Gå til innhold

ATG

Medlemmer
  • Innlegg

    123
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ATG

  1. Det skal gjøres milliard investeringer i bredbåndsnettene de neste årene. Telenor har som strategi øke sin markedsandel og vil gjøre store investeringer (mer enn alle andre aktører) over de 3 neste årene. Oppkjøpet av Get til Telia, er et mulig mottrekk for øke deres konkurranse dyktighet i markdet, mot Telenor som er en av hovedkonkurrentene. 

    Usikker på hva bredbåndsaksess Telenor kommer kommer til å investere i for private sluttkunder. Telenor(tidligere Canal Digital) reduserte \ utsatte sin planlagte investeringer i koax nettet da de vurderte kostnadene for noen år siden. Og har meg bekjent primært bygget ut fiber etter dette.

    Mitt intrykk er at de enten fortsetter med dette og ren fiberutbygging, eller så vil de gjøre gjøre fiber og gjenbruke koax nettverket der det gir mening(fremdeles primært fiber, så lenge forretningsgrunnlaget er der)

    https://finansavisen.no/nyheter/teknologi/2020/09/27/7569545/telenor-viken-fiber-og-lyse-fiber-oker-mest-i-et-ar-med-rekordhoy-utbyggingsaktivitet-i-bredbandsmarkedet

    • Innsiktsfullt 1
  2. Skal prøve og svare etter best mulig evne :) Sameiet vårt er i Rogaland, og vi skiftet til Telia i 2018.

    Distribusjons switchene Telia bruker ut til kundene Huawei S5300-52X-LI-48CS-AC. Det går en singelmodus fiber fra disse distro switchen til hver leilighet som er koblet i en DKT Comega(Item 79734) fiberkonverter. Denne er litt mer funksjonalitet enn en vanlig fiberkonverter, antar har mulighet for L2+ funksjonalitet og at Telia kanskje gjør noe provisjonering(TR069) mot denne. Ut fra denne er det vanlig 1gbit RJ45 som gikk inn i Inteno EG400.

    Inteno EG400 ble byttet til for Zyxel EX5501 i år. Såvidt jeg vet er Telia\Get de første og eneste som leverer Wifi-6 router 2.5G WAN og LAN port per dags dato til privatkunder. Jeg kjenner ikke til at Telia bruker AX7501, denne ligger ikke på hjemmesiden deres, mens AX5501 gjør det. Jeg antar de foretrekker tilnærmingen med en ekstern fiber boks, da de lettere kan bytte router uten og sende ut montør. Jeg har vurdert og kjøre fiberen rett i egen router(slik jeg gjorde med Altibox), men har ikke kommet dit enda. Vet ikke om det gir meg noe ekstra, ettersom oppsettet jeg har i dag fungerer helt supert. 

    Med EX5501 Routeren er det relativt enkelt for Telia og oppgradere kunder til 2.5Gbit access, når de skulle ønske det. Jeg vurderer situasjonen med at Telia lanserte 1250Mbits over koax som et markedsføringstunt, for og kunne si at koaks er raskere enn fiber og har høyere kapasitet, men realiteten er bare at de velger og tilby høyere hastighet på koaks, som uansett er basert på et fibernett og det teknisk sett er lettere og tilby høyere hastigheter over fiber. Dette gir Telia et argument mot tradisjonelle fiberkunder og konkurenter, siden de kan da argumentere med at de tilbyr høyere nedlastingshastighet...

    For de andre spørsmålene dine, de leverte fiber til et annet sameiet et par hundre meter unna. Det var trekkekummer mellom oss, så utbyggingen frem til oss var ganske rett frem med og få trukket fiber til sameiet og etablering av en distrubusjon fra kjelleren. 

    Når vi skiftet fikk vi 3 mnd gratis internett og tv, som overlappet med Altibox, som gjorde at det hele opplevdes smertefritt. De brukte en installasjonspartner (lokal elektriker firma), som måtte inn i hver leilighet for og terminere fiber nr 2. Da tok koblet de også opp fiberkonverter, router og tv dekoder. Altibox er fremdeles oppkoblet, og beboere kan i praksis bestille en leveranse fra dem, men dette går da helt utenfor en kollektiv avtale, med tilhørende høye priser.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  3. Enig @inside_446486. håper de gjør det på alle sine fremtidige utbygginger og at dette har blitt den nye normen deres. 
     

    Har også kjørt med egen router og koblet vekk Telia routeren. Dette har fungert smertefritt, trengs ingen VLAN konfigurasjon for og få TV dekoderen til og fungere. Eneste en må ha aktivert er IGMP Proxy, samt resten av LAN nettet bør støtte IGMP snopping(for og forhindre at multicast trafikken sprer seg i alle retninger). 
     

    Nå skal det sies at Telia kom med en ny router med WiFi-6 og 11ax. Har bare såvidt testet den, men den gav god dekning og er et mye bedre produkt en flere andre ISPer leverer. 

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  4. Det stemmer, vi gikk fra Altibox til Telia. Vi er litt over 50 boenheter. 

    Det var lagt 2 fibere til hver leilighet fra da bygget ble oppført. Altibox eier og har terminert den ene. Fiber nr2 ble terminert og tatt i bruk da vi skiftet til Telia. Da har vi mer konkurranse ved neste anbudsrunde når den kollektive avtalen går ut.

    Jeg trodde selv det var GPON vi skulle få basert på det jeg leste om Get før vi fikk det installert i 2017, men det er P2P/Active Ethernet med distribusjonsnett og switcher i kjelleren. Og var i følge dem selv det de har gått over til ved nye installasjoner.

    Det er ingen porter stengt, har selv tjenester kjørende på både 21 og 80 :)

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  5. Hei,

    Vi har 100\100Mbit, symetrisk avtale her i sameiet(leveres over fiber, active ethernet) fra Get, nå Telia. Har hatt det i noen år nå, hadde altibox tidligere. 

    Fungerer tipp topp, bra ping og ytelse. Har det siste halvåret hatt en individuell oppgraddering på 750/750mbit for  180kr ekstra i mnd, får full hastighet også på oppgradderingen. Men går nok tilbake til 100\100, da det holder for mitt bruk.

    Var fornøyd med Altibox også, men nå betaler sameiet ca halvparten per mnd, og vi har dobbel hastighet og totalt sett mer inkludert 

    mvh

     

     

    • Liker 2
  6. Den orginale Telenor routeren gjør multicast routing, mest sannsynlig i form av IGMP Proxy. De plassene jeg har erstattet den orginale telenor routeren må jeg derfor ha aktivert og konfigurert dette i routerene som har erstattet denne.

     

    Jeg antar det er det samme her, hvis du bruker TP-Link mesh nettverket ditt uten den orginale routeren, må TP-Link enhetene støtte IGMP Proxy og du må aktivere det en plass. Dersom TP-Link deco ikke støtter dette, må du koble tilbake Telenor routeren hvis du skal får den orgniale TV dekoderen til å virke.

     

    Til info har IGMP Snooping ikke noe med multicast routing \ IGMP proxy. IGMP Snooping stopper bare trafikken, og filtrerer den til de portene som lytter på multicast datastrømmen

     

  7. Ok, da er nok oppsettet ditt et hybrid nett. Det er slik som du skriver:

    - Grønn ST(APC kontakt) - CATV blir convert direkte til RF\DVB-C (coax) 

    - Blå ST (UPC kontakt) - Ren IP Basert

     

    Jeg har stor tro på at hvis du tar ut den blå fiber kabelen(ST), kan du også ta ut SFP'en og plugge denne i egen router(som støtter SFP), og fjerne inteno routeren til Get. Du skal kunne dra den blå kabelen rett ut(pass på du drar i strekk avlasteren og ikke kabelen), før du vipper ned haken på SFP'en og trekker denne ut. Du kan evt. ta et bilde av hva som står på denne, så kan vi se om det er en GPON eller vanlig SFP. Dette er en BiDi (BiDireksjonell SFP, som sender og mottar på ulik bølgelengde på samme simplex singlemode fiber, mest sannsynlig 1310TX/1550RX)

     

    Oppsettet hos meg er annerledes, jeg har et rent IP basert nett, der alt kommer gjennom samme fiberkabel. Det opprinnelige oppsettet var at den ene fiberen blir konvertert til RJ45 med en kabel videre inn I Inteno routeren. TV dekoder etc går dermed på IP og ikke Coax DVB-C(som i ditt tilfelle). For meg var det med andre ord bare til å erstatte Inteno routeren med en egen, og vipps.

     

  8. Hei,

    GET leverer internett access på ulike måter, det kan være via fiber i kjeller til et sameiet, konvertert til CAT5e\6 distribuert til leiligheter eller via FTTH, typisk GPON eller EPON(Altibox er Ethernet, EPON) direkte til leilighetene\hus.

    I mitt tilfellet er det GPON. Så her er det en liten fiber konverter, med et RJ45 uttak. Nettverkskabelen fra dette gikk rett i Inteno modemet før, men jeg har erstattet dette med en Mikrotik hAP AC2. Jeg må fremdeles beholde fiberkonverteren, ettersom dette er et GPON nettverk, og det er langt i fra rett frem og kjøre GPON inn i eget utstyr (da det kjøres provisioning på dette).

    Men jeg oppnår fordelene med egen router, og dette er det viktigste :)

     

     

     

     

  9. Du trenger ikke nødvendigvis å sette routeren i bridge med Get. Jeg har fjernet hele GET routeren(har fiber fra dem), kjører kabelen direkte inn i min egen router, og får dermed ekstern ip addresse. Ingen konfigurasjon nødvendig bortsett fra vanlig dhcp client.

    Jeg har også TV fra Get(Get Mikro - RJ45 IPTV dekoder), dette virker også og er koblet til på baksiden av min egen router. Måtte aktivere IGMP proxy slik at multicast pakkene flyter fra WAN siden til innsiden mot Get Mikro dekoderen.

  10. Hei,

     

    Jeg skiftet til Mikrotik for noen år siden, og har har siden den gang aldri sett meg tilbake. Det kreves litt å sette seg inn i starten, men du verden så greit når du har først satt det opp og lært deg det. Har i dag 20-30 mikrotik produkter hos foreldre, svigermonstre og øvrig familie.

     

    De har akkurat kommet med en ny utgave hEX(RB750Gr3) som er en 5 ports router, som fint håndterer gigabit NAT og 300-500mbit IPSec VPN. Listepris er 59USD, tror ikke det finnes mange alternativer som kan matche pris, funksjonalitet og ytelse.

     

    https://routerboard.com/RB750Gr3

    http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=113068

    http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=113724

     

    Den er litt ny enda, så det går nok 1-2mnd før software\firmwaren er bra nok til å kjøre i produksjon.

     

    Skal du gå for noe enda mer proff ustyr kan du vurderer Mikrotik RB3011 eller Mikrotik CCR1009.

  11. Hei, jeg hadde et tilsvarende problem med Canal Digital, satelitt og OSCAM, der jeg ikke fikk EMM. Problemet mitt var at tvheadend ikke sendte EMM gjennom dvbapi clienten mot OSCam.

     

    Når du logger den inn på webgrensesnittet ditt for OSCAM, under velkomst siden \ status siden, hva viser dvapi brukeren din på au kolonnen? AU active\on\off? Denne må vise on eller enda bedre, active.

     

    Løsningen min var for å få AU til on\active på webgrensesnittet var følgende, oscam.conf:

     

    Tilfør følgende:

    [dvbapi]

    au = 1

    user = tvheadend

     

    oscam.users tilfør følgende

    [account] 

    user = tvheadend

    pwd = tvheadend

    au = navnet-på-din-kortleser

     

    Restart oscam serveren din og tvheadend etter dette! 

  12. Hei,

     

    Takk for et godt og informativt innlegg. Et lite innspill fra meg, mener jeg har lest at det er forskjellige varianter av HD-Voice.

     

    Ut i fra jeg har forstått er AMR-WB codecen som blir brukt, når du Telenor og Telia reklamerer for HD-Voice. AMR-WB kommer i flere varianter, med ulik båndbredde. 

     

    Men jeg kjenner ikke til hvilke utgave Telenor \ Telia bruker på 3G og 4G. Noen andre som vet dette?

     

    Jeg spurte Telia i går, om/når de vil støtte VoLTE. Svaret jeg fikk var usikkert, men de håpet å slå det på i løpet av 2016, men kunne ikke garantere dette.

     

    Det er jo lov å håpe at Telenor sin utrullig av VoLTE og den kommende VoWifi pusher Telia til å komme på banen noe tidligere :)

     

    mvh

  13. Hmm, de jeg har lest som har fått 100Mbit SFP til å fungere var bare mellom 2 stk Mikrotik enheter og med låst speed til 100Mbit(ikke Auto speed), og da blir det nok fort vanskelig i mitt tilfellet. Eller har du funnet noen andre som har fått dette til å virke?

     

    Bestillte i dag oppgradering av Lyse Altibox sin fiberlinje, fra 25/25Mbit til 50/50Mbit til 349,- (Sameiet / kollektiv avtale).

     

    Vurderer nå 150/150 for 499,-kr. Da må jo Lyse Altibox oppgadere meg 1000Mbit mot sentral og da vil nok fiberconverteren til lyse forsvinne... :)

  14. Jeg gikk for Sunon KDE1208PKV3. Den er oppgitt til 18dBa og 6.3 CFM. Men denne er med 3 pin vga tilkobling, så måtte klippe denne og sette på 'vanlig' hovedkort 3pins vifte kontakt.

     

    http://www.frozencpu.com/products/17463/fan-1138/Sunon_MagLev-Vapo_40mm_x_20mm_Fan_w_Mini_3-Pin_VGA_Connector_-_5200_RPM_40KDE1204PKV3-VGA.html?tl=g36c15s560

     

     

    Men tror nok den Sunon Magleven du linker til gjør nytten den også (12.8dBa og 5.8CFM). Sålenge CCRen står i et rom som er under 30grader.

     

    Her har du en readout av CCR1009 som står hjemme hos meg, i et rom som er ca 25 grader:

    [admin@MikroTik] > system health print
    fan-mode: manual
    use-fan: auxiliary
    active-fan: auxiliary
    cpu-overtemp-check: yes
    cpu-overtemp-threshold: 100C
    cpu-overtemp-startup-delay: 1m
    voltage: 23.8V
    current: 912mA
    fan-speed: 5242RPM
    temperature: 37C
    cpu-temperature: 55C
    power-consumption: 21.8W
    psu1-state: ok
    psu2-state: ok

  15. Hvordan er støynivået på denne boksen? Frister med en slik boks, men pga liten leilighet må boksen eventuellt stå i stua og da vil jeg ikke ha noe støy fra masse vifter.

     

    Hei,

     

    Desverre bråker CCR1009 endel, pga. 2 stk 40x40x20mm vifter(bare en av dem snurrer om gangen). Jeg har et rack skap på i boden, og det ble for støyende da jeg har stue i naborommet. Jeg har byttet ut den ene viften til en Sunon vifte, så nå er boksen langt mer stillegående og kan sammenlignes med en vanlig PC.

     

    CCR serien kan være litt overkill i hjemmet(dersom du ikke trenger rå VPN og Gigabit NAT ytelse). Mikrotik RB850gx2 ser veldig spennende ut, og gir sannsynlig nok futt for personer flest(med under 500Mbit nettlinje). Spørsmålet er når blir den lansert. Ryktene sier i løpet av 2014...

     

    https://www.roc-noc.com/mikrotik/routerboard/RB850G-complete.html

  16.  

    Hvordan er CLI tilgangen på disse? Er det egen kabel eller har du mulighet for noen standard klient ala Telnet / SSH?

     

    CLI er mulig med: SSH, Telnet og vanlig seriell kabel.

     

    Jeg bruker for det meste Winbox (egenutviklet av mikrotik) som er et grafisk grensesnitt, du kan vel gjøre 99% av configen der og minner i stor grad om vanlig router webgrensesnitt, bare det er litt kjappere og enklere når du først har blitt vant til det. (Drag and drop av filer osv).

     

    Jeg gikk fra vanlig hjemmeroutere til en mikrotik boks for ca 8 år siden. Husker jeg synes det var veldig vanskelig og tungt(sammenlignet med DD-WRT), slet med å få satt denne opp som en vanlig hjemmerouter med trådløst nett(noe jeg hadde gjort flere ganger før med andre 'hjemmeroutere'). Men de siste årene har jeg jobbet med endel nettverk(Cisco 4500x og 6500x serien) og fått meg litt mer grunnleggende info om nettverk(VLAN, subnet, dns, routing, vpn osv) og dette er en nødvendighet for å klare å dra nytte Mikrotik sine produkter. Per i dag er jeg strålende fornøyd, og vil påstå du får ganske så mye funksjoner på kjøpet, men det krever dog endel kunnskap og vilje.

  17. Hei,

     

    Bruker selv CCR1009-8G-1S-1S+ sammen med Altibox 35/35Mbit linje. Dette fungerer bra.

     

    Har kjøpt inn SFP fibermodul(BiDi) for å kjøre fiberen til Altibox(lyse) rett inn routeren. Men dette fungerer ikke per dags dato, ettersom Mikrotik(RouterOS) ikke støtter at SFP'er blir linket mot 100Mbit.

     

    Per dags dato kjører jeg derfor Fiberkabel -> HET Fiberkonverter(Levert/montert av Lyse) -> RJ45 Kabel-> CCR1009. Har satt opp VLAN tagging, og dette fungerer meget bra med internett og TV. Jeg skal fjerne fiber konverteren så snart Mikrotik støtter 100Mbit SFP eller Altibox/Lyse oppgraderer sentralen til 1000mbit :)

  18. Hei,

     

    Jeg har bygget en ESXi server basert på et itx kabinett med hovedkort fra Shuttle XH61V.

     

    Specs:

    Kabinett / HK: Shuttle XH61V

    Ram: 2xKingston ValueR DDR3 SO-DIMM 1333MHz 8GB

    Disk: Samsung SSD 840 PROSeries 256GB 2.5" OEM

    CPU: Intel® Core i7-3770S Processor

    NIC: Onboard Intel 2x1Gbit

     

    Fungerer ypperlig med ESXi 5.1 og bruker minimalt med strøm. Skal vistnok støtte DirectPath I/O for å gjøre HW direkte tilgjengelig til gjeste os'et, uten at jeg har testet dette.

     

    Ser det er en annen som har dokumentert dette shuttle kabinettet med en ESXI løsning her:

     

    http://www.bussink.ch/?p=1022

×
×
  • Opprett ny...