Gå til innhold

TCi's Blogg

  • blogginnlegg
    18
  • kommentarer
    4
  • visninger
    43 808

Gjør maskinen raskere - feilinformasjon


TCi

2 560 visninger

Jeg kom over denne siden hos Online.no som hadde en guide for å gjøre maskinen din raskere.

http://www.online.no/service/programmer-som-gir-raskere-pc.jsp

 

Usikker om jeg skal le eller gråte her. Fatter ikke at en såpass "respektabel" side skal spre så mye feilinformasjon .- og samtidig ikke ta opp veldig viktig informasjon.

 

Derfor tenkte jeg å si noen ord om de punktene de tar opp i artikkelen.

 

1. CCleaner

Enkelt og greit - å renske registeret vil ikke gjøre maskinen din noe som helst raskere. Registeret er et bibliotek for Windows for å finne informasjonen i installasjonen din. Disse bruker ikke ressurser foruten diskplass. Å fjerne referanser i fra registeret kan samtidig også skade installasjonen din - og i verste fall gjøre at maskinen din ikke starter opp lenger.

 

Eneste som kan gå raskere er ved søking i registeret som maskinen gjøre i oppstart eller ved å liste opp innhold fra installasjonen.

 

Å bruke CCleaner til å slette uinødvenidge (midlertidige filer) i Windows er greit, men ikke forvent at dette gjøre maskinen raskere.

 

Om du har lite diskplass hvor Windows ligger (vanligvis C:\) kan maskinen gå tregere ja. Dette gjelder stort sett om du har 500MB eller mindre ledig. Grunnen til at dette skjer er at Windows bruker diskplass til virtuelt minne (sideveksling).

 

Bruk derfor kun CCleaner om du vet hva du gjør, eller trenger mer displass. Ytelsesforskjellen er uansett mininal.

 

2. Revo Uninstaller

Å fjerne programmer gjør ikke maskinen raskere. Kun diskplass endres. Bruk kun dette om du har problemer med å fjerne et program du har i fra "Legg til fjerne programmer".

 

3. Appremover

Hvorfor skal man fjerne sikkerhetsprogrammer? Skal man gjøre maskinen mer utsatt for virus/malware/spyware/phishing? Ja, sikkerhetsprogrammer kan gjøre maskinen din noe trengere, men disse bruker stort sett kun ytelse når du bruker filer og minne. Minneforbruker er som regel veldig minimalt i forhold til dagens maskiner som ligger i fra 4GB minne eller mer.

 

4. Defraggler

Dette er kanskje det neste fornuftige som ligger i hele innlegget. Ja, dette kan gjøre maskinen din raskere. Eller det kan ødelegge den helt....

 

Å defragmentere harddisken skal kun gjøres på eldre typer, spindeldisker. Ikke på dagens moderne SSD-harddisker. Grunnen er at SSD-disker har en teknologi som selv rydder og holder styr på data. Å kjøre en defragmentering vil dermed dramatisk senke levetiden på din harddisk.

 

Ikke kjør dette programmet uten at du er helt sikker på at det kjører på er en spindeldisk.

 

I tilfellet vil det gjøre innlasting av data raskere på en spindeldisk. Grunnen til det er at data lagres i tilfeldige sektorer på disken. Etter som du sletter og fyller disken med data, vil referansene til dataene bli spredt over et ganske stort område.

 

Defragmentering vil flytte om på dataene og gjøre det enklere for lesehodet til å lete gjennom sektorene etter data.

 

 

Hva gjør faktisk maskinen raskere?

 

1. Overklokking

Å overklokke betyr at du kjører en enhet i en raskere klokkehastighet enn det den det leverandøren anbefaler. Det mest populære å gjøre dette på er CPU og GPU. Ytelsesforskjellen kan være ganske betydelig, men det er også en risiko at du ødelegger disse om du ikke er forsiktig.

 

2. Oppgradere enheter

Det billigste alternativet for å gjøre en maskinen noe raskere er å installere mer minne (RAM). Gjerne også raskere (se om hovedkortet ditt støtter dette). Ellers følger CPU og GPU, som kan bli en dyr affære i enkelte tilfeller.

 

 

Med andre ord er det ikke noe "gratis" metode som magisk gjør maskinen raskere. For merkbar ytelseshopp er det alltid risiko å få en raskere maskin. Vær obs.

 

PS: Skrev dette ganske kjapt, så sikkert noen feil her og der :)

2 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Overklokking og oppgradering er ikke anbefalt for lesere av Online.no, siden disse leserne sannsynligvis sitter på bærbare datamaskiner.

 

Edit: Ja, jeg er enig i at artikkelen er pisspreik.

Lenke til kommentar

Jeg sier ikke at overklokking er noe de skal gjøre. Poenget mitt var at kun disse gir betydningsfulle økninger i ytelse.

 

Man kan oppgradere noe komponenter på bærbare også. Avhengig av hva slags modell, er det også mulig å skifte skjermkort. Noe jeg tviler på at vanlige brukere har investert i :)

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...