Gå til innhold

ovstebo

Medlemmer
  • Innlegg

    161
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ovstebo

  1. Vaniman skrev (24 minutter siden):

    Personlig tror jeg skolene kan hjelpe med å løfte Norge på listen. Det legges ikke særlig vekt på økonomi og innovasjon i undervisningen, p g a kulturen innen skolevesenet eller innen offentlig sektor.

    Her er jeg delvis enig med deg, men må samtidig få berømme skolene litt. Man blir fortalt opp gjennom oppvekst og skolegang at kreativitet er en gode. Samtidig premieres det litt for ofte i skolen, men særlig i arbeidslivet, konservativ tankegang og sikre A4-løsninger.

    • Liker 1
  2. KjeRogJør skrev (14 timer siden):

    Vi er alt for konvensjonelle, og uten orginale interesser som vi brenner sterkt for. De starter ofte som over gjennomsnittet originale, og kunnskapskrevende hobbyer...

    Vi beundrer i liten grad folk som tenker langt utenfor boksen, så de foretrekker å vere for seg selv, "raringene".

    Her er jeg veldig enig med deg! De jeg kjenner som faktisk har klart å funnet opp noe de har gått (såvidt) i pluss på, er alle veldig intelligente men også relativt underlige mennesker. Kom til å tenke på denne artikkelen (lenke, forskning.no), og lurer på om ikke innovasjonen kunne fått en boost om en lar folk med autisme, AD(H)D og andre diagnoserte "superkrefter" få utforske sitt potensial i stedet for å forsøke å "kurere" dem.

    Mutant_100 skrev (15 timer siden):

    Dersom det er vanskelig å få tak i materialer i norge, så bestiller du det fra utlandet. [...] Ser dere så mange problemer så var det kansje ikke grunder du var født til å bli.

    Og derfor mener jeg man må skille gründervirksomhet fra innovasjon. En innovasjon er jo gjerne en ny metode eller en oppfinnelse, som kan lede til gründervirksomhet på sikt dersom det viser seg at innovasjonen er profitabel. Men det er også gründervirksomhet å starte et firma uten noen som helst innovative løsninger. Innovasjoner kommer gjerne når én person dunker leggen nok ganger på samme bordkanten, og til slutt bestemmer seg for å gjøre noe med det. De fleste gründere jeg har snakket med er joviale, breiale, og ofte veldig utadvendte mennesker som virker å være enormt glad i sin egen stemme. Som regel er de utdannet økonomer eller "industriell-økonomer", og vil starte virksomhet for å starte virksomhet sin del. De fleste (gode) innovatører/oppfinnere jeg har snakket med er mer innadvendte og beskjedne typer med stålkontroll på fag, og en viss aversjon mot papirmøller. Tidlig i en innovasjonsprosess er det egentlig ikke behov for "gründeren", mens jeg er redd "oppfinneren" ser seg lei på regelverk og papirmøller som må til for å i det hele tatt få til en prototype (innenfor lovverket).

    Skal man produsere 10000 enheter for salg er jeg 100% enig med deg at det skal være iht. alle gjeldende lover og regler, men for produksjon av en håndfull prototyper burde det være et lettfattelig skille på hvilke tekniske normer som MÅ følges, og hvilke som kun må følges dersom apparatet skal selges eller benyttes utenfor egen organisasjon. Om man setter seg ned for å lese seg opp på lovtekster sitter man gjerne igjen med flere spørsmål enn svar, og i et tidlig stadium kan det bli veldig kostbart å hyre en jurist for å finlese tekstene for å finne ut om du i det hele tatt har lov til å lage en prototype selv eller om du må hyre en autorisert elektroinstallatør for å lage kretsen for deg. De færreste med master- eller doktorgrad innen elektronikk har fagbrev eller lov til å installere utstyr privat eller kommersielt, men har god forståelse for både potensielle farer og muligheter og burde (muligens?) derfor kunne utarbeide prototyper til egen forskning. Om de faktisk har lov til det er en annen, og dessverre mer komplisert, sak å finne ut av.

    Som et anekdotisk eksempel hadde jeg for ca. ti år siden en idé som jeg trengte metanol for å få realisert. Jeg søkte politiet om tillatelse og fikk skriftlig tillatelse til å kjøpe totalt 200 liter forutsatt at jeg ikke oppbevarte mer enn 5 liter om gangen (pga. brannfare, antar jeg). I søknaden poengterte jeg at metanol var ca. like brannfarlig som rødsprit, og ikke giftigere enn mye annet du fint får kjøpt i både 1- og 5-liters dunker som privatperson. Tok så kontakt med alle leverandører av kjemikalier jeg kom over, og ingen ville selge til meg privat til tross for at jeg hadde tillatelsen. Når jeg så spurte om jeg kunne registrere firma, så fikk jeg beskjed om at det måtte være AS (ikke enk) og at de uansett ikke kunne selge så små kvanta (fikk ikke lov å kjøpe mer enn 5 liter om gangen av politiet). På det tidspunktet hadde jeg allerede brukt mer tid på papirarbeid og telefonsamtaler enn det ville tatt å få gjennomført forsøkene jeg skulle gjøre, så jeg gav opp. Det er mulig jeg kunne fått tak i metanol i mindre kvanta fra utlandet, men jeg orket rett og slett ikke tanken på tollvesenet (og om dette på én eller annen måte kunne bli sett på som en form for innførsel av narkotika/narkotikarelatert). Hadde jeg i stedet heller brukt kontaktnettverket mitt og fått destillert noen liter metanol "on the down low", hadde jeg hatt det i hende i løpet av noen dager for nesten ingen penger (den kjemiske reaksjonen jeg skulle undersøke krevde ikke spesielt ren metanol, så enhver hjemmebrenner ville kunne laget dette rimelig enkelt). 

    XIFXEGLO skrev (12 timer siden):

    Men er jeg helt uenig med påstanden "tilgivelse er bedre enn tillatelse"  for regelverket er der for å beskytte oss. [...]

    ...Og selvfølgelig må man som firma ha kontroll på hvilke kjemikalier man har, og hvordan man skal oppbevare og bruke de. Igjen: regelverket er der for din beskyttelse.

    Jeg mener ikke at tilgivelse er bedre enn tillatelse (det ble fremsatt som én av to farbare veier, uten noen form for moralsk imperativ). Faktisk så er jeg enig med deg, men jeg ser at ting ville vært lettere for meg om jeg gav litt mer f i reglene når det gjelder mindre forseelser. Jeg er også enig i at et firma må ha kontroll på hvilke kjemikalier man har, og hva som er forsvarlig oppbevaring/bruk, men jeg mener bare at lovtekstene som beskriver det (korrekt oppbevaring, bruk og dokumentasjonskrav) er såpass lange og innfløkte at de i seg selv er nok til å få enhver oppfinner til å miste motet.

    Her kunne med fordel et statlig organ laget en veileder av typen "Dette må du minimum ha på stell (med eksempler) om du skal starte et enk/AS for å utvikle din idé". Veilederen burde hatt kapitler om skatt/mva, juridiske begrensninger, forskjellige forsikringer og HMS som skulle vært ivaretatt. I tillegg informasjon om hva som regnes som tilstrekkelige tiltak for de vanligste stoffer og "farlige verktøy" (eksempelvis søylebormaskin, trykkluftverktøy eller dreiebenk). Igjen mener jeg selvsagt at man må bruke sunn fornuft, men det er forskjell på hva jeg personlig kan stå inne for og hva som vil kunne være (juridisk) fellende i ettertid om det skulle oppstå en farlig situasjon. Har man en lettfattelig tekst med konkrete krav så kan det i de fleste tilfeller være greit med tiltak som er litt til sikker side om man slipper å nærmest hyre en jurist for å tolke lovtekst.

    Eksempelet rødsprit kunne da f.eks. vært: 
    "Rødsprit: Oppbevares i brannsikkert skap, ha sikkerhetsdatablad tilgjengelig digitalt eller i fysisk perm, ha tilgang på vann/øyeskyller i rommet når det brukes" (jeg er ikke jurist eller HMS-ingeniør så det er mulig dette er for dårlige tiltak, men formålet var å vise hvilket språklig nivå en veileder burde være på).

    Så har du et annet eksempel på noe som har fungert i alle år, men som nå plutselig blir formalisert og byråkratisert; modellfly. På grunn av at enhver nisse med mer penger enn vett nå kan skaffe og fly droner, ble det behov for et regelverk om hvem som kunne fly, og hva som kunne flys. Reglene for hvor man kunne fly (modellfly), og at man ikke skulle fly uvettig, har eksistert og stort sett blitt godt fulgt "i all tid" helt til disse "dronenissene" kom og ødela for alle. Foreløpig har modellfly en rekke unntak fra reglene, men det er bl.a. blitt pliktig med medlemskap i flyklubb, ansvarsforsikring og registrering av fartøy. På sikt skal regelverket være likt for droner og modellfly, men det er under utredning hvordan det skal tilpasses modellfly (uten autonomi, og derfor også uten geofence) på en god måte. Jeg har ikke oppfattet at modellfly var noe problem før, og reglene kommer kun som følge av eksplosjonen av uvettig droneflyging vi har sett de siste 5-6 årene. 

    På sikt blir vi vel et samfunn der alle former for aktiviteter utenom TV-titting og sakte gange på inngjerdet område krever en form for kompetansebevis eller obligatorisk kurs, eller et regelverk som er så innfløkt at ingen orker å finne ut av det. Er det rart folk ikke orker å finne opp noe nytt?

    • Liker 2
  3. Ketill Jacobsen skrev (17 minutter siden):

    For meg så virker det kanskje som at ovstebo driver med noe som er krevende med hensyn til sikkerhet (radioaktvitet, giftige og farlig gasser, farlig stoffer, farlige prosesser). Vil anta at slikt representerer en marginal del av det totale området for innovasjon. Eller hvordan forholder det seg?

    Her skal du i grunnen ikke lengre enn til et apparat som skal kunne plugges i stikkontakten, eller at du trenger rødsprit for å rengjøre noen flater som en del av utviklingsarbeidet.

    Om du kikker på https://www.elektronikkbransjen.no/raeder-verksted/nye-kvalifikasjonskrav/162672, ser du at juristene der selv skriver at "Det er knapt mulig å gi en fullstendig oversikt over hvilke regler som gjelder for elektriske produkter. Faktum er at det selv for jurister kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av lover og regler." Da har man valget mellom å forsøke å lese seg opp på reglene (som jeg vil tro er nok til å miste interessen for idéen) eller se en annen vei og tenke at "bedre med tilgivelse enn tillatelse".

    Om du kikker i HMS-databladet for rødsprit (https://www.optimera.no/globalassets/importedresources/2/pdf/26860528-hms.pdf) og i lovdata (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-12-06-1357/KAPITTEL_2#KAPITTEL_2) ser du at dersom virksomheten oppbevarer eller benytter rødsprit, så skal det foreligge et stoffkartotek samt at alle skal ha tilstrekkelig opplæring. Det gis ikke unntak for firma uten ansatte. https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/forskrift-om-utforelse-av-arbeid/

    Dess mer man leser, dess mer dukker det opp av regler som man (i teorien) skal ha kontroll på før man åpner korken på nevnte rødspritflaske.

    • Liker 6
  4. Det trekkes frem både tilgang på risikovillig kapital og "mangel på nød" som mulige forklaringer. Disse faktorene er åpenbart med å spille en stor rolle når det er snakk om sikker jobb på den ene siden, og usikker gründertilværelse på den andre.

    I tillegg tror jeg mange potensielle gründere (jeg hater virkelig det ordet, det oppleves så vulgært) mister motivasjonen alt tidlig i oppfinnerprosessen. Vi har strenge regler for hva menigmann får lov til, og det er vanskelig å få tak i materiell til prototyping og eksperimentering. Resten av EU har også strenge regler for hva man for lov til, men det virker som at både innbyggere og ordensmakt har et litt mer "veiledende" forhold til reglene der.

    Kjemikalier, stål, aluminium, elektronikk- og mekanikkomponenter er vanskelig (og/eller ulogisk dyrt) å få tak i her, og mange leverandører selger heller ikke til privatpersoner. Starter man så et firma for å forbigå denne leveransenekten, blir man bare møtt med en overveldende papirmølle for å kunne vise til at en har alle sertifikater på stell før man får registrere seg som kunde. Mange av sertifikatene og godkjenningene må man antakelig også regelrett lyve for å kunne få, der det f.eks. kreves at minst 2 ansatte kjenner rutine XX for situasjon YY og det kun er én eneste ansatt (i firmaet som er opprettet kun for å få lov å kjøpe materiell). Så sitter man der med en idé, og mulighetene for å faktisk lage en prototype for å sjekke om det er liv laga er å a) gå gjennom en uendelig papirmølle, b) bryte noen lover og/eller c) selge idéen til et større (gjerne utenlandsk) firma. På dette punktet tror jeg de fleste som har en aldri så brennende interesse for innovasjon og oppfinnelser er lei, og heller blir i sin trygge (og godt betalte) 8-4-jobb. Så blir idéen enten solgt, eller glemt, i en ellers travel hverdag.

    • Liker 8
    • Innsiktsfullt 1
  5. Xaphoon skrev (14 timer siden):

    Pickup med forhjulstrekk...

    Jada, den blir nok heeeelt sikkert populær i bedriftsmarkedet...

    Tror det er et mindretall av de som kjøper pickup nytt som kjøper den for terrengegenskapene. Om det er eneste elektriske pickup på det norske markedet tror jeg nok uansett at den blir veldig populær blant parkvesen, snekker/vaktmesterfirma etc. At bruktmarkedet for slike er dominert av terrengentusiaster er en helt annen ting.

    • Liker 3
  6. qualbeen skrev (11 minutter siden):

    Hvorfor så fiksert på pedaler, eller fravær av disse?

    Fordi det er et kriterium for at det skal klassifiseres som en "elsykkel", og ikke en annen kjøretøyklasse. Dette problematiseres lengre oppe i tråden, og mitt innlegg var et tilsvar på det. Mer informasjon på https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-pa-sykkel/tekniske-krav/ og https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Eie+og+vedlikeholde/elkjoretoy/sma-elektriske-kjoretoy. Ut fra krav i sistnevnte lenke er det rimelig uaktuelt å klasse dette som en elsparkesykkel med nåværende regler, og dermed blir det mest aktuelle "smutthullet" en form for pedalanordning. Eller alternativet å klasse det som moped/MC, som jeg hadde håpet på, da det passer bedre mitt potensielle bruk.

    Men det er klart, om vi kan forutsette allverdens ting om at "kanskje ditt og datt blablabla i fremtiden", så kan jeg også komme med at kanskje man i neste uke finner opp teleportering. I så tilfelle er denne greia (og alle andre transportmidler) ganske poengløse.

  7. De skriver "elsykkel", så jeg antar at de finner en finurlig måte å legge til pedaler el.l. slik at den blir nettop det. Alternativt, som nevnes, moped/lett MC, i det europeiske markedet. Er jo mange andre land der man kan kjøre moped nært sagt over alt (eller i hvert fall gjør det), så det vil jo være hensiktsmessig.

    Selv håper jeg imidlertid de går for en lett-MC variant, som Cake har gjort med de andre elmotorsyklene sine (moped+lett MC), slik at man kan kjøre strekk på motorvei etc. og får litt ekstra kraft. Vil tro mange kan kutte ut bilen helt om de har en slik.

  8. el_cash skrev (31 minutter siden):

    Så med BE er det ikke noe problem. 

    Nå skriver han jo faktisk ingenting om BE, men B eller B96. Der er kravet at summen av bilens og hengerens maksimale tillatte totalvekt ikke skal overstige henholdsvis 3500kg/4250kg. Det var denne grensen (3500kg) som i hvert fall jeg antok du henviste til i førsteinnlegget.

    • Liker 1
  9. mobile999 skrev (20 minutter siden):

    Det finnes vel ikke en Grand Cherokee som man lovlig kan kjøre med 2 tonns henger dersom man har B eller B96 førerkort!?!

    Det jeg også tenkte. Blir vanskelig for elbiler å konkurrere med fantasispecs som du skal lete leenge etter i en vanlig fossilbil.

    • Liker 1
  10. En teknisk mulig måte å lade et 800V batteri med 400V på, er å parallellkoble halvparten av cellene slik at batteripakken blir et 400V batteri. Så seriekobles det når lading er ferdig. Dette kan enkelt løses med noen gode reléer. Om man bruker denne metoden, er den i praksis tapsfri, men det er sikkert noen ulemper jeg ikke ser...

    • Liker 5
  11. https://www.politiet.no/globalassets/02-tjenester-admin/politiattest/kreve-politiattest-fornyet-vandelskontr/formal-til-soknad-om-politiattest.pdf 

    https://www.politiet.no/tjenester/politiattest/politiattest-sok-pa-nett/

    Kan jo søke til et annet formål som krever uttømmende attest, men som ikke krever bekreftelse, eks. "Luftfartstilsynets bakgrunnssjekk". Om det i ettertid kommer opp, så rant den muligheten ut i sanden...?

  12. Switch mode strømforsyning fungerer etter prinsippet at høye frekvenser krever fysisk mindre trafoer for å transformere samme mengde energi. 

    Kombinert med klasse D forsterkerleddet som bruker mye mindre energi enn klasse A, og en del mindre energi enn klasse AB, så kan du ha knøttsmå strømforsyninger og få forholdsvis stor lyd.

    Klasse D forsterkerleddet fungerer i prinsippet som en pulsviddemodulator, og i sum ender du opp med at en stor mengde effekt når høyttalere og forholdsvis lite disiperes i selve forsterkeren.

    Selvsagt overforenklet forklaring.

  13. krikkert skrev (På 30.9.2020 den 8.46):

    For øvrig: Nei, det er ikke slik at "hvis det ikke foreligger noe som helst skriftlig" så har noen gitt deg tingene sine. Trusler om salg av ting som ikke er dine er straffbart. 

    Ja, her må jeg bare legge meg flat. Det var flåsete og meningen min kom ikke helt klart frem. 

    Tenkte ikke som en en trussel, men kunne skrevet noe sånn som at "dersom du ikke svarer med erkjennelse om at det faktisk foreligger et leieforhold vil det (etter en tid) fra vår side tolkes som at gjenstandene er hensatt her på min eiendom". Da tvinger du i hvert fall frem et avklarende svar på hva "greia" dere har er, og avhengig av svaret så blir det kanskje lettere å ta saken videre.

  14. Altså.. Om det ikke foreligger noe som helst skriftlig (og vi ser bort fra muntlige avtaler som jo ikke er noe særlig enkle å bevise), så er det bare han som har gitt tingene sine til deg. Da er det jo bare å selge dem (evt. true om det). Tror du sliter med å få inn igjen leien...

    Edit: Dette var litt flåsete, mente egentlig bare at du kan prøve å spørre ham om han leier eller har bare har satt tingene sine der, og kanskje på den måten få provosert frem en anerkjennelse av et faktisk leieforhold. Du må ikke true med å selge tingene, men få ham til å skjønne at han faktisk må ta litt ansvar for de.

  15. Black-March skrev (6 timer siden):

    Den tredje naboen min har derimot kommet på døren til meg flere ganger og klager over lyd når jeg driver på med helt vanlige aktiviteter som feks pisse i toalettet og trekke ned etter meg nattestid. Eller å se på tv med lavt volum.

    Kan være flere grunner til at naboen din plages med dette og ikke dere andre. Vannet skal jo gå et sted, og lyden kan like gjerne komme fra rørene. Dersom det er strukturbåren lyd kan det fint være verre hos han enn hos deg (når han flusher etc.). F.eks. må typen rør, avstand til veggplater, plassering av bend, type bend etc. velges mht. lyd, og det hender rett som det er at én av boenhetene får en litt annen løsning fordi utførende fikk en god idé, eller måtte løse en utfordring der og da.

  16. Om bygget er fra 2016 og prosjektert etter Tek10, skal etter husken lydforholdene tilfredsstille:

    • Luftlydisolasjon minst R'w=55dB
    • Trinnlydnivå maks L'n,w=53dB

    Sistnevnte måles med et apparat som "tramper" med standardiserte lodd, slik at nivået skal være uavhengig av hvem som måler etc. De fleste større rådgivende ingeniører gjennomfører slike målinger. Søk etter akustiker/rådgivende ingeniør akustikk på google. Det er også de som må avklare nøyaktig hvilke grenser som gjelder for ditt bygg, ut fra når det ble bygget. Anbefaler deg uansett å etterspørre dokumentasjon på prosjektering og evt. lydprosjektering (om det eksisterer) for bygget. Da har du trolig spart noen lapper ift. om de du evt hyrer skal måtte lete etter dokumentasjon i ettertid.

    Men nå må du også huske at du ikke har reklamasjonsrett for evig mot utbygger. Noen andre som vet hva reklamasjonstiden er på bolig?

    • Liker 2
  17. Tviler på du har en sak mot selger, men kanskje du har en sak mot utbygger? Da må du i tilfelle få det dokumentert vha. en måling. Dette koster nok 10-20.000,- avhengig av hvem som gjør det, men blir ofte dekket av utbygger dersom resultatet er for dårlig. Det kan også hende utbygger har dokumentasjon på at slik måling er gjort, som du muligens får om du spør pent.

    Det gjøres stadig feil i utførelse, ofte mht. trinnlyd. Du må også regne med å høre naboene dine. Dersom et boligbygg er bygget "akkurat godt nok" iht. dagens byggeforskrifter må du regne med å:

    • Høre trinnlyd svakt
    • Så vidt høre radio/tv som står på på "normalt volum"

     

    Så noen tips til deg:

    • Se om du kan sette sengen slik at hodeenden ikke er helt inntil skilleveggen
    • Prøv å guffe opp ventilasjonen et hakk for å se om det maskerer lyden fra naboene.
    • Puter, tepper, tunge gardiner, polstrede møbler etc. er med på å redusere klangen i rommet, og dermed indirekte reduserer lydnivået tilsvarende.
    • Prøv å allier deg med naboen, da kan dere sammen teste ut hvor lyden kommer fra. Dersom det er trinnlyd sidelengs eller luftlyd (lyd fra et rom til et annet, f.eks. tale/tv/radio etc.), tipper jeg at naboen også er plaget.
    • Til slutt, så finnes det tiltak som kan gjøres, og prisen varierer fra lite til mye. Om du er handy, trenger det ikke bli veldig dyrt, men det avhenger av hva som er problemet.
  18. https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Kjop+og+salg/Kjøretøyopplysninger/SMS+tjeneste

    Statens vegvesen tilbyr kjøretøyopplysninger via SMS.

    Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringssnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om, og send meldingen til telefonnummer 2282. Du vil etter kort tid motta informasjon om hvem som eier kjøretøyet.

    Prisen for tjenesten er 3 kroner per mottatt melding. Teleoperatøren kan i tillegg ta betalt for å sende deg SMS-en. Ta kontakt med din teleoperatør for mer informasjon.

  19. Vi hadde en lignende opplevelse på Nabobil. Utleier fant masse riper, noe som ikke er så rart på en 11 år gammel bil. Ikke misforstå, dette var en veldig pent holdt bil, men med bruksmerker som du (nesten) kan fjerne ved å bone bilen. Problemet var da at siden bilen faktisk hadde "hundrevis" av små riper, striper og merker, så hadde vi nøyd oss med å ta oversiktsbilder. I tillegg var det vinter og ettermiddag, så det var ganske mørkt når vi tok over bilen, og bildene er deretter. Så mistenker jeg også at utleier hadde bonet bilen når vi fikk den.

    Etter 2 mnd leieforhold fikk utleier igjen bilen, nyvasket, og da fant han masse riper og merker. Bonevoksen hadde nok blitt litt vasket bort. Heldigvis hadde vi tatt noen feriebilder på dag to av leieforholdet med et godt speilreflekskamera i dagslys, og der klarte vi å se mange av ripene han klagde på. Vi gikk også over bildene av bilen som lå på utleieannonsen, og fant noen av merkene der. Til sammen klarte vi å tilbakevise ca. halvparten av stripene, og da tror jeg Nabobil fikk nok av utleiers taktikk. Svaret vi fikk ble enkelt og greit: "Denne saken er nå avsluttet fra Nabobils side", som i bunn og grunn betyr at utleier ikke fikk noe av oss, og ikke av Nabobil heller.

    Moralen i historien må være å ta så masse bilder at du nesten føler det er på grensen til dumt. Dersom det er for dårlige lysforhold der du tar over bilen, kjør til f.eks. en opplyst bensinstasjon og få tatt flere bilder som det første du gjør. Selv om bildene ikke er tatt ifm. overtagelsen, skal det mye til at du har laget masse skader i løpet av en halvtimes tid (ta gjerne også bilde av tripteller samtidig, så viser du at du f.eks. bare har kjørt 2km).

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...