Gå til innhold

Mr.Duklain

Medlemmer
  • Innlegg

    8 198
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av Mr.Duklain

  1. September 1721

    Denne måneden blir det endelig fred i den store nordiske krigen, som har pågått siden 1700. 10.september ble Nystad-traktaten signert mellom Sverige og Russland. Nystad ligger i dag helt sør-vest i Finland. I traktaten I traktaten måtte Sverige anerkjenne at Estland, Livonia, Ingria og Sør-øst Finland tilhørte Russland. Russland måtte på sin side betale 2 millioner sølv-thaler og anerkjenne at resten av Finland tilhørte Sverige. Traktaten markere slutten for den svenske storhetstiden, mens for Russland del var dette begynnelsen på landet som en stormakt.

    undefined

    Illustrasjon av signeringen av Nystad-traktaten. 

    https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Nystad

  2. Juli 1721

    Som nevnt har Hans Egde, og hans ekpedisjon ankommet Grønland 3.juli og de oppretter en koloni på ei liten øy, som i dag heter Kangeq, som ligger utenfor kysten av hovedstaden på Grønland, Godthåb (Nuuk), men Egde ga øya navnet "Håpets øy". Egde og hans mannskap, som blant annet inkluderte hans kone Gjertrud Rask, kom raskt i kontakt med den lokale inuitbefolkningen, men kolonien vil i begynnelsen gå dårlig, og oppleve mange dødsfall.

    undefined

    Hans Egde lagde dette kartet over Håpets øy. 

    https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Egede

    https://snl.no/Hans_Egede#-Misjonen_og_kolonien_på_Grønland

    • Liker 1
  3. Mai 1721

    Den norske presten Hans Egde har et ønske om å etablere handels-og misjoneringskolonier på Grønland, og i januar dette året grunnlegger han "Det Bergen Grønlandske Kompaniet, i nettopp Bergen, Norge. Dette ble gjort med økonomisk støtte fra handelsmennene i Bergen, og kong Fredrik IV av Danmark-Norge. 2.mai seiler hans første ekspedisjon utfra Bergen med tre skip under ledelse av ham selv. Dette regnes som starten på den dansk-norske koloniseringen av Grønland, som vil vedvare frem til unionsoppløsningen i 1814, da Grønland ble en dansk koloni. Ekspedisjonen vil ankomme Grønland i juli dette året, og etablere sin første koloni, som de kalles "Håpets Koloni". 

    Hans Egede

    Portrett av Hans Egde fra 1740. 

    https://snl.no/Hans_Egede

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bergen_Greenland_Company

     

      

    • Liker 1
  4. Snikpellik skrev (1 time siden):

    Meg bekjent er ikke Bhatti hverken siktet eller tiltalt for dette i Pakistan.

    Han er siktet av norsk politi for forhold her, og det er derfor han er begjært utlevert av Norge.

    Siktelsen inneholder blant annet medvirkning til grov terror, som har strafferamme på opptil 30 år.

    Ser du forsøker å konstruere en eller annen falsk ekvivalens ved å sammenligne dette med mannen som ble dømt for folkemord i Rwanda, men vi har universaljurisdiksjon over folkemord i vår rett og det er dessuten trolig at vi vil utlevere ham dersom Rwanda begjærer dette.

    Det er ikke en falsk ekvivalent. Du sier jo selv, at du tror mannen fra Rawanda hadde blitt sendt til Rawanda, om myndighetene der ønsket dette. Samme med Bhatti, de kunne ha ført sak mot Bhatti i Pakistan, jeg synes ikke de skulle gjøre det, men de kunne ha gjort det, som du selv sier. 

  5. Tussi skrev (37 minutter siden):

    Nå er vel forbrytelsen begått i norge selv om han planla det fra utlandet...

    Ja, men han ble arrestert i Pakistan, men planleggingen foregikk i Norge. 

    Nå mener jeg at alle skal dømmes der en forbrytelse ble begått. Bedriver man folkemord i Rawanda, så skal man straffes i Rawanda. Er man med å planlegge terror i Norge, så skal man straffes i Norge.

  6. Snikpellik skrev (1 minutt siden):

    Skjønner ikke dere som mener vi ikke skal dømme ham her, det er utenfor min fatteevne.

    Dette er en fyr som har medvirket til terror mot flere hundre mennesker i Norge. Selvfølgelig skal vi ha tak i han, og ha kontroll på han.

    Hva det koster er lite relevant, rettferdighet har ikke en pris. Det er svært viktig for ofrene og de fornærmede at han stilles for retten for handlingene sine.

    Men kunne ikke han stilles for retten i Pakistan? Er mange som har blitt stilt for retten i Norge, og som har begått blant annet folkemord i andre land. 

  7. Mars 1721

    Enda en pirat møter sin ende på Jamaica denne måneden,  og denne gangen er det Charles Vane, som må bøte med livet. Vane som har bedrevet piratvirksomhet i Karibien siden 1716, ble skipbrudden på en øde øy i Karibien, og funnet av engelske skip og arrestert etter han prøve å verve seg under falsk navn. Han ble dermed transportert til Spanish Town, Jamaica, og satt der i fangenskap frem til han ble stilt for retten 22.mars, og dømt for å  være en pirat. 29.mars ble han hengt i byen Port Royal. 

    undefined

    En samtidsilustrasjon av Charles Vane.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Vane#Pirate_career

    • Liker 1
  8. Januar 1721

    Det er lenge siden vi har hørt om jesuittene og deres misjonering. Men de er enda eksiterende og verdensomspennende. En av jesuitt-prestene på denne tiden var Ippolito Desideri. Denne italienske presten brakte katolisismen til Tibet, og regnes som verdens første tibetologist (altså en som studere ting relatert til Tibet). Desideri har bedrevt sin misjonsvirksomhet i Tibet siden 1715, men denne måneden er det slutt. Ippolito Desideri hadde kommet i konflikt med en annen katolsk orden som het; Capuchin ordenen, som mente at bare de kunne misjonere i Tibet. Enden på visa var at Desideri fikk ordre om å forlate Tibet, og reise til India, noe han også gjorde. Desideri sitt omfattende arbeid innen tibetologi er viktig den dag i dag for tibetologer.

    undefined

    Ippolito Desideri

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ippolito_Desideri#Conflict_with_the_Capuchins

    • Liker 1
  9. November 1720

    Piraten John Rackham, kjent som Calico Jack, har sammen med sitt mannskap herjet i Karibien siden 1718, men denne måneden er det slutt for han også. Rundt 31.oktober ble han og hans mannskap tatt til fange ved kysten av Jamaica, og ført til Spanish Town, Jamaica denne måneden. Her ble de dømt for piratvirksomhet, og 18.november ble Calico Jack og fire av hans menn henrettet i byen Port Royal. Dagen etter ble fire andre av hans mannskap henrettet i Kingston. To av hans mannskap som ikke ble henrettet sammen med overnevnte var to piratdamer; Anne Bonny and Mary Read. Deres rettsak var ti dager etter henrettelsen av Calico Jack, altså 28.november. De ble ikke henrettet, siden de var gravide. Mary Read døde i fangenskap april 1721, mens hva som skjedde med Anne Bonny vet man ikke.

    File:Bonney, Anne (1697-1720).jpg

    Anne Bonny.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Calico_Jack#Capture,_trial_and_death

    • Liker 1
  10. September 1720

    Som nevnt tidligere måtte britiske aksjeselskaper ha godkjenning fra kongen for å drive. Et av selskapene som som fikk kongelig godkjenning var The South Sea Company. Denne godkjenning var for at folk ikke skulle investere i tvilsomme firmaer, og at det skulle bli en finansboble, som kunne sprekke. Men den kongelige godkjenningen hadde motsatt effekt av hva ønsket var, og mange mennesker innvisiterte i The South Sea Company. I august dette året kostet en aksje rundt £1000. Dette førte til at mange begynte å selge sine aksjer, for å tjene gode summer, slik som ofte skjer i aksjemarkedet. Dermed falt prisen på aksjen drastisk  og i slutten av september hadde aksjen bare en verdi på £150. Dette førte til en såkalt finansboble sprekk, som i dag er kjent som The South Sea Bubble. Det ble dermed finanskrise i Storbritannia, og tusenvis av mennesker opplevde økonomisk ruin. Etter kollapsen ble det gjort en etterforsking,  og det ble avdekket grov svindel og korrupsjon blant aktører i selskapet.

    undefined

    Karikatur som viser The South Sea Bubble, mennene som faller fra treet og ned i sjøen er de som har tapt penger i krasjet. 

    https://en.wikipedia.org/wiki/South_Sea_Company#Recriminations

    • Liker 1
  11. Juli 1720

    Det skal denne måneden bli enda mer fred i Den store nordiske krigen. 14.juli blir Frederiksborg-traktaten signert mellom Sverige og Danmark-Norge på Fredriksborg slott i Danmark. Det ble dermed fred mellom Tvillingrikene og Sverige etter å ha kriget siden 1709. Sverige måtte for å få fred betale 600,000 riksdaler til Danmark-Norge og de måtte også betale Øresund-toll. De vil forbli fred mellom partene frem til 1788, da Tyttebærkrigen bryter ut, altså hele 68 år med fred, noe som er ganske imponerende for denne tiden med mye kriging. 

    undefined

    Fredriksborg slott hvor traktaten ble signert. 

     https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Frederiksborg

    • Liker 1
  12. Mai 1720

    Denne måneden ankommer skipet Grand-Saint-Antoine fra Libanon den franske byen Marseille. Skipet hadde ikke bare eksotiske varer fra Midtøsten om bord, men også byllepest, og flere av personene på skipet døde av byllepesten.  Skipet ble satt i karantene av myndighetene, men byllepesten klarte å spre seg i byen etter få dager. Pesten vil herje i byen i rundt 2 år, og rundt 100.000 vil miste livet til pesten. Dette utbruddet var det siste store byllepest utbruddet i Vest-Europa, og det har ikke vært noen store utbrudd med store dødsfall etter dette.

    undefined

    Samtidsmaleri som viser pestens herjinger. 

    https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Plague_of_Marseille 

    • Liker 1
  13. Tror jeg aldri har møtt noen fra Asker som ikke har tatt narkotika (altså gamle Asker kommune), men må jo være det i en kommune med rundt 90.000 innbyggere. Fyren virker litt som en klyse ja, men personlig har jeg ingen problemer med hans fortid som narkotika bruker eller dealer, selv om dette var relativ kort tid siden. Men har egentlig lite kjennskap til Velle, men hvis han ikke gjør store blemmer, og gjør en forholdvis habil jobb på Stortinget. så skal jeg ikke klage. 

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 2
  14. Mars 1720

    11.mars abdiserer dronning Ulrika Eleonora av Sverige, etter en veldig kort tid som regent. Grunnen til at hun abdiserte var at den svenske riksdagen ikke ville godkjenne at hennes mann Frederick skulle bli co-monark av Sverige, slik dronning Mary II og William III hadde vært i England og Skottland tidligere dette århundre. Dermed abdiserte hun til fordel for sin mann, men med garanti om at hun skulle arve tronen hvis han døde først. Frederick ble ikke konge rett etter abdikasjonen og det var et kort interregnum i Sverige. Ulrika Eleonora arvet aldri tronen etter sin mann, fordi hun døde før han.

    undefined

    Maleri av dronning Ulrika Eleonora fra 1730. 

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ulrika_Eleonora_of_Sweden#Queen_regnant

    • Hjerte 1
  15. frohmage skrev (5 minutter siden):

    Hvordan vil dere definere hvilke hodeplagg som skulle forbys, da? Muslimske kvinner har jo en drøss forskjellige religiøse hodeplagg, og hvordan skal vi kunne forby hijab uten å samtidig forby turban eller kipa?

    Vi har jo allerde forbydd ansiktdekkende hodeplagg i det offentlige rom i Norge (slik som finlandshette og niqab). Jeg vet ikke hvem "dere" er, men som jeg skrev, så er ikke jeg helt for forbud av hijab for voksne kvinner. Ergo jeg er ikke for forbud av turban og kipa for voksne menn. Samtidig så synes jeg begge sider av debatten har gode poeng. 

    • Liker 2
  16. frohmage skrev (20 timer siden):

    Nei, og det er ikke forbudt å vise håret heller. Likevel er det altså noen som vil forby hijab for at kvinner skal kunne kle seg som de vil. Jeg forstår ikke hvordan et forbud mot et plagg er mere frigjørende enn et påbud.

    Om man skal forby bruk av hijab må man vel forby all annen tildekning av hår også?

    Ikke nødvendigvis,  men nå er jo hijab litt spesielt, fordi man vet at det blir brukt som et tvangsmiddel. Blir litt som å forby all terapi bare fordi man har forbydd homoterapi.  Nå skal det sies at jeg ikke helt støtter hijab forbud på voksne kvinner. 

     

     

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...