Gå til innhold

2r@rn3

Medlemmer
  • Innlegg

    280
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 2r@rn3

  1. Som noen av dere vet, har jeg vært på jakt etter et nytt objektiv en stund. Dilemmaet mitt har vært (er) vidt og bredt, eller langt og smalt. Objektivet jeg har slått de grådige klørne mine i nå, er et Sigma 500mm f/4.5 EX-DG APO HSM.

     

    Så, hva kan dette brukes til? Jeg skal på en spennende tur de neste dagene, så jeg hadde tenkt at jeg skulle lage en slags review av mine erfaringer med bruken av dette objektivet når jeg kommer tilbake igjen. Her er en før-tur-test:

     

    post-109531-1267039997,9532_thumb.jpg

     

    Desverre er bildet tatt med ISO 800 og dønn liten blender. Så det ikke før jeg lastet bildet over på pc'en. Det er antagelig den hysteriske gleden over å teste objektivet som fikk all logikk til å fordampe...ISO 100 er flott til månebilder, og det er liten vits med liten blender...treffer du fokus, har nok dybdeskarpheten lite å si :-). Tatt med stativ.

     

    P.S Jeg røper ikke for mye om jeg sier at Japanphoto i Drammen kan gjøre alt de vil med kroppen min i lang tid fremover... En helt utrolig service!

  2. Hvor "trofaste" er dere mot akam? Det finnes mange fotosider og ymse fora for fotosinteresserte rundt om kring. Photosight.org, foto.no, digit.no etc. for å nevne noen.

     

    Er dere med andre steder også, eller blir det stort sett akam? Jeg har et inntrykk av de som trives her, ikke er så aktive andre steder. Men det er mulig jeg tar feil.

     

    Selv har jeg vært medlem på photosight.org for en stund siden, men fant meg ikke helt til rette der. Selv om bildekritikken (oppsettet) er ti divisjoner bedre enn det akam tilbyr.

     

    For å være ærlig synes jeg den biten av akam suger. Bildkritikken egner seg ikke på dette formatet.

     

    Jeg er medlem i Drammen fotoklubb. Vi har over hundre medlemmer men nesten ingen har hørt om akam. De er for det meste på digit.no og foto.no.

     

    Mulig det rett og slett er triveligere her inne? Hva tenker dere?

  3. Du er muligens allergisk mot zoom; hvis ikke ville jeg heller vurdert en 16-35mm L

     

     

     

    Som jeg har forstått alle mine kolleger som har 16-35, så er den like skarp som å skyte igjennom et melkeglass. Har derimot ikke aning hvordan verson2 (som noen nevnte) holder stand.. :-)

     

    Merk; Dette er ingen personlig erfaring, kun info jeg har fått fra fotografkolleger..(ja, proffer:)

     

    Gammel og ny versjon av dette objektivet kan ikke sammenlignes. Versjon to er helt redesignet innvendig, og er vesentlig bedre enn det gamle. Det er absolutt et objektiv det er verd å se nærmere på.

     

    Edit: Leif

  4. Hva med å bygge på i begge ender?

     

    400mm f/5.6L er et knivskarpt teleobjektiv. Dog noe svakere blender og litt kortere brennvidde enn Sigmaen, men koster også 1/3. Samtidig veier det lite non til at man gidder å drasse det med seg :)

     

    Hvis budsjettet ditt er det Sigmaen koster, så har du jo faktisk råd til 16-35mm f/2.8L eller 14mm f/2.8L i tillegg.

     

    Jeg røyka nok ikke så mye at budsjette mitt ligger helt der, nei. Sigmaen jeg vurderer er brukt (den på foto.no) og koster 23.000,-. Har ikke testet den ennå, men regner med å gjøre det i løpet av et par dager. Ellers tafset/testet jeg på en ny Sigma 500mm på Japanphoto i Drammen i dag (for å se litt hva det handler om). Det var skarpt som fy på full åpning. Jeg ble virkelig imponert!

     

    Edit: Jeg har handlet alt av utstyr i butikken i Drammen (minus 50mm'ern som jeg kjøpte brukt). Så jeg er ikke en sånn som prøver i butikk, og handler på nett...ville bare nevne det med tanke på FotoKnudsen PRO osv...

  5. Hva er det du har av optikk fra før? Hvis du ikke har det allerede vil jeg også gjerne anbefale et batterigrep. :)

     

    Batterigrep har jeg. Ellers har jeg en 24-105 f/4 (kit), 50mm f/1.2 og 70-200 f/2.8.

     

    Tomsi: Jeg har vurdert 16-35 (versjon 2), og jeg lånte det av en venn på nyttårsaften. Det er et veldig bra objektiv. Ingen tvil om det, men jeg har funnet ut at jeg egentlig ikke trenger (ikke mye hvertfall) området fra 16mm og smalere. Jeg hadde tidligere 10-20mm på 40D og alt der lå bildene mest i den vide enden. 24-105'en tar jo over allerede fra 24mm.

     

    Dessuten, er det noe spesielt med fast-optikk, da... Jeg er også litt inne på tanken på Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE. Kun manuell fokus, men jeg har byttet matt-skive i 5D'en og manuell fokus går som en drøm.

     

    Men nå er jeg litt usikker på om ikke TS-E'en kanskje er skarpere likevel....sukk, så mye man må finne ut av :cool:

  6. Jeg er ikke en seddel-presse. Med det mener jeg at jeg ikke skal sitte på bunken med sedler jeg har spart opp over en lengre periode.

     

    Tiden er inne for snadder-optikk kjøp! Våren nærmer seg, og skattesmellen er ennå et lite stykke unna.

     

    Jeg definerer meg selv som landskap- og naturfotograf. Dvs. det er det jeg liker å ta bilder av.

     

    Ved gjennomgang av bildebasen min, ser jeg at i praksis er det andre ting jeg tar flest bilder av... familie, bursdager, ferier og faktisk et par bryllup, og nesten ikke natur og landskap.

     

    Vel, nok om det. Valget står mellom to ytterpunkter: Canon EF 14mm f2.8L II USM og Sigma 500mm F4.5 APO EX DG HSM

     

    Begge objektivene er forsåvidt natur- og landskapsrelaterte, om enn på vidt forskjellige områder. Håpet er at et av disse objektivene skal få meg ut av sofaen og ut i skauen...

     

    Kameraet mitt er en 5DMII og sånn sett er vidvinkelen smartere enn telen (som ikke får glede av crop-faktoren). På den annen side, må jo et fullformat kunne ha tele også... :hmm: Ellers er jeg dekket fra 24mm til 200mm (Kun røde L'er) :p

     

    (Jeg ønsker ikke å virke klysete, men objektivene mine er finansiert av røykeslutt, og fotografering er tross alt et bedre tidsfordriv enn røyking...)

     

    Det er ikke det at jeg ikke har tenkt selv, men jeg kunne tenke meg innspill på hvorfor det ene bør velges kontra det andre. Tross alt er dette mye penger, og det kan godt være at det er noe viktig jeg har uteglemt som jeg bør ta med i vurderingen.

     

    Så, all hjelp vil bli satt stor pris på.

  7. Jeg solgte en 40D med batterigrep, to batterier, 17-85 IS USM, Sigma 10-20, 4gb Sandisk Ultra IV med kvittering fra Japanphoto for 6500,- rett før jul.

     

    Du bør kunne prute med deg et objektiv, synes jeg...

     

    Det hørtes nesten litt for fantastisk ut til å være sant. Selv om det kanskje muligens er det :-)

     

    Solgte den til ei i fotoklubben. Uansett, det er historien om mitt liv. Jeg kjøper dyrt og selger billig...sukk. :roll:

     

    Jeg er nesten som en omvendt Kong Midas. Alt jeg tar i blir til gråstein....

  8. Det er litt tilvenning som må til, men du har utrolig mye mer å gå på med tanke på beskjæring av bilder. I stressede situasjoner kan du tillate deg å knipse bilder med mye luft og ikke bruke mye tid på komposisjon. Det kan du gjøre i pp senere når du har god tid. Jeg bruker generellt mer luft i bildene mine nå, og kan eksperimentere mye mer med passende utsnitt etterpå, og likevel ha piksler nok til store utskrifter.

     

    Faktisk så oppveier pikseltallet 1,6 crop-faktoren ved bruk av tele (bortsett fra kanskje i forhold til 7D'en, da)

     

    Jeg printer stort sett ikke større enn A5 i de fleste tilfellene, men jeg opplever stadig at en eksponering kan brukes til flere forskjellige bilder :dribble:

     

    Dette forutsetter at optikken holder mål, og etter hva jeg har sett må man stort sett opp i 10.000+ kroners-klassen for å utnytte sensoren på 5D MKII fullt ut. At du bruker mindre tid på komposisjon og tar med "mer luft" i bildene dine nå enn før ville jeg heller sett på som en ulempe, men alle har hver sin smak så :).

     

    Nei, jeg bruker ikke mer luft i bildene mine nå enn før. Luften beskjæres vekk. Jeg føler at jeg har litt mer å gå på når jeg etterbehandler bildene mine. Move close, frame tight--jeg har ikke sluttet med det, om det var det du tenkte. Det er heller ikke sånn at jeg skjærer bort 50% av pikslene i hvert bilde jeg tar...

  9. Personlig betrakter jeg de to ovennevnte kameraene som verktøy for hovedsakelig studio og landskapsfotografering, hvor det skal lages STORE utskrifter. Du har ikke vurdert Nikons D700? Objektivutvalget er omtrent på nivå på med Canon, samt at byggekvalitet og autofokus er noen hakk bedre. Mangler kanskje litt når det kommer til oppløsning, men så sant du ikke skriver ut større enn A3+ vil 12 megapiksler holde lenge. Litt mer allsidig viss du skjønner. Jeg sto i samme båt som deg for litt over et år siden, og angrer den dag i dag ikke på at jeg valgte D700.

     

    Slutter meg til konklusjonen din på de fleste punkter, men det er ikke bare stoore utskrifter det er en fordel å ha mange megapiksler til.

     

    Det er litt tilvenning som må til, men du har utrolig mye mer å gå på med tanke på beskjæring av bilder. I stressede situasjoner kan du tillate deg å knipse bilder med mye luft og ikke bruke mye tid på komposisjon. Det kan du gjøre i pp senere når du har god tid. Jeg bruker generellt mer luft i bildene mine nå, og kan eksperimentere mye mer med passende utsnitt etterpå, og likevel ha piksler nok til store utskrifter.

     

    Faktisk så oppveier pikseltallet 1,6 crop-faktoren ved bruk av tele (bortsett fra kanskje i forhold til 7D'en, da)

     

    Jeg printer stort sett ikke større enn A5 i de fleste tilfellene, men jeg opplever stadig at en eksponering kan brukes til flere forskjellige bilder :dribble:

  10. Må nok si meg enig i at komposisjonen er litt "off".

     

    Bildet er undereksponert og mangler kontrast. Det har en slags "grå hinne" over seg.

     

    Her er mitt forslag til hva jeg ville gjort: Jeg hadde nok ofret litt av bildet i beskjæringen for å hjelpe på komposisjonen. Øke fargemetning og lokal kontrast, skarpe det opp litt mer og gjøre himmelen mer "dramatisk".

     

    Normalt liker jeg ikke rammer, men jeg la på en liten en her fordi bildet blir så lite etter beskjæringen...

     

    post-109531-1264276900_thumb.jpg

     

    (Bildet taper på å lagre jpeg over jpeg...)

  11. Tja, et godt spørsmål...

     

    Jeg kan ikke gi deg svaret på det du spør om, men jeg kan gi deg et par innspill om 5DMII siden jeg har det selv :-)

     

    Jeg har tatt bryllupsbilder i "stummende" mørke (tenker på festen der det nesten bare er stearinlys som lyskilde), uten noen problemer med fokusering. Jeg er ikke redd for å bruke ISO3200, selv på "viktige" bilder.

     

    Jeg fotograferte dette bryllupet på nyttårsaften (joda...) fra forberedelse (pynting hos frisør), kirken med vielse, foto-shoot ute i minus 20 grader...(som var rimelig raskt unnagjort), mottagelsen, middagen med taler, til festen med nyttårsfeiring inludert på natta. Tok omtrent 650 bilder der kun 10 stykker var med blits. Trengte det rett og slett ikke. Maks iso jeg brukte var 5000. Men de fleste høy-iso bildene lå rundt 1600-3200, og de var mer enn brukbare med tanke på bildestøy.

     

    Objektiver jeg brukte var 16-35mmII f/2.8, 50mm f/1.2, 24-105mm f/4 og 70-200mm f/2.8.

     

    For å være helt ærlig tror jeg ikke dette hadde gått med A900. Det er nok 1-1,5 stop forskjell på disse kameraene på høy iso.

     

    Jeg printer bildene selv, og min erfaring er at bilder resamplet ned til 240dpi til A3-A3+ "henter inn" minst et stop med bildestøy.

     

    Det er ingen tvil om at A900 er et topp kamera, og veier mer enn nok opp mot 5DMII på mange områder...men ikke på iso. Der er 5D'en kongen på haugen :-)

    Og problemer med fokusering i lite lys, har jeg ennå ikke opplevd...

     

    Edit: ...men så driver jeg ikke med å ta bilder av hvite vegger med lett struktur i mørket, heller :-)

  12. Et nydelig landskap! Flott bilde med fin dybde og mye å la øynene vandre på...

    Bra!

     

    Men, jeg synes fargene ble litt unaturlige. (mulig det bare er monitoren min) Jeg synes himmelen fikk en litt "feil" blå farge.

     

     

    Hva med sort-hvitt?

    post-109531-1262637600_thumb.jpg

     

     

    Nå skal det sies at jeg er inne i en S/h-periode...og det påvirker nok dømmekraften min :-)

  13. Mulig man ikke kan kalle det kunst, men det kommer an på øynene som ser.

     

    Utgangspunktet er greit nok for meg. Så om ikke bildet "duger" som fotografisk kunst, kan man likevel lage kunst ut av fotografiet...

     

    post-109531-1262545332_thumb.jpg

     

    Kanskje ikke stor kunst, men det holder for meg :cool:

    (Dessuten, kan PS være gøy...)

  14. Hva betyr resamplet?

     

    Sorry, det betyr å endre størrelsen på bildet (kort fortalt). Bildet jeg postet har mindre enn 10% av pixlene til originalen. Lengste side er 800 pixler. :-)

     

    Det er forståelig at du likte kose-situasjonen til pusen, og at det kanskje er det viktigste i blidet for dere, men for meg ga det ingen mening.

     

    Når jeg kikket på originalen, vandret øynene hele tiden mot venstre side i bildet fordi det ikke var noe å se på til høyre, om du skjønner hva jeg mener...

×
×
  • Opprett ny...