Gå til innhold

Mikkel194

Medlemmer
  • Innlegg

    168
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Mikkel194

  1. Siden du sier 2x9V regner jeg med du tenker batteridrift. 30watt effekt vil forøvrig gi maksimalt ca 40 min driftstid med to 9 volts batterier. :)

     

    The Art of Electronics sier at et vanlig alkaline 9V-batteri har en kapasitet på 500mAh. Man får lithiumbaserte 9V-batterier som kan levere 1Ah, men de har så høy indre motstand at de er ubrukelige til dette. Hvis man bare går utifra batterikapasitet (9V*0.5Ah=4.5Wh) så får man en batterilevetid på 4.5Wh/15W = 0.3 timer = 18 minutt (15 watt fordi hvert batteri bare må levere halve effekten). Problemet er, som tidligere nevnt, at kapasiteten synker noe enormt når man belaster batteriet mye. Det er vanskelig å finne grafer, men et datablad fra energizer som oppgir at batteriet kan levere 600mAh under lav last, viser også at batteriet ikke leverer mere enn 250mAh ved en halv ampere last. En halv ampere fra et 9V-batteri er ikke mere enn 4.5W (egenltlig en del mindre, fordi spenningen fra batteriet synker, da disse batteriene har relativt høy indre motstand, rundt 2ohm iflg. AoE) Når man skal trekke tre ganger så mye effekt så kan man sikkert ikke regne med mere enn 100-150mAh, muligens enda mindre, og effekten man kan ta ut blir mindre da spenningen vil synke betydelig under slik last.

     

    9V-batterier er med andre ord ikke spesielt egnet til slik bruk. Hvis man skal ha 30W bør man minst bruke AA-celler.

  2. Er dette en 32PF5321 eller 5331? Isåfall er dette en kjent feil, og den må leveres inn. Feilen er isåfall at bakgrunnsbelysningen har vanskelig for å tenne, og at inverteren gir opp.

     

    Såfremt at dette ikke er en feil du selv har forårsaket (noe dette ikke høres ut som) så blir dette dekket på garanti.

  3. Flott! Da fikk vi avklart at den kategoriske avvisningen ikke var så kategorisk likevel :)

     

    Jeg tror egentlig at vi er ganske enige, men at det ikke kommer særlig godt frem her siden vi bare siterer og kommenterer de tingene vi er uenige i. For å begynne på den igjen: :p

     

    Det med 90% dimming og halogeneffekten oppfattet jeg ikke som noe argument mot halogen (fra Mikkels sin side) og var heller ikke ment sånn fra min side. Det har bare vært morsomt og lærerikt å lese om det.

     

    Enig. Da legger vi den diskusjonen død der.

  4. Den 3 lederen kan være en temperaturføler. Det er mer ideelt når det gjelder hurtiglading. Da termineres ladingen når dT/dt er så og så høy. Altså finner man batteriets metningspunkt ved å se på når temperaturen stiger fort.

     

    Ikke med lithiumbaserte batterier. Hvis temperaturen på dem begynner å stige fort, så er det sjanse for at det er på vei til å eksplodere. Metoden med å se på temperaturstigning over tid er bare effektiv for NiCd og (muligens) NiMH. Lithiumbatterier er kritiske til hvordan du lader dem, både strøm og spenning skal begrenses, og ladingen skal gjøres i flere forskjellige stadier. Hvis de blir ladet feil kan de eksplodere, og siden innmaten vanligvis er ganske brannfarlig så kan det bli spektakulært. De fleste lithiumceller har en beskyttelseskrets påloddet, som beskytter mot for rask opplading/utlading og for lav utlading/for høy opplading.

  5. Løsningen med 3914 slukker motsatt vei som den tenner, slik jeg forstod det ville han ha noe som slukker samme vei som den tenner

     

    Dette kan gjøres relativt enkelt og billig med shiftregistre, 74HC595 eller lignende. Kopl så mange i serie at du får så mange utganger som du trenger, 74HC595 har for eksempel 8 utganger hver. Hver utgang kan drive en enkelt LED. Hvis du vil drive mer enn en LED med hver utgang kan du bruke eksterne transistorer eller bufferchiper (ULN2003; 7 buffere eller ULN2803; 8 buffere). Kopl klokkeinngnangene på alle shiftregistrene sammen og til en oscillator. Kopl Data Input på hvert shiftregister til Serial Out på det forrige. Data Input på det første styrer om lyset skal være av eller på. Oscillatoren kan være en 555 eller noe tilsvarende, frekvensen styrer hvor fort lysene skal tennes/slukkes.

  6. Så du mener at en halogenpære som får 10% innspenning altså 23V på en 230 GU10 vil lyse som ei vanlig lyspære?

     

    Nei. Jeg sier at en halogenpære som er lavere enn 90% av inngangsspenningen så vil ikke halogeneffekten virke.

     

    Jeg vet hvordan en halogenpære funker. Halogeneffekten holder glasset rent ved å flytte wolfram fra glasset tilbake på glødetråden. Hvis de får for lav spenning inn så vil ikke glasset bli varmt nok til at dette fungerer.

     

    http://users.telenet.be/jameshooker/Movies...gen%20Cycle.WMV "The halogen cycle is momentarily paused, then resumed to clean up the blackened bulb." Denne videoen viser en halogenpære som kjøres på for lav spenning, slik at halogeneffekten slutter å fungere. Effekten av dette er ganske tydelig. Så dramatisk som dette er det nok ikke i de fleste virkelige tilfeller, men den illustrerer poenget mitt.

  7. Halogenpærer varer lengre ved dimming ja, effekten av lavere spenning er bare ikke så enorm som hos vanlige glødepærer. Levetiden skal visstnok være omvendt proposjonal med spenningen opphøyd i 13 for små spenningsvariasjoner. For større spenningsvariasjoner er det ikke så drastisk, men levetiden vil fortsette å øke etterhvert som man senker spenningen. Dette forutsetter selvsagt at den ikke blir ødelagt av noe annet først, f.eks vibrasjoner. Vi har en pære som står på 24/7, og den er dimmet ganske bra ned. Den har stått på konstant i 14 år nå, minus eventuelle korte strømbrudd.

     

    På halogen kan jeg tenke meg at det er lite å hente på å dimme den litt, da mangelen på halogeneffekten vil oppheve effekten av lavere spenning. Effekten av lavere spenning vil nok begynne å telle mere ved lavere spenninger, og da vil levetiden begynne å øke drastisk når man senker spenningen.

  8. Ved neddimming avglødepærer (det vil også si halogenspotter) øker levetiden som mange her har påpekt betraktelig.

     

    Denne effekten gjelder i mindre grad for halogenlamper, da de vil kjøre ved en lavere temperatur når de er dimmede, og da vil ikke halogeneffekten fungere som den skal.

     

    Another problem with dimming of halogen lamps is the fact that the halogen cycle works best with the bulb and filament at or near specific optimum temperatures. If the bulb is dimmed, the halogen may fail to "clean" the inner surface of the bulb. Or, tungsten halide that results may fail to return tungsten to the filament. Halogen bulbs have sometimes been known to do strange and scary things when greatly dimmed.

    Halogen bulbs should work normally at voltages as low as 90 percent of what they were designed for. If the bulb is in an enclosure that conserves heat and a "soft-start" device is used, it will probably work well at even lower voltages, such as 80 percent or possibly 70 percent of its rated voltage. However, do not expect a major life extension unless soft-starting is used. Even with soft-starting, do not expect to more than double or possibly triple the life of any halogen bulb already rated to last 2,000 hours or more. Even with soft starting, the life of these bulbs will probably not continue to improve much as voltage is reduced to less than about 90 percent of the bulb's voltage rating.

     

    http://members.misty.com/don/bulb1.html#hdi

  9. Om disse tallene faktisk stemmer så er det mildt sagt sjokkerende. Hvis PCen står av konstant så tilsvarer det over 350 kilowattimer i året. Jeg ville være litt skeptisk til målinger foretatt med en sånn effektmåler, ikke sikkert den tar (harmonisk) effektfaktor og slikt i betraktning.

     

    Mange skriver at effektiviteten på strømforsyningen er lavere ved lav last. En vanlig PC-PSU består av flere separate forsyninger, en for standby og minst en for hovedspenningene. Dette vil si at ingenting opererer ved spesielt lav last i standby; hovedforsyningen er av, standbyforsyningen opererer ved normal last. For meg høres det rart ut at standbyforsyningen (som vanligvis gir 5V ved 2-3A, altså 10-15W) under noen omstendigheter skulle trekke 30-40W. Allikevel om den skulle vert fullt belastet (2.5A i dette tilfellet) så er det bare en effektivitet på 30-40%.

     

     

    A.M.

  10. Det er hundrevis av teslacoilprosjekter på internett, mange store. Har tatt inspirasjon fra litt av hvert.

     

    Totalt har jeg brukt mere tid på å ha det gøy med den enn jeg har brukt på å bygge den. Med erfaringene jeg har hadde jeg sikkert klart å bygge en tilsvarende på under en dag.

     

    Har ikke blitt truffet av gnistene, men det skal angivelig ikke være spesielt vondt.

×
×
  • Opprett ny...