aldri noen ting.

     

    Jeg driver og samler på en del gammel mail, noe av det helt tilbake fra 90-tallet, og det er noe herk å flytte rundt på hvis jeg bytter mail-program. Flere program kan importere mail, men det er verre med eksportering ..

     

  10. Det er alltid så merkelig med feil som ike er konsistente - dvs det virker av og til, og av og til ikke. Sandisk sier at en grunn til at det kan svikte med Cruzer 16GB er mangel på strøm fra USB-porten, men det ser ikke ut til at det har noe å si her. Om den er koblet direkte i USB-port på baksida, via kort USB-skjøteledning eller i USB-hub (alene eller sammen med andre USB-dingser), så set det like tilfeldig ut for meg. Det kan jo bli litt slarkete etter hvert med USB, men det ser ikke ut til at rigling hjelper noe heller.

  11. Den skjønte jeg ikke? Oppdatere BIOS med en minnepenn som ikke virker?

     

    Jeg har faktisk Win8 på dene USBpennen som ikke virker (skikkelig).

    Ellers har jeg oppdatert BIOS'en en gang her, men det skapte så mye krøll at jeg heldigvis greide å gå tilbake til forrige versjon.

    Et Asus P8P67EVO-kort, med i7 2600K CPU og 16GB RAM.

    Og jeg bruker bare USB2.

  12. Det rare er at nå virker den største, en Sandisk Cruzer 16GB, helt fint igjen, men ikke de andre USB'ene. ??

    Hadde nettopp en reboot og noen Windows oppdateringer, så da Cruzeren plutselig virket trodde jeg problemet var løst. Men så prøvde jeg altså en annen. Men når jeg så prøvde Cruzeren igjen, så virket den ihvertfall fortsatt.

    Veldig underlig problem synes jeg?

    Kan nesten tyde på dårlig kontakt noe sted?

  13. Jeg har et underlig problem med noen av mine USB minnepenner.

    Alle virker helt fint på laptop'en (med XP).

    På hovedmaskinen (med Win 8.1) virker noen av dem bare av og til. !!

    2 av dem (en på 4GB og en på 2GB) virker alltid på Win8-maskinen også.

    De andre, med alt fra 1GB-16GB, virker veldig sjelden, uavhengig av om de er koblet inn direkte i USB-porten, via kort USB-skjøteledning, eller via en hub.

    De vises i Enhetsbehandlinga, og noen ganger også i filbehandler, som en disk-bokstav (vanligvis G:) . Men de er helt blanke, og inneholder tilsynelatende ingen filer. I Datamaskin/Diskbehandling får jeg beskjed om at det er intet medium :-(

     

    Dette er meget underlig, da det virket helt fint tidligere. Jeg kan ikke skjønne at jeg kan ha innstallert noe hw/sw som kan ha rotet til dette? Og hvorfor skjer det i tilfelle bare med noen av USB-pennene, uavhengig av størrelsen på dem, ?

     

    Jeg har noen USB-disker også, og en av dem hadde også noen problemer med fil I/O - men disse gikk over kjapt.

    Det er 2 USB-huber tilkoblet - begge med strømtilførsel.

    Kan det være noe feil med USB-kontroller på hovedkort?

    Men hvorfor skulle det i tilfelle slå ut bare på noen USB-penner?

     

  14. Bare en liten sluttrapport her :

    Fikk veldig god hjelp fra MS, via mail og tlf, med bl.a. noen register-endringer etc. Dessverre gikk ikke problemene likevel vekk, så det endte med at jeg måtte ta en Refresh.

    Nå er alle problemene ihvertfall vekk, men det er også alle innstallerte programmer (bortsett fra apper), så nå er det en svær jobb å få alle disse inn igjen...

  15. Ja, Fix_it fikset det ikke - ikke uventet..

    Har sendt en formell mail til MS support, så får vi se om de kan hoste opp noen gode råd.

    Har dessverre ikke så store forhåpninger.

     

    Så alt som ligger i USers-mappene blir slettet ved reinstallasjon? Men ikke ved Refresh vel?

    Og alt i Programfiler-mappene?

  16. Jeg sliter stadig med små problemer, som at f.eks. msi-pakker ikke lar seg innstallere pga error 2503 og 2502. Finner ingen løsninger på dette som virker.

    Har nettopp laget et gjenopprettingspunkt.

    Hvis jeg tar en Refresh (Forny PC uten å påvirke filene) , og dette ikke fjerner problemet, vil jeg vel da sitte med en maskin hvor jeg må innstallere alle programmer på nytt?

    Vil jeg da evnt kunne komme tilbake til gjenopprettingspunktet jeg nettopp laget?

    Eller blir dette slettet, eller gjort utilgjengelig i samme omgang?

     

    Og hva hvis en full ny reinstallasjon er påkrevd?

    Da vil vel alle programdata etc bli slettet også, av de som ligger i Users-mappene? Eller vil jeg f.eks. fortsatt kunne koble meg inn på Opera-mailen, som ligger der når jeg innstallerer Opera på nytt?

    Jeg har backup av alt dette også, men det er ikke noen lystelig jobb å skulle få alt slikt, alle aktiveringer, serienr osv på plass igjen :(

    Men det blir vel bare verre seinere... Se rikke ut til at Windows Update kommer med noen fix på dette problemet med det første :(

  17. Jeg har faktisk kjøpt en app - Wordfeud :)

     

    Du får ikke kjøpt inn en eneste app uten å 'forfalske' postnummeret ditt, for du kommer ikke gjennom registreringa uten å fylle inn et 'korrekt' britisk postnr, siden du ikke får lov til å korrigere landet .

     

    Det var ikke noe problem å innstallere norsk språkpakke etterpå, men land-adressen kan fortsatt ikke endres.

    Det er klumsete å automatisk fryse landet til GB bare fordi man har en engelsk versjon. Hva me Irland f.eks.? Eller om man flytter, er engelskmann i utlandet, eller bare foretrekker engelsk?

  18. Har ett dumt spørsmål som sannsynligvis ikke berettiger sin egen tråd;

     

    Hvis man oppgraderer en engelsk versjon av Win7 på Microsofts sine norske sider, får jeg da en norsk eller engelsk versjon av Win8?

     

    edit: foretrekker veldig engelsk versjon.

    Du får en engelsk versjon ja.

    Og ikke nok med det - du får også automatisk (og uredigerbart) land satt til Great Britain i WIndows app store!

    Det fikk ihvertfall jeg :(

    Har vært i kontakt med MS om problemet, men de sier at det ikek kan endres.

    Utrolig klumsete/tullete. :(

  19. Kan noen fortelle meg hva det er som gjør at på en av mine harddisker så oppfører Exlorer seg annerledes?

    Ved høyreklikk-menyen kommer valget 'Ny' opp.

    På denne disken er det eneste nye jeg kan lage 'Mappe'

    På alle de andre diskene får jeg også de andre, vanlige valgene med 'Snarvei', .txt-fil, Opendocument-formater etc?

    Jeg finner ingen steder hvor dette kan stilles inn pr stasjon - eller stilles inn i det hele tatt, for den saks skyld.

     

    Selvfølgelig skjer dette på akkurat den disken hvor jeg har mest behov for å opprette filer direkte :(

×
×
  • Opprett ny...