Gå til innhold

William_S

Medlemmer
  • Innlegg

    3 456
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av William_S

  1. Matiasen skrev (På 20.4.2024 den 4:22 AM):

    Noen som vet om dem bruker opptaket fra video intervju fra i fjor til å vurdere om man må på utvidet intervju i år? 

    Det har dem ikke noe hjemmel til å gjøre, de skal slette alt av materiale etter opptaket er fullstendig ferdig.  PHS har vel ingen begrensinger på antall ganger man kan søke selv om man feiler tester (noen steder har det som feks Lokomotivførerskolen) så da skal de slette det. 

  2. Aleks90 skrev (16 minutter siden):

    Takk for godt svar, dette ga mening! 
     

    Har sett over fagene mine nå, og hva som kreves, og her i Norge er det hvert fall Kjemi 1-2 og fysikk 1 + R1. 
     

    Blir og få 6 på alle fagene, og jobbe meg ihjel med realfag, så klarer jeg det forhåpentligvis til slutt! 
     

     

    Uansett så ville jeg i fellesfag matematikk tatt 1P fremfor 1T (lettere å få 6er). PÅ den annen side kan jo R1 bli tyngre om man ikke har 1T i bunn. Andre "gratis" 6ere der ute finnes i feks historie og samfunnsfag. Norsk hovedmål og sidemål skriftlig er ofte bingo, det samme med engelsk. Naturfag er dritenkelt sammenlignet med fysikk og kjemi igjem. Hovedproblemet med naturfag er egentlig omfanget av pensum som har litt elementer fra kjemi, litt elemeneter fra fysikk og litt elementer fra biologi, dog på et enkelt nivå. 

    Skal du ta sidemål bør du lære deg grammatikken på nynorsk veldig godt og slå opp om man er usikker. Word sin stavekontroll er ikke alltid like stø på nynorsken (selv om det har blitt  veldig mye bedre i nyere tid). 

    Siden du er såpass gammel og har mange år med arbeidserfaring så går du inn under 23/5 regelen (minst 23 år og minimum 5 års arbeidserfaring, utdanning og lignende) som gjør at antall fellesfag blir færre å tenke på (en trenger feks ikke å ta opp kroppsøving). 

    https://sonans.no/blogg/5-spoersmaal-23-5-regelen

    • Liker 1
  3. Aleks90 skrev (6 minutter siden):

    Kanskje jeg har formulert feil, men som du ser på UiO, så er poenggrense for medisin 70.1 på det laveste. 
     

    Det er for øvrig med både alderspoeng og andre tillegg. 

    jeg har rett over 5 i snitt uten tilleggspoeng, og med disse som er 6 alderspoeng og 2 fra militærtjeneste, så ligger jeg i ordinær kvote på rundt 5.8, med mindre jeg har tenkt feil. 
     

    Det jeg mente med 70.1 i ordinær kvote er jo at de har en del tilleggsfag ved siden av, som gjør det veldig vanskelig å konkurrere mot, men etter mye frem og tilbake, så har jeg uansett landet på at jeg skal ta opp fag, og bedre snittet mitt samt ta opp noen ekstra fag som gir meg ytterligere poeng. 
     

    Det vil koste meg enda 1 år, men jeg tenker at det er verdt det, når det vil koste meg langt over en halv mill å studere i utlandet, samt ikke like enkelt å ha en relevant jobb ved siden av, mens her så er det betydelig enklere. 
     

    Så har bestemt meg for Norge, og bruke et år ekstra for å øke snittet slik at jeg kommer inn, det vil gjøre studietiden betydelig bedre, og mindre komplisert i forhold til støttenettverk osv. 

    Nåværende opptaksordning vil nå eksistere i år iallefall og muligens et par år til for å sikre en smidigere overgang mtp de som har startet på vgs. 

    Du har regnet feil hva gjelder alderspoeng - du har 8 alderspoeng. Hva gjelder realfag må du ha disse for å komme inn R1, fysikk 1, kjemi (1+2) gir alle 1/2 poeng hver så her får du 2 poeng. Men her kan det være mer å hente på realfagspoeng så å ta biologi vil sånn sett ikke være så veldig dumt (men det er greit å oppnå toppkarakter på det). Man kan maks få 4 realfagspoeng etter nåværende ordning. Men jeg ville ikke slitt meg gjennom R2 eller fysikk 2 (som begge gir 1 realfagspoeng hver) bare for å oppnå det ( med mindre du ikke har en spesialinteresse for differensiallikninger osv eller er veldig god på denne typen matematikk). 

    Uansett av de realfagene man MÅ ha for å kunne søke medisin i Norge så er nok R1 det vanskeligste, muligens etterfulgt av kjemi 2, deretter fysikk 1 og kjemi 1.  Kjemi 1 og 2 og fysikk 1 har uansett langt mindre komplisert matematikk enn R1 og fysikk 1 /kjemi 1er bare en muntlig-praktisk eksamen. Du blir ikke bedt om å regne ut de mest kompliserte tingene på stående fot der. Organisk kjemi har ikke så mye matematikk i seg (på kjemi 1 og 2 nivå), men det er en del regler for navnesetting osv som er kunsten å kunne der. Den uorganiske kjemien har en del regning, men det er overkommelig for det aller meste. Det som er kjekt å vite er at du selv på muntlig eksamen i kjemi og fysikk kan bruke formelsamlingen og særlig i kjemi er den ganske essensiell (feks en del verdier for syrekonstanter). 

     

     

     

    • Innsiktsfullt 1
  4. DukeNukem3d skrev (2 minutter siden):

    I Rødt er det vel litt mer blandet. Steigan-delen er imot hjelp og ser helst at Putin vinner krigen, så har man den mer oppegående delen som er for hjelp. I starten helst uten å sende våpen dog..

    Ja Steigan delen i Rødt er jo noe for seg selv. Men de er en ganske liten (men høylytt) gruppe. Tror de irriterer partiledelsen ganske mye. Men verken Rødt eller SV er noe særlig fan av verken Russland eller Kina. Se SVs standpunkt om Kina her 
    https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/opyAea/norge-boer-si-opp-normaliseringsavtalen-med-kina

  5. torbjornen skrev (På 14.2.2024 den 12:49 PM):

    Meiner du at det er vanleg at norske toppidrettsutøvarar dopar seg og kjem unna med det?

    Når det gjeld ein del av det andre du kritiserer har det ikkje noko med juks å gjere, men at nokre av ulike årsaker er betre stilt enn andre.

    Og der finst det ikkje juksemakarar eller folk som ynskjer å mjøle si eiga kake meiner du? Som eksempel kan ein nemne simpelt tjuveri av solbriller.

    Ein risikerer dessutan at enno fleire bedrifter blir lagt ned eller kjøpt av utlendingar, samt at enno fleire nordmenn flyttar til Sveits. Mange av dei som har flytta til Sveits har ikkje noko imot å betale skatt, men dei er ikkje fornøgde med innretninga. Verdien av bedrifter er ikkje nødvendigvis i samsvar med inntektene frå år til år, og i verste fall må eigarane selje aksjar for å kunne betale formuesskatten.

    Ein kan difor argumentere for at folk bør stemme på Høgre. Fleire rikingar vil då bli verande i Norge og betale skatt, og det vil bli fleire arbeidsplassar og bedrifter på norske hender. Sidan heile kaka blir større blir det også meir å fordele. Stoltenberg hadde i si tid eit fornuftig slagord: Ein må skape for å kunne dele. Arbeidarpartiet hadde tidlegare ein politikk der ein både tok omsyn til næringslivet og til ei god sosial fordeling.

    Når det gjeld partia på ytre venstre (Raudt og SV) er dette parti som er motstandarar av NATO og hjelp til Ukraina, og som i praksis støttar opp om diktatorar og land som truar verdensfreden. Dette er svært farleg i ei tid der Russland og Kina ynskjer å leggje under seg naboland eller utvide makta si på bekostning av demokratiske land. Dette skjer samstundes som det er politisk krise i USA og støtta til Ukraina og NATO vaklar. Dette er åleine god nok grunn til ikkje å stemme på Raudt eller SV.

    At SV og Rødt er i mot hjelp til Ukraina er en stor løgn. Ja det er ikke bare en stor løgn men en direkte grov løgn.  Påstanden din er direkte feil. SV har også moderert standpunktet til NATO ganske kraftig og jobber ikke lenger for en utmelding. 

    • Innsiktsfullt 1
  6. Kajac skrev (20 timer siden):

    Nei nei, jeg snakker om vanlige konsulenter i vanlige konsulentselskap. De færreste IT-arbeidere er selvstendige konsulenter. 

    Og godt er egentlig det for å si det sånn (men er vel ikke så stor forskjell om man er ansatt i eget AS da - forskjellen er vel størst om man fakturerer via ENK)

  7. n0m0r3mrn1c3guy skrev (11 minutter siden):

    Ja det hadde vel vært det beste, men IT-selskaper i dag, er jo mer gira på hvor mange år man gikk på høyskole / universitet enn hvor lang erfaring man har. 
    Og lønnsamtaler er det egentlig ikke noe som heter. 
    Er man heldig, så får man en pott, som til vanlig tilsier realønnsnedgang. 

    Jeg kan se grunnen til akkurat dette, det er egentlig litt mer bak det å mestre et studieløp enn å teknisk sett være en flink programmerer. Og selskapene har nok blitt noe mer restriktive hva angår dette i senere tid. 

  8. Feiermannen skrev (1 time siden):

    Hei! 
     

    Spørsmål om yrkespsykologisktesten. 
    Ser at noen sier det står noe om det i denne tråden, men finner ingenting. 
     

    Noen som kan fortelle meg litt hva denne går ut på og hva man bør øve seg på for å være best mulig forberedt 😄

    IQ tester sånn figurer og sånne ting kan være nyttige å øve på. 

  9. Beste muligheten er tilkallingsvikar i skole, barnehage og helse. Sjansen er større om du studerer noe relatert til det. Særlig helsevesenet skriker etter folk og selv om man ikke studerer noe innenfor helse er det  mulig å få seg en assistentstilling på et sykehjem. Oslo kommune som arbeidsgiver betaler egentlig ganske greit.  Man kan fint kontakte skoler, barnehager og sykehjem direkte da tilkallingsstillinger ikke nødvendigvis lyses ut.  Men er klart at disse tingene kan være ganske så slitsomt så man er forberedt på det. 

    Samtidig kan denne type jobber også være ganske fine på mange måter.  Særlig på et sykehjem kan man utgjøre en forskjell for Gunnar (97) som kanskje forble alene hele livet og det er ganske viktig å huske på også og jeg mener oppriktig at mange har godt av å jobbe på sykehjem en periode for å se og lære et og annet.  

    • Liker 1
  10. Salvesen. skrev (3 timer siden):

    En må ikke glemme at vi er i en 'perfekt storm' for å renske opp litt. Folk ansatte som de var galne under covid, og lønningene ble presset. Nå er det 'dårlige tider' og en har en unnskyldning for å si opp folk. Da rensker en ekstra godt og gjør seg klar til en ny runde når oppturen kommer. Det er slik oljeindustrien har holdt på i alle år, rensker når de kan og ansetter som galne når det går bra. 

    Tja vel over natten 12-13 mars 2020 ble det jo en ledighet på 10% nesten. Men er jo klart at presset i arbeidsmarkedet økte utover 2021. 

  11. Gjest b43ae...15d skrev (13 minutter siden):

    Stillingstittel: Platform engineer

    Sektor: Offentlig

    Erfaring: 2,5 år

    Sertifiseringer: 0

    Arbeidsoppgaver: Sky, terraform, kubernetes drift og operator utvikling, div utvikling i go og java, oppsett og drift av monitorering

    Alder: 32

    Utdanning: Bachelor i data

    Goder: ingen

    Lønn: 700k

    Sted: østlandet en plass

     

    Synes jeg har ganske bra lønn, men har ganske god og ettertraktet erfaring/kunnskap i Azure infrastruktur og iam. Har noen konsulentselskap som snuser på meg nå, men er det virkelig noe særlig å hente på lønn mtp erfaring?

    Anonymous poster hash: b43ae...15d

    Den største fordelen med offentlige er at arbeidsplassen er høvelig trygg. Jeg vil nok tro du kan hente noe mer i lønn, men ikke sånn veldig mye slik dagens marked er. Glem ikke at det også er mulig å forhandle om lønn i det offentlige også (det er noe mange glemmer og en del folk tror er umulig) 

  12. Uv Ismann skrev (På 17.12.2023 den 10.54):

    Om man starter studiene nå, så er det arbeidsmarkedet om 3-5 år som teller, ikke hvordan det er nå. Ville ikke bekymret meg for det.

    "Grunnmur" nevnes over her - vær bevisst på det, bruk studietida til å lære noe grunnleggende skikkelig bra i stedet for å løpe etter "framework of the month". Det er mange om beinet som kan slenge sammen noe kode, men om man har en eller annen dybdekunnskap i tillegg kan man skille seg ut. Et eksempel som ligger mitt hjerte nær; det er fascinerende hvor mange profesjonelle utviklere som ikke har lært hvordan internett fungerer under panseret og ender opp med veldig ineffektive løsninger.

    Det er sant. Du kan være drevende god i koding, men ikke skjønne hvordan TCP/IP Stacken fungerer . Hovedgreia her er vel at mange tror ting bare skjer automatisk (og i en del tilfeller stemmer det jo), men som du sier så kan man ende opp med ineffektive løsninger. 

  13. Gaea skrev (18 timer siden):

    Nei, avhukingsboksen var ikke grået ut. Men fristen for å signere lønnslinjer gikk ut på fredag. Kunne signere alle lønnslinjer ut november. Nå etter fredag kunne jeg signere de lønnslinjene i desember. 

    Er per nå ikke fast ansatt, er ansatt på 0% kontrakt (tilkalling) så også min lønn kommer etterskuddsvis. Jobber 40-50% i praksis. Litt uheldig overgang når man er på AAP samtidig, fordi man blir trukket fortløpende i AAP og lønn utbetalt en måned etter :p Får jo det jeg skal ha på lang sikt, men alt for lite i venteperioden. 

    Så bra det ordna seg. MinGat er (som omtrent alt annet fra Visma) litt dust til tider. Kjenner en som jobber som lærer, det er ingen som oppriktig liker Visma InSchool feks. Jeg synes nå MinGat fungerer greit, har hørt at Gat (som er selve admingrensesnittet) er litt mer kronglete å jobbe med. 

  14. Er den avhukingsboksen du skal signere grået ut eller lignende? Du skal normalt sett kunne signere uansett. Om du ikke får til å signere det ville jeg hørt med nærmeste leder som sikkert kan ta det videre om det er behov for det. Da jeg jobbet for virksomhet som brukte MinGat kunne jeg signere vakter en måned frem i tid.  Og til @leticia om man kun har 0% stilling og ekstravakter kommer all lønn etterskuddvis. 

  15. Dette høres klisjeaktig ut, men regelverket for NAV er som det er og er politisk bestemt fra Stortinget og Regjeringen sin side. Uansett så er markedet for IKT utdannede noe trangere nå enn det var bare for et års tid siden. Det er ofte sånn at en del prosjekter blir lagt på is/utsatt når bedrifter må prioritere knallhardt. Da holder kanskje den utdaterte nettsiden litt til, man trenger kanskje ikke å lage en ny app  akkurat nå  osv. Uansett - igjen litt flere klisjeer - har du noe prosjekter å vise til på siden? Vis det frem. Er det noe du har laget i studietiden som du er spesielt stolt av? Vis det frem. Noe annen kunnskap som kan være til nytte? Vis det frem. Man søker jo ofte mer etter folk som kan litt av flere ting og (fullstack) og dette kan også være nyttig å tilegne seg. Uansett IT bransjen er faktisk ganske konjukturutsatt den og i likhet med byggebransjen. Og i noen tilfeller kan det også være lurt å søke seg til lavere stillinger feks noe support greier eller noe sånn. Mange som begynner der. 

    • Innsiktsfullt 1
  16. Iki skrev (36 minutter siden):

    Føler ikke det er noe poeng å diskutere dette med deg lengre.

    Du har vært på din side siden starten av pandemien.

    På ene siden har man informerte og oppegående personer som leser kilder samt diskuterer sak, på den andre siden har man teoretikerne som roper "stråmann" og "personangrep" straks noen sier mot dem...

    For noe tull. Alle som har fulgt @Morromann her vet at han var for strengere tiltak enn de aller fleste den gangen. Jeg hadde selv en masse diskusjoner med ham da og mente han var en smule overhysterisk. At han senere har endret synspunkt benekter ikke det faktum. 

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 2
  17. Morromann skrev (8 timer siden):

    Vel, hvis det VIRKELIG dukker opp et nytt pandemisk virus fra KINA(av alle steder)bare 4 år etter forrige gang, og når man vet at store pandemier er sjeldne og skjer rundt hvert hundrede år så er jeg overbevist om at det er snakk om en lablekkasje og at det er bevisst(jeg er forøvrig nå 100% overbevist om at coronaviruset kom fra Wuhan-laboratoriet og ikke fra en flaggermussuppe). Kina er tross alt en gedigen løgnfabrikk som klarte å skape frykt og panikk i en hel verden basert på fake news om folk som falt døde om i gatene og store sykehus bygd i løpet av timer(åpenbart propagandabløff med store tomme skall av noen bygninger). Og noen ny runde med samme opplegg som sist her hjemme, med nedstenginger vil DENNE GANGEN knekke norsk økonomi en gang for alle; i en dyrtid med superinflasjon, megarenter, høy kronekurs, svindyr strøm og bufferkontoer brukt opp.

    På den annen side liker media å blåse opp ting med frykt og redsel og NRK er desverre ikke lenger det unntaket det en gang var. Kina hadde jo zero-covid og nedstenginger i nesten 3 år som først tok slutt for bare et år siden så det kan jo være at de nå får oppleve en gigantisk oppygging av immunitetsgjeld, noe som også indikeres i artikkelen. Det står jo at det er hoovedsaklig i Nord-Kina, hvor de har kalde vintre der som her som er høysesong for virussmitte, så da opplever de i så fall den første vinteren uten lockdowns på snart 4 år og da er det ikke rart om alle mulige virus som alltid har vært der men som ble undertrykt i årevis nå gjør sitt største comeback noensinne. Men isåfall er det Kinas problem alene og ikke vårt.

     

    Den totalt mislykkede og Kina-inspirerte modellen med "lockdown" bør aldri mer tas i bruk som noen modell for virusbekjempelse. Norge hadde en pandemiplan som ble kastet overbord over natta i mars 2020 til fordel for lockdown-modellen. Den opprinnelige planen som ikke inneholder noe om nedstenging av samfunnet eller to meter mellom alle mennesker bør det børstes støv av til en eventuell ny runde. Samt skroting av foretaksmodellen i helsevesenet.

    Husker jo Gunnhild Nyborg, Bjørg Marit Andersen et al som forfektet zero covid. Hver minste gjenåpning var idiotisk for den menigheten der.

    • Liker 3
  18. Ja det er noe annet nå enn det man jobba dag, kveld og helg ja for å få dette til. Tror det er egentlig nokså få ansatte igjen der nå. Jeg trodde i grunn at det egentlig var mest et tidsspørsmål før dette siste vaksinesenteret ble nedlagt allerede i fjor sommer. Lurer på hva som skjer når de gjenværende ansatte kanskje bikker kravet til å få fast kontrakt etter lovverket, nå er jeg ikke så oppdatert så mye på dette etter i fjor men jeg vet at det gikk i forlengelser og forlengelser av midlertidige kontrakter hos flere av mine tidligere kolleger. De som var med siden begynnelsen altså januar 2021 vil jo bikke kravet ganske snart om fast ansettelse etter tre år.

  19. arne22 skrev (33 minutter siden):

    Interessant. Har du noen konkrete erfaringer/anbefalinger fra nyere tid?

    Har vært i noen av disse landene - Polen og Romania og jeg ville vel også lagt til Bulgaria og Portugal som billige land, men det er lenge siden jeg var i alle disse landene. Kaukasus har jeg aldri prøvd.

    Er det noen som har nyere reiseerfaringer og som har helt konkrete forslag, dvs land, by, hotell, osv?

    Når det gjelder en del land i Syd Øst Asia, så er det jo slik at man har utviklet en turistindustri, slik at det første man stæter på der er "høye priser". Bak fasaden så finner man de prisene som de lokale benytter seg av. Når man for eksempel skal ta toget fra Hong Kong lufthavn til sentrum, så kan man gå rett fram og på toget og da koster det litt over 200 kr for noen minutter. Går man trappa ned til høyre, så kan man ta bussen som koster 20 kroner og som kanskje bruker 10 minutter lengere tid, men som kanskje kjører deg mer eller mindre til døra.

    Njaa veel jeg har prøvd både flytoget i Hong Kong og bussen... Bussen tar mildt sagt lang tid, mye trafikk kan det være i den byen! 

    Kan varmt anbefale Armenia , det er skikkelig fint. Jeg var der i 2016 i Yerevan . Vennlige folk og billig.

    Ellers var jeg i byen Oradea rett over den ungarsk-rumenske grensa i fjor like etter at covid restriksjonene ble opphevet. Tok toget fra Budapest. Litt gøy med grensekontroll da Romania ikke er med i  Schengen. Her møter du garantert ikke naboen for å si det sånn. Kosta vel ikke mer enn ca 200 NOK den togbilletten en vei . Tar man et morgenfly fra Oslo til Budapest så rekker man fint å være i Oradea litt sent på kvelden, man får da noen timer i Budapest før man setter seg på toget. 

  20. Tja rimelige steder ja. Polen og lignende er fortsatt ganske ok valuta for pengene selv om det ikke er like grisebillig som det var før i tiden. Albania er også ganske billig, samme med Romania også forsåvidt. Ellers så kan en fortsatt få valuta for pengene i Kina og lignende, men her har flyprisene økt en del etter Ukraina-krigen pga ja koster mer å fly utenfor Russland. Ellers er vel også kaukasus grisebillig (Armena,Georgia og lignende) 

×
×
  • Opprett ny...