Gå til innhold

Tobias Abrahamsen

Medlemmer
  • Innlegg

    745
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tobias Abrahamsen

  1. De siste dagene har jeg søtnet cappucinoen min med stevia. Noen andre som har prøvd?

    Jeg har landet på rundt seks dråper.

    Det 10 år siden jeg brygget så bitter kaffe at jeg måtte bruke søtningsmiddel for å nyte den! Melken i cappuccino'n er full av "melkesukker," om det ikke holder så er det noe galt med kaffen eller bryggingen.

     

    Slik tenker jeg - du må gjerne drikke bitter kaffe og tilsette søtning :tease:

    • Liker 1
  2. Noen som har smakt den såkalte "Black Coffee"? Vistnok inspirert av black metal ånden sto det. Var jo morsomt så jeg tenkte jeg måtte prøve den.

    Selve kaffen er ikke noe black metal, men det er et disignkonsept som kom til når Solberg & Hansen fornyet sin firmadisign.

     

    Kaffen er faktisk en supersøt bærtørket brasilianer!

     

    Jeg har lenge hatt misstanke til S/H, men med denne kaffen er de ærlige og skriver på etiketten at kaffen er "made in hell" (He-he!)

     

    Personlig synes jeg at kaffen er meget god!

  3. Hvorfor finnes det ikke mikrobrennerier i Trondheim?

    Personlig har jeg utrolig stor respekt for brenner-yrket. Førs skal det letes jorden rundt etter den beste kaffen, og så skal det fraktes oppbevares og for ikke å snakke om brennes. Brenningen kan totalt ødelegge en god kaffe. Bare noen grader for mye her og noen sekunder for lite der, og kaffen endrer totalt karrakter.

     

    Jeg respekterer de som vil ha en 2 kg brenner i butikken sin forde de er interesert og vil lære alt om kaffe. Faren er bare den at de mangler kunnskap, miljø og ærfaring, dermed blir kundene "prøvekaniner" for dårlig kaffe. Slike mikrobrennerier kan gjøre bransjen en bjørnetjeneste! Det smarteste synes jeg er å slutte opp om de brenneriene som vi har.

     

     

    Som tidligere nevnt så er ikke markedet for spesialkaffe kjempestort i Norge og den beste kaffen koster mye i innkjøp. Jeg skulle like å se en "bakgårdsbrenner" som blar opp med 280 000 kr for et enkelt parti med kaffe? Det var det som KAFFA gjorde denne uken når de kjøpte hele partiet som kom på 2. plass i COE i El Salvador! Det er ganske svære greier og hadde markedet vært spredd på en haugevis med super-små brennerier hadde ingen hatt økonomiske muskler til å ta slik kaffe til lille Norge.

     

    Nei, slutt opp om de microbrenneriene vi har! Det gir størst mulighet for å sikre fantastisk kaffe også for fremtiden ...

    • Liker 1
  4. Gode plasser å kjøpe kaffe i Trondheim? Så langt har jeg notert Dromedar Kaffebar og Te- og Kaffehuset. Den ferskeste kaffen finner man vel på Te- og Kaffehuset, da det hender ofte at de har kaffe inne som ble brent og pakket for maks en uke siden. Dromedar har bedre utvalg dog.

    Jeg kjenner ikke Te og Kaffehuset, men Dromedar har vært meget aktive i NM i mange år og kan kaffe!

  5. En lungo er en espresso brygget med litt mer vann enn vanlig, mens en americano er en espresso som er brygget med vanlig mengde vann, men tilsatt mer vann etter bryggingen.

    Og forskjellen er?

    Fordi lungo har hatt lengre kontakttid med vann blir den overekstrahert og smaker derfor bittert.

     

     

    BTW: Americano kan bli en god drikk om espresso'n er fantastisk! Espressobrygging er den vanskeligste måten å lage kaffe og feilene, men også de gode smakene kommer bedre frem med mer vann ...

  6. Men spesielt rart er at billigmerker som Simar kommer på banen med Kenyansk kaffe, og selger halvkiloen til 60 kroner, når det nettopp er Kenyansk kaffe som Wendelboe hevder har steget drastisk i pris.

    Råvareprisene på verdens kaffebørser er offentlige, og du skai ha gjort ganske mye for å ikke få med deg at disse har steget ganske bra de site par årene (google?).

     

    Selvfølgelig kan Simar selge kaffe fra Kenya for 60 kr, og det virker som om prosjektet er en fin ting. Men hvor mye har de betalt? Jeg finner ikke svar på dette noe sted. Hvem har produsert kaffen? Det finner jeg heller ikke svar på, og da er det heller ikke sporbart slik at det kan verifiseres eller motsatt. Hvor gammel er kaffen? Er den fra en innhøstning før prisoppgangen?

     

    Jeg kan ikke skjønne at Simar skulle være et billigmerke? Hva jeg får ut av de begrensede nettsidene kan jeg ikke forstå annet enn at de ønsker å stå for etisk handel, ikke utbytting/billighandel. Jeg har heller ikke funnet svar på spørsmålene ovenfor, men jeg kan ha vært litt kjapp.

     

    :hmm:

  7. Det jeg syns er teit er at sånne kaffenerder som han, og deg (?) syns det bare er fint at prisene stiger. De tenker "åh nå blir han hyggelige bonden rikere".

    Ja-ha? Det finnes også de som blir glade over å se 250 gr. kaffe til 10 kr. Det er ofte gjerrige folk fra verdens beste land som liker å tenke på at de som har produsert nytelsesmiddelet (kaffe) ikke har penger til å skjøpe verken sko eller blyanter slik at barna deres kan gå på skolen ...

    • Liker 5
  8. Nå vet jeg ikke helt hva som eventuelt kan bli neste steg oppover på stigen. Ser for meg at det på en eller annen måte må kostbare investeringer (og lang opplæringstid) til for å kunne overgå dette. :)

     

    Jeg regner med at du har skaffet en skikkelig kvern (altså ikke en opp-ned gresklipper)? Foruten kunnskap, er det ikke noe som kan løfte kaffeopplevelsen som en skikkelig kvern!

  9. Ellers selger Stockfleths på Sandvika Storsenter sjokolade fra Michel Cluizel nå, kjøpte nettopp et par plater til 49 kr/stk (Mangaro og Mangaro Lait), de virket veldig ferske og fine. De står framme i "varmen", men de hadde ikke tatt skade av det ennå i alle fall.

    Solberg & Hansen er norges største "spesialkaffebrenneri" og leverer blant annet til Stockfelths. S/H har blitt forhandler av Michel Cluzel og deres produkter er nå tilgjengelig i svært mange av kaffebarene omkring i landet!

     

    Under Kaffe-NM for noen uker siden var det også mange spennende foredrag. En danske som både driver innport av Valrhona og eget kaffebrenneri holdt foredrag og smaking av forskjellig sjokolade til forskjellig kaffe. Vi hadde singel origion kaffe fra både Kenya og Indonesia. En av mine favoritter hos Valrhona har vært Manjari pga. dens syrlige fruktighet. Jeg tenkte at kaffe fra Kenya som også er frisk å fruktig kunne passe sammen, men de koliderte i munnen. Derimot ble indonesisk kaffe og Guanaja en suksess! Disse to løftet hverandre slik at det ble en fest av komplekse opplevelser i munnen! I det hele var det superspennende å smake hvordan forskjellige kaffer smakte sammen med sjokolade fra forskjellige steder, brenningsgrader og av forskjellige sorter sjokoladebønner.

    • Liker 1
  10. oppgrader Galaxy Tab'n til siste firmware så løser det dette problemet

    Jo-da, det står i tastatures brukermanual! Problemet er bare at nettet er fult av folk som ikke får Kies til å virke, og jeg er en av dem. De siste 4-5 månedene har jeg installert Kies nesten 10 ganger, men Tab'n registreres ikke når den blir kobblet til PC'n med Kies. Samsung er veldig gode til å svare på kundehendvendelser, men Kies er den eneste måten å oppdatere Tab'n på. Så da står vi der da og griner :-(

  11. Du bumper og jeg gråter!

     

    Jeg kjøpte også dette tastaturet og selgeren på Gardermoen forsikret meg om at det var norsk verson. Både esken og det forøvrig kjempegode tastaturet er merket med at dette er et norsk/skandinavisk tastatur, men de norske særbokstavene kommer ikke på skjermen - desverre! Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å levere et så påkostet produkt som dette tastaturet er, og i tillegg gjøre en spesialversjon merket NWE (norwegean?), uten å sikre at det er mulig at det faktisk er mulig å bruke det ......

    BTW: Er det du som også har stilt samme spørsmål må XDA?

  12. Kjøpte en flaske hasselnøttsirup av Torani på Cortado i dag. Den lukter nydelig, men dyr som faen. 150 kroner. Skal lage meg en latte etterpå.

    Jeg er prinsipiell motstander av smakstilsettninger for jeg mener at kaffe skal smake kaffe, men om en eller annen kjedelig latte skal smaksettes er det bare hasselnøtt fra Torani som er brukbar - etter min mening!

  13. Er det for eksempel mulig at det du sier om bønner, i virkeligheten handler om de drar til plantasjene og kjøper den billigste kaffen de får tak med helt okay smak, for å ikke ha for store utgifter til sitt lille brenneri, med sitt i virkeligheten lille norske marked?

    Selv om prisene i det siste har steget en del på kaffebørsene, og de fleste spesialkaffe-brenneriene betaler mangedobbelt av børs/fair trade, så forblir råvareprisen en liten del av brennerienes totalkostnad. Bare frakten koster antagelig mer enn råvaren! I tillegg kommer leie av lokaler, nedbetaling av tekninsk utstyr, strøm, embalasje, frakt til butikk/bar og ikke å glemme lønninger, arbeidsgiveravgift, feriepenger, sykepenger og moms!

     

    Du må være så skjeptisk du vil, men for disse folka er det smak som kommer først - ikke pris! At du ikke har samme smak er en helt annen sak, og det er i og for seg helt greit!

     

    En prissammenligning fra Coffee Colective i Danmark

    http://a.yfrog.com/i...0/8577/6n1v.jpg

     

    Her er hva Tim har betalt:

    http://timwendelboe....-coffee-prices/

    • Liker 1
  14. Jeg syns det er fryktelig rart at disse mikrobrenneriene som skal være lidenskapelige kaffebrennere, produserer espresso med så lite smak.

    He-he! Verdensmestere og lidenskapelige eksperter leter verden rundt etter smakfulle kaffer som de tar hjem og brenner med lidenskap og kjærlighet til råvaren, men det er ikke bra nok for Ramius! Han synes det smaker best av kaffe som er produsert av ukjente farmere som er mer opptatt av kvantum enn av kvalitet, og 4-6 mnd etter at et industribrenneriet har gjort seg ferdig - da nyter Ramius kaffen som mest!

     

    Vel-vel! Det er jo de som elsker Grandiosa også. Jeg vet at papp plater er meget populært, men matkunst kan det ikke kalles!

     

    :tease: :tease: :tease:

  15. Så vil jeg gjerne at dere kaffenerder forklarer forskjellen på Wilfa sin kvern, som tross alt ikke bruker kvernestein, men knivblader, på lik linje med nøttehakkere.

    Nei Wilfa bruker ikke knivblader som "nøttehakkere". Den har koniske kniver. Faglig kalles kvernsteinene kniver fordi rifflene i stenene skjærer bønnene. Avstanden mellom stenene avgjør malingsgraden. Denne avstanden kan justeres ved steg eller stegløst og er konstant. Når vi snakker om kvernstener er det bare for å skille ut de derre nøttehakkerne som visper rundt med kniver. Egentlig er de heller ikke laget av stein, det er en eller annen form for metall, og i noen tilfeller er det altså keramiske stener/kniver ....

     

    Se bildet av Wilfa'n

    http://wilfa.no/kata...ekvern_Malt.pdf

  16. Tobias Abrahamsen: Har du noe skyte inn her vedrørende dilemmaet mitt? :)

     

    Har forresten Hario Skerton, men har lyst til å avansere på kvernefronten. Tar også tid og energi når jeg skal kverne større porsjoner kaffe for flere personer.

    He-he! Jeg han godt forstå energibruken ved håndkverning av flere posjoner. Har du gjester kan du jo sende kverna mellom gutta og se hvem som holder ut lengst ... laugh.gif

     

    Jeg har aldri kommet over noe skryt av Bistro kvernen, men det kan hende at HomeBarista har testet den ut. Du bør også tenke litt på bruken av kvernen. Om du skal bruke den bare til en bryggemetode eller flere. Om du f.eks. drikker både espressobasert og annen svart kaffe samme dag, kan det være lurt å gå for en maskin med steg (i kontrast til stegløs innstilling), da blir det mye enklere å finne tilbake til de forskjellige kverningsgradene. Som aller laveste innstegsmodell vil jeg nok ikke gått for noe annet enn Wilfa'n som vi har linket til litt ovenfor. Den selges av Tim, KAFFA, S/H og det skulle borge for at dette er en grei start.

    Litt høyere opp i pris er Rocy et meget godt alternativ. Denne har også steg.

    Selv har jeg Mazzer mini E både hjemme og på jobb. Mazzer er fantastisk på espresso! Jeg har også kjøpt en Malkönig Vario som også er en knallgod maskin. Denne er bygget for å være en multibryggemetode kvern, og har både steg og keramiske kniver/stener.

  17. Hvilken kvern bruker dere? Jeg har bestilt AeroPress, har dere noen tips til en som passer bra? Jo billigere jo bedre.

    Feil, billigere er ikke bedre! Du skal absolutt ikke kjøpe en av disse hakkegreiene som selges som kverner. Det er hakker og de kan aldri gi et jevnt resultat. Den billigste eletriske kvernen som er å anbefale er en fra Wilfa. Den skulle fungere greit til både aeropress og trakter. Selv har jeg vært på togtur med aeropress, vankoker og Skeleton. Også når jeg lager press hjemme bruker jeg denne håndkvernen:

     

    http://kaffa.myshopi...ections/kverner

  18. Er Lippe norskt produsert? Høres spennende ut, men ligger vel ikke helt i Oslo etter min standard. Drar ikke ned dit for en pose kaffe liksom. Selges denne kaffen i sentrum noe sted? Eventuelt Grunerløkka eller St. Hanshaugen?

     

    Hva syns dere forresten om bønnene de selger på Cortado? Der syns jeg man får forsvarlige mengde kaffe for penga. Én kilo espressobønner for 200 kroner. De har riktignok en del Robusta i blandingene sine, men husker jeg kjøpte en "franskbrent" brasiliansk kaffe der for en stund siden.

    Cortado? Kaffe fra Italia burde være billig siden den er så gammel at det nesten ikke er igjen noe av smakene fra kaffebønnene. Høyst sansynlig vil den mest fremtredene smaken være resultat av forkulling/mørkebrendte bønner ...

     

    LIPPE? Alexander von der LIPPE er norsk, det bare høres litt utenlansk ut! Her i Kristiansand vet jeg om tre steder som selger LIPPE, men aner ikke om noen i Oslo. Du kan jo sende dem en melding, men husk at når du kjøper i nettbutikken deres får du altid fersk kaffe!

  19. Noen som har gode oppskrifter på hjemmelaget iskaffe? Tenkt å prøve meg til våren.. ser for meg at knust is, espresso og kakao kan være bra.

    Finnes millioner av måter å gjøre dette på. Har jeg en fantastisk fruktig (gjerne bertørket) kaffe, setter jeg den bare i kjøleskapet og drikker den senere "on the rocks". Jeg kan kan også nyte islatte en varm sommerdag. Slik jeg lager den er et shot espresso, litt hjemmelaget vaniljesirup, noen isbiter og så heller jeg kald h-melk over. Etter å har rørt litt er det bare å nyte fruktene av ditt arbeid!

  20. Nå har jeg vært en tur på Java på St. Hanshaugen og kjøpt meg espressoblandingen "Crescendo", fra Kaffa-brenneriet. Den var faktisk dyrere enn Wendelboe sin kaffe. Syns det er veldig lite i disse posene for 100 kroner altså.

     

    Har ikke prøvd den enda, men syns det er veldig spennende å prøve espresso fra norske brennerier. Er det noen flere jeg burde prøve ut? Etter Kaffa sin pose skal jeg prøve Roastworks.

    Da du endelig skulle teste KAFFA, hvorfor endte du opp med den mildeste espressobladingen deres? Du synes også å være opptatt av pris, men Crescendo er den dyreste ....

    http://kaffa.myshopi...ions/kaffebnner

     

    Jeg beklager at jeg glemte LIPPE i farten forige gang. Han har nok en stil som kanskje passer deg bra. Han har blant annet en #5 som inneholder 10% Robuasta. Denne blandingen kommer garantert igjennom melk i alle former for melkedrikker, og det er ikke mange år siden jeg lovpriste den på dette forumet.

    http://temperato.no/butikk/

×
×
  • Opprett ny...